Last news in Fakti

30 Декември, 2021 14:35 2 151 15

Как е обозначено мястото на АМ "Струма", на което стана катастрофата с изгорелия автобус

  • обозначение-
  • маркировка-
  • изгорял автобус-
  • ам струма

Неправилно поставени пътни знаци, пътната маркировка е с ниско качество и не отговаря на нормативните изисквания, заявяват от Европейският център за транспортни политики

Как е обозначено мястото на АМ "Струма", на което стана катастрофата с изгорелия автобус - 1
Снимка: ЕЦТП

След покана от страна на медиите, експерти от Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) посетиха мястото на тежкото пътно-транспортно произшествие на АМ „Струма“, където се запознаха с новата организация на движението – положената нова пътна маркировка, поставените пътни знаци и подменените ограничителни системи (мантинелите).

При направения оглед бяха констатирани редица грешки и нарушения на изискванията на нормативните актове, имащи отношение към организацията на движението, във връзка с което ЕЦТП счита, че извършената работа е с крайно незадоволително качество. Основание за тази оценка ни дават следните факти:

1. Поставената нова пътна маркировка е с ниско качество и не отговаря на нормативните изисквания.

Новата пътна маркировка се лющи и е със светлоотразителни стойности в пъти по-ниски от минимално заложените в Наредба № 2 на МРРБ за сигнализиране пътищата с пътни знаци. При измерване със специализиран уред се установи, че показатели Rl и Qd съответно за нощна и дневна светлоотразителност, са равни на Rl= 30 (mcd· m-2 ·lx-1) и Qd = 40 (mcd· m-2 ·lx-1), което не покрива изискванията на чл. 7 от наредбата. В отговор на това наше твърдение, от АПИ ни отговориха, че „маркировката е временна“. В чл. 4, ал. 5 от Наредба №2 обаче е казано, че „временната пътна маркировка се използва за въвеждането на временна организация на движението при извършване на СМР с продължителност повече от един месец и е с оранжев цвят“, а в случая тя е бяла. Твърдение на АПИ за временния характер на поставената нова маркировка говори или за изключителна некомпетентност или е опит за грубо манипулиране, чиято цел е неясна и създава съмнения за евентуална корупционна практика.

2. Неправилно поставени пътни знаци.

На буфера, монтиран в началото на острова, са поставени два бели светлоотразителни триъгълника, които не са регламентирани в нормативната уредба. Над тях бяха монтирани пътен знак Г11 и направляващите стрелки С6.3. Впечатление направи, че класът на светлоотразителност на фолиото на белите триъгълници е по-нисък от класа на светлоотразителност на фолиото на пътния знак. Тази разлика в светлоотразителността може да доведе до объркване у водачите и те да допуснат грешка, която да предизвика пътен инцидент. Във връзка с това, вместо да премахнат нерегламентираните бели триъгълници, от АПИ са наредили преместване на пътния знак Г11 и направляващите стрелки С6.3 на значително разстояние след буфера. Това като решение е абсурдно, защото противоречи на изискването на чл. 90 от Наредба № 18 за сигнализирането на пътища с пътни знаци, където изрично е записано, че „пътен знак Г11 се поставя пред препятствието върху платното за движение“. Съгласно Наредба № 18 не е допустимо поставянето на тези пътни знаци зад или след препятствието. При това положение, възможността за заблуда на водачите и допускане на опасна грешка от тях става още по-голяма. С други думи, организацията вместо безопасност създава опасност.

По отношение на белите триъгълници, поставени на буфера, които не фигурират в нашата нормативна уредба, от АПИ твърдят следното: „Прилагането на светлоотразителни елементи, монтирани в предната част на буфера, не е забранено. Те не представляват пътен знак по смисъла на Наредба 18 от 2001 г. за сигнализацията на пътищата с пътни знаци и поради това използваният клас светлоотразително фолио не е нужно да отговаря на същите изисквания, каквито се отнасят за вертикалната сигнализация“.

Как е обозначено мястото на АМ "Струма", на което стана катастрофата с изгорелия автобус

За съжаление, това твърдение на АПИ доказва категорично некомпетентността на хората, които са правили новата организация на движението. Недопустимо е точно АПИ да твърди, че щом нещо не е забранено, то може да се поставя в обхвата на пътя. Явно те не знаят, че съгласно чл.4 от Наредба № 18 „в обхвата на пътя не се допуска да се поставят рекламни или други видове материали с форма и цвят, които наподобяват пътните знаци или другите средства за сигнализиране на пътищата и пречат за тяхното възприемане“. Освен това, в чл. 8, ал. 2 изрично се казва, че изискванията към светотехническите характеристики на пътните знаци в зависимост от мястото на тяхното поставяне се определят както следва: за пътища клас I отдясно RA2 , а отляво R3A/R3B. По тази логика десният триъгълник трябва да е с по-висока светлоотразителност от левия, което е нелепо и поради тази причина не е предвидено поставянето на подобни елементи в обхвата на пътя.

3. Некачествено поставени ограничителни системи.

На монтираната ограничителна система на разделителния остров, отделящ отбивката от платното за движение, както и на средната разделителна ивица на втория ред от съоръжението липсват закрепващи болтове и други елементи. В същото време на монтирания буфер преди съоръжението ясно се вижда, че и на двата реда има монтирани болтове, които са значително по-големи от използваните в другата част на еластичната ограда.

4. Поставени са ненужно скъпи ограничителни системи.

Странно и необяснимо е защо по думите на АПИ там е поставено съоръжение със степен на задържане Н2, при положение, че няма такова изискване в действащата нормативна уредба, а в същото време то е и много скъпо.

Във връзка с изложеното е редно да повдигнем въпроса защо в АПИ не познават нормативната уредба относно организацията на движението. Редно е новият министър г-н Гроздан Караджов да извърши проверка по този случай, като обърне сериозно внимание на необходимостта от съответното ниво на компетентност в работата на служителите и ръководството на АПИ. Твърде притеснително е това как системно и безотговорно АПИ нарушава правилата, разписани в нашите нормативни актове.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    21 1 Отговор
    АПИ само папи !!!!!! В него некадърниците са 120% .Всички са за гонене ,а шефовете са за затвора !!!!
  • 2 АННА МИЛА

    19 4 Отговор
    АПИ и герб сте убийци и престъпнии
  • 3 Българина

    20 2 Отговор
    просто отбивка в завоя не трябва да има, ще се сетите след още 5 умрели
  • 4 Настопроценти

    9 10 Отговор
    Тя и България вече е временна. С Кирчо и Кокорчо натам върви. Остава й малко време да се срине ,като през Виденовата зима.
  • 5 волан

    10 2 Отговор
    Ще продължат с мафиотската практика :Ремонт на ремонта.
  • 6 Фикус

    7 2 Отговор
    Все се прави нещо временно,неподходящи знаци,настилки,бои-светлоотразителни,тънки мантинели,грешно направени отсечки и те така. Българска работа.
  • 7 Име Асан

    7 2 Отговор
    Що за идиотщина е този знак?!
  • 8 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 2 Отговор
    В пътната агенция вероятно има много умни и кадърни хора. Но нито един от тях няма власт. Всички властимащи са нагли простаци, тикволакей и ГЕРБ " калинки". Най-големия проблем е мястото, на което направена отбивката за чешмата. Отбивката трябва да се премести петдесетина метра напред и ВХОДА да е преди завоя. А не веднага след завоя както е сега.
  • 9 Пак няма виновни

    9 1 Отговор
    Според експертизата на АПИ, инцидентът е вследствие на нископрелитащо НЛО, шофьорът се е отплеснал и бялата е станала. Пътните условия, маркировките и знаците - нямат нищо общо.
  • 10 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 5 Отговор
    на този европейски център му бяха резнати едни милиончета приготвени от герб за броене на дупките от космоса и за това сега ревнаха така!
  • 11 психо

    8 2 Отговор
    поне има маркировка някаква... на колко места въобще няма даже и слабо отразяваща
  • 12 Някой

    6 2 Отговор
    В този Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП) , който е незнайно от къде се финансира, има една мастита дама, която няма да спре да тормози мисирките, докато Кирчо не я направи шеф в АПИ.
  • 13 ха ха

    2 0 Отговор
    абе , на кой му пука , каквото и да стане е виновен водача , в мутроландия винаги е било така
  • 14 Мирослав

    3 1 Отговор
    Калинки баце. Батко, братко и калинки. Това са почти държавни служби след дългогодишното управление на ГЕРП.
  • 15 МЪСК

    1 0 Отговор
    Във всички случаи виновна е колата. Шофьорът е невинен, ако колата е TESLA.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове