Last news in Fakti

3 Април, 2013 15:59 1 359 4

Ексдепутат облагодетелствал фирми на майка си

  • емил димитров-
  • конфликт на интереси-
  • депутат
Ексдепутат облагодетелствал фирми на майка си - 1
Снимка: Botevgrad.com

Ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров е бил в конфликт на интереси. Това е установено след два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия, съобщи bTV, като се позова на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Димитров, който беше зам.-председател на комисията по земеделието и горите в Парламента, е упражнил правомощия в интерес на фирма "Фабрика Медикет" АД, зад която стои майка му Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на дружеството текстове, с които се премахва ограничение, свързано с годишната вноска за стопанисване на дивеча. Името на Димитров нашумя покрай съмненията за лобистки поправки в закони, които той активно внасяше през целия мандат на ГЕРБ.

Конфликтът на интереси произтича от това, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе". Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД.

По втория сигнал комисията установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия. 

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи" – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майката на Димтиров - "Симеон-2" ООД. 

Емил Димитров не е уважил 2 покани да бъде изслушан. Решенията на Комисията за конфликт на интереси подлежат на обжалване пред Административен съд - София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който е бил в конфликтът на интереси.

Името на Емил Димитров, който бе считан за изключително доверен на бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов, бе намесено в серия лобистки скандали. Комисията започна официално разследване срещу него през юни 2012 година. Тогава председателят на КПУКИ Филип Златанов обяви, че "проверката приключва до месец – месец и половина", припомня Медиапул.
 
Резултатите от разследването обаче се забавиха почти десет месеца и бяха обявени малко след като Емил Димитров обяви, че няма да се кандидатира отново на изборите и се обяви публично срещу видни фигури като бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова. Той обвини Фидосова, че създавала интриги и напрежение и е имало "опит да се направи цедка в комуникацията между премиера Борисов и парламентарната група".
 
Освен това той потвърди, че не е в добри отношения с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, уточни обаче, че е запазил приятелството си с Бойко Борисов.
 
"Нека да се види кой кадруваше в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт за интереси, защото аз ви казвам, че там са хора само на Фидосова и Цветанов", коментира Емил Димитров пред Медиапул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Б....к до б....к

    Коментиран от #2

  • 2 ГРУЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Вижте му мутрата само. С оня другия б....к Стоичков от години дерибействат из Етрополско но надявам се скоро да има и за тях отплата.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Отплата едва ли ще има,но поне да им ограничат малко краденето!А Стоичков като видвн студент да си гледа учението....
  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор
    Верицата им ГЕРБерска не се наядоха и за още власт ламтят. Има ли в милата ни Родина простаци които ще гласуват за ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове