Last news in Fakti

4 Декември, 2021 07:38 4 824 49

Пускат Банев срещу 500 хиляди лева

  • николай банев-
  • арест-
  • съд-
  • гаранция

Бизнесменът е задържан повече от две години и половина

Пускат Банев срещу 500 хиляди лева - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция от 500 000 лв. Определението, с което втората инстанция увеличава размерът на гаранцията на Банев от 200 хил. лв. на половин милион, е окончателно. То е от 23 ноември, уточнява сайтът "Лекс".

Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. През май т.г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест. В мотивите си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече беше определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, но втората инстанция я отмени. В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лева.

Прокуратурата обаче протестира срещу пускането на Банев срещу 200 000 лв. и настояваше той да остане под домашен арест, защото е заплашвал свидетелка по делото. Самият Банев пледира, че не може да плати и 200 лв. гаранция, тъй като имуществото му е блокирано. Банев настоява и съдът да не взема предвид и показанията на свидетелката, защото информацията не била събрана по реда на НПК.

От определението на апелативните съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова, става ясно, че заради констатацията на ЕСПЧ за "тревожно" продължителното задържане на Банев, което вече надхвърля 3 години, те също приемат, че няма как да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Според съдебния състав обаче продължава да има обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, включително за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лева данъци.

От съдебния акт се разбира и за твърденията на свидетелката, че Банев я е предупредил да внимава какви показания дава. М. Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври около 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота си, защото го познавала като безскрупулен. В жалбата си тя разказва и думите му към нея: "Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш.".

След това Банев я уведомил, че засега нямал лоши чувства към нея, но я предупредил, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги. "Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил, че "нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен", разкрива съдът съдържанието на жалбата на свидетелката.

В отговор на възражението на Банев, че не може да плати гаранцията, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно имат достатъчно активи и може да се предположи, че по сметките им има достатъчно пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия. "Следва да се отбележи, че гаранцията може да бъде внесена и от друго лице, а не само от подсъдимия", напомня в заключение съдът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че той

    33 0 Отговор
    не е ли навън , комсомолеца ?
  • 2 ценко чоков

    52 17 Отговор
    аЙде комунягите са на власт и почнаха да си пускат продуктите :) чакаме скоро и божко да се върне.
  • 3 Amulet

    39 10 Отговор
    Гешевщината води до там,да не можеш да свидетелстваш срещу престъпник защото има пари и хоп половин милион за дебелите задници на тия по етажите и още толко за каскета.Америка в това отношение е топ,директно20-30 години и жена му и той.Не ги харесвам американците но законите са им сурови и следва или смърт или доживотен.Банев сега си излиза на свобода,не че до сега сигурно не е бил де и всичко приключва.Пожелавам сила и смелост на свидетелката защото тук само Господ ни пази не и законите и Милицията
  • 4 Йордан

    18 2 Отговор
    Сега ще осъди държавата в Страсбург

    Коментиран от #20

  • 5 гадно

    39 6 Отговор
    Поредния "успех" на каскета не, че Банев не е за трепАне, но и най-големия престъпник не можеш да го държиш вечно в пандиза без присъда. Сега остава само да осъди държавата.

    Коментиран от #8, #43

  • 6 БСП на Бунището

    36 0 Отговор
    Множество Офшорни сметки с парите на Народа в тях....Ами баща му на Николай Банев ,стария Комунист и Активен борец срещу капитализма така го е учил " " Сине,добре да се грижиш за парите на Народа" и Николайчо се погрижил - прибрал ги в Офшорки...
  • 7 Ицо

    24 1 Отговор
    Комунист комуниста не хапе:)
  • 8 Вече

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    я осъдиха в Страсбург , че при задържането им са нарушени правата на човека и им присъди ха обезщетение !
  • 9 Сделано в СССР

    18 5 Отговор
    Това е съветската ни прокуратура. Две години не може да осъди един престъпник !

    Коментиран от #41

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 любопитен

    15 2 Отговор
    Абе Каскета нали ги беше заковал?

    Коментиран от #33

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 6 Отговор
    Хайде, хората на Дамаджан Рашков в действие...Днес Банев, а утре и другите крупни "бизнесмени".
  • 13 въпросче

    13 0 Отговор
    Кой го измисли това недоразумение "обосновано предположение" и докога разни тъпи приумици ще възпрепятстват правосъдието в България? И без това Законите са от 70-те години на миналия век. Докога престъпниците ще са толерирани от съда? Убиваш някого и ти дават условна санкция, гривна и домашен "арест",вместо да те заключат в затвора.
  • 14 ВРЕМЕ Е ПРЕЗИДЕНТА ДА СИ

    17 7 Отговор
    ПРИБЕРЕ ПРИЯТЕЛЯ СИ ЧЕРЕПА ОТ ИЗГНАНИЕ !

    Коментиран от #17

  • 15 CaizerSoze

    23 0 Отговор
    Всички тези ги мразя в душата си от 20-30 години, но няма начин да държиш някой в арестите с години без присъда. Това е извращение. Къде е Гешев, доказателства, съд?
  • 16 Кандидат Милионер

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния софиянец":

    Точно така! Банев,Божков,Нинова и всички Достойни българи прогониха ТРИ милиона от България,та някакъв си Гешев - нали така,дрОгари и дрОгарки....Промяната дойде - Олигарси и Приватизатори излизат от затворите като активни Борци срещу Правосъдието и Закона....Нали така Софиянец???

    Коментиран от #21

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "ВРЕМЕ Е ПРЕЗИДЕНТА ДА СИ":

    По-точно не може да се каже...
  • 18 Не съм

    17 1 Отговор
    Му фен.
    Не го защитавам.
    Но не е нормално да се държи човек 3 години без присъда в ареста.
    Каквото имат като доказателства, да го вкарат в съда и той,съдът, да прецени виновен ли е.
    После ако открият други престъпления,друго дело и така.
    То това и при бай Тодор го нямаше. А уж тогава било лошо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оги

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Йордан":

    Данчо, чети,вече я е осъдил.
  • 21 Последния софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кандидат Милионер":

    Затова спахме на Орлов мост..

    Коментиран от #22, #24, #28, #37

  • 22 Браво

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    Едни престъпници сменят други...типично за тарикатите от Шопландия. Мошеници,далавераджии и гадюхи....
  • 23 За протокола

    13 1 Отговор
    Ако има достатъчно сведения за извършени тежки престъпления и разследването е тежко и дълго, то няма проблем да го държат в затвора и без присъда. Това време после ще му се приспадне. Защо не го осъдиха ефективно за нещо по-дребно и докато е в панделата да го разследват за другите неща? При сегашната съдебна система всичко е адски изкривено и много закони са направени с вратички за да обслужват престъпниците. Лесно може да се провери кой ги е предложил и приел.
    Това е с големите разбойници, но как ви звучи обикновено дело за делба да се точи повече от 10г?
    За съжаление с т.нар. "съдебна реформа" тези неща няма да се оправят.
  • 24 Що за

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    Птица си ти бре джанъм-на всяко гърне похлупак,или просто софийски тарикат,нагаждач......то не бяха протести,Шивиковци,танкови бригади,кафета,срещи,.....ега ти слободния човек....
  • 25 Нищо не разбиращ

    8 0 Отговор
    По Коледа стават чудеса
  • 26 JEFF

    8 4 Отговор
    О, да , калинките ще пуснат всички потенциални и реални престъпници. Важно е да се пречи на следващото правителство. До къде може да стигне безнаказнателноста в България ? Очакваме разследане и ефективни присъди за голяма част от политиците на фалшивия преход, в това число Борисов.
  • 27 Герджик

    8 0 Отговор
    Банев към Оги Герджика.Евала машала ефенди Герджик ,че си направил подобни закони и престъпниците да бягат без проблеми
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гандалф

    13 1 Отговор
    До края на 2022 година...се връщат Цветан Василев от Сърбия, Божков от Дубай, спират се делата срещу бобокови и срещу другите олигарси..реформира се съдебната система, да не се засягат интересите на нашите хора...дано ме оправдаят...ще поживеем и ще видим..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Справедливо

    9 3 Отговор
    Не само, че не трябва да го пуснат, ами трябва да задържат поне още 1000 червени тариката от прехода. Това са хората обрали парите на народа през 97 г. и напазарували с тях активите на страната за жълти стотинки. Една част от тях измряха от преяждане, а другата част се правят на почтени бизнесмени. Бойко беше започнал да прави справедливост по негов си начин, което е по добре от никаква такава.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Румен

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Така е. Спряха Гешев да върши работата. Кой - Радев и всички нови партии. допринесоха престъпниците да са на свобода.
  • 34 Курбанколи Пардимагомедов

    6 1 Отговор
    Абе кво ни занимавате с тези лешояди.Да стоят на топло,колкото по дълго,толкова по добре.
  • 35 За протокола

    8 3 Отговор
    Откакто подгониха червените олигарси и заключиха някои от тях, БСП тръгна неудържимо надолу. Защо ли? Ами защото те пълнеха червените черни каси, с които се купуваха изборите. Нали помним кой ги назначи за олигарси. Те също помнят и се отплащат. Така започна и голямата кампания срещу ГЕРБ и Гешев. Да припомня, че когато започна да ги арестува той все още не беше главен прокурор. Като не успяха да минат тъпите поправки на закона предложени от Хаджиментов, се заложи на машините на Мадуро, с които той никога не е губил избори. Сега се разчита новото мнозинство ще смаже ГЕРБ, най-накрая да махне Гешев и да попромени законите така, че червените олигарси да бъдат освободени, а след това може и да се махнат машините, защото БСП пак ще има пари, ще се въздигне и пак ще печели купени избори.
  • 36 Орел

    4 0 Отговор
    Ха-ха. И сега ще извади от крадените от нас пари и ще си ходи вкъщи при белия роял, купен с крадените от нас пари!
  • 37 Бай Стою касапина

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    Личи, че си спал. И сега спиш. И ето комунягите се завръщат. Явно си не само спящ, но и наивен.
  • 38 ares

    3 1 Отговор
    .. има обосновано предположение, че е извършил престъпленията..МНОГО Е СТРАШНО ТОВА
  • 39 Продължаваме подмяната

    7 1 Отговор
    Дойдоха на власт комунистите и почнаха да освобождават протежетата си😂
  • 40 ОСТАВКА ФАТМАК

    6 1 Отговор
    Ч€$ТИТО , ПОДМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА!
    хА$КОВ$КИТ€ КОМ$ОМОЛЦИ : н. бан€в, р.р.-ФАТМАКА,
    ОКО-КОРКО а$€н ва$ил€в(ОТ ДРУГИЯ БРЯГ,НЯМАМ ПРЕДВИД АТЛАНТИКА) $А $ИЛНИТ€ НА Д€НЯ!

    В$Я ВЛА$ТЬ КОМ$ОМОЛУ!
    ВСЕЛИ НАРОД $И ЗА$ЛУЖАВА УПРАВНИЦИТ€!
  • 41 Може

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сделано в СССР":

    Но не иска.
  • 42 Служител на МВР

    5 0 Отговор
    В никакъв случай не пускайте Банев от ареста. Тази маймуна ще избяга и никога няма да го хванете жив. Той е един боклук и нишо повече. Видях те какво стана с братя Галеви.
  • 43 симо

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Арабаджиев,стайков,банев всичко беше да се замаскират очите ,че прокуратурата си върши работата .Не знам коя е тая държава да държи 3 години без присъда но явно на каскета му е толкова компетентността.
  • 44 същото

    3 0 Отговор
    Нито 1 повдигнато обвинение няма срещу корумпиран политик или олигарх, или усвоител на милиони/ милиарди, но хората на Рашков започнаха да издават присъди "затвор" за неспазване на карантината и да арестуват зрелищно за неносене на маска. Кокошкарство е основното занимание и на "новите". Промяна няма.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Откъде ги има?

    0 0 Отговор
    пестил от закуски или мазал филии с мас, докато пасъл оФцете като тиквуня?
  • 48 cpv

    0 0 Отговор
    Ами пускайте го в България,идвайки "нашите" на власт правосъдие е никакво за такива които ограбиха и унищожиха стотици заводи и присвоиха милиарди,като тоя същия-Банев,присвоил над 2 милиарда и какво му пука за 500 хиляди...!
  • 49 Стига бе

    0 0 Отговор
    Арест на доказан бандит,заличил 29 предприятия, бил затворен,а къде да е и колко пари е прибрал?Евр.съд го омилостивил с помощта на бълг.съдия по делото Гроздев срещу БГ.Абе как не ви е срам,при толкова обвинения ,че и на свобода.Не е нужно да се изпълнява решението.После трябва да съдим Европейския съд,затова ,че е пренебрегнал обвиненията.Въртяха сукаха и точно Баневи решиха да използват срещу прокуратурата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове