Last news in Fakti

15 Декември, 2021 23:32 5 681 41

Мая Манолова: Парламентът не е детска градина

  • мая манолова-
  • аец козлодуй-
  • електрическа енергия

Сутринта приел мораториума, след обяд го изменил, на следващия ден го отменил. Не е сериознo, категорична е Манолова

Мая Манолова: Парламентът не е детска градина - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Не отменяйте и не променяйте мораториума върху ръста на цените на тока, парното и водата! За това призова Мая Манолова – лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ в свое видеообръщение във фейсбук. Вместо това депутатите да се захванат със законодателни предложения за подкрепа на гражданите и стабилизиране на системата, допълни Манолова. Така хората ще са спокойни, че от 1 януари няма да се повишава никоя цена.

В противен случай парламентът излиза като детска градина. Сутринта приел мораториума, след обяд го изменил, на следващия ден го отменил. Не е сериозно, категорична е Манолова. Става дума за живота на хората.

Трябва да бъдат предприети мерки за стабилизиране на енергийния сектор и енергийните дружества. От Изправи се.БГ припомниха, че настояват за неповишаване на цените на тока, парното и водата от месеци и са предложили конкретни мерки как може да стане това.

За да не се пипа цената на електрическата енергия за българските домове от гражданската платформа предлагат:

Министърът на енергетиката да отмени заповедта на Теменужка Петкова за включване в енергийния микс за регулирания пазар на 1000000 Мвтч от ТЕЦ Марица-Изток 2. Цената на тази енергия е в пъти по-скъпа от тока от АЕЦ Козлодуй и ще се плаща от българските граждани.

Вместо него да бъде повишен дела на тока, купуван от АЕЦ Козлодуй. В момента за битовите клиенти се използват едва 2,9 млн. Мвтч от общо 15 млн. Мвтч. произвеждани от ядрената централа. Предложението на Изправи се.БГ е половината от евтиния ток на централата да се използва от българските домакинства.

Да се намали ДДС-то върху сметките за тока от 20% на 10% или 5%, за да се избегне бъдещо пипане на цената на тока.

Да се върне законът за енергетиката във вида преди промените от ГЕРБ от м. февруари 2021 г., които принуждават ЕРП-тата и ЕСО да купуват енергията за технологични разходи от енергийната борса. До преди промените ЕРП-тата и ЕСО можеха да плащат тези разходи директно от АЕЦ Козлодуй и обществения доставчик НЕК. Именно ръстът на тези разходи води до исканото ново увеличение на цената на тока.

По отношение на парното от Изправи се.БГ настояват държавата да покрие поскъпването на парното заради по-високите разходи за природен газ и въглеродни емисии.По думите на Манолова природният газ е толкова по-скъп заради променените от правителството на ГЕРБ правила за формиране на цената на природния газ, купуван от Газпром.

Вече е крайно време да се променят правилата за купуване на въглеродни емисии, така че да не бъдат спекулативни сделки.

Повишените разходи за всички топлофикации в страната са в рамките на 500 млн. лв. за цялата година или по около 85 млн. лв. допълнително за зимните месеци.

По отношение цената на водата, още в предното Народно събрание внесохме Законопроект за отлагане на бизнес плановете на ВиК-тата до приемането на нов Закон за ВиК услугите, защото сега заради водната реформа, приета от ГЕРБ, единственото, което се случва, е да се повишават цените – категорична е Манолова.

От гражданската платформа настояват и правителството незабавно да вземе решение училищата, детските градини, болниците, социалните институции, общините, бизнесът да бъдат подкрепени заради скъпия ток на енергийната борса в размер на три четвърти от повишаването на цената на тока над 150лв, които да бъдат подкрепени от държавата. За месец декември това е в размер на 220лв/Мвтч така че да могат да поемат глътка въздух в тежката зима, която ни очаква.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мераклия

    30 6 Отговор
    Сън не ме хваща ще пукна за Мая! Лежи ми на сърцето като дърта свиня на шосето! Много я обичам!

    Коментиран от #20

  • 2 Стоил

    35 7 Отговор
    Абе Майо вие не бяхте ли по същия начин в предишния парламент, даже по зле, не свършихте нищо
  • 3 3 пол активен

    16 5 Отговор
    Майче удари едно рамо.Искам Явор Божанков.Ше го направя жребче ябокарски
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Херпес

    16 1 Отговор
    Била ли е ваксинирана?
  • 7 МаяМа

    22 3 Отговор
    Изправи Го Ние Идваме .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Маята на мая

    17 3 Отговор
    е киселичка като развалена туршия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Спас

    26 7 Отговор
    Манолова е идеална за чистачка в детска градина
  • 13 Кеглибар

    14 1 Отговор
    Незнам бате изпих 3 ракии и не ме еве за жабката на Мая
  • 14 Синигер

    17 7 Отговор
    Тая е чума
  • 15 намая хамджъка

    16 6 Отговор
    много мирише
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гербер

    22 5 Отговор
    Бех се затъжил за таа чума! Те а те, пак разлива акъл с големия чирпак. Нема ли ,нещо така като за нея ,комисийка ..... нещо!? Аааааа, тя сега е на улицата .....гладна. Хахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 даааа

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мераклия":

    Досещаме се! Едно е да искаш, друго е да можеш. 😄😄😄😄
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никой

    3 9 Отговор
    Добре бе Факти - тая жена е изброила няколко неща в закони, които са били според нея променени от ГЕРБ и затова цените са така - дайте няколко линка в статията с тия закони към държавен вестник ли, към записи от гласуването на тия закони ли. Говорете с факти! Манолова не я харесвам, но в момента това което се случва с цените на всичко със сигурност е много много повлияно от цената на тока и газта. А да спретнеш клопка на следващия парламент (от страна на предното управление) е ...доста подло и като знам какви са мутри рекетьори - доста вероятно. Според Евростат цените на енергийните източници е + 15-30 процента спрямо преди една година т.е. къде е истината или и двете са истина?
  • 23 Болярин

    15 3 Отговор
    МайоМа, пак ли ти МА - тъкмо щях да си лягам и ... кошмар ! Сега трябва да взема една шепа преспивателни !!!

    Коментиран от #29

  • 24 КАШЧЕЙ

    18 3 Отговор
    Добре поне че Барбикян, Лъжигейов, Тьотя Татяна и пчелата Мая (дето лети от цвят на цвят) освободиха НС от присъствието си , а също и Минекоф... че иначе щеше да има петорна коалиция и петорна ваксинация додевето коляно
  • 25 Изправи Го

    7 1 Отговор
    Мразя политиците в БГ
  • 26 хихи

    10 2 Отговор
    Луканов -> Мораториум-> Луканова зима
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    НО и ХОРАТА не сме глупави
  • 28 ДРАКОН

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    уж четеш много а защо обиждаш като четеш нещо нещо добро разбираш ли прочти БИБЛИЯТА лоши човеко защото който чете много има КУЛТУРА ВЪЗПИТАНИЕ ПОВЕДЕНИЕ ДЪРЖАНИЕ
  • 29 ДРАКОН

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Болярин":

    ПОЛИТИЦИТЕ не са ИСТИНСКИ ЗАГРИЖЕНИ за ХОРАТА
  • 30 АННА МИЛА

    4 8 Отговор
    герб бяха до тук
  • 31 Манолова?? Няколко месеца преди

    8 0 Отговор
    Последните избори говореше, че ще се бориш да бъдат Озаптени ЧСИ и Колектори!! За това имаше по голяма подкрепа на предишните такива!! Но Изненадващо на последните, тази тема и този проблем отпадна от твоята Предизборна кампания!!! И Загуби много избиратели да те подкрепят!! Предполага са, че ЧСИ и Колектори са сериозни спонсори на не една политическа Формация, защото тази тема се" Испари" от предизборни те програми!! А тези башибозуци са новите Мутри с белите Якички и писалки те, те са по Алчни от ония от 90години с Бухалките!! Тези, ги Пазят закони написани за тях, те са винаги Прави и Печеливши!! Новата мафия!! ЧСИ И Колектори!!!

    Коментиран от #39

  • 32 Манолова?? Няколко месеца преди

    5 0 Отговор
    Последните избори говореше, че ще се бориш да бъдат Озаптени ЧСИ и Колектори!! За това имаше по голяма подкрепа на предишните такива!! Но Изненадващо на последните, тази тема и този проблем отпадна от твоята Предизборна кампания!!! И Загуби много избиратели да те подкрепят!! Предполага са, че ЧСИ и Колектори са сериозни спонсори на не една политическа Формация, защото тази тема се" Испари" от предизборни те програми!! А тези башибозуци са новите Мутри с белите Якички и писалки те, те са по Алчни от ония от 90години с Бухалките!! Тези, ги Пазят закони написани за тях, те са винаги Прави и Печеливши!! Новата мафия!! ЧСИ И Колектори!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЖалкиНщожества

    4 1 Отговор
    Да,права си. Не е детска градина. До сега беше бардак от синове и внуци на шумкари, стари ,изпечени ай дици и к..ви в костюми, все бивши лакеи, сатрапи, слуги и шутове на комунистическата номенклатура,доносници на ДС,предатели-българоубийци и агенти на краваро-английките посолства.
    Жалки Нищожества,облечени във власт и привилегии .
  • 35 Българка

    4 0 Отговор
    Майче, права си, но кокоранци са джендъри. Ти имаш повече топки от тях , а тия козируват на всеки. Мораториума бърка в бюджета, а той е доста пробит. Нали се сещате, че ще изкупуваме ток от американските и еко централи на каквато цена те кажат и разликата ще я поема държавата??
  • 36 Симеон

    3 1 Отговор
    Дрънка ,като стара курабия в кутия!!!! Лесно е решението- спрете износа на ел.енергия. Но това ще засегне много частни интереси от комисионни !!!!!
  • 37 Не че нещо

    3 1 Отговор
    Ама то не е и сериозно да лъжеш нонстоп и да очакваш, че всеки път ще ти се размине!
    Дано това, че ви изхвърлиха от Парламента, след като си бяхте повярвала толкова много ви накара да се замислите малко. Не че има голяма надежда за последното де.
  • 38 саки

    2 0 Отговор
    Някой знае ли ,тази Манолова ,каква професия има,какво работи ? Вече не е омбудсман, не е депутат,с какво се занимава,с какво подпомага брутния вътрешен продукт ?
  • 39 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Манолова?? Няколко месеца преди":

    Но нали Мая Манолова беше инициаторката която създаде тези ЧСИ когато беше в БСП можете да го проверите но тогава защитаваше интереса на ДПС в лицето на Делян Пеевски не,че сега не е същото но тя си мисли,че ще излъже народа за пореден път
  • 40 1111

    1 1 Отговор
    Тази Мая Манолова по каква тема е експерт тя уж знае всичко а накрая голямо нищо като мисирките само прави панаири и интриги като онази джендарката Татяна Дончева а те са най лошото въртят се навсякъде само и само да са във властта дано повече да не бъдат в парламента
  • 41 1111

    1 0 Отговор
    Мая недей само да говориш от името на народа а говори от твое име народа не е гласувал за тебе да го представляваш в парламента така,че недей да говориш вече от името на народа ти не можеш да защитаваш благото на хората ти си се доказала като крадла на народа и лъжкиня кажи откъде са ти доходите на семейството ти и на твойте близки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове