Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 07:23 6 265 43

Манолова: Службите да видят застраховките на АМ "Хемус"

  • мая манолова-
  • служби-
  • застраховки-
  • хемус

Наистина е скандално как едно строителство, което струва 80 млн. лв., е разплатено и изтеглено кеш - 3/4 от него - 60 млн. лв., казва Манолова

Манолова: Службите да видят застраховките на АМ "Хемус" - 1
Снимка: БГНЕС

Призовавам министър Рашков да насочи своите усилия и към КФН. Да влязат и да проверят - "Икономическа полиция" и съответните БОП и ДАНС, как са издавани застрахователни полици и имат ли те покритие или държавата ще пие чаша студена вода. Това заяви пред Dir.bg съпредседателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" по повод разкритията за злоупотреби при финансиране на строежа на АМ "Хемус". Манолова коментира още и скандала с доставката и съхранението на машините за гласуване.

-Г-жо Манолова, как ще коментирате скандала с АМ "Хемус"? Вие бяхте председател на Комисията по ревизията в предишния парламент, вероятно знаете и повече подробности...

- Разследването и на МВР, и на регионалния министър Комитова, на кражбите в "Автомагистрали" са по сигнал от Комисията по ревизия в 45-ия парламент. Огромна папка изпратихме и на МВР, МРРБ и прокуратурата. И е добре, че и министър Рашков, и министър Комитова, се задействаха, за да покажат цялата истина за инхаус далаверите в управлението на ГЕРБ. Всъщност ние бяхме жертви на едно инхаус управление на Борисов, като от вчера - от снимките от спалнята на премиера, от чекмеджето с пачките, се вижда и кой е хаосът. Инхаус с управление хаос в къщата на премиера.

Всъщност въпроса, който си задават хората, тъй като вече свикнахме на всякакви подобни кадри от чекмеджетата на властта, е откъде се пълнят тези чекмеджета. Единият отговор е от дейността на "Автомагистрали". Наистина е скандално как едно строителство, което струва 80 млн. лв., е разплатено и изтеглено кеш - 3/4 от него - 60 млн. лв. И това е само от Лот 5 на АМ "Хемус". Ясно е, че ще се строи с другите 20 млн. лева, затова пътищата са в такова състояние, затова строителството по време на ГЕРБ е ремонт на ремонта, защото се строи с 25% от цената на строителството. Виждаме как парите се прехвърлят на социално слаби и на криминално проявени лица, на фирми фантоми и след това потеглят в ясна посока - към чекмеджетата и за купуване на гласове.

За да се случи цялата тази схема, разбира се, са необходими услугите на банка, която очевидно е близка до премиера, след като тегленето на 60 милиона лева в брой не е било сигнализирано в съответните органи. Но тук със сигурност, казвам го като председател на Комисията по ревизията, има и близки до премиера застрахователни компании, които са издавали застрахователни полици, които гарантират изпълнението на лотовете на АМ "Хемус", но също така и да гарантират авансите, които АПИ е превела на "Автомагистрали", а те от своя страна на други частни изпълнители. В Комисията по ревизия установихме, че 1 400 000 000 лв. са разплатени авансово и те не са обезпечени с банкови гаранции, а със застрахователни полици. Част от тези раздадени авансово 1 400 000 000 лв. също вероятно са изтеглени кеш или са преведени по сметки в чужбина, т.е. строителство с тези публични пари няма да се прави и тези пари са се насочили към чекмеджета и олигарси. На нас не ни е известно кой застраховател разполага с възможностите да реализира такова покритие. Въпросът към Комисията за финансов надзор е, че това е нов пазарен продукт в застраховането, за който те едва ли не, не могат да гарантират, но КФН е регулаторът, контролният орган, който точно трябва да следи за работата на застрахователните компании. Затова призовавам министър Рашков да насочи своите усилия и към КФН. Да влязат и да проверят - "Икономическа полиция" и съответните БОП и ДАНС, как са издавани застрахователни полици и имат ли те покритие или държавата ще пие чаша студена вода.

След като авансите през кухи фирми на социално слаби лица се теглят в кеш, е много интересно как застрахователите ще ги разплатят, за да не бъде ощетена държавната хазна. Това е и социалната политика на ГЕРБ. След като 12 години не вдигнаха пенсиите, сега решиха, че ще уредят няколко социално слаби лица с 60 милиона лева, които повече никога няма да влязат в държавната хазна. И пенсионерите, които едва свързват двата края и се чудят кое първо да купят - храна или лекарства, могат да си направят съответните изводи как 60 милиона лева са отишли в социално слаби хора.

- Авансово даваните пари са били за доставка на материали, за наем на строителна техника и за проектиране. Не е ли било по-изгодно да се закупи строителната техника, отколкото да се плаща наем?

- Всичко това се налага, защото реално истинските изпълнители на строителството са под прикритие, замаскирани, те са анонимни. Официален изпълнител е "Автомагистрали", които разполагат с 50 строителни работника, 20 пътни инженери и никаква техника. Реално "Автомагистрали" се водят изпълнител на лотовете на "Хемус", но в действителност са други фирми, които всъщност са прибрали парите и са ги пренасочили към трети фирми, които са ги изтеглили кеш.

- Как се теглят толкова пари кеш?

- Премиерът отрече да е собственик на банка, но очевидно има близка до властта банка, която е позволила 60 милиона лева да изтеглят кеш. Това са и близки до властта застрахователни компании, които застраховат аванси за 1 400 000 000 лева. Очевидно всичко това е една схема и тегленето в брой и процедурата инхаус и застрахователните полици, тъй като все още разкритията за застраховките не са станали публично известни. Още веднъж призовавам министър Рашков да влезе в КФН, за да се види как са контролирали застрахователи, които са издавали полици за 1 400 000 000 лева. Не призовавам да се обърне към прокуратурата, защото прокуратурата вече е сезирана от нас за всички тези нарушения, но се съмнявам, че са предприети действия.

- Ако "Изправи се. БГ! Ние идваме!" влезе в новия парламент, на какво ще иска ревизия?

- Ние започнахме с "Автомагистрали", с безобразия в предприятието за язовири, ДКК, ББР, кражбите в дърводобива, вноса на боклук, държавните дружества в енергетиката, заради чието управление на тока поскъпна три пъти. Ще продължим докрай разследванията, които сме започнали. Всичко това ще бъде надлежно завършено от Комисията по ревизия. Ние сме наясно и вече тръгнаха изявления от ГЕРБ, че те ще препятстват този процес. И за това е натискът върху "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и всички спекулации, че сме на ръба. Важното е "Изправи се.БГ! Ние идваме" да бъде част от този процес, защото ние няма да позволим връщане на ГЕРБ и ДПС. Ще разкрием чрез Комисията по ревизията цялата схема за кражбите и злоупотребите в България.

- Има и още един скандал, който върви паралелно - за доставката и съхранението на машините. Какво е Вашето мнение?

- Борисов води целенасочена кампания срещу машинното гласуване. След като ГЕРБ и ДПС бяха убедили ИТН и БСП да гласуват решение, което да задължи секционните комисии да броят всички разписки във всички секции и протоколите от броенето да са официална част от окончателния протокол, ние от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обжалвахме пред ВАС и осъдихме ЦИК. Сега Борисов продължава да всява недоверие у хората към машинното гласуване. Истината е една - самия Борисов го е страх от изборните резултати. Той не е свикнал да прави честни избори. Призоваваме всички български граждани да отидат да гласуват. Целта на Борисов и на спекулациите с машинното гласуване е в изборните секции да отидат само платените му орди, платени с парите от "Автомагистрали".

На ГЕРБ повече им отива "Ред в инхауса".


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да позная

    18 6 Отговор
    Кой е застрахователя? Булинс и Левинс?

    Коментиран от #27

  • 2 Твърдо няма

    15 5 Отговор
    Няма да гласувам за паразити, които ме обират чрез високата субсидия
  • 3 Истинско

    24 10 Отговор
    присвояване , чист грабеж на милиони !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 choko

    30 7 Отговор
    Човек си задава въпросите как е функционирала държавата досега.
  • 6 НАП

    23 3 Отговор
    да видят произхода на средствата с които купи имот за милион лева пред който са паркирани коли за още половин.
  • 7 GGG

    24 12 Отговор
    "Застраховката" е в шкафа на Буци! :)
  • 8 ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗПОМОЩНО

    31 28 Отговор
    ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА НЕ ДОКАЗА КРАДЕ ЛИ СЕ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ....НЯМА ЗАВЕДЕНИ ДЕЛА, НЯМА ОСЪДЕНИ.....РАДЕВ, КВО СТАА.....

    Коментиран от #13

  • 9 нннн

    24 19 Отговор
    Службите да гледат за кражбите! А ние снощи разбрахме, че другарчето ти Бабикян иска да уволнява неваксинираните. Гответе се за по-по- следващия парламент...
  • 10 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    21 6 Отговор
    ПАРИТЕ СА У НАС....НЕ ГИ МИСЛЕТЕ
  • 11 Сатъра на Хана

    13 10 Отговор
    МНОГО Е ИНТЕРСНО ДА СЕ ЧЕТАТ ПОКАЗАНИЯТА НА ФАШИСТИТЕ ПРЕД НАРОДНИЯ СЪД ......
    ....... КАТО Е ОПРЯЛ НОЖА ДО КОКАЛА И СА СЕ ТОПЕЛИ ВЗАИМНО :))
  • 12 Даааа

    19 5 Отговор
    Застрахователите играят със застрахованите чрез адвокати и всички се облажват от измамата по равно !
  • 13 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗПОМОЩНО":

    питай гешев
  • 14 НАВЕДИ СА ДА ТИ ГО СЛОЖА

    19 19 Отговор
    Манолова, аут си от парламента.....стягай палатки и плакати за зимни улични протести.....
  • 15 ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗПОМОЩНО

    21 20 Отговор
    НЯМА ЗАВЕДЕНИ ДЕЛА ЗА КРАЖБИ, НЯМА ОСЪДЕНИ.....РАДЕВ, ТОВА ЛИ ТИ Е....ПРОМЯНАТА.....ДЪНИШ СЕ РАДЕВ, ДЪНИШ СЕ.....

    Коментиран от #17

  • 16 Бойко МБ

    17 11 Отговор
    Заболя ме кръста от носенето на чували. И минискуса пак се обажда. Благодаря народе за възможността да разпределям порциите 12 години. Аз съм подсигурен добре и спокоен за бъдещето, а вие? Ще си купя самостоятелен остров, може и парцел на Марс и ще се пенсионирам. Всяка сутрин се будя с кюлче - две под възглавницата.
    Шампанско и плейметки. Така виждам нещата от тук нататък.

    Коментиран от #43

  • 17 Льольо

    16 11 Отговор

    До коментар #15 от "ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗПОМОЩНО":

    обвинения се повдигат от прокуратурата, присъди се издават от съда! Президента какво го бъркаш? Има си разделение на властите!

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шамара

    15 9 Отговор
    Ами хубаво, ама да почнат от тях самите и назначените от тях шефове! Например Спецов ...... !
  • 22 ммм

    20 13 Отговор
    манолова, а как ще коментирате новите 199 машини, открити в училище в софия? някой яко купува машини....а разписките няма да се броят... защото оревахте орталъка... нещо по тоз въпрос? оставете предишното правителство... за сегашното говорим... преди имало далавери, щото пък сега никак няма...хахахахаааааа
  • 23 Mmmm

    17 13 Отговор
    Надявам се след изборите да гледа парламента от вън!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕЗПОМОЩНО

    13 10 Отговор

    До коментар #17 от "Льольо":

    Всеки може да заведе дело и без прокуратурата....особенно ако е министър, или правителство, съставено лично от....Радев
  • 26 НАВЕДИ СА ДА ТИ ГО СЛОЖА

    17 11 Отговор
    МАНОЛОВА, ТИ КОЛКО КРАДЦИ ПОСОЧИ ЛИЧНО И КОЛКО ОТ ТЯХ ОСЪДИ.....НИТО ЕДИН.........ЩО ТАКА БЕ.....ДРУГАРКО
  • 27 Не позна

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да позная":

    Търси банка която "има" и застрахователно дружество. Кавичките ги слагам защото законово те са разделени. Ама в случая по името и свързаните хора ще ги познаеш. Напъни се малко ! От това страдаме - не мислим и сме с къса памет !!!
  • 28 НАВЕДИ СА ДА ТИ ГО СЛОЖА

    15 8 Отговор
    Манолова, нали имаше комисия в парламента по тия въпроси ръководена от теб.....нищо не свършихте...що така бе другарко
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    17 9 Отговор
    Вcички знaят,

    чe oт пoнe дeceтилeтиe Мaя Мaнoлoвa ocтaвa нeизмeннo приближeнa нa бaндититe–бeглeци брaтя Гaлeви, кoитo и дo днec я пoлзвaт за пoлитичecки и aдвoкaтcки уcлуги c oглeд прeдcтoящeтo им зaвръщaнe в Бългaрия пoрaди дaвнocт нa приcъдaтa им. Зaтoвa бългaритe я нaричaмe cecтрa Гaлeвa. Вcички знaят, чe зaeднo c изпeчeния мoшeник Никoлaй Бaрeкoв Мaя Мaнoлoвa cпрeтнa безпрецедентната прeдизбoрнa фалшификация, прoчулa ce кaтo Кocтинбрoдcкa aфeрa, зa кoятo пo зaкoн и двaмкaтa трябвaшe дa oтидaт дирeктнo в зaтвoрa. Зaтoвa бългaритe я нaричaмe и г-жa Aфeрa Кocтинбрoдcкa. Вcички знaят, чe зaeднo c чeрвeния прeмиeр Oлигaрхcки Мaя Мaнoлoвa изпoлзвa цялoтo cи влияниe кaтo зaм.прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтa зa дa назначи престъпния олигарх от ДПС Дeлян Пeeвcки зa шeф нa ДAНC и зa cъщaтa тaзи цeл нa вceocлушaниe и дo пocлeднo дрaпaшe cъc зъби и нoкти. Вcички знaят, чe Мaя Мaнoлoвa само дoпрeди някoлкo мeceцa бяcнo и вcячecки oтричaшe дa e имaлa нeщo oбщo c международно известния мутрeнcки бoc Вacил Бoжкoв, дoкaтo фaктитe нe я зaкoвaхa, чe нe caмo гo e чувaлa, нo и нa крaкa му e хoдилa в oфиca, при тoвa нeвeднъж. Вeчe cтaнa яcнo зaщo и зa кaквo гo e ухaжвaлa и зa кaквo прoдължaвa дa разчита на финансови инжекции от нeгo. Вcички знaят, чe кoлкoтo и дa ce зaкaнвa дa ce изпрaви, Мaя Мaнoлoвa cи ocтaвa eднa вce тaкa нaвeдeнa и вce тaкa зaкoрaвялa криминaлнa лъжкиня и мошеница и чe мяcтoтo й e в Cливeнcкия зaтвoр. Нeкa дружнo я изпрoвoдим дoтaм !

    Коментиран от #34

  • 31 БСП най крадливата партия

    12 6 Отговор
    МАЯ СТАТУКВОТО С ВРЪЗКИТЕ СИ В ПОДЗЕМНИЯТ СВЯТ ЛИ НИ ЛЪЖЕ, ТЯ НЕ Е ПРЕСТАВАЛА МУТРАКЕСАТА НАГЛА.
  • 32 МАЯ ГАЛЕВА БОЖКОВА

    12 6 Отговор
    Падението Мая да разкаже как тръгна от ВИС СИК и приятелите и Божков, Василев, Галеви мутрите.
  • 33 Амаааа, къде ти е кошаревският

    10 4 Отговор
    Свидетел, къде се покри, или вече реши всичко, Маями ни работи
  • 34 Буда

    8 11 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Е много ви боли вас герберските крадци с кюлчета, пачки, апартаменти, неграмотни, но много крадливи герберски калинки!!! Манолова в парламента и извън него дерзай и ги разобличавах крадливите герберски калинки!!
  • 35 Българка

    5 13 Отговор
    Гласувайте с номер 31 за ИБГНИ. Те са решителни борци срещу мутрите и защитници на гражданите за по-добър и справедлив живот

    Коментиран от #37

  • 36 Изправи се

    10 2 Отговор
    Днес слушах Бабикян,че само тяхната партия не се била навеждала.Ама това е пълно безумие.Та тя ,Мая Манолова не се е изправяла.Все си е наведена,само ,че на различни хора.Сега се е лепнала като кърлеж за Президента и за дуото.Вчера ,в ефир ,категорично отрече,ББ да я е назначавал за омбутсман. Ами щом за толкова очебийно нещо лъже...Излиза,че се е самоназначила. Лъже,мами,крещи,вика...Ужас някакъв.
  • 37 Това

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българка":

    Това е само на думи.Понеже Мая Манолова вдига най-много шум.Нещо да е свършила досега.Просто,постоянно някой я използва да му свърши мръсната работа,защото си гради имидж пък на нея имидж не й трябва.Думите чест ,достойнство,добро държание,благодарност към хора,които са й помагали в трудни моменти,са й напълно чужди.
  • 38 Питам

    7 3 Отговор
    Вярно ли е,че Комитова е раздавали подаръчни комплекти с гъши дроб ,в МРРБ?И това за благодарност за спряната магистрала ли са?
  • 39 Био бомба

    2 11 Отговор
    Като слушах тази сутрин арабина Алгафари как нападаше Радев и защитаваше крадливия ректор, който иска да ни обединява с мутрите, крадци и неграмотници гербери, се убедих, че ги има кюлчетата на герб.
    И сега Алгафари пак ще намаже, както навремето когато БСП имаше пари и той пак за много пари им беше пламенен пиар!! Не ни трябва преводач на Аристотел в 21век, професор който винаги е бил само книжен плъх, няма семейство ( е за разлика от " образованата" фифаджийка, която още сега лъже че има три деца), и иначе плаща на старата си майка без обществена поръчка, също като герберските управници хиляди левове за никаква работа!! Алгафари дебни си следващият балък който ще ти плаща луди пари, защото са крадени и НЕ ни учи и не си приписвай демократични разбирания, а ние всички незнаен що е демокрация...Колкото и книги да е прочел Герджиков, все още НЕ се е научил как да обединява, да говори свободно а не да ми повтаря втръснали и изтъркани фрази, защото така заприличва на герберска калинка...Трябва ни съвременен президент, който е доказал себе си живее в 21век, а не във филологическите измишльотени на теоретик защитаваш крадците, лъжците, предателите довели до това плачевно състояние: съдебна система, здравна, образователна на окрадената ни държава!!






    бат Бойко и Алгафари очаква тлъсто заплащане с крадените пари на г
  • 40 Рошков

    6 3 Отговор
    Галева,нямам време,оправям машините в момента,като минат иборите ще видя ако съм тук още,че май ми се налага да замина,ако искаш идвай с мен.
  • 41 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    БАБЧЕ , БАБЧЕ Я КАЖЕ --- КАКВО РАБОТИЛА СИ ТИ !?!?!?!?

    Коментиран от #42

  • 42 Нали, нали

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "ПЕНКО":

    Партийна секретарка и днес е новото-промяната
  • 43 Болярин

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бойко МБ":

    Така виждаш нещата, защото явно не те боли само кръста от носенето на чували, а и главата много те боли !
    И всичко това, защото денонощно се кахъриш за благополучието на Борисов !
    Благородна завист предизвикваш с милите си чувства - хайде, още можеш !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол