Last news in Fakti

31 Декември, 2021 23:45 1 928 26

Патриарх Неофит се обърна към българите преди настъпването на Новата 2022 година

  • патриарх неофит-
  • обръщение-
  • нова година

Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини

Патриарх Неофит се обърна към българите преди настъпването на Новата 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

Негово светейшество българският Патриарх Неофит отправи обръщение за настъпването на Новата 2022 година, съобщиха от Българската патриаршия.

В него Патриарх Неофит се обръща с думите: "Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци, възлюбени в Господа чеда на Светата ни Православна църква, по велика Божия милост прекрачихме прага на още една от отредените ни години. Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини. За повече радост, светлина и добра воля между човеците и по-малко мъка, болка и тъга, по-малко враждебност и насилие, и не на последно място за по-малко лекомислие, което за съжаление често съпровожда човешките решения и действия.

Ето защо в началото на Новата 2022-ра година ние отново молим нашия Небесен Отец да ни дарува не само здраве и благоденствие, но и мъдрост, за да можем да градим своя живот, и най-вече живота на нашите деца, съобразно с Неговата света воля, с Неговия божествен промисъл за света и за човека".

"Светата Библия ни казва, че човекът е бил сътворен по Божи образ и предназначен за богоуподобяване, както и за да "господарува" над цялата земя (Бит. 1:26-27). Отново в Писанието четем, че "и тварите с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии" (Рим. 8:19). Всичко това ни показва колко високо е нашето предназначение, колко голяма е нашата отговорност. Времето, в което живеем, с особена категоричност ни напомня за това и настойчиво ни подканва към дълбоко осъзнаване и коренна промяна в начина, по който живеем и "господаруваме" в дарения ни от Твореца свят. Бог има Своите начини да изменя нещата към добро, ала нашето съработничество, полагането на нашите лични усилия е неотменимо условие за всяка такава промяна. В това е смисълът на Божия образ и подобие в човека - че той е сътворен именно за богоуподобяване и за съработничество със своя Творец, за да достигне накрая и до последната си цел, която е обожението", подчертава българският патриарх.

Негово светейшество пожелава: "Нека влезем в Новата 2022-ра година с тези мисли и с тези истини, защото само по този начин, само в строго следване на Божия замисъл за човека ще успеем да променим и себе си, и нашия свят, принасяйки го на Бога в цялата божествена красота, с която той е бил замислен и сътворен. Нашето преображение, което очакваме в неговата пълнота в перспективата на Царството Божие, започва още оттук - от нашите решения и действия, на тази земя, от начина, по който се отнасяме към дара на живота, от благодарността и умереността ни във всичко, имащо отношение към нашия собствен живот, към живота на цялото човечество и въобще към живота на земята във всичките му форми".

"Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито новолетие!", отправя благослов към българите Патриарх Неофит в своето обръщение за настъпващата Нова година.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 19 Отговор
    Отец Дионисий патриарх!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 нищо ново няма да има

    5 32 Отговор
    пак ще губим по 1 самолет антиваксъри дневно 😐

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "нищо ново няма да има":

    И по един влак ваксъри.
  • 5 Последния Софиянец

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Костя Копейкин":

    Аз съм там където е истинската власт--На Площада.
  • 6 Раданч Татлъту

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Отец Христофор Събев-Атомният поп за Вселенски патриарх!👹👹👹👍
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор
    ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА ПРИЯТЕЛИ

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    17 2 Отговор
    ЧНГ българи!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За много години !

    23 1 Отговор
    Бог да благослови нашия патриарх, Българската държава, и всички вярващи българи и нейни граждани ! Амин !

    Коментиран от #15

  • 12 А ДАНО ДА СА

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "нищо ново няма да има":

    ПО ДВА САМОЛЕТА 👍
  • 13 👍👍👍👍👍

    6 14 Отговор
    ПОНЕ ПСИХО ПАТИТЕ СМЕ НА ЛИНИЯ ПРЕД КЛАВИАТУРАТА👍А АНТИ ВАКСИТЕ СЕГА СА ПОД ДИВАНИТЕ И ТРЕПЕРЯТ ОТ ГЪРМЕЖИ🌋🌋🌋🌋🌋🌋🌋🌋🌋🌋🌋
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЖАЛЕЙНА МОЛИТВА

    2 14 Отговор

    До коментар #11 от "За много години !":

    ЗА АНТИ ВАКСИТЕ🙏ЧНГ НЕВЪЗМОЖНА
  • 16 Кесатя кесатовото

    3 6 Отговор
    Богу боговото. Пу ми я р.

    Коментиран от #20

  • 17 Се обърна

    0 0 Отговор
    А тъй попе.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 373738833

    4 0 Отговор
    Дай Боже, всеки му своето!
  • 20 Ауууу,

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кесатя кесатовото":

    не богохулствай като си неграмотен за Божието Слово, за да не получиш от Всевишния което заслужаваш !!! Казано и писано е да слушаш и вършиш каквото говорят духовниците, а не каквото правят някои от тях, освен това всеки греши в живота си....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Плюс-минус

    6 3 Отговор
    С почит към българския патриарх Неофит и пожелание да бъде така жизнен и креативен, когато беше начело на Русенската епархия!
  • 23 ЗАТВОР ЗА МУТРАТА И ГЕРБ

    4 0 Отговор
    ВЕДНАГА !
  • 24 Пане Бичев

    3 4 Отговор
    Този не може да бъде никакъв патриарх, защото е агент СИМЕОНОВ.
  • 25 4eti

    1 1 Отговор
    Трите имена:
    Симеон Николов Димитров (патриарх Неофит)
    Дата на раждане:
    15 октомври 1945 г.
    Място на раждане:
    София.
    Произход:
    Работническо семейство.
    Семейно положение:
    Неженен.
    Професия:
    Духовник.
    Месторабота:
    Софийска митрополия.
    Партийна принадлежност:
    Безпартиен.
    Възраст към момента на привличане/назначаване:
    38 години.
    Категория сътрудник:
    Агент.
    Псевдоним:
    „СИМЕОНОВ”.
    Структура:
    Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.
    Дата на привличане/назначаване:
    20 октомври 1983 г.
    Дата на регистрация:
    24 октомври 1983 г.
    Вербуван от:
    майор Кирил Котов.
    Ръководен от:
    майор Кирил Котов; капитан Ангел Славчев.
    Характеристика:
    „Демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. очертава се като перспективен духовник", Шесто управление на ДС, октомври 1983 г.

    Силно религиозен, привързан към църквата, епископ Неофит се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за запазване на старите традиции в православната църква. Особена активност в разширяване на религиозната дейност прояви след започналите в социалистическите страни процеси на преустройство и демократизация и най-вече след проведеното в СССР честване на 1000-годишнината на Руската православна църква. Започна открито да поддържа тезата за пълна самостоя

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове