Last news in Fakti

6 Декември, 2021 17:37 5 000 34

Ясно е кой е позволил по-висока скорост във фаталния участък на АМ "Струма"

  • ам струма-
  • изгорял автобус

Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. Акт 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Незнайно защо, през 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км/ч

Ясно е кой е позволил по-висока скорост във фаталния участък на АМ "Струма" - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров е одобрил увеличение на скоростта на АМ "Струма" от 90 км/ч. на 120 км/ч. Според документи, с които Actualno.com разполага, това се е случило още през юли, 2013 година.

Припомняме, че след голямата автобусна трагедия на АМ "Струма" беше изяснено, че магистралата при Лот 0 не разполага с Акт 16 - вече 14 години. От думите на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова стана ясно следното: Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. Акт 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Незнайно защо, през 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км/ч.

Съгласно документите в средата на 2013 година инж. Лазар Лазаров е изпратил писмо на фирма "Битулайт" ООД на 17.07.2013 година, в което информира компанията, че АПИ приема представената два дни по-рано оферта и възлага на същата да изготви "Проект за временна организация на и одит за пътна безопасност във връзка с увеличаване на максимално допустимата скорост на път I-1/E-79/, в участъка от км 287+450 до км 305+220 /Лот 0 на АМ "Струма"/ на 120 км/ч, както и привеждане на участъка съгласно изготвения проект". От писмото става ясно, че цената за тази услуга е 19 796 лв. без ДДС, а срокът е до 19.07.2013 г.

Два дни по-късно Лазаров изпраща становище до директора на ОПУ Перник, в което изразява съгласието на АПИ да бъде въведена предложената в проекта организация на движението. Той подчертава, че монтирането на пътните знаци трябва да приключи до 23.07.2013 г., а действието на сигнализацията до бъде до подписването на Акт 16 за Лот 0 на АМ "Струма" – пътен възел Даскалово – пътен възел Долна Диканя.

Actualno.com разполага и с одитния доклад на фирма "Битулайт" на 26-28 юли, 2013 година. От него става ясно, че пътната организация обхваща единствено вертикална сигнализация /знаци/ и хоризонтална маркировка. В доклада е посочено, че на няколко пътни отсечки предпазната ограда е видимо по-ниска от нормативните изисквания. Освен това на места не е занулена, започва и свършва внезапно - тоест не е приведена според нормативните изисквания, които са в сила от 2011 г. Докладът обследва в конкретика няколко кръстовища и отбивки, но сред тях не е мястото на безпрецедентната по брой жертви катастрофа с македонския автобус (км 31+900). Също така е посочено, че част от светлоотразителните елементи не изпълняват предназначението си - върху това беше обърнато внимание от пътни експерти след автобусната катастрофа сега. Участъкът е по-тъмен в сравнение с другите лотове от същата магистрала. Изрично е посочено, че уязвими участници в движението са мотоциклетистите - заради зацапване на пътната настилка от инертни материали, които може да се появяват на пътя заради необезопасени скатове. Съответно, крайното заключение е, че при скорост 120 км/ч и по-висока, при паднала земна маса на пътя заради необезопасени към онзи момент скатове може да има фатална катастрофа. Дадени са препоръки за отстраняване пропуските, изрично е посочена подмяна на светлоотразителите, както и оправяне на оградата. В резултат са били променени основно знаците за скорост.

Резултатите от проверката, възложена от Комитова, показаха, че знаците и мантинелите не са променени от откриването на отсечката през 2007 г. досега. Според проектната документация напречния профил в района на катастрофата би следвало да бъде около 4%. При направените замервания сега този показател се потвърждава, подчертаха участниците в работната група, извършила проверката. Те обясниха, че според нормите за такъв наклон скоростта е до 90 км/ч. каквато е и по проект и с каквато е открита пътната отсечка преди 14 години.

Остават неясни причините защо Лазаров не е наблегнал в проекта за промяна на скоростта и анализ на напречния профил, а на практика се е ограничил със знаци и маркировка, предвид наличието на виражи в участъка. Освен това проектът е за временна организация на движението на съществуващ път в експлоатация, построен с елементи за автомагистрала, нормативно обезпечаващи пътната безопасност при скорост 120 км/ч. Но според цитирани от АПИ данни на МВР за 2020 година, в участъка, където стана катастрофата с автобуса, няма концентрация на пътни инциденти. Отсечки с концентрация на катастрофи за 2020 г. по данните на полицията на територията на област Перник са участъкът от км 35+500 до км 36+100 на АМ "Струма" и път I-1 София – Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел "Даскалово" на АМ "Струма".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербави

    33 11 Отговор
    безумници !
  • 2 Въпрос Факти

    34 5 Отговор
    Факти с нов фейс ли са?
    Старият по- ми харесваше.
  • 3 Активист на БКП

    35 6 Отговор
    Знаех си, че е Бойко Методиев Борисов!!!

    Коментиран от #28

  • 4 Гоуст

    20 26 Отговор
    При положение, че пътят е строен за магистрала и единствено документално го е спирало да бъде такава, не виждам какъв е проблема

    Коментиран от #18

  • 5 Гост

    21 4 Отговор
    "При направените замервания"... С какво са се замервали - камъни, яйца, домати?
  • 6 алооо

    44 3 Отговор
    120 км/ч е допустимо разрешената скорост, което не означава че трябва да се кара постоянно с нея.Има едно понятие "скорост съобразена с пътните условия" и ако шофьора на автобуса си беше съобразил скороста с пътните условия нямаше да се стигне до тука.Така че не 90км/ч а 50 км/ч да беше допустимо разрешената скорост като не караш със скорост съобразена с пътните условия пак си в канавката.

    Коментиран от #20

  • 7 всИЧКИ АВТОБУСИ И ТИРОВЕ

    39 1 Отговор
    НЕ ГИ КАСАЕ ТВА СТО И ДВАДЕСТ КМ.Ч ЗАЩОТО ТЕ НЯМАТ ПРАВО ДОРИ И НА МАГИСТРАЛА ДА СЕ ДВИЖАТ С ПОВЕЧЕ ОТ СТО КМ.Ч..ЗАЩО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА ТОВА.ТОЯ НЕЛЕГАЛЕН АВТОБУС С ШОФЕРИ БЕЗ КНИЖКИ С ПОДМЕНЕНИ ЛЕСНО ГОРИМИ СЕДАЛКИ И НЕЗНАЙНО КЪВ БАГАЖ......ПРОДЪЛЖАВА В БЕГЕ МЕДИИТЕ ДА СЕ ЗАЩИТАВА....
  • 8 АКТ 16 КАМЪ ЧЕТО КОЕТО

    11 2 Отговор
    ОБЪРНА АУТО БУСА☝
  • 9 Миризлив пор

    7 9 Отговор
    Въпросния участък няма акт 16, защото има собственици недоволни от обезщетението и обжалват. Ако отчуждителни процедури завършат спокойно може да се издаде акт16 и да си е 120 скоростта. Най-добре да набиват колците и умните нашенци да имат път ама да не могат да го ползват и да обикалят през Радомир! Това да имаш път и да не го ползваш?

    Коментиран от #17

  • 10 333

    25 1 Отговор
    Наистина не знам защо се занимават с ограничението. Автобусът може да не се е движил с над 90км/ч и какво е ограничението на пътя няма никакво значение в случая.
  • 11 Да,бе

    8 11 Отговор
    Ай ся всичкото герберасти на амбразурата - ще спасяваме редник Тиква,че магистралите неговата гордост убиват.Буквално.А,бе къде е Баце.Нещо не му се показва пред хората,а?
  • 12 Румпелщилцхен

    15 2 Отговор
    Е колко да е на тази скоростна отсечка? С 60 км/ч ли да лазим и на всеки храст полицай с палка и радар да се мета за 20лв?
  • 13 Мунчо юмручето

    23 3 Отговор
    120 км е за лек автомобил реисове и тирове имат други ограничения прочетете закона и после говорете
  • 14 Така е

    9 8 Отговор
    Как кой - един решаваше Толупа 🎃.!!!
  • 15 Перо

    19 0 Отговор
    Техническите параметри на пътя не са причина за ПТП-то,колкото и да се натискат някои корумпета от мутренски институти да вземат пари от застрахователната компания при осъдителна държавата присъда!
  • 16 шефа

    10 5 Отговор
    Ще го отнесе поредната герберастка калинка Лазал Лачения ха,ха Тиквата си има бушони за всичките престъпления които извърши.
  • 17 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Този участък от магистрлата няма да стане автомагистрала докато не се направи обходен път до село Боснек.Предполагам че знаеш защо.

    Коментиран от #22

  • 18 поглед

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    отговорът е , че не можем да сме виновни НИЕ. винаги другите са виновни.
  • 19 Значи имаме

    4 10 Отговор
    Бойко Макредоноубиеца.
    Юли 2013 г.

    Коментиран от #23

  • 20 Ще има и още

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "алооо":

    Нека и да допълним, че скоростта от 120 км. е разрешена за леки автомобили, а не за автобуси. За съобразената скорост е излишно да споменавам - описали сте го повече от разбираемо. Някой обаче мнооого държи България да изплати едни десетки милиони обезщетения и рови ли рови за пътя. Аз не възразявам тези пари да се изплатят, стига наистина да се докаже съпричастност на пътя към катастрофата но от това, което до този момент е публично оповестено не виждам такава съпричастност.

    Коментиран от #31

  • 21 Последния Софиянец

    5 11 Отговор
    Браво на Комитова. Доказа, че гербавите като са вдигнали скоростта са убили хиляди. Скоростта там трябва да е 60 км/ч
  • 22 Миризлив пор

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Петър":

    Във случая, това е скоростен път, има разлика с магистрала. И все пак киселата леля от министерството ако толкова държи, да набива колците и да го затваря, асфалт не се яде, има път през Радомир народа с кеф ще заобикаля докато отчуждителните процедури отминат и се издаде акт 16.

    Коментиран от #29

  • 23 За протокола

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Значи имаме":

    По това време на власт е коалиция на БСП с ДПС, направила правителство със златния пръст на Волен Сидеров.
    Още в началото, както и сегашните, те смениха всички шефове на ключови места с техни хора.

    Коментиран от #34

  • 24 селянин

    4 0 Отговор
    Ма какви са тези глупости, ние сега на автомагистрала ли караме с ограничение 140км/ч или извън населено място с 90км/ч.???
  • 25 пфууу

    6 1 Отговор
    Няма нито един нормален път в тая "държава" , нито ускорителни ленти - от бензиностанции, от включващи се пътища, нито маркировка, нито знаци, дупка до дупка, осветеност на големи пътни възли - никаква........
  • 26 120 е една

    6 1 Отговор
    минимална скорост за машина до 3,5т на тоя приличен път, между София и витиня има къде по калпава настилка и завои например.
  • 27 ЖОРО

    3 4 Отговор
    Този не беше ли онзи дето БОКО ТИКВАТА го пращаш по софийските села да бие тупана ида вика че няма да има винетки..ГЕРБОПИТЕК..КРАДЕЦ..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Миризлив пор":

    Ти не ме разбираш,ако това е АМ няма как да стигнеш до село Боснек с мотопед(примрно).
  • 30 tomito

    1 0 Отговор
    Тъпанари, така ли мислите да решите проблема.
  • 31 алооо

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ще има и още":

    Не знам кой кво държи да изплатим ама има една дама рубенсов вид, казва се Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, та тая "специалистка" след сяка една катастрофа ходи да мери пътните маркировки и светлоотразителните елементи по пътищата с некви машинки и ни обяснява как били извън нормите.Същата тая специалистка ни обясняваше как некъв знак за прпятствие на пътя не бил поставен правилно щот бил много нависоко сложен а трябвало да бъде на 30см. от земята?!?!?!Е ако е на 30см. нали зимата като мине снегорина и ще го затрупа със сняг бе нашто момиче!Та тя мери ама след като станат катастрофите, инъче през останалото време на годината си седи в офиси и си чопли носа явно.
  • 32 A 140.....

    0 2 Отговор
    Кой разреши и утвърди тая скорост? Има ли я масово по светът на пътища хиляди пъти по добри ?Има я единствено в Германия и то на някой места (пътувал съм там).Бях в Англия-110 км. ....В Испания 120....в САЩ 110 или 130....В БГ-СКОРОСТЕН път 140...Всички скорости над 110 водят до повишен разход на гориво и съответно замърсяване. На 2 милиона автомобила и камиона (не зная колко са, това е пример) ако повишения разход е 0.5 литра между 110 и 130 и тези превозни средства изминават по 10000 км годишно сметнете колко тона гориво се изгоря допълнително. Това са пари платени на вятъра.Отделно замърсяването.На бройка мпс е 50 литра.Умножете го на 2 милиона.100 милиона литра...Колко нефт е нужен да се закупи от държавата за тия 100 милиона в повече.Така че простотията и идиотизмът е погълнал БГ и това не е държава с политики а с крадене.ГРОБ на масов съд и трепне. Правили били пътища....тъпанари.
  • 33 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Със 140 км/ч по магистралите се изхвърли гордият ББ. Безспорно , в сравнение със държави от целия свят, които са имали, и автомобили, и аутобани далеч преди нас- това е простащина и незачитане на здравето и живота на населението !! За най-икономична скорост при МПС се счита 90 км/ч. Мисля, че всички автомобили се тестват и настройват на тази скорост за ИКОНОМИЧНОСТ. Който иска да пристигне по-бързо ...моля.....има аутобан - максимум 120 км/ч.Кой смее да го обясни на Бащицата, че и да го промени.?!?!
    Партийните избраници в Парламента са предъвкали около 60 допълнения и поправки на ЗДП. За мен , това е архинекадърност.!!! За 30 години не можаха,, чрез всенародно допитване, да скроят един свестен ЗДП ! Или по-точно - НЕ ПОЖЕЛАХА , НЕ ИСКАХА !!! И понеже КОЛЕКТИВНА СЪВЕСТ НЯМА, никой не го е еня за осакатените и убитите ! На приказките им да се ненаслушаш !!
  • 34 Боко! Познах те, не се крий!

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "За протокола":

    Бочко, не се оправдавай! Тези по пътищата са все твои хора - лапачи!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове