Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 10:17 4 946 28

Политолог: Българинът не се лови толкова на предизборните „шашми” на някои партии

  • политолог-
  • българин-
  • не се лови-
  • шашми-
  • партии-
  • предизборни

Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване, казва Татяна Буруджиева.

Политолог: Българинът не се лови толкова на предизборните „шашми” на някои партии - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Скандалите влияят на първа стъпка за отказ от гласуване. Първото нещо, което внушават подобни скандали е, че няма никакво значение от твоя глас - той някъде се губи, някой друг контролира, някой друг нещо прави. Това каза в предаването „Тази сутрин” политологът доц. Татяна Буруджиева.

„Тоест този тип мотивация, която наблюдаваме още от 90-та година насам по повод на легитимността и честността на изборите, в момента с този скандал отново намира среда да се активира и това е най-грозното в едни такива скандали, защото за мен не е от голямо значение дали това ще се отрази някой друг процент на кандидати или на партии. За мен е от значение, че се разстройва мотивацията на гражданите да участват в изборите”.

Според политолога Георги Киряков българинът не се лови толкова на предизборните „шашми”, които се инициират от някои партии.

"Тоест избирателната активност винаги е била достатъчно висока, за да направи изборите легитимни. Така че нека си текат тези предизборни манипулации, въпросът е, че българинът все пак решава и излиза и гласува, независимо за кой и независимо каква конфигурация дава парламентът".
Социалният антрополог Харалан Александров коментира за въвеждането на машинното гласуване с надеждата, че ще намали манипулациите, че това е типичен пример за много наивен възглед, а именно, че "чрез технически средства можеш да решиш проблеми, които са свързани с доверието, с морала и с почтеността, ще направи вота по-честен".

„Ефектът е, че между гласоподаватели и между крайния резултат са поставени доста посредници – софтуерни специалисти, флашки, щипки, изскачат някакви машини на изненадващи места, се показват зад храсти, по летища изпълзяват и цялото това нещо смятам, че е някаква много лоша организация”.

По думите му машините силно отчуждават и отблъскват много големи групи от хора от гласуване:

„Бабите са тъжни. Една директно ми каза - Не ме карай да ходя да гласувам да се изложа. На практика въвеждането на тази технологична бариера постигна засега два резултата – отблъсна една голяма част от хората и успя да разтревожи всички останали”.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Увивни

    19 5 Отговор
    Комсомолците се маскираха като политолози, но за нормалните е ясно, колко струват дрънканиците им.
  • 3 факт

    17 29 Отговор
    Няма значение кой как е гласувал ,важно е кой как ще "разчете" машинния вот (това е , да не се изненадваме , когато Радев и мишоците му се изтъпанят като абсолютни победители).

    Коментиран от #7, #23

  • 4 Али

    21 27 Отговор
    Дано Борисов спечели защото само той за 10 години построи 4000 завода,2700 училища,12 летища,и 3000 км магистрали

    Коментиран от #11, #18, #21

  • 5 гласувайте

    17 6 Отговор
    Поредните интригантски манипулации с цел да откажат хората да гласуват. Обаче ще хванете средния от всичките пръсти. Времето е хубаво. Много хора ще излезнат на разходка до урните.

    Коментиран от #6

  • 6 аха

    20 23 Отговор

    До коментар #5 от "гласувайте":

    И да не излезнат - СИЕЛА и Радев са се погрижили (и) за техните гласове ,нали !
  • 7 тии

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Дърдорко, ще ти направя база данни, която не може да пипнеш, дори и аз няма да мога да пипна. Чоплѝ семки.
  • 8 SH BG

    10 3 Отговор
    Аз ще гласувам срещу мафиотите, срещу крадците, срещу мошениците, срещу лъжците, срещу медицинските фашисти...!!!

    А Вие?...

    Коментиран от #14, #26

  • 9 А не се ловял българина?

    18 16 Отговор
    Шашми колко щеш. ГЕРБ с шашма управлява толкова време.
  • 10 bodila

    22 12 Отговор
    На практика въвеждането на тази технологична бариера постигна засега два резултата – отблъсна една голяма част от хората и успя да разтревожи всички останали”. Пълни глупости. Родителите ми са на 70+ години и не изпитват затруднения с машините, а още по-малко да се разтревожат. Разтреожени са само тези които купуват гласове.
  • 11 SH BG

    21 15 Отговор

    До коментар #4 от "Али":

    Точно БОКо1 ликвидира 350000 фирми, а БОКо2, и БОКо3 довършиха останалите...!!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Българка

    17 14 Отговор
    Ех, тоя вой срещу машинния вот ........Е ГЕРБ и ДПС трябва нови схеми да мислят, как да заобиколят машините или да ги хакнат....
    Нека в неделя масово гласуваме за промяна, за справедливост и възмездие за грабителите! Да изберем Румен Радев още на първи тур и да изберем стабилна коалиция с бюлетини 31,30,25

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фибата

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "SH BG":

    Ние ще ти се посмеем, че има за кого да гласуваш и който да е обратното на всичко, дето си го отрекъл! Най-скъпата медийна "услуга" е хората да бъдат държани в тежка заблуда за поне4364 800 дни!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТРД

    13 14 Отговор
    Мутрата борисов затвора! За престъпленията му.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всичко е лъжа

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Али":

    3000 километра магистрали???? Ти изби рибата! Да не броите всяко платно по отделно, заедно с аварийните, макар пак да не излиза сметката?
  • 19 това го знаем

    6 6 Отговор
    от факти

    Нa прaктикa въвeждaнeтo нa тaзи тeхнoлoгичнa бaриeрa пocтигнa зaceгa двa рeзултaтa – oтблъcнa eднa гoлямa чacт oт хoрaтa и уcпя дa рaзтрeвoжи вcички ocтaнaли

    Знаем на кого да благодарим.

    Нека на 14.11 си върнем нормалността

    Коментиран от #24

  • 20 И защо

    6 4 Отговор
    Бабата,дядото и шведите трябва да могат да гласуват....те данъци НЕ плащат
  • 21 Всичко е лъжа

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Али":

    Извинявай Али, не разбрах иронията!
  • 22 Стефан

    12 2 Отговор
    : Според политолога Георги Киряков българинът не се лови толкова на предизборните „шашми”, които се инициират от някои партии. Абе Киряков този народ ако не се ловеше на шашми отдавна да е просперирал, и си смени професията, вече 62 години живея с тези шашми, едно време бай Тошо обещаваше добър живот, петилетки се изпълняваха за 3 години, по телевизията дават за миньори дето са изпълнили нормите си и вече копаят за напред, ТКЗС- та изпълняваха договорите си, поредния самолет с червена капия отлиташа за / братския / народ, и както пеееше Тодор Колев - оп и мъгла, а след мъглата, пак мъгла, дойдоха едни демократи и те обещаваха едни по добри времена, ама за тях, ДПС пълно с ДОНОСНИЦИ на ДС и те искаха справедливост, но станаха ортаци с тези дето ги биеха и им сменяха имената, а дали Вие г-н Киряков помните лозунга който издигнаха на първите свободни избори ДПС - ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ, е направиха си го за тях, даже мои познати турци разправят че Доган, Джевдет Чакъров и още около 20 други са доста преди много швейцарци, така че този народ не само се лъже ами както казват рибарите и на гол ченгел скача, а вашата професия е измислена точно от тези политици и мошеници за да може да имате работа и да ви напомнят че на тях я дължите и всеки момент може да я загубите ако излезете от правата линия.
  • 23 Методиката

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    "Аз броя БЮЛЕТИНИТЕ" и обявявам резултата, известна още като бойкоборисовско-мишоконстантиновска, не е валидна при машинното гласуване - и този факт те кара да скимтиш. И проблемът не е в "бабичките, които смятат, че ще се изложат пред машините" /това внушение е скрита агитация против масовото гласуване, защото ГЕРБ има интерес от малък брой гласоподаватели, и то - по две причини - 1. Твърдите ядра ВИНАГИ гласуват; 2. При очертаващата загуба на ГЕРБ и на двата вида избори ще бъде по-удобно те да бъдат обявени за недостатъчно представителни, т.е. -съмнително легитимни/ - а в изгубването на монопола над изборния процес. Макар и единствена, тази заслуга на ИТН - смяната на типа гласоподаване - е безспорна тяхна заслуга.

    Коментиран от #25

  • 24 Тази

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "това го знаем":

    "технологична бариера" е несъществуваща - преобладаващата част дори от неграмотния електорат умее да борави с дистанционното на телевизора и с банкоматите. Проблем е неграмотността - но защо НИКОЙ от вас, уважаеми противници на машинното гласуване, не сте поставили въпроса как неграмотните разчитат бюлетините , за да се ориентират тое квадратче да отбележат, след като "са прочели" списъка на партиите и имената на кандидатите"? Отговорът е ясен - бяха намерени пръчици, показваще разстоянието /!/ до "желания избор" - и то в райони, където ГЕРБ и ДПС тотално "печелят"... С машините това е невъзможно...
  • 25 ИСТИНАТА

    10 6 Отговор

    До коментар #23 от "Методиката":

    При толкова изнесени факти за комуниста Борисов от Рашков,
    трябваше вече да е при Бай Ставри!
    Но...
    Борисов, Гешев и Доган са от една шайка!
  • 26 Аз ли???

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "SH BG":

    Аз ще гласувам срещу Боби Михайлов, срещу Иван и Андрей от "Фермата", Рачков, Левон Хапарцумян, Гала и Ангела Меркел, също така и срещу Грета Тунберг..иска да ми вземе кюмюро, с какво ще се топля. Ще гласувам и против Радев, и Нинова, абе ще гласувам срещу всеки и всички..те мафиотите, крадците и мошениците организират тези избори...за това няма да гласувам..гласувайки..ще гладувам гласувайки...уфффф..обърках се вече, то и много други хора се шашардисаха, ааа..забравих още нещо, няма да гласувам и за Слави..ще гласувам за ония..Николас Цикимиридинис..уффф, прехапах си езика.
  • 27 Ганев

    6 9 Отговор
    Някакви хора си гласуват за Бойко, защото при него са придобили неща, които сега може да загубят. Но колелото на историята се върти само напред и Бойко е пътник.
  • 28 Име

    0 0 Отговор
    Има някаква логика в изказването на този господин, поради намаляващата избирателна активност. Но все още има хора които вярват,че вотът им има значение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол