Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 13:23 1 113 21

МЗ: COVID зоните намалиха натиска върху болниците

  • covid зони-
  • заразени-
  • болни

За месец през тях са преминали над 85 000 болни

МЗ: COVID зоните намалиха натиска върху болниците - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

През месец септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над 100 COVID зони. Това са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с коронавирус. Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да могат да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможност за изписване на безплатни лекарства за лечение на остро заболяване. Новите COVID зони получиха и пулсоксиметри, които да предоставят на пациентите за контрол на кислородната сатурация у дома.

Разкрити са общо 105 COVID зони. В рамките на един месец през тях са преминали общо над 85 хиляди болни с COVID -19. Най-важният резултат от дейността на COVID зоните е намаленият брой на хоспитализациите.

За период от 4 седмици - последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември, са били регистрирани общо 111 151 случаи на COVID -19. Броят на хоспитализациите за същия период от време е 21 120, което означава, че в болница са постъпили 19% от официално регистрираните случаи.

За сравнение за период от 4 седмици при предишната епидемична вълна през месец март – април, при общ брой на заразените от 11-та до 14-та седмица е 93 653, а в болница са били настанени 27 704, което означава, че тогава са хоспитализирани 29,58% от всички случаи.

Както се вижда, въпреки че броят на регистрираните случаи при сегашната епидемична вълна е с 16% по-висок от този през април, броят на хоспитализациите сега е по-нисък с 35%. Това е внушителна разлика, чието обяснение може да се намери в организацията на медицинската помощ, поясняват от здравното министерство.

Разликата в организацията на медицинската помощ при предишната и сегашната епидемична вълна е, че при сегашната има разкрити над 100 COVID зони за амбулаторно лечение. Това е основната причина за намаления процент на хоспитализирани пациенти.

Създадените през септември COVID поемат диагностиката и лечението на част от болните с COVID-19 и това помага на болниците да се справят с тежките случаи, въпреки повишения брой на заразени лица.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    9 1 Отговор
    На кой изобщо му пука какви шашми правите да си вихрите фашизма... Ковид зони ковид глупости частните болници празни а държавните като катакомбите на светата инквизиция велзеш ли там трудно излизаш жив...
  • 2 Пич

    9 1 Отговор
    Мислете... Лъжат ви , че ваксините осигуряват завръщане към свободата , и нормалното... И ви дават различни държави за пример... Какво е свободата... При ваксиниране на 70-80 процента от населението , и другите преболедували , значи живота трябва да се върне в предишното си русло... Така ли е , или по стадионите , театрите , и ресторантите , ходят само сертифицираните... Това свобода ли е , или чудовищна сагрегация...!!!??? Или рапорт , че овцете са вкарани в кошарата...!!!???
  • 3 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    Искам Кацаров да излезе и да каже, защо при 85% ваксинирани, в болниците има 45% ваксинирани, а в интензивното и берящи душа са 30% наболи се? Ако не го направи до 14-ти, генерал Румен Радев публично да го уволни и да се отрече от него

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 алиса

    6 1 Отговор
    Гласувайте за Възраждане или за Атака те са против тия мерки. Аз лично ще гласувам за Волен Сидеров. А между другото аз имам един приятел който миналата година се ваксинира с Астра Зенека и сега никакъв го няма.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "алиса":

    Възраждане е отговора.. никаква Атака оня е бил патерица на боко

    Коментиран от #10

  • 8 Звездите ни говорят

    1 3 Отговор
    Пълни глупости вие ходили ли сте в ковид зона.
  • 9 1100

    4 1 Отговор
    При много излъгани, манипулирани, насила ваксинирани,за да не изгубят рабоата си ,принудене учители да тестват деца ,да взимат по неправилен начин носен секрет,наплашени българи-резултатът е печален.Нито Ива Николова, нито Кантарджиев, нито акад.Б. Петрунов казаха истината.Трябваше да се информираме от светила,като проф.проф. К.Райс,С.Бхакди,Люк Монтание, трима италиански професори /вижте запис на "Премълчани истини"на проф.М. Христов.Потърсете записи с техни изказвания за Корона вируса/сем.CORONAVIRIDAE,открити 1937 г.;1/заразява хора,2/заразява животни,3/заразява животни и хора,иРНК.Няма ваксина.В Русия има общо 5 ваксини,СПУТНИК V.Закупени са от 65/допълнена бройка от още 10страни/страни.При Руската ваксина,след проучване, се устанавиха несвойствени за руската ваксина ,частици/най-общо наречени наночастици.Прави се щателно разследване от съответните Руски власти ,като разследванията водят към Бил Гейтс/евреин,от евреи ,нищо добро. Бил Гейтс е известен с опитите си в Африка,с имунизирането на ваксини на негри,за презизвикване на безплодие и импотентносту негрите.Има,документи,показани бяха по Бълг. Телевизия.Евреите имат теория и я осъществяват ,да намалят човеците от 7,5 милиарда да 1,5-2 милиарда.Тъпите сащ им служат за опитни мишки.Та нали Израел ги управлява/Българи,не вярвайте на измислени ваксини-когато ,се ваксинирате и до часове или до1-2-3 години,започнат страничните ефекти,и да съжалявате ,няма да има полза.Запазете разума си.Четете книги, пос
  • 10 алиса

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Добре, че ми каза това не го знаех . Щях да направя голяма грешка. Тогава ще гласувам за Възраждане.
  • 11 1100

    4 2 Отговор
    Фашизъм!Това се получи с ваксинирането.Истински фашизъм.

    Коментиран от #12

  • 12 алиса

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "1100":

    Да и до него ни доведе Костов като ни вкара в ЕС и ни съсипа перфектната здравна система. Трябва да излизаме от ЕС и от НАТО, защото като гледам искат да предизвикат и война с Русия и познайте кой ще го отнесе. Но когато почне войната ние трябва да се бием на страната на Русия, за да изгоним американците от тук.

    Коментиран от #19

  • 13 Няма го

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "алиса":

    Като от " обратната страна на тревата " ... или умствено го няма...!!!???

    Коментиран от #14

  • 14 алиса

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Няма го":

    въобще не те разбирам

    Коментиран от #15

  • 15 Умрял

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "алиса":

    Ли е , или се е чалнал...!!!???

    Коментиран от #16

  • 16 алиса

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Умрял":

    кой, какво имаш предвид

    Коментиран от #17

  • 17 Приятелят

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "алиса":

    Ти , който се е ваксинирал с Астра- Зенека... Какво имаш в предвид , че никакъв го няма... Умрял ли е , или се е бъгнал...???

    Коментиран от #18

  • 18 алиса

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Приятелят":

    Ами не си вдига телефона, не ми връща обаждане, а той винаги ми връща, пиша му във вайбъра и там не ми пише. А пише ,че за последно е бил във вайбъра на 25 октомври. И от тогава го няма. Не знам какво е станало.
  • 19 Кацаров

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "алиса":

    сегашният "здравен" министър заедно с Илко Семерджиев съсипаха здравната ни система, по времето на Иван Костов.

    Коментиран от #20

  • 20 алиса

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кацаров":

    все тая всички са за стената. И се кандидатирам междо другото ,ако никой не иска аз ще дърпам спусъка.
  • 21 1100продължение

    2 1 Отговор
    Българи,не вярвайте на измислени ваксини-когато ,се ваксинирате и до часове или до1-2-3 години,започнат страничните ефекти,и да съжалявате ,няма да има полза.Запазете разума си.Четете книги, посещавайте опера, концерт ,театър.Разхождайте се на слънце.Носете маска.Тя има психологичен ефект ,вирусът минава през нея.Хранете се с месо, риба, плодове зеленчуци.Не гледйте мисирките,които срещу заплащане от сутрин до вечер Ви внушават страх по телевизията и радиото.Така ще запазите разума си .Не се поддавайте на внушения и паника.Те са лош съветник.Мислете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове