Last news in Fakti

9 Декември, 2021 06:37 1 802 27

Илияна Йотова прие делегация на Руското историческо общество

  • илияна йотова-
  • вицепрезидент-
  • русия-
  • делегация

В рамките на срещата бяха обсъдени различни идеи за съвместното отбелязване на 145-годишнина от обявяването на Руско-турската освободителна война

Илияна Йотова прие делегация на Руското историческо общество - 1
Снимка: Президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 делегация на Руското историческо общество, която е на посещение в България по повод 144-годишнината от Плевенската епопея. Акцент в разговора беше предстоящата 145-годишнина от обявяването на Руско-турската освободителна война.

В рамките на срещата бяха обсъдени различни идеи за съвместното отбелязване на годишнината в България и в Русия. Начертани бяха планове и за честването на 150-ия юбилей през 2027 г., за което ще бъде създаден специален инициативен комитет.

С одобрение бяха приети идеите на вицепрезидента Йотова за богата програма от събития през следващите пет години, които да ознаменуват юбилея и да представят Руско-турската война от различни аспекти. Сред идеите са: поредица от научни конференции; представяне на неизследван архив от документи; участие на представители на Българската и Руската православни църкви; представяне на медиците, участвали във войната; представяне на приноса на руски общественици и културни дейци; съвместни експозиции на български и руски музеи; представяне на ролята на европейската мисъл в годините преди и след войната.

Единодушно беше мнението, че младите хора трябва да бъдат привлечени за по-активно участие в отбелязването на годишнините, да се буди у младото поколение интересът към историята, която е извор на гордост.

В срещата участваха и посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова и лидерът на АБВ Румен Петков, по чиято покана делегацията на Руското историческо общество е на посещение у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечна дружба

    19 15 Отговор
    Краварите не са поканени.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боко ще участва, като еничар

    9 15 Отговор
    Краварите не се изядат от яд.
  • 4 Сесесере

    21 21 Отговор
    Комунистите са навряни навсякъде и правят, каквото си искат и гледат на първо място да е добре за тях и на второ във вреда на народа!
  • 5 гадно

    37 12 Отговор
    Какво руско историческо общество след поредната провокация на руснаците оня ден, че Климент Охридски е македонец трябваше директно да им покажат червен картон, а не да плямпа общи приказки.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЕАЛИСТ

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Абе, първо не беше оня ден и второ казаното бе, че е роден по македонски земи. Кое не е вярно. Къде е Охрид. Единствено от гръцки източници се знае, че говори гръцки, което ги кара да смятат, че е роден в Македония, където се е говорило на гръцки.

    Коментиран от #24

  • 9 Ветеран от Протеста

    23 4 Отговор
    Ами като идват в България, членовете на Руското Историческо Общество,,та да вземат да ни върнат Архива на Царство България,откраднат от Руските Комунисти 1944; та ,за да се бУбди у младите хора интересса към Историята,която е Извор на гордост!!!

    Коментиран от #10

  • 10 РЕАЛИСТ

    6 19 Отговор

    До коментар #9 от "Ветеран от Протеста":

    На кое Царство България не аланкоолу? Ако имаш в предвид това преди Турско, то няма архив за него. Всичко се взема от византийски летописци, ама нали трябва да си пишем измислици.

    Коментиран от #15

  • 11 Търновец

    15 3 Отговор
    Бил cъм в Московския Университет “Ломоносов” – без да съм истoрик да спомена фактите – Екатерина Велика беше дъщеря на Кайзера а Петър Велики е нeин cин, първата Академия на Науките в Петербург беше изцяло от Немци а самия град е правен от Итaлианци, разгледайте Ермитажа - Изкуството в Русия дойде от Европа, a азбуката от България.

    Коментиран от #12

  • 12 РЕАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Добре де, пишеш факти, които всеки с образование преди 1989 г го знае. За следващите не гарантирам. Въпросът е " What is your point"

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Перо

    11 4 Отговор
    След Горбачов вече нищо не може да възстанови двустранните отношения! Няма друг държавен глава, който да живее в чужбина и да получава чужда пенсия! Руснаците не могат и да се сърдят на Украйна,след като си избраха управници като Горбачов и Хрушчов!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Мнoгo дoбрa интeрпрeтaция.... Eтo зaщo:
    1. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    2. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    3. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    4. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздeдe мигрaциoннaтa тeзa?
    ........................................
    ..........................................
    н. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц c гръцкoтo Coфия?
    н+1. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?
    ..............НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не може

    9 1 Отговор
    руските политици и историци ( не говоря за руския народ, това е друга тема), да искат да бъдат уважавани и то след като по коминтерновски използват и изопачава най безочливо, нагло и безпардонно историческите факти в ущърб на България!!!
  • 17 Търновец

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Немци и Италианци и Викинги помогнаха на Русия да стане световна империя но след това влaстта бе превзета от Юдеи и Юдeизирани Хазари – самата Руска истоpия поняkога cе фалшифицира, a в “Ломоносов” имаше КГБ.
  • 18 БСП на Бунището

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе те ОКУПИРАХА половин Европа 1945 та за Половин век,избиха целия Елит на окупираните държави и ги Ограбиха,пренаписваха им Историята както им е удобно,говорим за Руските Комунисти управлявали Русия,а ти за някакви дреболии се заяждаш...

    Коментиран от #26

  • 19 От маалата.

    7 1 Отговор
    Каква покана бре Йотова!?. Они ни правет сечено с празника на св. Климент Охридски . Вчера честитки и четки правят на северно Македонците, не нас.
  • 20 Търновец

    3 1 Отговор
    Моля гледайте един от най-добрите филми на Akира Куросава – “Дерсу Урзала”
  • 21 Сесесере

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Еми за това ги мразим, братушките измислените славяни! Поколения наред изгубени българи! Още 200 г. няма да се оправим!
  • 22 ????

    4 1 Отговор
    Къде е поздравлението от Русия КЪМ БЪЛГАРИЯ за Климент Охридски и защо поздравявят РСМ?ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА ПОПИТА ЛИ?Къде е Руското историческо общество в случая?Само което е изгодно за Русия ли дискутираме?Предлагам България да промени историята и да започнем да учим, че сме са освободили от турско робство абсолютно сами-БЕЗ РУСКА ПОМОЩ.Нали според РСМ И ОЧЕВИДНО СПОРЕД РУСИЯ може всяка държава да има различен прочит и интерпретация на историята.Ако те си го позволяват-ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИМ СЪС СЪЩОТО.ПАВИЛАТА СА ЗА ВСИЧКИ!
  • 23 чудесно

    4 0 Отговор
    Дано им е напомнила кой им даде кирилицата и първите книги, от които са се научили да четат!
  • 24 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Първо:в Македония се е говорил български език ,дори повече от гръцки. Второ: Нека да ги поздравяват(нали все пак Охрид е в днешна РСМ),но да не поздравят България....си е направо гадно.Чиста провокация откъдето и да го погледнеш...Ами и ние да си измислим история която ни кефи и така да я караме.Например от днес нататък,да учим ,че България никога не се е сражавала на страната на Хитлер.,или,че Русия никога не ни е помагала да се освободим...защо да не пишем,че ние сме открили и Америка, че сме построили пирамидите...Това е мултиперспективност и всеки народ има право да интерпретира (тълкува)историята така както си иска.Така е според РСМ .ЯВНО Е ТАКА И СПОРЕД РУСИЯ ( ГЛЕДАЙКИ ОФИЦИАЛНИТЕ ИМ ИЗЯВЛЕНИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ) ...

    Коментиран от #27

  • 25 БСП на Бунището

    3 1 Отговор
    И ето Кауна с уши и наш Президент какви ги върши зад гърба на Народа след като задържаха групата Разузнавачи и Държавни изменници,предавали Военни тайни на Руското посолство...
    "На основание чл. 98, т. 8 от Конституцията на Република България


    ПОСТАНОВЯВАМ:


    Награждавам г-н Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, с орден "Мадарски конник" първа степен за неговия принос за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Руската федерация.

    Издаден в София на 30 юни 2021 г
    Толкова за Решетников,ГРУ ,ДС и други подобни.....

    ..
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БСП на Бунището":

    Не е дреболия, подмениха Българската историята и от там самосъзнанието, превърнаха ни в прошляци които се ядем едни други, а от бул. Драган Цанков 28 те ни гледат сеира...
  • 27 Драва-Соболич.

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Много си глупав или си бягал в часовете по история. Няма какво да си измисляш, Б-я действително не е воювала на страната на Хитлер, дори напротив воюва срещу него, в състава на Трети Украйнски Фронт, даваме 35 000 убити и ранени и стигаме до Австрия, като освобождаваме, днешните Косово (Косовската операция), БЮРМ и Сърбия, бием се дори няколко дена след 9 май на територията на Австрия. Не си ли чувал поне, за Драва-Соболич. Не си ли гледал филма "Тримата от запаса" поне. Жертва си на чужда пропаганда или не си българин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове