Last news in Fakti

4 Януари, 2022 09:52 4 622 57

Над 50% са с минимална пенсия, Гьоков иска и отпадане на тавана

  • пенсии-
  • майчинство-
  • минимална работна заплата-
  • георги гьоков

Социалният министър ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата без да е формално обвързано с нея

Над 50% са с минимална пенсия, Гьоков иска и отпадане на тавана - 1
Кадър БНТ

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след увеличението в края на годината. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Средното увеличение на пенсиите от 25-и декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.

Социалният министър уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид-добавката от 120 лв. през изминалата година.

"Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем." - каза социалният министър.

От 25-и декември 2021г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв.

До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.

Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той.

След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.

Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да вдига заедно с максималния осигурителен доход.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Според Гьоков минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.

Той напомни, че до половин година се очаква да е готова нова директива на Европейския съюз, която да уеднакви механизма за определяне на минималната работна заплата.

С изготвянето на бюджета социалният министър ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата без да е формално обвързано с нея.

Георги Гьоков изрази надежда, че бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно до края на февруари.

Социалният министър изтъкна още, че в момента безработицата е на рекордно ниско ниво от 4,6%. В секторите, засегнати пряко от ковид кризата обаче, тя е много висока като в някои сфери достига до 30%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чан Кайши

    36 13 Отговор
    Защо, другарю социалист, искате отпадане на тавана? Аз разбирам че е тежко като си взимал заплата 10, 20, 30, 40 хил. лева, после да вземеш пенсийка 1400лв. обаче...да са спестявали.
  • 2 бушприт

    34 5 Отговор
    А депутатите са с максимална пенсия. Те затова ходят там-в НС-то.
  • 3 ел комунисто

    38 7 Отговор
    Ако отпадне тавана, народните иззедници ще вземат пенсии от по 5 хил. лева.

    Коментиран от #30

  • 4 Дедо Пенс

    24 6 Отговор
    Важното е да има за ромите и да запазим етническия мир !!! Че гладните роми са опасни...

    Коментиран от #12, #39

  • 5 минута е много

    42 10 Отговор
    А, познайте защо Гьоков иска отпадане на тавана? За едни калинки, номенклатурки от една антибългарска политическа машина. Поредния Гойко. Кое не е справедливо? Какво е чувството да си бил цял живот на гърба на народната пара, безполезен? Може и да греша, ама надали.

    Коментиран от #24

  • 6 Пенсионер

    33 10 Отговор
    Кога ще спрете да крадете, тези които са внасяли високи осигуровки. Да не говорим за негативното влияние на този факт върху работещите и осигуряващи се хора. Махнете прага веднага.

    Коментиран от #20

  • 7 Табаков

    43 1 Отговор
    Депутат не е професия. Народът не трябва да плаща заплатите на тези хитреци,а техен работодател. Както беше при бай Тошо едно време. Защо тогава можеше,а сега да не може? До кога тези еничари ще тежат на гърба на данъкоплатците?
  • 8 Роки

    49 0 Отговор
    Жоре, инфлацията в България набира страшна скорост и ще премине двуцифрено число. Пенсиите са най-ниските в ЕС и обричате старите хора на сигурна смърт - или от глад, или от инжектиране. СРАМ и ПОЗОР на всички политически партии, управлявлявали България. Отделно отношението на служителите в НОИ е безобразно - груби, високомерни, с ниско ниво на интелигентност.

    Коментиран от #14

  • 9 Дядо Пройко

    30 5 Отговор
    Лъжеш ,комунде.Тази година ще получавам с 30 лева по малко.След ,като намалихте ковид добавката на 60 лв.
  • 10 user

    20 8 Отговор
    Кога ще за почнете да говорите как да изкарате пари, а не само как да раздавате. Всичко се трупа на гърба на младите хора и работещите. Всички тези ще платят смеката следващите години с много лишения. Как това простолюдие не може да го разбере това и се води по акъла на популисти. В момента с популизъм и демагогия малките партии докопаха власт и грабят държавата и хората както никой до сега. Ще го разберете това, но ще е късно!

    Коментиран от #40

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пенс":

    Защо викаш но циганите роми?

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пейо

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Роки":

    Да хората са бедни, но погледни го и от другата страна. Човек който няма трудов стаж криел е доходи и т.н. сега взема наравно с хора, които цял живот са се осигурявали и са плащали каквото трябва на държавата. Докога една група от хора ще лежат на социалното в държавата. Тук не говоря за пенсионерите по болест,деца с увреждания или хора с увреждания. Говоря за онези, които цял живот са си почивали и накрая реват, че не можели да оцеляват. Повечето хора с тези пенсии над тавана не са само депутати. Това са хора с професии с тежката индустрия, които са работили във вредна среда и са работили на смени. Трудили са се и са давали дължимото на държавата, а сега държавата не им дава това което те заслужават.

    Коментиран от #17

  • 15 нали

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Един":

    Те така са създали от българите македонци. Имало е като този, дето са ѝм викали маке маке, и за едната нощ, полягваш българин и се будиш маке заран. А кокошката пак снася от същите яйца.
  • 16 Лесно е

    20 4 Отговор
    С тези пуполистки решения ще направите така,че гези с високи осигуровки ще са равни с хора, които не са работили или са имали минимални осигуровки. Това министерство Не трябваше да се даде на бсп
  • 17 това да

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "пейо":

    Вярно е, но дайте да ги видим. Колко е средната стойност в години на живот на тези хора, които са работили в най-тежките индустрии? Колко от тези хора удрят стоте в цветущо здраве? Май пак се връщаме към обслужващите политическата система в по-голямата си част, спретнати със зъбите си, липса на следи от тежестта на живота. Да, има и от другите, които са се трудели истински.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пенсионер

    21 1 Отговор
    измамници с зо лв по малко от декември с 44г. стаж

    Коментиран от #53

  • 20 Да,да

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Това тиквите не го разбират. При внесени 100% осигуровки, после получаваш част от пенсия. Ще накарате после някой да се осигури на реални пари ама друг път! В ЕС има ли таван на пенсиите?
  • 21 Пенсионер

    23 2 Отговор
    Много пенсионери не са се осигурявали и са работили за себе си - монтьори,строители и др. и сега хленчът.Тези които сме дали много като осигуровки живеем добре и резонно получаваме големи пенсии.Затова мислете отрано,защото няма да сте вечно млади
  • 22 Лудница

    21 1 Отговор
    На 300 лева хляба беше 1 лев, сега на 370 е 1,40 да ти имам и овеличението и измамата. Винаги на бедните им е в ъза. Това е положението. Сметката я плащат дребните риби. Колко трябва да си прос толкова години да те лъжат с една и съща измама?
  • 23 пенсионер 1

    14 2 Отговор
    измамници с зо лв по малко от декември с 44г. стаж
  • 24 Минута е малко

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "минута е много":

    Щом комунист ще ти дава пари аз съм спокоен Винаги при тях сме били добре Каквото обещават изпълняват
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Всички властимащи

    17 6 Отговор
    Искат отпадане на тавана на пенсиите-защо ли.Защото се осигуряват на тавана за осигуряване с държавни пари.Ако ги даваха от джоба си едва ли щяха да се осигуряват на тавана.Безсрамници.Вместо да намалят разликата между минимална и максимална те я увеличават.

    Коментиран от #31

  • 30 Пенсионер

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "ел комунисто":

    Явно си ел комунисто, след като одобряваш кражбата от хора, които са работили, не са лъгали, а са си плащали данъците и осигуровките на истинските си доходи.
  • 31 Пенсионер

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "Всички властимащи":

    Това може да е само логика на Андрешко, който крие данъци и осигуровки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отечествен Фронт

    20 0 Отговор
    Значи Българският пенсионер ще взима малки пенсии защото заплатите са ни ниски .във момента един Български пенсионер взима 42 % от заплата която е взимал . Във Богатите държави като Англия ,Франция Германия пенсионерите взимат между 65 -70 % от заплатите които са взимали като работници .Най добре са скандинавските държави където техните пенсионери взимат до 80 % от заплатите които са получавали .А парадоксът е при Гърците дето имат външен дълг от 300 милиарда евро ,техните пенсионери взимат пенсия от 95 % от заплатата която са получавали фактически техен пенсионер напуска работа и отива във заслужен отдих със парите които е получавал .Ето това е истината ,впрочем някъде ги бях чел тези статистики във кой държави на какви проценти от заплатата си взимат пенсионерите им .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Темерутев

    6 0 Отговор
    Тоталитарист грозен.
  • 37 стига вече

    15 7 Отговор
    Тия с максимална пенсия са в по- голямата си част хора, които са били на държавна/ бюджетна издръжка или шефове в частния сектор- военни, шефове на банки, на разни асоциации, комисии, бивши депутати, министри, съдии, от силови ведомства и пр., които нямат принос в реалния сектор. Миньорите са единици. Стига сте се крили зад миньорите! Така че да не се реве по форумите, че уж сте загрижени за миньорите! Не може чиновник на държавна хранилка(общо казано) да получава 2000 лв. пенсия, а човек от реалния сектор да получава 370 лв. пенсия. Чиновникът не е внасял осигуровки- държавата е внасяла осигуровки. Крайно време е чиновниците да ги съкратят. Те са в двойна тежест на държавата- цял живот тежест със заплати, бонуси, премии и след 67 год. са в тежест на пенсионната система.

    Коментиран от #52

  • 38 Пенсия на

    7 0 Отговор
    65 години. Ха, ха! Попа в надгробното си слово ще чете и решението на НОИ.
  • 39 стига вече

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пенс":

    Стига вече с тия роми. На тях им дават по 200-300 лв., а други източват хазната с по хиляди левове всеки месец- заплати, бонуси, премии, 13- та заплата, пари за облекло..., затова че всеки ден си клатят краката под бюрото, пият кафе и нищят клюки. Същите след 30 год. пиене на кафе, получават и пенсии над минималната без да са допринесли с нищо за хазната. Има статистика- хората на соц. помощи са 1% от населението, а вие ревете по форумите против тях.
  • 40 странно

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "user":

    Защо не ревеш срещу чиновниците, които ядат парите на работещите? Защото ти самият си чиновник и си на държавна хранилка.
  • 41 Време

    6 2 Отговор
    е за Възраждане! Всички други са пълна трагедия, лицемерие и зверска корупция. Пенсията ще си я получавате на онзи свят. Вече има измислени ковчези с джобове.
  • 42 pbdan

    11 3 Отговор
    Индивидуалният коефициент на работещ от 2000г. до сега на максимален осигурителен доход е 3,45. При среден осигурителен доход около 1100лв и минимален трудов стаж за пълна пенсия 39г. се получава 3,45Х1,35Х1100Х0,39 = 1998лв. или 2000лв. приблизително. Това трябва да е таванът на максималната пенсия, а не 1500лв. За категориите 1 и 2 трябва отделен таван за всяка една.
  • 43 Гост

    13 1 Отговор
    Браво бе, защо нагажданте закона за да служи на собственото ви пенсиониране, майкопродавци?
  • 44 Като

    10 0 Отговор
    сте овци ще чакате пенсионна реформа. И тези ви излъгаха както предишните.
  • 45 НЕСПРАВЕДЛИВОСТ

    13 0 Отговор
    РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА НЕ БЕШЕ ВИНОВНА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ФАБРИКИТЕ И ЗАВОДИТЕ И ОСТАНАХА НА УЛИЦАТА БЕЗ РАБОТА И СТАЖ.И НЕ БЯХА ГОТОВИ ЗА ТОЗИ РАЗБОЙНИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ . ПОВЕЧЕТО ОТ СТАРЦИ ДНЕС НЯМАТ ВИНА ЗА ТОЗИ СИ СТАЖ. А ТЪРТИИТЕ И ВОЕННИТЕ КОИТО НЕ ЗНАЕХА КАКВО Е ВОЙНА СЕПОЛУЧАВАТ НАД ХИЛЯДА.ПОЗОР.
  • 46 ха ха ха

    15 1 Отговор
    Преди Нова година, когато ви разправях, че няма да има никакво увеличение на пенсиите , тука някои скачаха и ми слагаха минуси. Хайде сега да са Ви честити "новите" придобивки, на новите!Ама те си увеличиха заплатките , нали!
  • 47 Gtel

    4 4 Отговор
    Като не гласувате за Възраждане сега няма да ревете. Пак ви излъгаха.
  • 48 Джоко

    15 2 Отговор
    Високи пенсии ще взимат държавните хрантутници, наред с мно и мвр които не са внасяли осигуровки !!! Народе до кога ще търпиш ???
  • 49 Другия един

    8 0 Отговор
    А какво ще стане с хората дето стражът не им стига щото от 25г го направиха 40г мълчат Е това беше заповедта на Ран и Ът за да избият старото поколение не послушни и. И това са хората работили трета категория и изнесли калпавия преход на гърбът си Но имаше една дребна подробност че между 1990г и2003 никои не търсеше осигуровки от комунистическите приватизатори
  • 50 Отечествен Фронт

    3 0 Отговор
    А ето я и статистиката във кои държави пенсионерите какви пенсии вземат от работната си заплата това е от инвенстор.бг и е преписано от руски сайт еуромаг .ру И така Чехите получават половината от заплатата си която средно е от 1000 евро .Португалците поучават 54 % от заплатата си която е над 1000 евро Финландците получават пенсии от 58.4 % от заплатата си Словенците получават пенсии 62 % от заплатите си като средната е над 1000 евро Турските пенсионери получават 64.5 % от заплатата си която е средно над 900 евро Във Италия пенсията е 65 % от заплатата която средно е 2300 евро Във Австрия пенсията е 77% от заплатата която средно е 2700 евро във Испания пенсията е 81 %от заплатата която средно е 2200 евро и ето сега парадоксът със Гръцките пенсии тяхната пенсия е 96 % от заплатата им която средно е 2100 евро Нашите пенсии спрямо заплатите са 42% .Тук във таблицата има и пенсионната възраст пак по държави изненадан бях че Турските мъже се пенсионират на 68 години а за жените 58 години .
  • 51 Отечествен Фронт

    3 0 Отговор
    А тук намерих друга статистика за пенсиите но тя ми се струва по лъжлива Хърватските пенсионери взимали 129 % от заплатите си след като излязат от пазара на труда Във Турция равнището е близо до 100 % .Третата страна във европа е нидерландия там пенсионерите получават 101 % от заплатата си И погледнете сега във Индия Португалия и Италия пенсиите са съответно 99 % , 95% и 93 % от заплатите им и малкото вероятно е че Великобританските пенсионери взимат едва 29 % от заплатите си във САЩ СА 49% от заплатите във Китай са 83 %от заплатите .Тук съм склонен да не вярвам на тази статистика особено по отношение на Англичаните това е публикация на моней.бг
  • 52 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "стига вече":

    На 100% съм съгласен с вашият коментар, като пример ви давам мой познат- военен, който се пенсионира на 44 год.., но си остана на работа и сега взима, и пенсия и заплата! Но си взе 20-те заплати, плюс парите за 400 дни отпуск, който не бил ползвал !!! Явно в държавните учреждения карат само на болнични!!!
  • 53 Може би

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "пенсионер":

    Може би грешиш защото ако добавиш и бойко-догановите 120 за декември ще видиш, че само като пенсия ще вземеш този месец около 90 по-малко от декемврийската сума. Усетиха се, че са се оли затова дадоха и по 60 антиковидни за да не е толкова видима разликата и да не мърморят.Ако искаха да дадат наистина 12,5% щяха като предни години да имаш алтернатива дали да вземеш проценти или точки което е по-добро за теб, както е било при предишните врътки, но явно не това е задачата сега.Целта сега е да се съберат пенсиите между 500 и 1000 като високите се увеличават с по-малък реален процент, а по-ниските с по-висок. И 34000 без таван за които ще важат други правила. Може и така да е по-справедливо, не знам. Реалното увеличение сега е 4,5% защото за 2019 е имало същата врътка когато вместо увеличение от 5,7% са дали по-високи точки - 1,2, но си остава дупка в увеличенията на пенсиите, също както за 2016,2017 и 2018. 60 лева антиковидни ще ги дават до следващото годишно увеличение в юли когато ще дадат поредните 4-5% които са пак около 50 лева, а след това пак ще дадат 60 антиковидни и т.н. Схемата е блестяща - дават ти нещо което после прикриват като увеличение на пенсията със закъснение от 1 година.
  • 54 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    ЦЕЛТА на МАФИЯТА е:ОТПАДАНЕТО на "тавана"!!! Тях НЕ ги ИНТЕРЕСУВА, ИМА ли ПАРИ, НЯМА ли, НЕ ги ИНТЕРЕСУВАТ и МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ!!! Българиооооооооооооо ооооо ооооо о!!! НАРОДЕ????
  • 55 Голям камък

    4 0 Отговор
    "Ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем." - Проблем има при 75% от пенсиите, ако ще сравняваме януарските с декемврийските пенсии.
  • 56 пенсионер

    2 0 Отговор
    таванът да отпадне !!! лъжеосигуряващите се - с реални пенсии, колкото заслужават, ако ще и под минималната ! справедливост за категорийните работници !!!
  • 57 FAK

    2 0 Отговор
    Господина да коригира пенсиите на ощетените които са били 1 и 2 категория труд, а не да обещава кога ще падне тавана на пенсиите. Какво правят - вземат от едни осигурявали се и ги дават на други лежали на сенка.Цели 30 години тези от БСП това правят за пенсионерите - грижа за мързеливите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове