16 Декември, 2021 21:48 25 044 24

Стоян Беличев проговори за липсващите договори на "Автомагистрали"

  • магистрали-
  • автомагистрали-
  • стоян беличев

Развитие на скандала

Трите договора на държавната фирма „Автомагистрали“, които не са предоставени на проверяващите от Сметната палата, вероятно не са били необходими, заяви бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Думите му са по повод разкритията за укрити от дружеството договори за наем на техника. По единия от договорите тече разследване за 53 милиона, изтеглени на каса и изнесени в неизвестна посока.

„Имаме случаи на рамкови договори, но те са месеци преди да бъде сключен първият инхаус. Тези рамкови договори нямат стойност, те нямат обект, нямат плащане и нямат срок – те са договори за намерения за дейности в бъдеще, а по тях няма плащания, обясни Стоян Беличев.

„При проверката идва екип, предоставяме място, компютри и принтер, те генерират протоколи с искана информация. И тъй като тя беше прекален много и само една деловодителка не можеше да се справи, аз назначих комисия, която беше от финансовия директор, главния счетоводител, главния инженер и юристът на предприятието. Те обслужваха два месеца само тази комисия, която проверяваше. Няма как да е пропуснат договор, който е бил поискан, всичко, което е поискано, е било дадено“, категоричен беше Стоян Беличев.

„Има такива рамкови договори, Сметната палата е изискала една справка, след това са поискали договорите, по които са раздавани аванси и тези не са предоставени действително. Специално за тези договора за наем на механизация не са дадени аванси. По точно тези три договора не е имало разплащания“, отбеляза Десислава Христова, която в момента е изпълнителен директор на „Автомагистрали“.

„Общо на тези три фирми, по другите договори за доставка, са дадени малко над 530 млн. като аванси, но по тези за механизация не е дадено нищо“, обясни тя.

Според нея големият проблем е, че парите са дадени, обектите са до никъде или вървят в много бавни темпове.

„На всички фирми контрагенти, така наречени доставчици, а реално подизпълнители, както е ясно и е видно от договорите, са дадени аванси. Някои фирми, като „Автомагистрали Хемус“ имат договори и по АМ „Хемус“, и по Видин-Ботевград и по свлачища, на тях са дадени близо 300 млн. лева аванси за всичко. На фирмата „Водно строителство“ са дадени 87 млн. аванси, на фирмата „Европейски пътища“ са дадени малко над 144 млн.", разкри Христова. По думите ѝ обаче и по „Хемус“, и пътят Видин-Ботевград, и по свлачищата, всъщност по-голямата част не е изработена и няма да бъде изработена скоро, защото не са придвижени процедурите и няма разрешение за строеж и това е било ясно от самото начало.

„АПИ превежда пари на „Автомагистрали“, в срок от по-малко от 10 или 12 дни, тези пари се превеждат към съответната фирма. Тук въпросите са защо се превеждат толкова много пари напред във времето, когато не е ясно как ще се строи“, посочи Десислава Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    108 13 Отговор
    Бовшият шеф на АПИ - Стоян Беличев каза, че има липсващи договори за автомагистрала "Хемус". Що за идиотия е това? Трябва ли да вярваме на някаъв си празнодумец затова, че има 60 милиона кеш и припаднали обвиняеми по случая с магистралата на Боко?
  • 2 Чудо

    80 5 Отговор
    По един горещ качамак на пупата и ще си кажат всичко.
  • 3 gEPP

    97 10 Отговор
    Този бивш шеф на АПИ защо ляля по медиите каквото му дойде? Зашо разказва приказки за децата от детската градина? Защо правните органи в България не го разпитват за скандалите по автомагистрала "Хемус". Той гербераст ли е?

    Коментиран от #6

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 104 Отговор
    За сведение, авансовите плащания са по договор и с цел, изпълнителят да не завишава цените поради инфлацията... Доста умно решение с което ce цeли да охладят желанието за надуване на цените...Същевременно, до сега са спестени милиони при актуването на завършените работи...или кaзaнo нa прoфecиoнaлeн жaргoн "рaбoтaтa e взeтa нa AКOРД".
    Aкo тoвa за изнесените пари e вярнo, тo e мнoгo умeн хoд, дa нe ce държaт пaритe зa мaгиcтрaлaтa в Бългaрcкa бaнкa, a нaвън, кaтo пo тoзи нaчин ce oпaзят oт КДC-мaфиятa...(ФСБ). Поуката от краха на банка КТБ е взета.

    Коментиран от #8, #14

  • 5 БиБи

    46 5 Отговор
    Честен и почтен човек, който може да се закълне че не знам нищо. Всичко което съм му дал от излишъка е прозрачно изразходвано. Честен кръст във внуците ми!
  • 6 Ангел

    85 12 Отговор

    До коментар #3 от "gEPP":

    Забравили сте да попитате защо още не е в затвора, защото в една нормална държава отдавна щеше да е вътре, а не да ръси глупости по телевизиите.

    Коментиран от #7

  • 7 Мда

    43 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ангел":

    Няма кой да обвини субекта. Факт...
  • 8 Герак Митко

    52 8 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В Банкя ще са на най сигурното място.
  • 9 ЧИЧО САШО

    42 3 Отговор
    ЖУРНАЛИСТЧЕТО-НАПИШИ КОЯ Е БАНКАТА!!!
    53 МИЛИОНА СА 510 КГ(ПОЛОВИН ТОН).
  • 10 Бойкооооооо

    41 9 Отговор
    Сега откъде ще пълниш чекмеджетата
  • 11 В БЪЛГАРИЯ няма магистрали.

    56 10 Отговор
    Това е една лъжа на ГРОБ.Има схема за крадене но не и за строеж на нещо завършено.Затова се строи хаотично и на парче.Без замисъл. Такова е и положението с така нареченото околовръстното на София.Пълна излагация. Срам.Калотина е най мръсните ГПП от атлантик до БГ.А пътят от нея до София е тотален срам.ГРОБ убийците на България.
  • 12 Просто и ясно

    50 10 Отговор
    Герберска схема за грабеж. 12 години крадене, лъжи, крадене, лъжи...
  • 13 Честно казано

    58 3 Отговор
    Не мога да разбера нищо.
    Има пари,теглени кеш. Знае се кой,кога,как.
    Има свидетел,готов да говори. Знае се кой е. Не му дават да говори.
    Има директори. На банки, държавни предприятия. Те,вместо да са в следствието,са по телевизиите.
    Има пракуратура. Тя вместо да обвинява,защитава.
    Каква смешна държава сме само. Нямам думи.
    Как ли ще се оправи това?
  • 14 И каква

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е гаранцията ,че фирмата взела и изнесла парите няма да фалира? Банкови гаранции няма а застраховки които обаче застрахователя няма да може да плати...500 млн са много за застрахователите

    Коментиран от #19

  • 15 Йух

    27 3 Отговор
    Ситуацията се затяга. Дано да няма оттърване за крадците този път.
  • 16 Казуар

    17 2 Отговор
    И всичко това се е вършило защото са смятали, че Борисов ще ги защити. Иначе никой строител не би започнал да строи без да бъдат отчуждени частните имоти.
  • 17 Кмета

    16 2 Отговор
    Куче влачи рейс,диря няма.Къскета да се маха бързо да изберат читав гл.прокупор и да си върши работата.Тога ва ще се разбере кой колко е крал под "вещото" ръководство на Бай-Ганьо.
  • 18 Измести

    3 0 Отговор
    Темата ,което Ц.допуска от неразбиране.
  • 19 Има

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "И каква":

    Има гаранции,но от държавата и застраховка пак от държавата.Т.е гаранциите и застраховките са с нашите пари
  • 20 Бай Благой

    9 1 Отговор
    Не са били необходими...??!
    Майчице мила.
    То бива бива наглост...обаче това тяхното на нищо не прилича.
    Това е върха на наглостта, не това е ОТВЪД този връх..!!
    Тия хора само разстрела ги оправя...нищо друго....
  • 21 Токо

    8 1 Отговор
    Споко бе чавдарчета наивни. Ще видите ,че и този път виновни няма да има.Най много да острижат някой мишок нула нмер...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стоян БЕЛИЧЕВ. ГЕРБ на 110%!!!

    3 1 Отговор
    Този следствие Съд и затвор!! Този има поне 100милиона по овшорки!! Голямите далавери и пари са минавали през него!! Този е за доживотна, без право на обжалване!! Класически Мафиот!!!
  • 24 Васил

    0 0 Отговор
    Герб и договори къде ти???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове