Last news in Fakti

5 Януари, 2022 10:45 1 659 32

Пламен Димитров поиска 750 лв. минимална заплата

  • пламен димитров-
  • заплата-
  • минимална заплата-
  • бюджет

В момента от 3 до 5% от бюджета могат да бъдат ориентирани към хората и към бизнеса, за да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - доходите си, категоричен е председателят на КНСБ

Пламен Димитров поиска 750 лв. минимална заплата - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

За миналата година данните показват, че средната работна заплата се движи между 12 и 14% ръст, което значи горе-долу толкова ръст и на всички доходи. Официалната инфлация е под 8%, обявена от НСИ, но за малката кошница, в която хората купуват всеки ден, е минимум 15%, което означава, че това е и необходимият ръст на доходите още от януари. Това заяви в студиото на "Денят започва" Пламен Димитров, председател на КНСБ

"Минималната заплата трябва да стане 750 лв. и всички доходи да вървят в този ръст. Най-накрая трябва да разберем кое е най-важното - дали да запазим бюджета по някакъв начин в дефицит, при положение, че е позволено той да бъде по-голям", обясни той.

В момента от 3 до 5% от бюджета могат да бъдат ориентирани към хората и към бизнеса, за да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - доходите си, категоричен е председателят на КНСБ.

"Най-важното е да запазим работните места, да увеличим доходите и хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежка криза, която започва, виждате, 6000 новозаразени днес, те сигурно ще се увеличават, ще минем и през затваряне, предполагам", заяви Димитров.

Очаква да има диалог с финансовия министър Асен Василев.

"Говорим от една страна, че доходите са пораснали с 12-14, процента, от друга страна инфлацията е пак толкова, следователно тези две числа ни водят в това увеличение. Ако някой друг има аргументи да сложи на масата защо няма нужда да бъде увеличавана минималната заплата с толкова,ние сме готови да слушаме", каза Димитров.

Механизмът за определянето на минималната заплата идва от Европейската комисия - две години чакаме директива за адекватната и справедлива минимална заплата.

Обезщетенията в общественото осигуряване могат да бъдат вързани с други индикатори - издръжка на живот, праг на бедност и други, обясни още председателят на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    28 2 Отговор
    Щом Пламен Димитров иска минимална заплата 750 лв, аму да му се угоди. Намалете му заплата и да получава 750 лв, та да си седне на з.... При Борисов синдикатите си траеха, а сега не спърат да лаят

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Този каза по телевизията:Не че искам да се дигат заплатите,ама длъжноста ми го налага . Подлога!
  • 3 Минималната трябва да е 1000

    13 5 Отговор
    Всичко друго е Театър!
  • 4 1917

    12 12 Отговор
    Минималната работна запрлата не помага на работещите -- тя е фиктивна - МРЗ пречи на самоосигуряващите се и на средния бизнес, защото според нея се определят задължителни осигуровки за пенсия и здраве!!!!!!!! МРЗ е шменти капели!

    Коментиран от #12

  • 5 МнениЕ

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Това не са синдикати, а глутница....
  • 6 тикви

    15 1 Отговор
    Герберска подлога!
  • 7 Пепо

    24 1 Отговор
    Ами като иска да я даде. Тоя плъх два лева не е изкарал сам, лежи на държавната хранилка, беше патерица на Разбойко и сега изведнъж много активен стана.
  • 8 ТОЗИ

    16 0 Отговор
    ПРИ ТУЛУПЧЕТО НЕ СМЕЕШЕ ДА СЕ ОБАДИ. ЛИЖИ МАЖИ. СЕГА МНОГО СЕ ОПЕРЧИ. ЗАБРАНА ЗА ТЯХ МУШЕННИЦИТЕ. КРАДЦИ НАРОДНИ
    И ПОДКРЕПА. КОГАТО ЗАПОЧНЕШ РАБОТА БЕЗ ДА ТЕ ПИТАТ ТЕ СЛАГАТ
    У ТЕХНИТЕ "СИНДИКАТИ".
  • 9 Швеция

    17 1 Отговор
    Още много ще си търси България населението ама никой няма да се върне
  • 10 Пенсионер

    8 2 Отговор
    Стига демагогика! Като иска да си ги плаща той?
  • 11 Бохем

    14 1 Отговор
    При всяко едно искане за вдигане на минималната заплата, П. Д. и жена му Г. се сдобиват с един подарен апартамент от работодателите в България.
    Странна закономерност !🙂

    Коментиран от #13

  • 12 Валдеса

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "1917":

    Ти имаш ли представа изобщо какво е " Среден бизнес"? МРЗ спъвала самоосигуряващите се "бизнесмени". Ами като нямат пари да плащат осигуровки и заплати - да фалират бе, ще дойдат други, които ще имат разумен бизнес план и стратегия за развитие и бизнес. Аман от бизнесмени!

    Коментиран от #20

  • 13 Валдеса

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бохем":

    Най - вероятно си прав, но нека сега да лае, докато не са го корумпирали. Белким се увеличи до 750 лв., а не както искат от правителството да я замразяват
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Toni

    7 0 Отговор
    Аре, да идва вече 2023-та, че тая вече ми писна.
  • 16 Тоя

    12 1 Отговор
    трябва моментално да се разкарва от този пост - час по - скоро ! Излишна активност на вечния нагаждач и хрантутник, полза от него - никаква !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Радев

    9 0 Отговор
    Само глупости говорите, какво са 750 лв при тези цени.От днес в Румъния минималната заплата става 515 евро, а минималната пенсия 350 евро, ние вече можем да се сравняваме само с Македония може би.

    Коментиран от #25, #31

  • 19 Лесно е

    12 0 Отговор
    Този само иска. Какво е направил този профсъюз? Поддържаше бившите управляващи и нищо за народа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Тозиии е толкова тъп милия,че не си заслужава да анализирам казаното от него!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 закривай

    8 0 Отговор
    Тоя е виновен за 12 год. позорно ниска минимална РЗ. Слуга на Горанов, Велев и Домусчиев.
  • 24 ТОЯ КЛОНИРАН ГЕРБЕРАСТ ИСКА ВИНАГИ

    0 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ А ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ИВАНОВ НАМАЛЯВА КОЛКОТ СИ ИСКА ТАКА ЧЕ ПАРИТЕ ДА СТИГАТ ТАМАН ЗА СЕДМИЦА И ПОСЛЕ РАБОТЕЩИЯ БЕДЕН ДА ГЛАДУВА ............ДЕЙСТВА СЕ ПО ПОДОБИЕ С ТЕАТЪРА С ВОДНОТО ПАРНОТО И ЕНЕРГОТО .............
  • 25 И ПРЕДИ ДНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Радев":

    ПИСАХ... НИЕ НЕ МОИМ СЕ УПРЕМ И НА БАЛКАНИТЕ, НА МАКЕДОНЦИТЕ
    ТАЗИ МИН ЗАПЛАТА Е ПОЗОР. А ЗА ЕВРОПА ТОВА СА ТРОХИ.
  • 26 безпартиен

    4 0 Отговор
    Щом е поискал-дайте му я на този!Да го видим как ще изкара месеца с нея!А иначе преди 10.11.1989 цени и заплати се определяха от ЦК на БКП!Сега пак административно се определят заплатите,но вече от наследниците на ЦК на БКП-сегашните партии!Това увеличение касае единствено хората получаващи заплати от бюджета-държавен и общински!Това са "само" около 700 хил.!!!Колко от тях са и 2 в 1 т.е.заплата +пенсия+20 заплати за пенсионирането както е в МВР!!!!Само в това ведомство са повече от 5000 "работещи" пенсионери все на ръководни длъжности!Като им се работи защо се пенсионират?За да източват бюджета или пенсионната система захранвана също от бюджета?Кажете поне една държава в ЕС с такива "работещи" пенсионери в бюджета!!!Няма!И дори САЩ е Русия с бившите републики не може да си позволи такова разхищение!А частния сектор плаща за тези около 700 хил.бюджетници,650 хил.малолетни и непълнолетни,2.3 млн.пенсионери,1.1 млн.ц..гани без образование,професионална подготовка и без трудови навици!Решението?Просто е и е свързано с незабавно освобождаване на пенсионерите работещи в бюджетната сфера.Съкращаване с поне 30 % тези длйжности!Социални помощи за безработни само след полагане на 21 дни труд в почистване и озеленяване на населените места!Не може ли?А в Унгария може и още как!Просто у нас липсва желание за промяна!Хайде сега ако не изтрият коментара може тези с минусите да се аргументират !

    Коментиран от #29

  • 27 дедо пешо

    2 0 Отговор
    пламене пламенее вятър те вее на бялкон. и 1000 лв. е още по добре за минимална заплата ,но от къде да дойдат-ами от заеми. дадохме енергото на концесия подземните ресурси водоснабдяването - като човек що даправи изяда си и месата. говорете повече за качествено образование, инвестиции за фабрики за заводи ,занулиране на корупцията и заплатите ще се повишат без тия агитации.
  • 28 ????

    1 0 Отговор
    "Другарю" Димитров, колко на БРОИ такива заплати, ВЗЕМАТЕ Вие като ЗАПЛАТА?!?!?!
  • 29 Валдеса

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "безпартиен":

    Давам ти +, само с условието, че като махнат пенсионерите, трябва да оправят заплатите на останалите, които са на мин. заплата в държавния сектор. Нали говориш за страни в Европа, а там няма заплата от 325 евро!
  • 30 Така таиа

    1 0 Отговор
    И хиляда лева да я направят няма да върши работа ако няма съкращения в администрацията, ще е като по татово време дала партията 10 лева на дядовци и баби вдигнал хляба 5 стотинки цигаритес 30 алкохола 20 тока с2, 5 стотинки и ура пари има па си ги взеха под индиго. Ако се съкрати излишната администрация и се по строй АЕЦ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ДОБРЕ ЗА ДОСТА ДЪЛГО ВРЕМЕ А ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПРОФСЪЮЗИ НЯМА ДА СА НУЖНИ ЗА НИКОГО ЛАПАЧИ ГОТОВАНЦИ
  • 31 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Радев":

    Навремето македонците пазарува ха при на и понеже имаха по високи заплати а до преди три годишни българките по границата отиваха да ядат плескавици и копуваха евтини земеделски продукти и препарати на зъболекари ходеха доста народ комай коомай са по добре комшийте нас бокито така ни оправи че и господ да дойде оправя няма да има скоро
  • 32 Далавера

    1 0 Отговор
    Искал бил, ама един пирон не е забил през животеца си! И аз искам всички търтеи да се раздухат завинаги!
    След като разкрихме, че съпругата на шефа на КНСБ Пламен Димитров – госпожа Мария Николаева Димитрова е и.д. директор на дирекция в централното управление на НАП и то на човешките ресурси, бяхме алармирани от съвестни служители, че и дъщеря им е подслонена там.
    Отпадък е пламчо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове