Last news in Fakti

2 Април, 2013 08:01 14 017 1

Електронните фишове падат в съда заради запетайка в закон

  • кат-
  • фиш-
  • съд

Преглед на печата

Електронните фишове падат в съда заради запетайка в закон, пише "24 часа"
Електронните фишове на КАТ за скорост масово падат в съда, съобщиха магистрати. По един от казусите причината е граматическото тълкуване на член от Закона за движение по пътищата. Той гласи: "При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба..." Според мнозина съдии това означава, че фишовете от мобилните камери на КАТ са незаконни и трябва да се издават само ако нарушението е заснето от стационарни. Съдиите не виждат запетаята, става дума за отсъствие на контролен орган не при заснемането, а при издаването на фиша, обясниха от КАТ.

ГЕРБ държи близо 29 млн. лв. на влог, информира "Труд"
Повече от два пъти са паднали приходите на управляващата доскоро партия ГЕРБ от членски внос. През 2012 г. формацията е събрала едва 64 000 лева от активистите си, а през 2011 г. - 155 000 лева. Това стана ясно от финансовия отчет на ГЕРБ за м.г., изпратен в Сметната палата. Партията на Бойко Борисов публикува първа документа на сайта си. "Сумата от членски внос е по-малка, защото в момента на изготвяне на отчета, не са били постъпили плащания от всичките ни членове", коментира пред "Труд" административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Иначе в централата отчитат ръст на членове - по данни към ноември м.г. в партията са се записали около 72 хил. души. По правилник всеки член плаща по 2 лева годишно.

Кабинетът Райков си постави неясни задачи без график, коментира "Сега"
Задачи и приоритети без особена конкретика и яснота за финансирането им, които далеч надхвърлят правомощията му, си поставя служебният кабинет, става ясно от програма, публикувана на правителствения сайт. В краткото време до 12 май министрите на Марин Райков ще пишат стратегии и важни законопроекти, които ще завещаят на следващото правителство. Някои от приоритетите са неясни и твърде общи като например "структуриране на иновационната екосистема". Други са вменени по Конституция като "поддържане на обществения ред, гарантиране правата и свободите на гражданите и защита на националната сигурност". Трети се подразбират - осигуряване на "ефективната работа на всички държавни институции" и "редовно изплащане на социалните плащания в установените срокове" и увеличаване на пенсиите от 1 април. За нито една от задачите няма срок, разчет дали ще са необходими допълнителни средства и откъде ще се осигурят те, нито дали е необходимо провеждане на обществени търгове за изпълнението им. 

Шефът на НАП влиза в парламента, отбелязва "Стандарт"
Шефът на НАП ще се пробва за депутат. Красимир Стефанов ще бъде на втора позиция в листата на ГЕРБ в Хасково, научи "Стандарт". Там водач ще е бившият икономически министър Делян Добрев. Водач на листата в морската столица се очаква да е бившата строителна министърка Лиляна Павлова. На предни позиции ще е ексдепутатът Емил Радев. Както и бившият шеф на Военноморските сили и бивш зам.-началник на отбраната Пламен Манушев. В листата ще е и Нели Петрова, майка на 20-годишната Лора, която бе убита на пешеходна пътека. Варненската листа ще има и спортна звезда - в нея ще е и олимпийският шампион по бокс от Сеул 1988 г. Ивайло Маринов, роден като Исмаил Мустафов. От гражданската квота се очаква друга олимпийска звезда - шампионката от Пекин Румяна Нейкова, чийто съпруг бе спортен министър в кабинета "Борисов".

Паразити убиват пчелите в Странджа, разкрива "Новинар"
Паразити, причиняващи заразната болест нозематоза, са основната причина за рекордно високата смъртност при пчелите в Странджа през последните месеци. Това съобщиха за "Новинар" от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Установено е, че нозематозата, която е регистрирана у нас през 2009 г., е открита в 139 от общо 396 проби. Подобна е и картината в Европа. В нашите пчелини се наблюдават все повече загуби на пчелни семейства през зимния период и отслабване на семействата през пролетта и лятото, дължащи се на болестта.

113 коли на ден са в мрежата на паяка, пише на първа страница в "Монитор". 
Всяко трето паркомясто в столицата стои празно. Кофи за боклук пък крадат местата за инвалиди.

Глад за наши мозъци в 30 държави, е водещата тема на „Телеграф”
30 от най-развитите страни в света предлагат високоплатена работа за наши специалисти. Глад за висококвалифицирани кадри е обхванал Европа, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка. Най-търсени са медиците като само в Германия има недостиг на 5000 лекари и сестри като средната заплата е 5300 долара. Междувременно френските власти разбиха канал за трафик на наши наемни работници от ромски произход, които били експлоатирани като роби в Португалия. 

Антична "Сердика" влиза в нова фаза, съобщава "Капитал Daily"
Проектът за изграждането и експозицията на античния комплекс "Сердика" е с една крачка по-близо към реализацията му, след като в последния работен ден на март Министерството на културата обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за втори и трети етап от проекта, който ще доведе трансформацията на археологическата забележителност докрай. Индикативната стойност на поръчката е над 10.2 млн. лв. без ДДС, като сумата е част от спечелените през 2011 г. близо 16 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" от Министерството на културата. Според публичната покана документите на кандидатите ще се приемат до 17 часа на 22 април, а офертите ще бъдат отворени ден по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ALk

    1 0 Отговор
    хората пари нямат за храна и отопление кой плаща фишоше глоби актове кви глупости
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове