Last news in Fakti

1 Декември, 2021 15:41 1 976 52

Проф. Витанов: Ако не сме идиоти ще имаме спокойна Коледа

  • проф. николай витанов-
  • заразени-
  • смъртност-
  • covid

Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит

Проф. Витанов: Ако не сме идиоти ще имаме спокойна Коледа - 1

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 01 декември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Информацията излиза от компютрите, но анализите ги правя аз.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов във фейсбук.

Ето какво още казва той там:

В последните дни ви писах за великия закон на Мърфи и за принципа на Питър. Днес ще ги вплета в точките на прогнозата, за да ви е по-интересно четенето. А и да има малко хумористичен елемент дори в неприятните ситуации.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване са мижави. Това е неприятност. Съгласно закона на Мърфи трябваше да очакваме, че ще се случи. И очаквахме (тези, които отчитаме закона на Мърфи при прогнозите за развитието на социалните системи). Гледайте сега комбинация с принципа на Питър. А защо я има тази неприятност. Сещаме се за принципа на Питър. И не се чудим, че се раздават медали за справяне с пандемията. Нормално е хора, какво викате. Принципът на Питър го изисква това.

Друга неприятност, която може да се случи - трудните времена за хората на първа линия и поддържащите ги системи няма да свършат. Законът на Мърфи е железен. Тъй, че, пригответе се за трудни времена за здравната система и занапред. Слава богу, на ниво борещи се с вируса на първа линия, принципът на Питър не действа, тъй като хората там са далеч от позиции, свързани с достигане на нивото им на некомпетентност. Затова и здравната система държи още, въпреки неприятностите, свързани с техническото и претоварвате (над 100 000 активни случая сме) и с кадровото претоварване (хората са уморени). Но съгласно закона на Мърфи точно това и трябваше да очакваме да се случи. Малка прогноза тук - разтоварването на здравната система ще е изключително бавно (следствие от закона на Мърфи) и кадровото претоварване ще продължи (следствие от принципа на Питър).

Трябва активните случаи да паднат с поне 30 000 до края на декември. Какво да очакваме съгласно закона на Мърфи - няма да паднат толкова. Виждате ли, лесно е, когато човек познава законите на социалната динамика.

2. Смъртността
Починали в края на октомври - 23 999

Починали до 18 ноември 2021 - 28 453

Починали ноември 2021 - 4454 – (за 30 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 173.9%, . Това е положението - очаквано съгласно закона на Мърфи.

Смъртността за ноември 2021 досега е с 73.9% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. Този път, понеже е краят на месеца, изводът ще го направя аз. Думата е една - катастрофа. Причина - за обяснение вижте принципът на Питър.

Днес е 1-ви декември. Съгласно закона на Мърфи хейтърите падат в капана на Тамерлан, който съм им приготвил. Какво е капанът на Тамерлан. Тамерлан имал 300 000-на армия. И трябвало да я изхранва. Трудна работа. Правел го с капана на Тамерлан - войниците правели огромен крът и почвали да вдигат шум и да гонят дивите животни към центъра на кръга. Постепенно кръгът се свивал, докато накрая дивите животни нямало накъде да бягат и се превръщали в храна. Капанът на Тамерлан.
Защо този капан е щракнал за хейтърите, които с нетърпение чакат как ще продължат нещата със смъртността. Просто е хейтъри мой - аз съм далеч от нивото, за което при мен би се задействал принципът а Питър. Вълната миналата година беше през октомври, ноември и декември, нали така. Починали през тези три месеца съгласно официалните данни за К-19 инфекцията - 6751. Починали за октомври и ноември 2021 (декември едва почва нали така) - 7485. Да запомним числата починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751 починали 1-ви октомври 2021 - 20 968 починали до днешна дата - 28 453 починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7485.

Превишение на починалите от миналата вълна - 110, 8% (а декември едва почва).
Щрак, капанът на Тамерлан хлопна. Сега до края на декември няма къде да ходите хейтъри мои. Смъртността вече е с 10% по-висока, отколкото при съответната вълна миналата година. Един месец ще се лутате като животните в капана на Тамерлан. Накрая знаете какво ще стане като обявя данните за смъртността за вълната н края на декември. Следваше ли да очаквате, че ще паднете в капана на Тамерлан - да, законът на Мърфи и принципът на Питър действат против вас.

Да караме нататък.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера. Виждате, че проблемната зона в западна България се очаква да намалее още. С голяма вероятност още една област може да мине на ниво 2 и да излезе от червената зона. Силистра. Всичко това говори, че както и прогнозирах, благоприятният сценарий ще е устойчив до края на месеца. А краят на месеца дойде. И благоприятният сценарий е устойчив. Следваше ли да се очаква това. Да, съгласно принципа на Питър още не съм достигнал нивото си на некомпетентност. Значи още мога да върша работа.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран - случаите и смъртността продължават да намаляват. Миналата седмица по това време новите случаи бяха 3233, днес са 2681. Смъртните случаи паднаха от 151 на 128. Благоприятният сценарий остава валиден както бе предсказано отдавна, че ще е така до края на месеца. Краят на месеца дойде. Прогнозата е вярна.

Както ви писах, утре ще видим как е положението с контролните числа за ноември, а те бяха - 2000 нови случаи на ден, 100 починали на ден. Защо утре - защото във вторник и сряда излизат данните за предишния ден, когато все още се нанасят данни за събота и неделя. Чистата ситуация се вижда в четвъртък, когато излезнат данните за сряда.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в червената зона. После и в други области ще стане така при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий. А той ще е устойчив, ако имаме акъл в главата. Съгласно закона на Мърфи....., хайде да не пиша нищо тук.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Ще се яви ли - виж закона на Мърфи. Ще го спрем ли - виж принципа на Питър.

Трябва да не го пуснем още около седмица и няма да имаме особени проблеми с него да края на годината. Ами догодина - виж какво казва закона на Мърфи. Защо законът на Мърфи ще се изпълни - виж принципа на Питър.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Условието обаче нали го четете - АКО НЕ СМЕ ИДИОТИ да си създадем сами проблеми.

Изчисленията на Витанов показват - чак толкоз големи идиоти не сме. Забележете - това е против закона на Мърфи. Тъй, че , вярвайте на Витанов за спокойната Коледа, но си имайте наум закона на Мърфи. Защо има противоречие между закона на Мърфи и изчисленията на Витанов - Витанов още не е достигнал нивото си на некомпетентност съгласно принципа на Питър.

8. Да завършим весело, като приложим закона на Мърфи към текущата политическа ситуация. Помислете си за някоя неприятност, която не ви се иска да се случи във връзка с тая ситуация. Законът на Мърфи ви казва, че е много вероятно тази неприятност да се случи. Тъй, че взимайте мерки. Няма да има цветя и рози, писах ви вече. Великият закон казва, че ни чакат неприятности.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията ще се навърти докъм Никулден): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ива

    84 15 Отговор
    Проф. Витанов: Ако не сме идиоти ще имаме спокойна Коледа По голям идиот от теб нема да си го знаеш

    Коментиран от #49, #50

  • 2 бай онзи

    62 12 Отговор
    ако не сме идиоти, ще го обесим тоя "врачуващия" глупендер на някое дърво вместо да ни трови ежедневието.
  • 3 Апропо

    57 10 Отговор
    Конкретно ти си идиот.
  • 4 отврат

    62 12 Отговор
    Този идиот продължава да прави някакви бакалски сметки върху нереалните данни на стъкмистиката.
  • 5 Черна прокоба

    46 9 Отговор
    За тебе Коледата идва!
  • 6 ТаУмВзе

    45 10 Отговор
    Тоя смешен измекяр, защо лае Пак за нормалност?
  • 7 Към медераторс

    43 11 Отговор
    Защо допускате такива недорозомения да обиждат хоратс Ако някой читстел го напиши за негго чер идиот ще го изтриете Значи за едни сте майка аза други мащеха Затова сме на такова дереже

    Коментиран от #10

  • 8 гадно

    40 9 Отговор
    На тоя бокл.ук май нервичките му изневеряват да внимава какви ги ръси, че утре да не се чуди защо по улиците го плюят.
  • 9 черния

    17 12 Отговор
    Ама ний сме идиоти. Личи по държавата ни.
  • 10 Стоян Александров

    39 9 Отговор

    До коментар #7 от "Към медераторс":

    Точно така. Този ме нарича идиот, а мен ме трият като го наричам ИДИОТ. Е ТОЗИ Е ПЪЛЕН ИДИОТ. ТРИЙТЕ МЕ СЕГА....

    Коментиран от #16

  • 11 Centyrion

    18 10 Отговор
    Не съм сигурен ,но имам подозрения ,че го карах.22 дена хрема ,кашлица и гърло.За този период 5 Теста,включително и комбинирани за грип А и грип В ,и вдичко отрицателно което е доста странно.След седмица,две , антитрлата ще покажат,но според специалисти,я не Лаици и Дилетанти като този,вируса е тук от месец.
  • 12 Лалал

    26 10 Отговор
    Разпищолол се извън нормалните психологически граници.Дали наскоро е преиздавана Моята борба на другаря Хитлер, че съвсем изкукуригаха някои хора.
  • 13 ЕРДО

    27 10 Отговор
    НА ТОЯ ПОДЛЕЗУРКО НЕМУ ИЗЛИЗАТ СМЕТКИТЕ НЕЩО
  • 14 Д-р Хаус

    30 11 Отговор
    Докато медиите дават думата на този самовлюбен нарцис и други подобни на него "всичко лози", то няма как да има спокойна Коледа. Вижте само какъв дълъг роман е изписал тоя безделник. Явно с това си уплътнява времето

    Коментиран от #41

  • 15 ЕВРО НЮЗ

    31 11 Отговор
    Определено сме големи Идиоти за да четем и коментираме психари носители на Нобелова награда за идиотизъм. 😂😂😂😂
  • 16 Centyrion

    30 11 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян Александров":

    Този не е Идиот,този е Идиот с документ!!!
  • 17 Мазньо

    22 9 Отговор
    Витанов явно няма да има спокойна Коледа,защото.....е,той сам го каза!
  • 18 Пенис Човек

    22 9 Отговор
    Абе, къде е Гломб бе?!?
  • 19 Отряд К19

    23 10 Отговор
    Ииии еиго на нашият учител и гадател. По дибре кажи де е оня лекаря на годината? Витка кога ще пристигне омикрончо и с какви ще доиде. Влак. Самолет. Автобус. Или нелегално през границата
  • 20 На хранилка

    27 10 Отговор
    За спокойна Коледа - махнете шамана "математик"от медиите!
  • 21 Смех

    29 9 Отговор
    Две неща не доумявам. Тоя как не е пребит/убит до сега и ЗАЩО КРИЯТ КУНЧЕВ?
  • 22 Матей

    19 10 Отговор
    Голяма логорея,брей,цял ферман!С доста фройдистки залитания,ми да,тоя вирус е парадоксален,колкото го бориш с неизпипани ваксини,толкова повече се множи и ходи по тия дето са с най-много инжекции.щото им пречиш да го прекарат безпроблемно и неусетно и да не се заразяват повече.Докато ваксините прекъсват тоя естествен процес,разцентроват имунитета и после все на ваксини ще карат,през 3 месеца,по списък.
  • 23 Нормално..

    20 10 Отговор
    Ми недей да си идиот бре Витанка. По добре се скрий се някаде и не се показвай.
  • 24 гост

    15 10 Отговор
    Този сигурно не го искат на работа , та затова захлебва тук ?
  • 25 Ако вие мислите така, не е нужно всички

    19 10 Отговор
    Ако вие мислите така, не е нужно всички да мислят като вас ...защо един здрав човек трябва да доказва че е здрав!!!!!
    Кое е нормалното според вас??? - да си болен !!! Или да си здрав ????Ако ние здравите сега сме фанатици, значи и вие сте били такива, докато не сте приели че сте болни... И наистина сте болни но от световната чума на 21 век - която се нарича медицински фашизъм..Боледувайте си като ви харесва, но не задължавайте всички по презумпция да приемат същата диагноза ...Явно заболяването ви е много страшно и неизлечимо за човешката раса, щом Бог я е довел до момента на " отсяване на плявата от житото. И знайте, че щом Бог е допуснал това, то победителите ще бъдат неговите чеда, тоест борците за истината. Вие съд сигурност някъде дълбоко го знаете , но не можете да надскочите сатанинското в себе си... Бог да ни пази и българския народ и България !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Оффффффф ПЛАТЕНИ БОГАТО С НАШИТЕ СУБСИДИ

    15 10 Отговор
    От къде ги " изкопават". Кой от кой по-идеен. Кога е обявен конкурсът по идиотизъм. Кога подмениха медицината?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не ние не сме идиоти

    16 10 Отговор
    Ти обаче си пълен идиот,и ние сме длъжни да вземем мерки и да се спасим от такива като теб. Хора направете добро,накажете поне един продажник...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 незнайко

    5 9 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: или ако го има, е дълбоко скрит )
    Разбира се, че е скрит това го знаем вече !!!
    Въпроса е кога ще го ОТКРИЯТ, или по точно ПУСНАТ !!!
    Дерзай народе, боцкай се, ние ще Ви ОПРАВИМ !!! СЗО !!!
  • 32 Неверник говори за коледа

    10 9 Отговор
    Тва е тоз брадясалия
  • 33 доктор

    1 10 Отговор
    Сме професоре, сме .
  • 34 ВРАГ НА НАРОДА

    2 11 Отговор
    ИДИОТИ СА-77г. КОМУНИЗЪМ НЕ ИМ СТИГАТ!

    НИКАКВА КОЛЕДА,КОМУНЯГИТ€ $А АТ€И$ТИ!

    ДА ЖИВ€€ ДРУГАРЯ р.р. и ДРУГАРКАТА $ЛАНИНОВА!
    ДА ЖИВ€€ Б$П-БЪРЗО $ВИЙ ПАРИТ€!
    ПО-Б€ДА! ПО-Б€ДА! ПО-Б€ДА!
  • 35 Гаро

    10 9 Отговор
    Какво работи математикът от БАН професор Витанов. Какви са му задълженията, по какви задачи работи. Да ли измисля нови теории и теореми, или доказва стари, или работи по интеграли и уравнения. Изобщо за какво БАН плаща на тоя.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    7 9 Отговор
    Скоро ще му дойде реда и на тоя цървулин.
  • 38 Витанов ти си Психар а Л Томов е

    6 9 Отговор
    Идиотче!!
  • 39 Омикрон

    4 8 Отговор
    КОЛЕДАТА НЕВЪЗМЖНА !!?
  • 40 Витанов =(идиот по 3,14) на квадрат

    5 9 Отговор
    И не се дели, тъй като е "просто" число 😎
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 big

    3 9 Отговор
    Ние сме много големи идиоти, че търпим това положение! Явно, че след две години "борба" с коронавируса сме под кривата круша! С други думи нито мерките, нито ваксините помагат за каквото и да е, а като магарета продължават по този път! В случай, че това не е някаква човешка разработка, ако се остави природата да си свърши работата с този вирус ще се приключи по-бързо. Разбира се в това "очистване", ще има починали, но по-малко заради елиминиране лекарския фактор!
  • 43 Доктор

    3 9 Отговор
    Идиотът си ти!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Интегративна медицина

    5 9 Отговор
    Какво е това показно самодоволство? Мърфи и Питър... А за Закона на Херинг дали е чувал?

    Коментиран от #47

  • 47 Леле

    2 9 Отговор

    До коментар #46 от "Интегративна медицина":

    Тоя дали не е измислил херингата! Е, няма да имаме спокойна Коледа!Моцарт е 6-то поколение музикант, тука сме второ поколение с обувки и шест поколения цървули! Но има много непризнати познавачи, експерти и професорчета!!!
  • 48 Възмутен

    2 9 Отговор
    По голем идиот и лъжец от теб и бившият щаб НЯМА
  • 49 Мислител

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ива":

    Да, и аз мисля че витанов няма да има спокойна Коледа.
  • 50 Мах

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ива":

    Супер е Витанката. Не знам какво го хулите. Доста точно хваща нещата
  • 51 Иван

    5 4 Отговор
    Всичките математици, които ги дават по телевизията се опитват да налеят малко акъл в антиваксерските ви кратуни, но май няма ефект.
    Простото си е просто и спасение от антиваксерската простотия няма !
  • 52 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "NeXu s":

    Кой идиот би прочел дългата прикака на друг такъв (или правещ се). А нормалните - никак).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове