Last news in Fakti

17 Декември, 2021 12:42 4 762 26

Министърът на е-управлението е 40-и по ранг в Меката на програмистите

  • божидар божанов-
  • меката на програмистите

Платформата Stack Overflow има над 14 млн. потребители, а месечните посещения са почти 432 милиона

Министърът на е-управлението е 40-и по ранг в Меката на програмистите - 1
Снимка: Архив

Министърът на електронното управление Божидар Божанов е 40-ият най-високо оценен програмист в глобалната класация за всички времена на популярния в бранша сайт Stack Overflow към момента. За 13-те си години съществуване платформата се превърна в нещо като Светая светих за създателите на код, а рангът и репутацията на българина са индикация за оценката на собствените му колеги по света за неговата експертиза, пише economic.bg.

Справка показва, че министърът на новосформираното ведомство е регистриран в Stack Overflow почти от самото начало на съществуването ѝ. През 12-те си години като неин потребител той си е изградил висок авторитет сред глобалната общност. Потребителите в платформата сами се оценяват един друг и рейтингът на българина показва, че той често дава полезни съвети за решаването на проблеми.

Меката за програмистите
Рано или късно всеки програмист опира до Stack Overflow, твърди негласно правило в бранша. Ако сте начинаещ и имате въпрос за кодиране, по всяка вероятност търсачката на Google ще ви отведе именно до тази платформа. Ако сте по-опитен, пак може да озовете там – дали за да излезете от задънена улица, до която сте стигнали при кодирането, или пък за да помагате в решаването на чуждите казуси.

Министърът на е-управлението е 40-и по ранг в Меката на програмистите

Днес услугата вече има 14.3 милиона регистрирани потребители, а месечните посещения в нея достигат почти 432 милиона, показва собствената ѝ статистика. Alexa пък определя сайта като 57-я най-посещаван в света към момента. Тези няколко числа само илюстрират значението на Stack Overflow за създателите на код.

А през годините те са си създали истинска общност за взаимопомощ. Платформата е място за въпроси и отговори по широк спектър от теми в компютърното програмиране, а елементът на взаимно оценяване допълнително активизира хората. А то става чрез гласуване нагоре и надолу, подобно на Reddit, с което се дава индикация за полезността на публикацията и отговорите под нея.

„Никоя друга компания или организация няма общността, която имаме в технологичната индустрия“, коментира преди време главният изпълнителен директор Прашант Чандрасекар, цитиран от Forbes.

Всеки разработчик знае кои сме ние.“

Пандемията от COVID-19 само подчерта ключовото място на Stack Overflow сред инженерните кръгове. От април до юни миналата година средно 200 000 нови потребители се регистрираха всеки месец, което е най-доброто тримесечие в историята на компанията, базирана в Ню Йорк.

Ролята на Божидар Божанов
На Божанов се възлагат големи надежди, че може да даде тласък на дългоочакваната дигитализация на администрацията. Изграждането на работещо електронно правителство е един от приоритетите на новата власт. През първата си седмица като министър на електронното управление той даде няколко заявки за ударна цифровизация и отпадане на редица документи. Внимание привлече например обещанието за отпадане на синия талон за шофьорите. Според Божанов той е напълно излишен и информацията, която дава, може да се въведе в база данни. Давайки пример с него, министърът обърна внимание и на мокрия печат върху него. Още по време на преговорите за коалиция стана ясно, че ще се работи за неговото отпадане.

"Моята работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията“, каза той в ефира на Bulgaria On Air във вторник.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    68 8 Отговор
    Време е младите учени хора да работят за България.Тиквите от Банкя на бостана.

    Коментиран от #11

  • 2 истина е

    62 6 Отговор
    А боко е най-простият и крадлив управляващ , от всички държави в света !!!
  • 3 сила

    51 4 Отговор
    КЪДЕ СА 2 ТА МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО....ПОДПУКАЙТЕ ВЕДНАГА НАГЛОТО ГАБРОВСКО ГНОМЧЕ.....
  • 4 2.5 милиарда

    45 2 Отговор
    потънаха някъде за електронно правителство
  • 5 ха ха

    10 28 Отговор
    Барчеди, правенето на софтуер има малко общо с писането на програми. Правенето на електронно правителство има малко общо с правенето на софтуер.

    Коментиран от #7, #12, #23

  • 6 Алфа Вълкът

    6 23 Отговор
    Всичко звучи много хубаво, ама тия макета ще майката на пейзажа!
  • 7 сила

    30 3 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    е да де,габровското гномче какво направи за 2МИЛИАРДА ЛЕВА.....като ги знам може да са откраднали и повече а резултат 0
  • 8 a къде в

    22 4 Отговор
    класациата е малка тиквичка томислав,
    ама той е силен в усвояване и гъзолизане,забравих!
  • 9 Скакауец

    29 3 Отговор
    Томиславе, имаш да връщаш 2 (ДВА) МИЛИАРДА, дето ги пропиляхте/окрадохте с боса си и нищо не свършихте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емил

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много си невеж, щом бъркаш учен със занаятчия! Отделен въпрос, че от добър работник не става добър администратор!
  • 12 Братчет

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Ский ся, братчед, начи тоз момък знае разликите и приликите между едното и другото, докато онзи предишния, дето отговаряше за тази дейност и хабер няма нито от едното, нито от другото! То да не ти е урок по философия? Обаче знаеше отлично как се краде! Като че ли в университета втората му специалност е била такава...А и знаеше как да се сложи на боса...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Братчет":

    Може, ама око да види, ръка да пипне... Щото много съм видял да се упражняват.
  • 14 Емил

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Братчет":

    А дано, ама надали!
  • 15 Behemoth

    14 0 Отговор
    А Томи философчето дето пропиля два милиарда на кое място е в листа на живеещите в бъчви?!

    Коментиран от #18

  • 16 Харесвам 🎃, само сготвени

    8 2 Отговор
    Мъка ми е за мързеливите неграмотни 🐞 от ге.п-дпс задръстили държавната и общинската администрация... При първият конкурс и са паднали зад борда.
  • 17 За протокола

    4 5 Отговор
    В България всеки разбира от всичко и затова нищо не ни е наред.
    Политиката не е шега работа и не мога да разбера как хора без никакъв опит се слагат (а и те самите се захващат) да решават сериозни държавни проблеми. Моите уважения към всички специалисти, но не искам Радев да ме оперира от сърце, нито проф. Кантарджиев да ме вози на самолет. Нека всяка жаба да си знае гьола и преди да се захване с нещо ново поне да почиракува някъде. Хубаво е подобни хора да се използват като експерти, но само до там. Камъкът си тежи на мястото.
  • 18 Харесвам 🎃, само сготвени

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Щом се е навел под 150 килограмовото
    туловище на еднокнижника-монолингвист, може да си направиш извод колко му е power minds-а. И този другар е въздух под налягане.
  • 19 Да попитам

    4 2 Отговор
    Как ще коментира министъра софтуера на мадуровите машинки, неговите слабости, защитите от манипулация и т.н.
  • 20 poredniq

    10 2 Отговор
    Само като чуех как се изразява Боцко в ЕС парламента и ми идеше да повърна .нагъл ,без никакъв език тотално деграде .Новия ни министър предеседател знае език ,а ония крадец чекмедже му предлагат кафе не аз имам торта сахар няма такава излгация 12 год .Нека младите и умни да ръководят държавата
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    като пишете тези Работи-Вярвате си???най добрите са в тъмното....и не стават мижитурки на власта,Пъъърдон министри....сега най добрия е на Витоша!
  • 22 Абе

    0 1 Отговор
    Преди стека си имаше разни други платформи
  • 23 Харесвам 🎃, само сготвени

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    😀 "барчед", много от рано си я подкарал тази парцуца...(извинявай за непоискани съвет) - пий само качествени питиета (в зависимост от това, което ти позволява джоба) и само след работа. (Троловете и без това не сте добре платени, ако изгубиш и този доход - глад те чака...)
  • 24 Тома

    4 0 Отговор
    А дончев е в топ 40 по кражби.С 2 милиарда за електронно правителство
  • 25 Просто човек

    4 1 Отговор
    Има надежда! А габровския Главоч да го питат къде са 2-та милиарда...
  • 26 Marinov

    2 1 Отговор
    БОЖЕ Опази Нашенско и от поредните Зелени Кратуни и техните Изхвърляния и Глъмутии ! Твърдението че "Министърът на е-управлението е 40-и по ранг в Меката на програмистите" е не само ТВЪРДЕ Несериозно, но си е май ПЪЛНА Лъжа!

    Господина демонстрира голямо Самочувствие "Аз съм ИТ експерт" НО явно е Доста ИЗОСТАНАЛ във Времето в тези Области . По всичките тези въпроси има вече прогонени и утвърдени в ралния живот Програми и Разработки и Просто трябва да ги Вземат и Адаптират и в БГ а НЕ да Харчат парите на Данакоплатците за "НОВИ" програми и Разработки и "открива топлата вода"!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове