Last news in Fakti

1 Декември, 2021 08:40 5 590 56

Васил Велев: Не трябва да има минимална пенсия

  • васил велев-
  • пенсия-
  • минимална пенсия-
  • осигурителен доход

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал, каза още, че ако максималния осигурителен доход бъде увеличен и се замести във формулата за пенсия, води до такава, каквато никой не получава в момента

Васил Велев: Не трябва да има минимална пенсия - 1

Поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но не като самоцел, за постигане на по-високи стандарти, по-добър живот за хората. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Според Велев засега няма цялостна програма, която да поставя 4 годишни цели за постигане, например достигане на брутен вътрешен продукт на глава от населението, производителност на труда и инструментите за постигането на реализирането на всички тези социални политики.

По думите му това, което с щедрите обещания, е притеснително, е че то не реферира към съответния ръст на икономиката, а по-скоро към резултативна величина на бюджетния дефицит, нещо което е неразумно, предвид това, че си поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но не като самоцел за постигане на по-високи стандарти, по-добър живот за хората.

Според Велев минималната пенсия, която повече от половината българи получават не е правилно решение.

„По принцип минимална пенсия няма, не трябва да има, пенсията е такава, каквато е осигурителния приход. И ако се получава много малка сума, с която не може да се живее достойно, тогава влиза в действие социалното подпомагане. Социалното подпомагане е бюджетен разход, пенсиите са разход на НОИ, който е държавно обществен фонд. Там работници и работодатели внасят осигуровки. Това въобще не се разбира и няма желание да се разбере, а в същото време това води до мощни удари на сивата икономика.“, коментира той.

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал, каза още, че ако максималния осигурителен доход бъде увеличен и се замести във формулата за пенсия, води до такава, каквато никой не получава в момента. Максималната пенсия сега е 1440 лв. а от нова година трябва да стане 1500, а при този максимален осигурителен доход, който е в момента без да се увеличава, максималната пенсия би трябвало да бъде 1620 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 покруса

    54 7 Отговор
    То и минимална заплата не трябва да има,ама Велев не казва за това.

    Коментиран от #25, #31

  • 2 Амнезия

    60 0 Отговор
    Този индустриален капиталец,требе да
    знае,че капиталеца няма да даде никакви заплати и всичко ще виси на
    помощи.Нека вземе 500 лв и опита да
    кара месец.И така една година.И да не
    бърка заплата, със сива икономика.
  • 3 Тошо

    52 1 Отговор
    На този Василев моментално да се спрат публикациите! Той 20 години лае против работещитв и пенсионерите. И зчадие тъпо!

    Коментиран от #10, #18

  • 4 Гошо

    26 3 Отговор
    И аз така мисля.На всички максимална да се дава.
  • 5 Мдааааа

    50 3 Отговор
    Тоя ако го питате да си каже честно мнението ще каже, че изобщо не трябва да има пенсия. Да се работи кой до когато мърда и от работното място направо в дупката. Работниците да работят по 12 часа на ден без почивен ден и отпуска. Така де, пари трябва да изкарват капиталистите. Джиповете всяка година нов модел излиза, а и вилите на лазурния бряг поскъпнаха.
  • 6 Пенсионер

    19 7 Отговор
    Как да не трябва,разбира се,че трябва.Аз съм давал големи пари за осигуровки и затова пенсията ми е голяма - 1200лв..Мой набори цял живот се осигуряваха на малко пари,и сега ревът,че им е малка пенсията.Също така не може един продавач да получава колкото един лекар,инжинер,пилот.Трябва да има минимална пенсия и заплата.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Той казва

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    същото. Който каквито осигуровки си е плащал, толкова и пенсия да получава. А най-бедните - на социални помощи.
  • 8 пенсионер

    17 8 Отговор
    минимална пенсия не трябва да има ! много от пенсионерите работят и получават доходи от ренти, наеми и т.н. колкото си внесъл към социалните фондове, толкова и ще получиш като пенсия, дори и да е 99 лв. !

    Коментиран от #12

  • 9 Не трябва да

    31 0 Отговор
    Но не трябваше и да окрадете и спестяванията на хората и да фалират банките преди 20 години нали.
  • 10 Велев на сергия

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошо":

    Този дребен хитрец Велев не може да разбере простата истина, че докато т.н. "работодатели" осигуряват на минимална своите работници, ще има проблеми.
  • 11 един от многото

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    А един , лекар , пилот , политик , инженер , може ли да живее без , продавачи , чистачи , шофьори и селскостопански труженици. Тези хора цял живот работят здраво и благодарение на "мъдрите" ни политици получават , трохи. И накрая когато всеки е на възраст в която не може да се занимава с обществено полезен труд , единия да си брои стотинките за лекарства и мляко , с другия да се чуди къде да отиде на гезме! Нещо е тотално сбъркано!

    Коментиран от #26

  • 12 Доктор

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "пенсионер":

    Така казвам и аз - никаква пенсия! А като дойдеш в кабинета ми , носи всичките си спестявания. От мен бонус - бял чаршаф! "Я елате,пиленца на батко..."!
  • 13 уви ФАКТ

    8 1 Отговор
    1960 гoдинa в CAЩ минимaлнaтa зaплaтa e 1-дoлaр нa чac, БВП e 3000 дoлaрa нa глaвa, нaшият ceгa e 10 000 дoлaрa нa глaвa и 2 дoлaрa нa чac минимaлнa зaплaтa. Нo eдин дoлaр прeз 1960тa e $9.34 ceгaшни дoлaри. 3000 дoлaрa тoгaвaшни ceгaшни ca 28 000 дoлaрa. Знaчи БВП нa CAЩ прeз 1960г. e 2,8 пъти пoвeчe oт бългaрcкият ceгa. Cъc 100 гoдини нaзaд ли cмe oт CAЩ, грaфикaтa зaпoчвa 1960 г. НРБ 1986 Г. ПРЕДИ ЧЕРНОБИЛ - СПРЯЛ ИЗНОСЪТ И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, БВП е 3000 долара - равни сега на 7500 долара. С минимална заплата 1986г. от 120 лева равни на 600 лева сега, покупателно. Средно 1000 лева в ДСК имаше всеки, равни сега на 5000 лева покупателно, сега спестявания имат 8% от българите и 70% от имащите спестявания имат до 1000 лева - средно 150 лева.
  • 14 ЕЙ търтеи

    28 0 Отговор
    Държавна помощ за бизнеса също не трябва да има! КОМУНИЗМЪТ СИ ОТИДЕ!
  • 15 17 10

    18 0 Отговор
    АКО ЗАВИСИ ОТ ТОЗИ НЕ САМО МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА, АМИ НИКАКВА!
  • 16 СЕРИОЗНО

    8 0 Отговор
    През последните години увеличават минималната заплата с 15%, после с 10%, за година, сега със 6,55%. А бизнесът и новите десни в парламентът, искат да е с 3% на година, колкото е растежът на БВП. Пропускат, че БВП зависи от потреблението - заплатите, а минималната задава и другите заплати. 3% растеж на минималната заплата е 40 години до 50% от минималната в Германия, без да отчитаме инфлацията. Но дори така нареченият мотор на ЕС, германската икономика има среден растеж от 2% годишно. ... БВП на Германия и на България разделено на глава е реално като 10 прически за общо 500 евро, за Германия, и 5 прически за общо 100 евро. По реален продукт БВП е два пъти разлика, но по паричен БВП е 5 пъти разлика. И понеже 20% от БВП отиват за инвестиции. Значи България произвежда два пъти по-малко продукт от Германия, с 5 пъти по-малко инвестиции И ЗАПЛАТИ ПЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО. БВП и затова е по-малък. И като продукт и като пари.. Чехия има 10% растеж при 20% инфлация за последните 10 години. Като коя държава ще правим реформи, тя с какъв растеж е? Ще стигнат ли 30 години да стигнем 60% сегашния доход в Германия, и това ще спре ли сега напускането на България?

    Коментиран от #48

  • 17 А бе

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: социацията на индустриалния капитал
  • 18 asd

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тошо":

    Трябва да се въведе задължителен жълт(психо) сертификат за всички коментиращи социалните политики в държавата!
  • 19 А бе

    15 1 Отговор
    Каква работа има асоциацията на индустриалния капитал да коментира пенсиите, бе бок лук нещастен. Ходи да духап на Боко!

    Коментиран от #34

  • 20 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Директно пенсии да няма, направо житце и тва е. Геноцида си продължава!
  • 21 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Индустриалния капитал са герберасти с мерцедеси, бентлита и майбахи. Време е Кирчо да ги свали от лимузините и да ги остави пеш, на колело или градски транспорт
  • 22 Болярче

    8 4 Отговор
    Кирчо и Кокорчо казаха,че като се спрат кражбите възрастните хора ще живеят достойно.Инженер съм с 40 годишен стаж в производството.Получавам 490 лв. с надбавките.Ако до м.март не станат поне 800лв. оттеглям доверието.Няма за кога да ги чакам.Да приберат откраднатите милиарди и ги раздадат на хората.
  • 23 Махнете

    4 11 Отговор
    Тавана !!!Хората са внасяли, а Вие ги ощетявате и раздавате на невнасялите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мнение

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "покруса":

    вдигането на МРЗ е единствения начин в БГ да се вдигнат заплатите.
    точно работодателите са против минимален праг на МРЗ.
    За да могат да цакат работниците.

    Работодателите искат за тях да работят ВИСКОКВАЛИЦИРАНИ И НИСКОПЛАТЕНИ РАБОТНИЦИ
  • 26 Хохохо

    1 11 Отговор

    До коментар #11 от "един от многото":

    Ами тези продавачи и тези чистачи, когато са на 20 години да отидат и да учат за лекари и пилоти, но нали знаеш, който няма ум в главата е бърз в краката (ще копа на полето).

    Коментиран от #55, #56

  • 27 5555

    9 1 Отговор
    То не трябва да има и социални идиоти, ама на - има!
  • 28 уви ФАКТ

    6 2 Отговор
    Пенсиите не са заслужени. До 2000г. само държавните фирми покриват пенсиите и осигуровките. Какво значи заслужена пенсия, едни никога не я получават, други за кратко, трети за много дълго... Една част от пенсиите са субсидия от държавата, . При средно 1000 сегашни лева заплати за 40 години и 20% осигуровка, е пенсия за 20 години равна на 400 лева сегашни и после нула. После на нула или милостта на държавата.
  • 29 СЕРИОЗНО

    5 1 Отговор
    Златното правило трябва да се прилага и за всички години в миналото когато не се е прилагало. Защото неговият смисъл е да изравни цената на парите по покупателна способност. Примерно една заплата през 1988 г. от 300 лева, покупателно тоест реално е равна сега на заплата от 1500 лева. Та златното правило е тези две заплати да са равни. Тогава няма нужда от преизчисление на пенсиите. . А Гълъб Донев мисли - че левът винаги е равен и е против преичислението, защото сега един взимал и се пенсионирал сега на 1000 лева заплата, а друг на 400 лева през 1997г.. Но инфлацията за този период е 250 процента. Тоест тези 400 лева са равни на 1000 сегашни лева. ........................... ..................... ............ НОИ е несправедлив - пенсията не се наследява и не се спира след като ти изтече приносът-това което си внесъл, и тогава ТРЯБВА да преминеш само на държавна пенсия - социална. Военен работи 20 години, а вече получава 33 години висока пенсия и е получил 500 000 лева - сегашни, заплатите му 20 години са били за 500 000 сегашни лева - ЗАПЛАТИТЕ, НЕ УДРЪЖКИТЕ.
  • 30 какво чудно

    6 0 Отговор
    Наясно ли си с Айн Ранд? Който не е наясно не разбира ИГРА НА КАЛМАРИ. Тя лява ли е или дясна? Тръмп прекланя ли се пред нея, и тя му е пътеводна светлина, на Сорос - също. Тя казва, че само богатите са умните, и без богатите, без собствениците на корпорациите, всички хора ще подскачат на клони в джунглите - като маймуни. Тя, а значи и Тръмп и Сорос, ще ти кажат да не се мъчиш с познанието, то се отдавало само на висшият елит. И крайно десният Хитлер казва, нещо. А СЕ ЗНАЕ - ЧЕ ДЯСНОТО СИ Е КРИПТОФАШИЗЪМ.
  • 31 ххтт

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "покруса":

    Велев преди време беше казал, че МРЗ трябвало да е колкото социалния минимум за оцеляване. Та най- добре е да се премахнат заплати, пенсии, майчинства и пр., всички пари да се дадат на Велев. Странно е, че по медиите се разпространяват фашистките изказвания на господина.
  • 32 Гошо

    7 0 Отговор
    Като сте внасяли много,къде са ви вноските бре.Точно вие с големите осигуровки политици,управляващи,банкери окрадохте държавата.Сега искате нашите деца да ви осигоряват и големи пенсии.Изверги.
  • 33 СЕРИОЗНО

    5 1 Отговор
    Този го има в ютуб в последното предаване преди 10 ноември на ИНИЦИАТИВНИТЕ И ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ, октомври 1989г. Той е председател на републиканското ТНТМ. Значи е от крем дела креме на живковата власт и червената буржоазия. ................... А Живков иска капитализъм и акционерната фирма да завладее като раково обрзование всичко. Той иска и частно здравеопазване където да си доплащаш, Живков го казва и иска. Наредено е на синовете и внуците на партизаните да правят дясна политика АЛА ТАЧЪР И АЙН РАНД. И В предаването за инициативните казват че само паазрът е морален и способен. Живков и на 10 ноември се кълне в добрият и неизбежен капитализъм. в ютуб е.
  • 34 ххтт

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "А бе":

    ГЕРБ позволиха на Велев и Домусчиев да се месят в социалната политика, пенсионната система, размера на майчинството и детските добавки, размера на болничните и пр., за да ги държат ниски и хората да са принудени да работят като роби. В замяна Домусчиев раздаваше къщи, за Велев още не са разследвали кого и как е спонсорирал. Едва ли с честност е станал олигарх. В заверата бяха привлечени и синдикатите- продажници. За 12 год. ГЕРБ съсипаха демокрацията- върнаха робовладелческия строй.

    Коментиран от #51

  • 35 мда

    7 0 Отговор
    СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА!
  • 36 през 90те

    9 0 Отговор
    Дайнов, Райчев, Бойко, Петър Стоянов, Луджев, С. Паси, И. Костов, Желю Желев, Гого Лозанов, всички десни и антикомунисти, през социализмът лягаха комунисти и се събуждаха комунисти. Но след комунизмът по някое време се събудиха антикомунисти и десни, без нито една проява срещу БКП и бащите им от БКП и ДС. Когато се ражда Луджев баща му в сталинските времена 1950г. е директор на затворът в Бургас. - ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА!
  • 37 пролетариат

    5 0 Отговор
    Комуняго капиталът пари не дава, той знае само да взема.
  • 38 велев 1989та

    3 0 Отговор
    За инициативните и предприемчивите - Кои са мислещите ни елементи? - ютуб заглавието
    ..... Този го има в ютуб в последното предаване преди 10 ноември на ИНИЦИАТИВНИТЕ И ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ, октомври 1989г. Той е председател на републиканското ТНТМ. Значи е от крем дела креме на живковата власт и червената буржоазия. ................... А Живков иска капитализъм и акционерната фирма да завладее като раково обрзование всичко. Той иска и частно здравеопазване където да си доплащаш, Живков го казва и иска. Наредено е на синовете и внуците на партизаните да правят дясна политика АЛА ТАЧЪР И АЙН РАНД.
  • 39 велев 1989та

    2 0 Отговор
    За инициативните и предприемчивите - Кои са мислещите ни елементи? - ютуб заглавието - около 50та минута -
    ..... Този го има в ютуб в последното предаване преди 10 ноември на ИНИЦИАТИВНИТЕ И ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ, октомври 1989г. Той е председател на републиканското ТНТМ. Значи е от крем дела креме на живковата власт и червената буржоазия. ................... А Живков иска капитализъм и акционерната фирма да завладее като раково обрзование всичко. Той иска и частно здравеопазване където да си доплащаш, Живков го казва и иска. Наредено е на синовете и внуците на партизаните да правят дясна политика АЛА ТАЧЪР И АЙН РАНД. (Уникални архивни кадри на Тодор Живков от 10.11.1989 - ютуб заглавие - живко там иска капитализъм) Живков заедно с Рейгън и Горбачов замислиха дясното за след 1989-та. Да, Горбачов и Рейгън изпързаляха Живков, както Мая Манолова казва ОБЕЩАЙ и НЕ ГО ИЗПЪЛНИ. Така и Младенов и Луканов - изпързаляха. Сега в БСП елитът - първите 300 в номенклатурата на партията, са милионери правени в Чайки и Мерцедеси, родени със златна лъжичка. И всички 90 хил. членове на партията са бизнесмени и никога не са били бедни и работници. Нинова не увеличи членската маса, но така и е наредено, те трябва да намаляват. ............. ГЕРмания-за-България - герб е на власт, в медии и по общини и в други места - университети, ес, агенции, прокуратурата, съдът, фондаци и НПО-та. ... И ще бди за корупция и гешефти на новото правителство, което няма начин да не изгърми мега
  • 40 уви ФАКТ

    2 3 Отговор
    ГЕРмания-за-България - герб е на власт, в медии и по общини и в други места - университети, ес, агенции, прокуратурата, съдът, фондаци и НПО-та. ... И ще бди за корупция и гешефти на новото правителство, което няма начин да не изгърми мега скандал с мега поръчка към някой плутократ. И ПП ще бъдат електорално занулени.. СИЛНА ОПОЗИЦИЯ, МЕГА СИЛНА, ето защо не се задържат нови проекти и политици. Ще се задържат само перфектните издигнати отдолу. ТОЕСТ ИСТИНСКИ ЛЕВИ. р.радев излъга очакванията за мега обединяващ и радикален проект.

    Коментиран от #42

  • 41 СЕРИОЗНО

    2 1 Отговор
    А Живков иска капитализъм и акционерната фирма да завладее като раково обрзование всичко. Той иска и частно здравеопазване където да си доплащаш, Живков го казва и иска. Наредено е на синовете и внуците на партизаните да правят дясна политика АЛА ТАЧЪР И АЙН РАНД. (Уникални архивни кадри на Тодор Живков от 10.11.1989 - ютуб заглавие - живко там иска капитализъм) Живков заедно с Рейгън и Горбачов замислиха дясното за след 1989-та. Да, Горбачов и Рейгън изпързаляха Живков, както Мая Манолова казва ОБЕЩАЙ и НЕ ГО ИЗПЪЛНИ. Така и Младенов и Луканов - изпързаляха. Сега в БСП елитът - първите 300 в номенклатурата на партията, са милионери правени в Чайки и Мерцедеси, родени със златна лъжичка. И всички 90 хил. членове на партията са бизнесмени и никога не са били бедни и работници. Нинова не увеличи членската маса, но така и е наредено, те трябва да намаляват. ........... ГЕРмания-за-България - герб е на власт, в медии и по общини и в други места - университети, ес, агенции, прокуратурата, съдът, фондаци и НПО-та. ... И ще бди за корупция и гешефти на новото правителство, което няма начин да не изгърми мега скандал с мега поръчка към някой плутократ. И ПП ще бъдат електорално занулени.. СИЛНА ОПОЗИЦИЯ, МЕГА СИЛНА, ето защо не се задържат нови проекти и политици. Ще се задържат само перфектните издигнати отдолу. ТОЕСТ ИСТИНСКИ ЛЕВИ. р.радев излъга очакванията за мега обединяващ и радикален проект.
  • 42 РОМАН

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "уви ФАКТ":

    Герб ще бди, защото е най добра в тази област, вярвам ви!
  • 43 Otoplitel

    4 0 Отговор
    Тоя не е в час.Защо не провери за резкия спад на хора които имат право да получат пенсия.Това е благодарение на работодателите които лъжат и хората и държавата.НС да приеме закон за отнемане на имуществото на подобни вандали в държавата.

    Коментиран от #54

  • 44 айдеее

    4 0 Отговор
    Ако ги питат тези въобще не трябва да има никакви пенсии. Работиш им докато се гътнеш на минимална заплата, колкото да не умреш от глад за да можеш да им работиш. А те другарите капиталисти трупат в чекмеджета и задгранични колибки по света.
  • 45 СЕРИОЗНО

    4 0 Отговор
    Ниските заплати обезсмислиха образованието и квалифицирането, и оставане в България. Бизнесът поиска пазарен ток. И сега: КЪДЕ МИ Е ТОКЪТ, КЪДЕ МИ СА РАБОТНИЦИТЕ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ???!!!?? ....А които фирми не смогват да си плаща данъците и таксите - да фалират, за да освободят работниците, машините и суровините за някой по-добър - нали така е при конКУРенцията и капитаЛИЗъма господа-другари!? Големите данъци и големите заплати гонят мафия и корупция, стягат държавата и пари за порции към олигархия - няма. Искат трудът и токът все да са евтини. Но пазарна икономика и свободен пазар не значи дефлация, а значи СВЕТОВНИ ЦЕНИ. Всичко което пътува - се придвижва е на световни цени. България има три пъти по-малко жилищна площ от Германия, но наемът е два пъти по нисък от Германия, а цените на жилищата са четири пъти по-евтини. Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно ГЛАСУВАНЕ, КАТО СИГУРНОСТ, там има реални пари и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация, а имат повече от България държавни служители, като процент от заетите. Великобритания е на второ място по електронно правителство, а има колкото България държавни служители като процент от заетите. Първи по електронно правителство са Южна Корея, но на 42
  • 46 уви ФАКТ

    3 1 Отговор
    1960 гoдинa в CAЩ минимaлнaтa зaплaтa e 1-дoлaр нa чac, БВП e 3000 дoлaрa нa глaвa, нaшият ceгa e 10 000 дoлaрa нa глaвa и 2 дoлaрa нa чac минимaлнa зaплaтa. Нo eдин дoлaр прeз 1960тa e $9.34 ceгaшни дoлaри. 3000 дoлaрa тoгaвaшни ceгaшни ca 28 000 дoлaрa. Знaчи БВП нa CAЩ прeз 1960г. e 2,8 пъти пoвeчe oт бългaрcкият ceгa. Cъc 100 гoдини нaзaд ли cмe oт CAЩ, грaфикaтa зaпoчвa 1960 г. НРБ 1986 Г. ПРЕДИ ЧЕРНОБИЛ - СПРЯЛ ИЗНОСЪТ И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, БВП е 3000 долара - равни сега на 7500 долара. С минимална заплата 1986г. от 120 лева равни на 600 лева сега, покупателно. Средно 1000 лева в ДСК имаше всеки, равни сега на 5000 лева покупателно, сега спестявания имат 8% от българите и 70% от имащите спестявания имат до 1000 лева - средно 150 лева.
  • 47 СЕРИОЗНО

    2 1 Отговор
    През последните години увеличават минималната заплата с 15%, после с 10%, за година, сега със 6,55%. А бизнесът и новите десни в парламентът, искат да е с 3% на година, колкото е растежът на БВП. Пропускат, че БВП зависи от потреблението - заплатите, а минималната задава и другите заплати. 3% растеж на минималната заплата е 40 години до 50% от минималната в Германия, без да отчитаме инфлацията. Но дори така нареченият мотор на ЕС, германската икономика има среден растеж от 2% годишно. ... БВП на Германия и на България разделено на глава е реално като 10 прически за общо 500 евро, за Германия, и 5 прически за общо 100 евро. По реален продукт БВП е два пъти разлика, но по паричен БВП е 5 пъти разлика. И понеже 20% от БВП отиват за инвестиции. Значи България произвежда два пъти по-малко продукт от Германия, с 5 пъти по-малко инвестиции И ЗАПЛАТИ ПЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО. БВП и затова е по-малък. И като продукт и като пари.. Чехия има 10% растеж при 20% инфлация за последните 10 години. Като коя държава ще правим реформи, тя с какъв растеж е? Ще стигнат ли 30 години да стигнем 60% сегашния доход в Германия, и това ще спре ли сега напускането на България? .... БЪЛГАРИЯ Е ТРУП, а те с витамин це ще я лекуват. Трябва веднага 2000 лева минимална заплат, и 200 000 лева за ферма или занаят, за абсолютно всеки и 70 годишен и 17 годишен. 15% от БВП за социална пенсия. ..................................... България е като труп. Кзва Zawracamy z Grecji! Let’s head back from Gr
  • 48 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "СЕРИОЗНО":

    Това съм го писал през 2017г. затова е малко старо, но пак вярно:
    Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва този на БВП.

    Коментиран от #50

  • 49 пенционер

    4 0 Отговор
    Комунисти Сър
  • 50 За протокола

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "pbdan":

    Има някакъв резон, но все пак нещата не опират само до Производителността на труда. Това е само един компонент, но има и други, като качество, цени на суровини и материали, режийни разноски, данъци и т.н. Механичното сравнение само по един параметър е некоректно.
  • 51 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "ххтт":

    Този домус вече официално е милиардер. А какви ли заплати плаща този мошеник?
  • 52 данчо

    1 1 Отговор
    Не трябва да има и таван на пенсията.Както няма таван за осигуровките.Три стълба и накрая на земята.
  • 53 Kой ще ми каже

    2 0 Отговор
    Този,морен вода не е пил.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хохохо":

    Ако всички бяха учили , такива умници като теб щяха да копаят на полето , или да пукясват от глад!
  • 56 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хохохо":

    Ако всички бяха учили , такива умници като теб щяха да копаят на полето , или да пукясват от глад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове