Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 15:09 1 987 9

Иван Нейков: Няма да е изненада, ако утре някой атакува новия размер на МРЗ

  • иван нейков-
  • изненада-
  • атакува-
  • новия размер-
  • мрз

Причината - не изпълняваме международни ангажименти, част от нашето законодателство

Иван Нейков: Няма да е изненада, ако утре някой атакува новия размер на МРЗ - 1
Снимка: БГНЕС

"Вече четвърта година продължава нещо тревожно. Ако преди четири години бихме могли да приемем, че това е моделът на поведение в България - сядаме, караме се, бием се и накрая правителството определя колко ще е минималната работна заплата, то вече - от четири години насам, имаме други правила на играта, след като ратифицирахме конвенция, с която се определя формулата, чрез която се изчислява МРЗ. И тя е част от националното ни законодателство".

Това каза пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър, директор на Балкански институт за социална политика. Той посочи, че в конвенцията са описани редица критерии, по които всяка държава определя своята МРЗ:
"Има социални критерии - каква е издръжката на живота на един човек и на семейството му, какво става с инфлацията в предходните години; има икономически критерии - каква е производителността на труда, какво е нивото на заетост и на безработица. След ратификацията преговорите трябва да се водят около това - всеки от тези елементи каква тежест ще има във формулата. И тогава няма да има причини някой на някого да се сърди".

По думите му се върви по сложен път, по който и работодателите, и синдикатите правят така, че в края държавата решава нещата. В предаването "12+3" Нейков подчерта, че конвенцията иска във всяка страна да се постигне споразумение между социалните партньори за формулата.

"Не изпълняваме международни ангажименти, които са станали част от нашето законодателство. Не бих се учудил, ако утре някой реши да атакува новия размер на МРЗ, защото е определен в нарушение на конвенцията".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ей нейков

    9 3 Отговор
    Дървен философ!

    Коментиран от #5

  • 2 БОРУНА ЛОМ

    4 3 Отговор
    ДРУЖЕ БАНЯТА КАК Е?
  • 3 честност

    10 2 Отговор
    Печалбата трябва да бъде пряко обвързана в участието за определяне на работната заплата. Както и да се направи всичко възможно за недопускане да се крият печалбите. Мисля че, това е доста справедливо. Защото се получава ситуацията, в която се намираме. Едни живеят по европейски модел, принуждавайки другите да живеят по африкански модел. Или работещи бедни, неработещи богати. Огромни грабежи и източване на държавата. Също и плоския данък, ДОО. Трябва да се направи данъчна реформа в полза на служителите и честния бизнес. Но най-напред да се атакува модела на корупция разпространен, като вирус между хората. Модела да гледаш да скриеш, да не дадеш за положен труд, и после да вдигнеш хотел.
  • 4 Centyrion

    6 3 Отговор
    Аз предлагам да направим МРЗ 100 лева,и да променим годините за пенсия на мъжете в първа категория труд да стане 86,а за жените 92 щото те живеят повече!
  • 5 Тича да го хва

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ей нейков":

    Ето го и тоя безсрамник Костовски! Абе Иване, абе ти вместо да се завреш в кучи г.. и да не се показваш от там за да те забравим, ти с цялата си наглост ни навираш в лицата глупости за лека нощ. Абе Иване, ти като беше министър, какви заплати и пенсии остави когато си тръгна, като си толкова умен бе Иване, защо ги остави такива тогава, а сега не спираш да ляляш?
  • 6 въпросче

    5 3 Отговор
    Този пък откъде се изписа? Нито има власт,нито някой го пита. На възрастните хора не даваше нито лев.
  • 7 Митко Тенев

    4 0 Отговор
    Не само работната заплата, но и осигуровките! Къде е държавата?? Трябва осигуровките да са на реалната заплата, а не да се укриват с купони за храна, застраховки и др. коефициенти необлагаеми!!
  • 8 Нейков, няма да избягаш!

    2 1 Отговор
    ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК НЕЙКОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕСЕН НА СТ." В. ЛЕВСКИ" - ПУБЛИЧНО! ПО ТРИБУНИТЕ БЕЗПЛАТНО ДА СЕ ПУСНАТ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ТОЙ ОСАКАТИ С "ТОЧКОВАТА СИ СИСТЕМА", В КОЯТО УМИШЛЕНО ЗАБРАВИ ДА ПРИЛОЖИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОСИГУРЯВАТ РАБОТНИЦИТЕ СИ НА РЕАЛНА ЗАПЛАТА. МЪРТВИТЕ? ТЕ ЩЕ ГО ДЕРАТ НА ОНЯ СВЯТ!
  • 9 БОКО ПРЪ ДНАЛ

    1 0 Отговор
    Байдън освободил емисия газове пред Камила Паркър Боуз
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол