12 Ноември, 2021 09:57 9 195 45

КАТ: Последен уикенд без глоби за шофиране с летни гуми

  • кат-
  • последен уикенд-
  • шофиране-
  • летни гуми-
  • глоби

Продължава акция "Зима"

КАТ: Последен уикенд без глоби за шофиране с летни гуми - 1
Снимка: БГНЕС

Остават няколко дни до изтичане на крайния срок, до който водачи на МТП трябва да сменят летните си гуми с такива, подходящи за зимни условия. Това съобщи в ефира на NovaNews началникът на "Пътна полиция-Хасково" Димо Чобанов.

"От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да са оборудвани с гуми, подходящи за зимните условия- протектор на гумата да е не по-малък от 4 милиметра. Това дава много по-добро сцепление с пътя, като значително намалява вероятността за ПТП. Глобата за неподходящи за условията гуми е 50 лв. Парични санкции ще се налагат и за неработещи светлини, като те ще бъдат в размер на 20 лв.", обясни началникът. Чобанов припомни, че продължава и акция "Зима", която вече е във втория си етап на изпълнение.
"Проверяват се пешеходци, пътниците и водачите за толерантност на пътя. През първите дни на акцията сме проверили 4 446 МПС, констатираните нарушения са 2058, а съставените актове 154", допълни началникът на "Пътна полиция-Хасково".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    102 5 Отговор
    Ефремова, ограмоти се! Законът допуска шофиране с летни гуми през зимата! Изискването е грайферът да е минимум 4мм. Друг е въпросът - колко е адекватно шофирането с летни гуми при зимни условия. Но всеки сам си решава.

    Коментиран от #11, #20, #27, #43

  • 2 Точно пък

    66 8 Отговор
    В Хасково "зима" има 10 дни в годината и не всяка година. Какви зимни гуми, какви летни терзания?

    Коментиран от #37, #44

  • 3 555

    82 2 Отговор
    Статия - лъжа, още в заглавието. Смешковци!

    Коментиран от #7, #15

  • 4 Коментара

    47 4 Отговор
    Много ще ми е интересно ако ме спрат Понеделник. С летни гуми и грайфер над 4мм ....как точно ще ме глобят като дефиницията "подходящи за зимни условия" не посочва категорично сезонноста на гумата, тоест какъв е типа гума?!

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой си

    47 2 Отговор
    Заглавието ЛЪЖЕ!
    Дълбочината на грайфера няма нищо общо със зимните гуми.
  • 7 Този

    43 4 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Каквито ни законите, каквато ни държавата, такива ни и журналята!!!!
  • 8 Миризлив пор

    58 0 Отговор
    Хора, преди да напишете нещо вземете и прочетете закона. Там си пише "гуми предвидени за зимни условия ИЛИ с грайфер над 4 ММ". Ставате смешни кога публикувате подобни глупости.

    Коментиран от #19

  • 9 оня с магарето

    29 3 Отговор
    Важното е заглавието да привлича вниманието а не дали е правилно
  • 10 Правилно

    34 3 Отговор
    Чета коментарите всеки си има някаква логика. И всяка от тях не е лишена от основания. Едно време ВАЗовете и Москвичите целогодишно ги карахме с едни гуми. Май наистина идва времето за тия като мен дето не карат ежедневно да минем на всесезонни гуми. Изплащат се отвсякъде. Отпадат две смени годишно за 120 лева, губене на време по сервизи, пари за два комплекта които така и не се износват за 5 години и трябва да ги изхвърлиш и още много.
    Не ангажирам никой с мнение. Повтарям, това е за такива които все пак слизаме от автомобилите си! :))

    Коментиран от #40

  • 11 яко ни лъжат

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    АМИ МНОГО ПРАВИЛНО Е ДА СЕ ДОПУСКАТ ЛЕНТИ ГУМИ. ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ЗИМАТА Е ДЕН ,ДВА, ИМА И ГОДИНИ БЕЗ ДА ПАДНЕ СНЯГ. СРЕДАТА НА ДЕКЕМВРИ Е БИЛО 23 ГРАДУСА. КАКВИ ЗИМНИ ГУМИ ВИ ГОНЯТ????? ДА ПРОВЕРЯВАТ ТИРОВЕТЕ НА САМАТА ГРАНИЦА ЗА ВИНЕТКА И ГУМИ ЩОТО ПРЕМИНАВАТ БАЛКАНА.

    Коментиран от #35

  • 12 Геро

    33 3 Отговор
    ВСЯКА ГОДИНА едно и също! Едни и същи ЛЪЖИ по медий оставащи без НАКАЗАНИЕ! СЕМ КЪДЕ СТЕ! За пореден път, НЯМА ЗАКОН КОЙТО ДА ЗАДЪЛЖАВА ЗИМНИ ГУМИ! Има закон, който задължава ПОНЕ 4мм протектор на гумата за зимния период и НИЩО ПОВЕЧЕ!
  • 13 Пазарно

    16 3 Отговор
    Зимни гуми с поставянето, минимум 160 лева(две), глоба 50 лева. Да коментирам ли повече?
  • 14 DRIVER

    13 7 Отговор
    Значи е време да слагам сликовете и да започва гаврата със смешните катаджийчета....
  • 15 село

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Явно отскоро влизаш в сайта. "Статия - лъжа, още в заглавието", е всекидневие. Аз също се вързах, като помислих, че има някаква промяна в закона. Излезе обаче, че няма промяна в персонала на Ф..
  • 16 Тра-ла-ла

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментара":

    Просто няма да те глобят. На полицаите макар и да не са мисловни корифеи им е ясно какво е написано в закона! Чудното е защо журналистите немогат да го разберат и вече години продължават с тъпите си гръмки заглавия! Явно интелекта им е под този на полицаите!😂😂😂
  • 17 Геро

    25 1 Отговор
    Между другото, тази статия за хората, които знаят каква е истината е добър пример за това колко истинска е информацията в статиите за ковид!

    Коментиран от #18

  • 18 Грешно заглавие!

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Геро":

    Няма в ПЗДП понятие- ,,летни гуми"...!Изискването е дълбочината на протектора да не е по-малка от 4мм...!
  • 19 kkk

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Абсолютно вярно, макар да е пълно малоумие...

    МОЖЕ да се кара със ЗИМНИ гуми (такива имащи маркировка 3-върха планина със снежинка вътре- описано е в наредбите) които имат 1,6мм. грайфер и това го знае всеки вдлъбнат полицай. Абсолютно малоумие е това, но законът го позволява.
    Нужен ни е закон като при швабите- зимата се кара с "гуми подходящи за условията И минимум 4мм. грайфер". Уловката е там, че в техният закон ИЗРИЧНО е описано при какви температури какви гуми се ползват и пипнат ли те в студа с летни гуми дори и да са чисто нови си отнасяш глобата, а тя е 4-цифрена.

    Коментиран от #23, #36

  • 20 Майкъл

    1 33 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Всеки се прави на ,,ограмотен" и всезнаещ !!! Закона е закон и трябва да се спазва !!! Задължително трябва да се кара със зимни гами в посочения период-що не караш със летни гуми в друга европейска държава ??? Щото ние само пишем и даваме акъл - философи ненадминати !!! А не мислим за живота си , за децата си !!! Ако искаш да си ,,самоубиец" - тогава не ставай ,,убиец" !!!

    Коментиран от #25, #32

  • 21 БАЙ Х@Й‼

    16 2 Отговор
    По закон ВСИЧКИ ТАКСИТА не трябва ли да са в ЖЪЛТ ЦВЯТ ‼️ А може би вече от слонова кост до шоколадово вече са ЖЪЛТ ЦВЯТ ‼️
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Миризлив пор

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    Лошото тук за разлика от Германия е, че тук има места където сняг пада за 2 дена в годината а отрицателни температури има по 2 седмици. За това пък редовно е около 10-15 градуса. Просто на такива места зимните гуми не са нужни ако караш само през деня.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГУМЕН КРАДЕВ

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Майкъл":

    Да ама за целта трябва ЗИМА и със СНЯГ ! На зимни гуми в инструкцията съм чел при температура +15 градуса - DANGER !!! Грейнинг се нарича състоянието на гумите !
  • 26 Стига

    13 0 Отговор
    Летни и зимни, както и все сезонни гуми в закона не пише.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Саймън Каза

    18 1 Отговор
    Ани,Ефремова,в следващата Ваша статия за акция “Зима”,Ви моля най настоятелно да ми посочите кой член от ЗЗДП и Правилника за прилагането му,ме задължава да сменям летни със зимни гуми.Ще Ви бъда благодарен,ако ме информирате а и вярвам,че и много други хора ще са ви благодарни.Но ако не цитирате този член,най учтиво Ви моля,повече изобщо да не се изявявате като автор на статии.

    Коментиран от #29

  • 29 Boko

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Саймън Каза":

    Да ...Ани Цицелкова ли сте ,извинете ?
  • 30 kkk

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Миризлив пор":

    Записвай си:

    Зимни гуми се използват когато темп. НА АСФАЛТА (не на въздуха) падне под 7 градуса- НЕЗАВИСИМО има или не сняг. Едва ли вярваш, че щом по Коледа вън е 15 градуса и асфалта е топъл... Под 10 градуса летните гуми почват да се втвърдяват и да губят сцеплението си, особено пък китайските и турски боклуци с които обича да кара българина щото са по-евтини. Всяка зима от поне 15 години насам ми се налага да вадя от канавките "мозъци" каращи хубави коли с калпави гуми- евтино е бе...

    За местата където зима има само 3 дни в годината хората са измислили едни неща "всесезонни гуми"- слагаш и караш спокойно.

    Жокер- с очите си видях условията за Каско на 2 компании в които ИЗРИЧНО е записано, че ако караш с летни гуми през зимният период или със зимни с по-малко от 4мм. грайфер каското ти се счита за НЕВАЛИДНО.
  • 31 ИВАН

    5 3 Отговор
    Е само гумите ли са единствения фактор за безопасноста, нима скороста не е фактор - не може ли да караш по бавно и по внимателно, и в по хубаво време, ако нямаш възможност или не искаш да си сменяш гумите като побъркан, че ние всичките състезатели на писта ли сме ?

    Коментиран от #33

  • 32 Читател

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Майкъл":

    Трябва да сме обективни! Законът НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА да караме със зимни гуми. Аз го правя... просто защото ходя на места, на които няма как да стигна без зимни гуми.
  • 33 БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИВАН":

    Може ли да ядем отровни гъби ? - Може , ама само веднъж ! 🇧🇬 януари, Пловдив, време приятно, тръгваш за Севлиево и като слизам от в. Шипка скоростта не е от значение повярвай ми ❗
  • 34 Патрулиращ

    9 4 Отговор
    Задължителни зимни гуми се изискват в страни където има ПРОДЪЛЖИТЕЛНА И трайна снежна покривка ...!!!
    В БЪЛГАРИЯ С изискването за задължителни зимни гуми , употребявани върху безснежни асфалтови пътища, очаквайте ново по голямо повишаване на стойностите на замърсения въздух, защото зимните гуми имат по твърд и дълбок протектор "копаещ" сухата асфалтова настилка и създаващи повече облаци от невидими прахообразни частици които смесени с въглеродният диоксид стават още по опасни за здравето на хората...!!!
  • 35 Читател

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "яко ни лъжат":

    Никъде не казвам, "правилно/неправилно". Различните региони на страната са с много различни климатични особености. "Публикувано във факти.бг: Друг е въпросът - колко е адекватно шофирането с летни гуми при зимни условия." "зимни условия" никак не означава "зимни месеци" или някакъв друг период. Чети с разбиране... учи се до 3-ти клас ;)
  • 36 Веспа

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    Тест на Аутомотор унд шпорт показа, че летните гуми на студено и сухо се справят по-добре от зимните.
  • 37 Гошо пръднята

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно пък":

    Затова съм с всесезонни
  • 38 Лятно село

    8 0 Отговор
    Стига подвеждане...няма задължителни зимни гуми, ама вече ако искаш да обидиш някого кажи му Журналист...
  • 39 Гфд

    4 0 Отговор
    Летните 13цола бяха нови и зимата ги сложих отзаде защото отпред бях със зимните а и вече кола нямам на вторични вече
  • 40 Обективен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Правилно":

    Когато сменяш зимни с летни плащаш, но и пробегът става по-голям, защото 5 месеца експлоатираш едните и 7 месеца другите. Износването е по-малко. При добро съхранение отиват два пъти повече от един комплект всесезонни. Също има значение и сигурността и сцеплението в зимни условия, а зимните са по-добри от всесезонните. Все пак сигурността е важен фактор.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 У Хаскувуто

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно пък":

    Демек у Хаскувуто температурата под 7 градуса е 10 дни ? Евала Хаскуву !
  • 45 Morski

    0 0 Отговор
    Абе колеги не виждате ли че постоянно всички журналисти пишат едно и също и плашат народа .Като ти се плаща от фирмите продаващи гуми ще пишеш кво те боли а закона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол