Last news in Fakti

30 Декември, 2021 08:11 1 866 32

Дацов: Партиите трябваше да са подготвени за проблема с тока

  • любомир дацов-
  • партии-
  • цена-
  • електроенергия-
  • ток

"Имаме поне три мерки, които са външни, но в момента управляват инфлацията. Но някои от тях ще отминат във времето", убеден е икономическият експерт.

Дацов: Партиите трябваше да са подготвени за проблема с тока - 1

Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като до голяма степен той е индуциран отвън. Повишаването на цените на газа, електричеството дойде от съответните процеси в европейския пазар. В страна, която е във валутен борд и липсва Централна банка, която да провежда антиинфлационна политика, не може цялостно да бъде овладян инфлационният процес. Това заяви икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него отделни цени биха могли да бъдат контролирани, но това поражда други напрежения в икономиката.

"Чисто административен механизъм, който да има само положителна страна, няма. Ясно е, че като има пазарна икономика - управленското умение е да не допуснеш нещо да се случи. Частично проблемите са следствие на банките, на това, че бяха нарушени пътищата на доставка, на умната политика на ЕС", посочи бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че проблемът е и заради поведението на политиците, както и заради несъвършените механизми на регулаторите.

"Имаме поне три мерки, които са външни, но в момента управляват инфлацията. Но някои от тях ще отминат във времето", убеден е икономическият експерт.

Проф. Ганчев коментира и евентуалните последици от мораториума.

"Ако цените бъдат замразени и разходите на някои енергодоставящи дружества нараснат, естествено те няма да могат да финансират своите програми, което може да доведе до физическо спиране на тока и режим", подчерта той.

По думите му мораториумът е въведен, за да може правителството да изработи мерки за по-цялостно решаване на въпроса, вероятно с преразпределение на ресурси между държавните предприятия и потребителите, компенсиране на потребителите, на енергоразпределителните дружества, на топлофикациите.

"Проблемите с цените на енергията са от доста отдавна. Партиите, които са минали през няколко избора, трябваше да имат готовност и да знаят какво ще правят. Това, че ще печелят време, е неприемливо. Същото е и със здравеопазването. В нито една политическа програма нямаше ясна визия какво ще се прави с общественото здравеопазване", каза Дацов.

Проф. Ганчев е на мнение, че мораториумът, който беше въведен, дава обективно на правителството време да осмисли своите действия и да избегне едни по-тежки последици за икономиката.

"Поскъпването на тока доведе до това, че България има необходимите ресурси. Ние изнасяме електричество по високите цени, а това води до натрупване на ресурси в определени играчи у нас и има какво да се преразпределя", заяви икономическият експерт. И добави, че всичко ще зависи от компетентността на експертите и бързината на реакциите.

Дацов е убеден, че в момента няма истински причини да бъде компенсиран бизнесът.

"Цената на енергията в Европа е една и съща за всички. Ние не сме поставени в по-лоши условия от останалия бизнес в Европа. Там, независимо, че има схеми за подпомагане, те не са насочени към целия бизнес", уточни бившият заместник-финансов министър.

И двамата финансови експерти са на мнение, че инфлацията догодина ще бъде най-вероятно над 5-6%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    19 0 Отговор
    Подготвени са те,партиите,подготвени са мноого отдалеч даже - по 30 бона за умрял депутатин.Народецът да му мисли..
  • 2 Истина

    16 0 Отговор
    Имаме централи, но Европа казва не. Слушайте те си я. Продажници. Що само в Евроапа са тия проблеми?
  • 3 5577

    11 3 Отговор
    Какви политици. Къде видя ти политика. Някой да е споделил политически виждания. Въпроса е Борисов да го няма, че засегна мутрите, не столомира Гешев. Развалиха схемите и услужливо по всички медии безидейно рушене на всички институции. Крадци, мутри и т.н. Същата идеология и хора които свалиха Живков. Сега каква политика при тая мутризация и икономически интереси. Вижте само социалисти с демократи и популисти комедианти, пък Киро лъжеца ги обединява. Това е най срамния период от нашата история. Немогат да я нарека нашата, защото почти никой и на изборите им не ходи вече.
  • 4 въпросче

    9 2 Отговор
    Как да са подготвени,като не са електротехници всичките? Със стари ТЕЦ-ове и някакви си 2 реактора останали,успешна енергополитика не се прави. В Косовото е същото.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    19 1 Отговор
    Цената на тока в Европа била една и съща за всички в Европа 🤔🤔🤔🤔🤔 АМА ДОХОДИТЕ НЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #27

  • 6 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    11 3 Отговор
    Кои партии трябва да са подготвени бе ДАЦОВ за тока ??? ТИЯ сегашните управляващи във чудо се виждат от всеки изникнали проблем и не знаят какво да правят !!!! Гледаме ги как се шматкат и не знаят кой път да хванат ! Пълен абсурд и ПРОВАЛ на управленци се оказаха , прах и мъгла ! Пълен хаус е навсякъде във държавата !
  • 7 Авеее

    8 0 Отговор
    Ще мигаме на колелца,като през Виденовата зима. Тука има-тука нема. Като лампичките по елхите на площадите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 друга тема

    9 2 Отговор
    В Харвард дисциплината "български ток" не се преподава.
  • 10 АННА МИЛА

    11 1 Отговор
    КЕВР мафията мори ХОРАТА
  • 11 Тато из Правец

    18 0 Отговор
    При мен квч беше 1,6 стотинки! Венсеремос БКП!
  • 12 един от многото

    17 0 Отговор
    И от какъв зор някои играчи ще печелят от износа на тока , а всички ще плащаме на измисления бизнес , който почти изцяло е в сивия сектор. Спират износа на електроенергия , и малко или много цената ще се кротне , а който от бизнеса не може да оцелее , ами да фалира , и това го има в зарчето!
  • 13 Дедо Пенс

    12 2 Отговор
    Скоро ще лъсне голото ду.е на КирчоУ Канадчето!
  • 14 Anonim

    5 0 Отговор
    Аз съм подготвен Анди бул ти правя и седиш НС тъмно
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 big

    11 1 Отговор
    Проблема с тока е създаден от ЕС, а правителството на Бойко Борисов се съгласяваше с всичко, а той козируваше на отделните европейски лидери! Сегашните партии, са едно неподготвени, но и поставени пред свършен факт. Отделен е въпроса, че и новите партии щяха да следват неразумната политика на ЕС, което ще рече никаква промяна!

    Коментиран от #18

  • 17 Киро Ментата

    7 2 Отговор
    Спокойно,още нищо не сте видели. Да знаете ,какъв ч.п ви чака ,като падне температурата.Още нищо не сте видели.За нас е важно ние да сме на власт а народа,както винаги ще прави като вятъра.
  • 18 Червенушко

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "big":

    Боко го няма вече от една година.Тия ги разправяй на баба си.Може и да ти се върже.

    Коментиран от #20

  • 19 Трудовакъ

    12 0 Отговор
    Ама какви проблеми? Чии са тези проблеми? Откъде накъде това е проблем на партиите? Защо такива проблеми няма у съседите ни - Сърбия примерно? Когато бяха "токовите" протести през 2013 г., на националните телевизии изпратих сканирана фактура за ток на четиричленно семейство, живеещо в еднофамилна къща в един 45 000 град в централна Сърбия. Пълно, гробно, тотално мълчание. Мисирките се свиха и започнаха да мигат неразбиращо. Цената на тока тогава в Сърбия беше с около 22-23 процента по-евтина от този в България, при това Сърбия по това време внасяше около 1/5 от потребявания ток точно от България. От страна на великите и най-великите енергийни специалисти никой не желае и до ден днешен да обели и една дума по проблема. Сега сърбите плащат за газ по 270 долара за 1000 кубометра, Тези в Република Сръбска - 290 долара, а на нас като на дебили ни обясняват, че пазарните цени се били вдигнали? Кои пазарни цени? Тези, натрапени от спекулантите и борсовите фокусници? Цената на ядреното гориво не се вдигнала, водоизточниците за ВЕЦ-овете подават вода, ТЕЦ-овете работят. Да се се приведат в готовност спешно 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и да заработи ТЕЦ- Варна (естествено, това не става от днес за вчера), но се проспа много време. Спешно да заминава в Москва упълномощена делегация за преговори за цената на газа-виждаме какви цени си договориха сърбите, защо само ние да сме балами и да чакаме единствено команди от Вашингтон Брюксел...

    Коментиран от #25

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Червенушко":

    Боко може да го няма , ама Колорадските му калинки са си по креслата! А и съсипаното за дванадесет години няма как да се възстанови за дванадесет месеца ‼️

    Коментиран от #26, #29

  • 21 Комун куфар

    6 2 Отговор
    Бизнеса сам си вдига цената на тока и после чака държавата да му плати сметката .както винаги са на двойна далавера
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Веселинъ 7113236860

    5 0 Отговор
    Има една метла,която е административна и изцяло позитивна,защото прекърша всеки отит на конкуренти да ръфат от даден отрасъл. Това е Национализацията на всички база-сектори в Държавата. Думите ми са валидни както за Здравеопазването,така и за Енергетиката. Частните собственост и бизнес трябва да бъдат само малки и семейни. Абсолютна лъжа е ,че буржоазията може да бъде позитивна за икономиката на Държавата. Едрият бизнес е грабителски и се явява конкурентен на Националният общ интерес. Трябва да се върнем към типът частно производство,какъвто той бе по времето на Тодор Живков. Тогава,независимо от Държавната собственост имаше у частна дворска,която поне веднъж в годината позволяваше на едно семейство да си купи автомобил или построи къща. Моите баба и дядо,независимо от пенсиите си отглеждаха всички видове зеленчуци и плодове,които биваха изкупувани от Държавата . Не от спекуланти търговци,които ограбват Другият,а Държавна отговорност в намирането на международен пазар за дадена продукция. Бих искал да прибавя към това и друго. Всяко дете в Майка България ,още при раждането си трябва да получи от Държавата достатъчна вноска пари,тъй че бъдещето на същото да бъде гарантирано. Пари,които при навършване на пълнолетие да позволят на всеки млад човек да има самостоятелен живот,даващ самочувствие. Казвам това,защото не ми се нрави,както е сега,да видя младите хора,принудени в една лабирална проституция,наложена от частни лица с частни интереси,които управляват
  • 24 Васил

    8 1 Отговор
    Има енергийна борса има проблем няма борса няма проблем. Преди да отворят манипулираната борса нямаше такива скокове от както се появи при Герб цените работят само за определени хора крайно време е да бъде затворена.
  • 25 pbdan

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Трудовакъ":

    Реактори 1-4 са демонтирани необратимо, а ТЕЦ "Варна-Доган" е на скъпия и вносен природен газ. Недостиг на еленергия в момента няма,тъй като изнасяме 1200-1800МВт. Токът у нас не се произвежда от скъпия газ, само няколко процента от когенерациите в топлофикациите. Цените на тока и на природния газ са независими една от друга (у нас).
  • 26 Червенушко

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    Преди 12 години да не цъфтяхме и връзвахме!?Много къса памет имаш.Или си много млад,че не знаеш ,как работихме за 5 долара.На месец, не за ден.
  • 27 То КИРЧО ша ги опрай тия заплати !

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ша напрай същия номер със АСАН както ПРЕКАРАХА пенсиите ! Само няма са плашиш .....свикнал си да стоиш гладен и ся ша е тъй !
  • 28 Мунчо

    3 1 Отговор
    Стига сте пискали.Тепърва ви предстои да разберете "кон боб яде ли."След Нова година ,ще мечтаете за цените в момента. Ама йок.Банкянския много ви разглези и е време да ви вкарам в правилния път.
  • 29 То добре , ЧЕ беше БОЙКО !

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    Да направи магистралите .....щото щяхме още да пътуваме от СОФИЯ до БУРГАС за 12 часа ! Ама явно на тебе ти липсва комунизма .....ееееей ся се радвай на цените !
  • 30 Пенсионер

    3 3 Отговор
    Да си кажа истината ,сега съм в пъти по зле отколкото при Боко.Пенсийката същата а пък цените двойни и тройни.Но важното за мен е,че ме управляват ,такива умни фуражки ,като Фърчилото а също и харвардски възпитаници .Като Киро Ментата и Кокорчо.
  • 31 Човек

    4 0 Отговор
    Какви партии бе човек!!! Партия значи част от Народа!! Разделихте хората , настроихте ги един срещу друг, ограбихте ги и сега почти всички почтени и честни българи не живеят достойно!!!! Грабителите не им пука за хората , а искат формална подкрепа и верен електорат. Време е българите да се обединят и да премахнат всякакви разделения и партии......Тогава всичко ще си дойде на място и България ще благоденства!!!!!!
  • 32 Ясен

    1 0 Отговор
    Партиите в България са синоним на лъжа , измама , кражба , предателство , разделение на хората.
    България се нуждае от държавници , които да решават всеки проблем в полза на българския НАРОД !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове