Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 20:49 1 718 29

Емил Радев: “Македонското малцинство” да не се използва за натиск срещу България

  • емил радев-
  • македонско малцинство

Позиция на български евродепутат

Емил Радев: “Македонското малцинство” да не се използва за натиск срещу България - 1
Снимка: БГНЕС

„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство” да се използва за натиск срещу България нито по повод реформите в областта на правосъдието у нас, нито по повод преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС.” Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира опитите на представителите на крайната левица в ЕП да вкарат въпроса за македонското малцинство в доклада на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права, посетила страната ни през септември, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на делегацията – нидерландската депутатка София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа“, вчера представи доклада на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси и очаквам да отстояваме единодушно с всички български колеги в Европейския парламент – без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с темата, което си позволяват крайно левите популисти като ирландската депутатка в ЕП Клеър Дейли, противоречи на истината и по своята същност представлява несправедлива и тенденциозна атака спрямо страната ни. Интерпретациите по темата, меко казано, са в разрез с европейските ценности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС”, категоричен бе Емил Радев.

„Смятам, че трябва да гледаме зряло и конструктивно на дискусиите относно върховенството на закона и борбата с корупцията в Европа, без да толерираме каквито и да било двойни стандарти спрямо страната ни. С повдигането на въпроси като този за т. нар. “македонско малцинство” обаче има риск, вместо да се окаже натиск за реформи в правосъдната система, да се генерират нови проблеми”, изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че въпросът за т.нар. „македонско малцинство“ беше засегнат и в резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП преди година.
„Европа е чувствителна към темата за малцинствата, но тя не бива да се превръща в „дъвка” на популистите и европейската трибуна не трябва да се използва за подобни цели.

Относно представения доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права Емил Радев посочи:

„Уви, свидетели сме, че по принцип опитите европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически спорове повече вредят на имиджа на страната ни, отколкото ни помагат. Отстоявам позицията, че дебатите за съдебната реформа трябва да се водят политически безпристрастно, а оценката за функционирането на върховенството на закона и борбата с корупцията да е базирана на обективни критерии, така че държавите-членки да се мерят с еднакъв аршин. Затова очаквам със същия плам, с който ни сочат с пръст някои колеги в ЕП, да защитят и необходимостта от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, за каквато отдавна настоявам”.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 20716

    25 14 Отговор
    Някой кораб за отвричане няма ли ГЕРБЕР - рекетьор та си взел македонците да коментираш! Емо папкай за последно ще ти е софрата в ЕС, свърши се отивате си крадливи и лъжливи ГЕРБЕРАСИ!
  • 2 честен ционист

    8 11 Отговор
    Хахахах, преди 2 седмици нащо момче Ескобар заговори за македонското малцинство и Чорапеску взе да пелтечи някакви заучени фрази за гарантираните права на всички малцинства в България.
  • 3 Шкембе Войвода

    18 10 Отговор
    Аз съм македонец от Русе.И сме голямо малцинство.0,9 процента на изборите..

    Коментиран от #28

  • 4 ама

    21 17 Отговор
    Като видя герберска свuня и ставам мюсюлманин.
  • 5 Гого

    15 10 Отговор
    Тоя от масата ли го вдигнаха да го снимат? 😂😂
  • 6 нашия

    24 5 Отговор
    по неясни причини този тунеядец казва верните неща и в случая е абсолютно прав,че има други прегрешения не означава ,че за това не е прав...задължително е всичките наши в ЕП да се обединят по този въпрос БЕЗКОМПРОМИСНО.....
  • 7 Ама

    13 10 Отговор
    ти си много грозен и прост , играещ го хитър , бе , алчен и елементарен !
  • 8 Мда

    9 11 Отговор
    Този субект е достяа добре нахранен от герб/енп. Какво общо има македонското малцинство и върховенството на закона? Отбрана на герб амбразурата до последно по всички фронтове. Ал еврото нещо мълчи напоследък като шефа си - Боко. Гълъбето, Райчев, Минчев, Алгафари, Биков, Георг и пр. герб лакеи потънаха...

    Коментиран от #9

  • 9 нашия

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мда":

    не се обиждай ,но май ,че имаш проблем като четеш да разбираш написаното/функционална грамотност/.....нали точно това казва - ДА НЕ СЕ обвързва върховенството на закона и реформите с въпроса за някакво малцинство
  • 10 Брежнев

    9 2 Отговор
    Тия бляди от ЕС май ще построят комунизма !
  • 11 Йо Несбьо

    5 2 Отговор
    Коя е по-старата нация и народ? Логично, ние, българите! Македонци има от 1944. Може ли тогава да съществува македонско малцинство у нас, след като не е видна голяма емиграция към България точно от днешна РСМ след 1944? Откъде ще дойдат тези макета?!

    Сложете им данните на масата в Европа, провеждайте срещи, дискусии, обяснявайте, докато им набиете мозък в главите!
  • 12 Динку

    8 5 Отговор
    Това шимпанзе откъде излезна?
  • 13 Кво маке- малцинство в БГ,

    1 9 Отговор
    Тука има ли някакви небългари, гръцкоговорещи, измислена история
  • 14 Перо

    3 0 Отговор
    БГ евродепутати с повод и без повод трябва да обясняват в ЕС историческата истина и българската позиция по македонския въпрос и да не допускат антибългарски прояви и лобисти във форумите и заседанията,истината е на наша страна!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ВИС-2

    6 1 Отговор
    Застраховани сме НА ВИС-2!
  • 18 ТИ КОЛКО МИЛИОНА ЕВРО ОТ ЛИБИЯ

    9 2 Отговор
    ПОИСКА ЗА КОРАБА БАДР, А ПРЕСТЪПНИКО ? ЧЕ И МИТЬО ГЪРНЕТО С ТЕБЕ ЧАК !!! ВМЕСТО В ЗАТВОРА В ЕП СЕ РАЗХОЖДА И АКЪЛ ДАВА НАГЛЕЦА !!!
  • 19 Този

    7 2 Отговор
    Евродепутат .Това е много много глуповато.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Здрав разум

    2 3 Отговор
    Антигерберите, поне за важните неща останете българи! Иначе е ясно-който плаща поръчва музиката. И вие сте хора и си заработвате насъщния. Ама... ос... рахте се!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Юсуф

    7 2 Отговор
    КОГАТО ИСКАШ ДА СОТВАРТИШ ОТ "МЪЖ" , ТЕ ТОВА Е ЖИВИЯ ПРИМЕР ЗА КЛАСИЧЕСКА СПЛЕСКАНА МЕДУЗА.
  • 24 Бил политик

    7 1 Отговор
    3D далавераджия!
  • 25 555

    9 2 Отговор
    Гробчовци, какви сте мамини хубави евро-депутати, толупи и този и Андрейчо и Андрейчо фаса, дето не е ясно като какъв е там. Колко читави, образовани и опитни млади хора има... провал

    Коментиран от #29

  • 26 Surko

    4 1 Отговор
    ИЗБОРЪТ МИ МЕЖДУ КОМУНИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ Е КАТЕГОРИЧНО В ПОЛЗА НА КОМУНИЗМА КЪДЕТО ЧОВЕКЪТ НЕ Е ТАКА УНИЖАВАН И ЛЪГАН. ДА ,НЕ НАЙ ДОБРИЯ СТРОЙ НО Е 100 КЛАСИ НА ТАЗИ ПСЕВДОДМОКРАЦИЯ.БЯХ ЧОВЕК ,СЕГА СЪМ БРОЙКА.
  • 27 некой си

    7 0 Отговор
    това дебело нищо от снимката ни струва 2400000 евро на година за да го угояваме за да щипе българските депутатки по дупетата в брюксел вижте какъв гьотсурат ни представя в европа срам
  • 28 Изтрезвителят

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шкембе Войвода":

    А на колко промила сте в ДС-МВРо-то?!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове