Last news in Fakti

30 Декември, 2021 12:25 2 978 37

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Пандемията задълбочи разделението между работещите от вкъщи и тези, които не могат

  • румен гълъбинов-
  • пандемия-
  • икономика-
  • инвестиции

Създават се трудни предизвикателства за следващата 2022 г., през която възстановяването ще бъде от голямо значение, казва икономистът

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Пандемията задълбочи разделението между работещите от вкъщи и тези, които не могат - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID, която сега се насочва към третата си година, засегна дълбоко икономиката ни. Създават се трудни предизвикателства за следващата 2022 г., през която възстановяването ще бъде от голямо значение. Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

Отношението към работата и живота ни се промени, като общата несигурност подтиква към преосмисляне на приоритетите. Броят на тези, които ще ги освобождават от работа вероятно още за известно време ще надхвърля броят на назначените, с изключение на държавната администрация.

Много хора ще трябва да правят неимоверни усилия, за да се справят и да оцеляват.

Пандемията задълбочи разделението между тези, които могат да работят от вкъщи и тези, които не могат.

Задълбочи се социалното неравенство и се увеличи разликата между бедни и богати, както като доходи, така и като спестявания. Все пак през следващата година трябва да вярваме, че възстановяването на икономиката ще подобри живота ни. Това ще изисква конкретни действия както от държавата, така и от компаниите.

Повече инвестиции могат да помогнат на икономическия ни растеж и ще са от решаващо значение.

Правителството не може да направи това само, но може да създаде и засили стимулите за фирмите да инвестират. От своя страна работодателите ще трябва да преоценят ситуацията и да инвестират в развитие и нови модели на работа. Рисковете за поредна пандемия остават, като на фокус трябва да бъде продължаване на мерките за безопасност, ваксинациите и леченията.

Предизвикателствата за 2022г. са отрезвяващи, защото пандемията промени за сравнително кратко време твърде много неща. Важно е през следващата година да продължим напред, чрез подобряване на общественото здраве и възстановяване на икономиката.

Записа Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    29 7 Отговор
    Това е само маска, ни казаха те.
    Това е само за три седмици, за да се изглади кривата.
    Това е само до Великден. Само до лятото. Само до зимата.
    Това е само за уязвимите.
    Това е само една инжекция. Само две, само три, само четири...
    Това е само за възрастните. Само за тийнейджърите. Само за децата.
    Това е само доказателство, че сте ваксиниран.
    Това е само здравен сертификат, само временен, само постоянен.
    Това е само наука, само препоръчително, само задължително, само закон.
    Това е само за твое добро. Само за теб. Само за другите.
    Това е само твое мнение. Това е само теория на конспирацията.
    Това е само демокрация, само лична свобода, само ценности.
    Това са само няколко седмици, няколко месеца, само следващата година, само завинаги.
    Това е само един живот. Твоя!

    Коментиран от #3, #5, #6, #12

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    21 6 Отговор
    Точният термин трябва да се записва ПЛАНдемия ‼️ Защото е по ПЛАН , а и не е ПАНдемия‼️
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    7 7 Отговор
    Тихо , слуга на глобалистите... !!!??? Как четеш събитията , като дявола евангелието...!!!
  • 5 gost

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Глупости на търкалета. Хора без завършено елементарно българско ОСНОВНО образование- т.е. задължително училищно обучение до 8 клас- тръгнали да се пишат борци за свобода и за човешки права...Ако тези хора бяха внимавали в час по биология, щяха да научат устройството, механизма на предаване и какво предизвиква вируса на ковид 19. но.... защо им е да учат- ей го интернет, гугъл, фейсбук- там е съсредоточено знанието, нали; там всички са специалисти по всичко- т.е. всичколози; само там хора, които нямат никакъв професионален досег с медицината, се изживяват като професори и академици по хуманна медицина и по микробиология и дават ъвети с килограми....

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хаберих

    11 3 Отговор
    Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Пандемията задълбочи разделението между работещите с дебели пачки и работещите бедни на минимално подаяние.
  • 9 Джок Съдбата

    8 13 Отговор
    Ми да могат! Ние като залягахме над букварите, они се шибаха зад физкултурния стадион, пиеха евтина бира и пушиха смръдливи цигари. Ние станахме програмисти и мениджъри и получаваме по 10 бона, за да си лежим у нас, пием уиски и пушим пури, жените са ни 10 години по-млади от нас и много много хубави. А "отворените" станаха строители и фризьорки. Ми не могат да работят от вкъщи :)

    Коментиран от #11, #24, #35

  • 10 dddddd

    9 2 Отговор
    Ти пък какво работиш бе мушморок на краденето работа ли му викате б...уци
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 COVID

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО !!! ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И ЗОБНИЦА НА УСТАТА !!! ТАКА ЩЕ Е ЗАВИНАГИ !!!
  • 13 Иво

    8 3 Отговор
    КОИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТКРАДНАХА МИЛИАРДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И КОГА ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ ДОЖИВОТ? Всичко друго е пунта-мара!
  • 14 До 9, щом се подхилвате, че някои

    6 2 Отговор
    ще изпаднем и ще се превърнем в прошляци, сигурно ще е хубаво да ви увеличат данъците на такива многоучени програмисти и да плащате за социалните ни помощи.
  • 15 КОЛКО Е ПРЕКРАСНО когапо си

    6 3 Отговор
    ДАЛНОВИДЕН - НО ! Дали не си " ПЪПЕШ " ? Много е важно да имаш не само Първично Възприятие но и ТЪЛКОВНО, АНАЛИЗАТОРСКО , ПРОЗОРЛИВО ! Пандемията е СРЕДСТВО което има за ЦЕЛ РАЗРУШАВАНЕ на Световната ИКОНОМИКА ! Защото ВИНАГИ когато ЗАПАДА е в КРИЗА - ТОЙ Рзрушава Световната Икономика ИЗЦЯЛО - чрез Световни ВОЙНИ ! Днес такава война е частично възможна и ЗАТОВА лаборатоиите на ФАУЧИ разработиха ГЕННО ОРЪЖИЕ , което постига същите цели както Световната Война с Военни средства ! Та нека да кажем на хората - " ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ! " И " ТИТАНИК " потъва и е вече с голям КРЕНЧ - наклон ! Неси ли забелязъл - Стамове, НАТО , Цените тепърва ще дърпат нагори !
  • 16 инак

    5 0 Отговор
    Клептокрациите се опитват да създадат точно такова разделение между хората, за да не могат поледните да намерят общата цел, общите цели за борба с разделението и нечовешкото разпределение на капиталите и огромното неравенство между хората. Няма да стане. Проблем са корупцията, неработеща съдебна система, крадци грабещи милиони, ниското поддържане на доходи и стандарт на живот.
  • 17 Народа по Телевизията го

    4 0 Отговор
    БАЛАМОСВАТ и РАЗВЛИЧАТ ! Слави - Маги - Кр. Радков и Д. Рачков ! "Фермата" - за хора от крафефермата ! ИСТИНАТА е " Тъкала Донка пристилки" - ЗАДНА ПРАШКА ! Вско СВЪРШИ ! И Евросъюза е както и ООН - " Без звучна СЪГЛАСНА" ! Не си го разбрал ? Ами че ФАКТИТЕ виж : днес на сцената са САЩ - РУСИЯ - КИТАЙ и ИНДИЯ ! Другите са Без звучни СЪГЛАСНИ ! А ние ? Ние сме ПОТЪМНЯВАЩИ като : ляП, боП, ФаФла демек нас НЪ НЯМА КИ ! Ха честити ви празници и повечко КурЯЖ ! Завиждам на нашите умни политици и техните журналисти - прс ститутки ! Добре баламосват цял НАРОД !
  • 18 📌🇧🇬

    4 2 Отговор
    :) И Кунчев, и разни други “luminaries” говорят колко добре сме се справили с пандемията и че нямало грешки, а само не добра информационна кампания!📌
    Фактите такива каквито са! България и Българското Здравеопазване са “морга” за починали без значение от какво, в последните два дни на 2021 сме близо до “печалният рекорд” от 31 000 починали само от Ковид-19 от началото на пандемията. Засега ни делят “само” 181 на брой и дано този “рекорд” не бъде постигнат. До днес починалите от Ковид-19 са 30 819 изгубени човешки съдби, като цяло 2021 г. ще бъде една от най смъртоносните години от освобождението на България.📌Всичко това, въпреки че България е в ЕС и ваксините бяха максимално възможни за употреба.📌На един милион починали от Ковид-19: 4 486, България си разделя първите места с Перу - 6 019
  • 19 Какво мога да ви пожелая и

    0 1 Отговор
    ПРЕДУГАДАЯ - Нестрах/йтесь и садете повечко К/РМИТ , че ГЛАД ни чака !
  • 20 АННА МИЛА

    3 0 Отговор
    РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ
  • 21 Българският ХОМОСАПИЕНС е :

    2 2 Отговор
    С интелектуална диагноза е " Де Простико - ПРОСТИДИС " ! Сиреч : " Случаят приключи - ЗАБРАВИ!" Късно е либе за китка ! Народа нечува КАМБАНАТА все още , благодарение на ЗАБАВНИТЕ Програми по Телевизията ! На това се казва Заблуда, Демагогия, Пропаганда !
  • 22 📌🇧🇬

    1 1 Отговор
    На един милион починали от Ковид-19, статистика за някои ЕС Държави.
    Германия 1 332 ; Франция 1 884 ; Испания 1 910 ; Италия 2 272 ; Вликобритания 2 164 ; Дания 558 ; Щвеция 1 497 ; Норвегия 238 ; Финландия 280
  • 23 ПАНДЕМИЯТА ще продължава до

    3 0 Отговор
    Пълно РАЗРУШАВАНЕ на ИКОНОМИКАТА и способността на НАРОДА да ОЦЕЛЯВА ! Тази "ИГРА" е дълбоко Планирана от Чичо още когато си бутнаха " Близнаците" и си "чукнаха" ентагона АМА ТИ ТУЙ ГО ЗАБРАВИ ! Преточваш зелето, виеш сърми и дръндиш булката ! Скоро ке ти станат широки панталоните ! Ха "Наздраве" ама и здраве НЯМА !
  • 24 Грульо

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Джок Съдбата":

    Хубаво, ама нали осъзнаваш, че без ненадомни бачкатори, дето да вършат черната работа, ще трябва ти и младата ти жена да излезете от вкъщи да я вършите. :D

    Коментиран от #34

  • 25 Гледайте МАГИ

    0 0 Отговор
    И той шъ въ упраи ! Той е днес водача на Племето !
  • 26 📌🇧🇬

    1 0 Отговор
    На един милион починали от Ковид-19, статистика за Балканите, Държави:
    Румъния 3 081 ; Сърбия 1 458 ; Гърция 1 994 ; Македония 3 809 ; Албания
    1 118

    Коментиран от #37

  • 27 Fakti.bg e

    3 0 Отговор
    Каруцарски САЙТ ! Той е по-скоро журнал " Овча мисъл" или вместо " Лека нощ , деца !" . Да пеят ПРЕСПИВНО ! Ти неискаш да знаеш това ! Ти искаш да вярваш в добрата фея и Снежанка ? Sorry ма/на , нас ни вкарват както в двора на " РОДОПА " . Ние сме обречени ! Ние нямаме НИКАКВО РЕШЕНИЕ за СПАСЕНИЕ ! ЗАЩО ? Нямаме ИКОНОМИЧЕСКИ МОЩНОСТИ за да истоим на КРИЗАТА.
  • 28 КЪСНО Е !

    0 1 Отговор
    Ние сме в " кошарата " а касапина е зад Океана !
  • 29 Тва ма/на е

    0 0 Отговор
    Тъп/н както и да го въртиш !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 До кога НАРОДА ще търпи ?

    1 0 Отговор
    Докато има на Масата Отгоре и в леглото за Отдоле ! После - ще ПОЩРЪКЛЕЕ ! Belive me!
  • 33 Кога ни караха в " КОШАРАТА" на Родопа !

    2 1 Отговор
    Когато ни заклещиха в ЕВРОСЪЮЗА! И си разбихме СОЦА и икономиката ! Ние сами си " ЗАПАЛИХМЕ КЪЩАТА и ЧЕРГАТА " ! Сами си " РИТНАХМЕ КАНЧЕТО " !
  • 34 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Грульо":

    Без бачкаторите отвореното ..ведо и жена му ще ядат корени и сирене.
  • 35 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Джок Съдбата":

    и какво пограмираш? Игри? А дори да не са игри, все тая. Програмист-безполезни типове
  • 36 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "gost":

    Дрън-дрън. Ученето и дипломите нищо не ти дават. Напротив - големи високопарни приказки и отдалечаване от Източника, за да забравиш за какво си се родил на тази Земя. Още от малки ни разделят с оценки и похвали за едни и укори за други. И ти се чудиш защо другарчето ти го наказват и го наричат глупак. После учиш, учиш и се блъскаш да ходиш по разни конкурси и отиваш на работа и там разделението още по-голямо - за едни проекти, извънреден труд, семинари по чужбина, а за други обикновената заплата, хокане и следене от началника, оставане след работа, щото началника и той останал. И се чудиш що е тъй?? Ти ли си ненормален или системата е ненормална. Сега пак разделение на ваксинирани и неваксинирани. Докога?? Този вирус не е само статистики, а за да се пробудим и да пренареди матрицата, или по-точно да започнем да излезем от нея. Има начини - колко млади хора се ориентираха натам. Купуват си къщи на село, ще започнат да си произвеждат сами чисти зеленчуци, да си произвеждат възобновяема енергия, да си изкарват пари от къщи чрез компютъра. Нашето поколение от 50 и нагоре си заминава и робите свършват. ТЯХ затова ги боли и се борят със зъби и нокти да внушават паника и хаос. По-добре фейсбук, Инстаграм, Ютуб и Гугъл, отколкото телевизия и вестници. Това е истината.
  • 37 Заври си

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "📌🇧🇬":

    фалшивата статистика до сливиците от южна посока
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове