Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 12:51 2 182 20

Васил Тончев, "Сова Харис": Вятърът на промяната се оказа торнадо, задължително трябва да има правителство

  • васил тончев-
  • сова харис-
  • вятър промяна-
  • торнадо-
  • правителство

"Пътят е начертан и всяка партия, която реши да се отклони, ще изчезне от политическата сцена", отбеляза социологът

Васил Тончев, "Сова Харис": Вятърът на промяната се оказа торнадо, задължително трябва да има правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Вятърът на промяната дойде като торнадо. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Васил Тончев, социолог, собственик и директор на социологическа агенция „Сова Харис“. Според него обаче се наблюдава генерална промяна на хората, които гласуват.
„Вятърът на промяната успя така да се завърти, че новата партия да изсмуче от гласовете на цялото това пространство, което почиваше върху промяната и протестърския вот и нагласи, които се развиваха от година и половина насам. Най-голямата изненада за мен беше ниската избирателна активност, която също не беше предвидена. Избори 2 в 1 предполагаха, че ще има по-висок интерес и явяване на 3 милиона избиратели до урните. В България има генерална промяна на хората, които гласуват. Електоралното тяло се променя. Възрастното поколение, което винаги е било по-активно през целия преход досега, се оттегля. За сметка на това младите хора влизат в политиката и стават политически активни. Всичко това доведе до тези турбуленции, които промениха картината“, обясни социологът.
По думите му премахването на купения вот е един от основните фактори за ниската избирателна активност.
"Останалите фактори, довели до тази ниска избирателна активност в неделя, са машинният вот, който се явява символ на едно ново време, на цифровизацията в обществото, както и пандемията, която е накарала доста хора да останат по домовете си", каза още Васил Тончев. Според него е била необходима по-сериозна разяснителна кампания за вота 2 в 1

Партиите са длъжни да се разберат, за да формират правителство, допълни Тончев. Според него възможностите за съставяне на правителство са големи. "Пътят е начертан и всяка партия, която реши да се отклони, ще изчезне от политическата сцена", отбеляза социологът.
„Имаме партия, която е лидер, ще налага тона и визията за развитието. Вярно е, че четири партии поне трябва да го съставят това правителство, доста разнородни, и се очакват доста трудни преговори между тях, за да може това да стане. Освен това, тяхната спойка, която е анти-ГЕРБ, анти досегашното статукво, също е нещо, което бързо ще се изчерпи. Но въпреки това смятам, че пътят е начертан и всяка партия, която реши да се отклони от този път, ще пострада много, просто ще изчезне от политическата сцена. Така че изборът за партиите не е голям, те просто са длъжни да се разберат и в тази трудна ситуация, в тези няколко кризи, които се развиват в обществото ни, да поемат отговорността и да следват пътя, който води към разрешаване на тези проблеми“, допълни Васил Тончев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    16 4 Отговор
    Продължаваме промяната издуха статуквото на Герб и ДПС

    Коментиран от #3, #14

  • 2 ФЕЙК

    17 0 Отговор
    В Родината под всяко камъче изкачат я политолог, я антрополог, я анализатор или наблюдател, я кандидат-политик я ПОУЧВАТЕЛ! Не останаха хора да работят!
  • 3 Историк

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Да промяната продължава,но този път с американски кукли на конци-този път българският народ ще разбере какво е да живееш в кошмар,и дали си струваше един крадец да бъде махнат!
  • 4 така е

    12 0 Отговор
    ВСИКИ СОЦИО АНТРОПО ПОЛИТО И ДРУГИ ЛОЗИ ЗАЛГАХТЕ НА СИК И ПАК НЕ ПОЗНАХТЕ АМА СИ ПРИБРАХТЕ ПРИЧКИТЕ НАЛИ???
  • 5 Хахаха

    6 9 Отговор
    Какво торнадо ви гони сега? Торнадото беше на по предните избори, когато хората гласуваха за предишния месия от итн, който разочарова много българи. Сега ще видим новия месия, колко дена ще се радва на народната любов, преди да е излетял обратно откъдето е дошъл, както месиите на царя
  • 6 Ехаааа

    9 1 Отговор
    и за избирателната активност ковида бил виновен, а не крадливите и лъжливи политици!
  • 7 Българин

    15 0 Отговор
    Разбрахте ли защо сме най бедните в Европа - защото броя на политолози, математици и професори на държавна хранилка е по голям от броя на работещите хора.
  • 8 МАФИЯ НА ББ

    8 1 Отговор
    ДЕБЕЛАКА СИ ОТИВА/2/, ГЛАВАНАКА СИ ОТИВА/2/ , СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА. - ХАЙДЕ КРЪПКО ПО ПЛОЩАДИТЕ ДА ПЕЕШ НОВАТА ПЕСЕН. ЗА ГЛАВАНАКА ОТ БАНКЯ!!!!
  • 9 Реалност

    5 1 Отговор
    Всички социологически агенции се издържат от нашите данъци затова е редно при всяко едно прочуване ако има разлика повече от процент от реалността да им се отнема лиценза и имуществото! Всеки може да вземем няколко милиона и да си измисли числа, както го правят всички агенции особено преди избори.
  • 10 Българин

    4 2 Отговор
    2013г. беше последното време в което политиците и статуквото да каже и направи благоденствие, да отпусне коланите на българите. Като за 4 години да се стигне до 60% от доходите в Германия. Но те статуквото не го направиха. И от тогава или от малко преди да се появи Румен Радев за президент, хората полудяха, остаряха, децата им заминаха за чужбина, и ТЕ ПОИСКАХА КРЪВ - КРЪВ. Като избраха Румен Радев за куче което да пусне кръвчица от статуквото. Миг-29 е най-мощно оръжие, пък и Румен изглежда вдъхновяващо войнствен. Народът иска кръв, и това е вярата и очакването му, и не вярва в нищо друго. Народът припозна и сбърка за Мая и Слави, но разбра, че те не смятат да пуснат кръв. Мая намаза чрез арендаторът с признанията му, като народът помириса кръв от статуквото. Но това не продължи, и народът разбра - че Мая не е доберман - а е патка. НАРОДЪТ ИСКА КРЪВ! И се вижда, че народът пак е сбъркал и за Кирил, който иска да е цар - а не звяр срещу статуквото. Народът се накефи на действията на Кирил когато пускаше кръв на статуквото, като министър. Но ПП и Кирил ще повторят Слави, и ще искат да правят неолиберален рай, още от същото, отровен лек... .. . Пищенето на Борисов срещу Радев, е сигурно доказателство, че летецът е КУЧЕ. Пуска ли кръв статуквото, политикът върши работа. ТОВА Е РЕВОЛЮЦИЯ! Сега е време за война, а не за мир. И Нинова отдавна я разбраха, че не е оръжие, и не става..
  • 11 МЪНИ МЪНИ

    2 5 Отговор
    И КАКВО СЛЕДВА ПОСЛЕ? ЧАКАМЕ КИРЧО И КОКОРЧО ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ЗА 80 ДНИ? ВЕРВАЙТЕ ИМ!
  • 12 Alex

    2 4 Отговор
    "Младите хора влизали в политиката,ставали политически активни"...Брей,голямо умозаключение,какво прозрение.Да,достатъчно млади неграмотни далавераджии тръгнаха по дирите на главния далавераджия,който и Коституционния не можа да озапти,разбира се,под крилото на на жадния за власт Пилот!
  • 13 filo

    2 5 Отговор
    Промяна няма да има защото, първо защото никой не казва каква ще е тази промяна, второ гласовете за тези партии са малко и ще зависят от ДПС, БСП или ГЕРБ. Освен това е твърде нелепо за един месец да повярваш на човек, който излъга обществото криейки гражданството си, но явно народът доооста изпростя.

    Коментиран от #16

  • 14 filo

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Какво стана, нали и БСП беше от статутковото или щом трябват техните гласчета, вече не са.
  • 15 Очакващ

    1 3 Отговор
    Очаквам вятъра на простотията да довее в следващия парламент и малко борци и емемейци,освен чалга,рапъри и менте канадци.
  • 16 Ганьовци,сър!!!

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "filo":

    Вервай на Баце тогава и тва е

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ганьовци,сър!!!":

    Къв Беце бе,полудехте ли,който не е за канадецо и хасан от Хасково е за Баце ви.Баце според мен не го мислете,а гледайте да преживееме тази зима,че не всички ще успеем.
  • 18 Анонимен

    0 1 Отговор
    Кирил и Асен. Умни са. Има много българи, завършиха в Германия. Нищо, че са от семейства на чиновници, касиер в банка мама, но двете и деца са умни и много добродушни. Усоех да им пожелаем, а на РРадев още по големи успехи. Добре, че беше Той, да събуди народа от мечешки сън младите, обеазованите, та да ги има ПП ПП.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Кирчо е от Пловдив, Асен от Хасково. И да внимават от пик, блиц и труд, а що не от афера на диписито. Да не се появит фалшификат снимки, с някое маце, те го умеят пиксела вив
  • 20 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Не знам дали вятърът е станал торнадо но знам,че агенциите са елементарни продажници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол