30 Ноември, 2021 16:35 3 466 22

Ето колко е средната продължителност на живота у нас

  • продължителност-
  • живот-
  • българи

Не трябва да се приема състаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия

Ето колко е средната продължителност на живота у нас - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Това стана ясно от представянето на проект застаряването на работната сила и как отделните поколения да работят по-добре заедно. Той бе представен от Цветан Спасов, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в МТСП на пресконференция в Българска стопанска камара, предаде БГНЕС.

"Ако през 2000 г. 100 души са излизали от пазара на труда, те са били замествани от 120 други на пазара на труда. През 2021 г. излизащите от пазара на труда 100 души се заместват от само 64 души. Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда и ако не се вземат мерки, допълнително ще усложни и ще постави на дневен ред теми, които много трудно ще бъдат решени, от което и да било поколение", алармира Спасов.

Експертът каза, че не трябва да се приема състаряването на населението като отрицателна тенденция, а като скрит човешки ресурс, който се налага да бъде стимулиран и използван при настоящите условия. По думите му е важно да се намери подходящият подход при решаването на тази задача. Той изтъкна още, че при по-възрастните хора липсват част от съвременните умения, които са необходими за работната сила, като например дигиталните умения.

Изграждането на дигитални умения в младото и възрастното население остават приоритетна задача. В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за създаване на базови и надбазови дигитални умения. За това Спасов се надява населението над 60-годишна възраст да се включи в създаването на такива умения.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов от своя страна допълни, че все повече нараства възрастта на хората, които искат да работят, което има не само житейски, но и икономически, и социален ефект.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    35 3 Отговор
    Българите ще имат удоволствието да работят малко преди да омрат,към 67 год.ако КОВИД не те е срещнал на път за болницата ООД.Пенсия-йок!
  • 2 ТаУмВзе

    43 3 Отговор
    Максимум 60 е. Това не е живот, а скотско съществуване в див мизерен зверилник, който се руши всекидневно.
  • 3 Кочо коня

    2 18 Отговор
    боли ме шмайзера
  • 4 И КВО ЩЕ БАЧКАТ

    6 10 Отговор
    СИГУРНО АЙ ТИ СПЕЦОВЕ . СВЕТЪТ СЕ РОБОТИЗИРА И КОМПЮТРИЗИРА , СТАВА ЦИФРОВ.ПЕНЦИИТЕ ОСВЕН ДА ХОДЯТ ЗА ПРОМОЦИИ НЕ СТАВАТ ЗА РАБОТА
  • 5 железаров

    27 3 Отговор
    След бустера,всички ваксари стават безсмъртни,;;Петков и Василев не знам как ще се оправят с пенсиите.

    Коментиран от #18

  • 6 русенец

    30 3 Отговор
    Значи не е проблем пенсионната възраст да се вдигне на 72 години. без друго пенсиите са символични и за нищо не стигат така ако пукнем на работното си място поне погребението ще е за сметка на фирмата.
  • 7 SH BG

    18 2 Отговор
    Много е...

    Затова и тука като в Гърция трябва да се въведе задължително инжектиране с намсиквото на всички над 60 годишна възраст, и продължителността на мъките български ще падне на 61-62 години...!!!

    Дааа...!!!
  • 8 боко

    21 5 Отговор
    Много е .Трябва да падне под 65 год. ,за да няма живи пенсионери !!

    Коментиран от #10

  • 9 Виталия

    0 3 Отговор
    Не трябват много пари за да има раждаемост, трябва си ...

    Коментиран от #16

  • 10 смерш

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "боко":

    ще дойде и за теб
  • 11 BOBO

    11 4 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖИ НА БЪЛГАРСКАТА СТЪКМИСТИКА
  • 12 Рошко

    2 1 Отговор
    Продължавате със задължителната ваксинация и ще подобрите числата не на та раждаемостта ами на смъртта ами и на въсвръщаемостта, то това не е ли целта
  • 13 Бойо борисоф

    8 3 Отговор
    Аз предлагам пенсиите да се изплащат като хората умрът че ше им требват пари в отвъдното а приживе да копат дорде паднат пък пенсията после ше я пращаме😂😂😂😂
  • 14 Притча

    7 2 Отговор
    Мечтите на НОИ: Пенсионна възраст 70 г., при минимум 50 г. трудов стаж и 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕ ДА ТЕ ПОВАЛИ КОВИДА!
  • 15 Дон Санчо

    5 2 Отговор
    Е,тогава ,защо ни пенсионират на 65- 67.
    И то , това е средно.При това напрежение,кой ще ни защити и да върне пенсиониране на 55 год.Какви са
    тези малоумни 100 точки.
  • 16 това ли е

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Виталия":

    За да има раждаемост трябва здрав трибуквен атрибут започващ с Х..
    Но вследствие на една конвенция която ще ни наложат просто няма как да се получи раждане при еднополови бракове

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Виталия

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "това ли е":

    Да не искаш да кажеш, че се спазват всички идиотски конвенции? Точно заради тия малоумни сбърканяци са ваксините.
  • 18 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "железаров":

    Не е нужно да правят нищо , щото 50-60 % от следващите "пенсионери" НИКОГА няма да могат да докажат 40 години трудов стаж , ако ще и да са работили 50 години , щото просто между 1990 и 2000 никой не плащаше осигуровки , дори държавните тогава предприятия , а които са плащали са фалирали и архива отдавна е на отпадъци ! След което следва социална пенсия на 70 години , която е 50% от минималната !! Нея държавата си я плаща и без никакви работеши !
  • 19 Проста сметка

    8 0 Отговор
    След последното "реформиране" на пенсионната система с увеличаване възрастта за пенсиониране и вноските най-образно казано ни крадат за 40 години напред.
    След като се "пенсионираш" на 65, ако имаш късмет ще взимаш мизерни суми цели 10 години, за които си се осигурявал 40 години.
    Едно време много хора се пенсионираха на 50 години с така наречената първа категория. Реално работещи в промишленост, стоманодобив, рудници, военни и др. Значи от 20 до 50 години работят или чисто 30 години и след това до 80 години средно пак 30 години получават пенсия. Така че аман от "експерти". Ние не ядем доматите със стеблата я !!! Сами си отговорете накъде върви "реформата" !!!
  • 20 Цеко

    0 1 Отговор
    2000 година в едно предприятие с около 100 работника имаше 15 счетоводителки.Същото днес се прави от двама трима,така че драма не трябва да има.Технологиите ще компенсират недостига на кадри в повечето сфери.В Щатите влязох в хипермаркет и се само обслужих,като сам си платих и сметката…на бензиностанциите също 100% на самообслужване!Много сфери нямат нужда от жив персонал…машините вършат останалото.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Жорж

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "това ли е":

    И унУй с три букви вече не може да ги оправи щи са им размътени главите на па ките гледат смартфони нещат деца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове