Last news in Fakti

11 Януари, 2022 17:48 1 912 30

Нинова: Спечелихме делото срещу цените на мобилните оператори

  • корнелия нинова-
  • цени-
  • мобилни оператори

Вицепремиерът е убедена, че мобилните оператори ще обжалват решението на по-висока инстанция

Нинова: Спечелихме делото срещу цените на мобилните оператори - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Имам добра новина за българските семейства - спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори за повишаване на цените за 2020 и 2021 със задна дата. Административният съд в София се произнесе по отношение на забраната за повишаване на цените, която наложихме в края на миналата година и обявихме намеренията на операторите за нелоялна търговска практика.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Мотивите на една от компаниите- жалбоподател е, че повишаването на цените за потребителите не представлява особено важен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натиска върху живота на хората е най-важното за нас", обясни Нинова.

Вицепремиерът е убедена, че мобилните оператори ще обжалват решението на по-висока инстанция. Въпреки това тя настоява до окончателното решение на съдебните власти цените да не бъдат пипани.

"Това е една малка победа в желанието ни да помогнем на българите в тези трудни моменти от опитите на някой да трупа печалби на техен гръб в тежките зимни месеци. Ще продължим тази политика. Бих искала да кажа на мобилните оператори - не повишавайте цените докато тече този процес. Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта ни и нейното предварително изпълнение и решението на съда. Не пращайте на хората смс-и, това е подвеждаща информация - не може да вдигнете цените докато тече това дело", категорична е Корнелия Нинова.

"Тяхно фирмено решение е какво ще правят сега", заяви вицепремиерът запитана дали очаква компаниите да вдигнат цените не със задна дата, а в бъдеще.

Тя призова гражданите да подават жалби към съответните институции и обеща помощ на потребителите, които смятат, че са потърпевши от действията на мобилните оператори.

"Моля, ако гражданите преценят, че са ощетени, да се обръщат към Комисията за защита на потребителите. Хората нямат възможност сами да си водят делата, да си намерят адвокат – особено в малките населени места, да си платят разноските по делото, да пътуват до София. Ако се чувствате безсилни сами да се защитите – ние сме на ваша страна и ще ви защитим“, подчерта вицепремиерът.

Корнелия Нинова отказа да отговаря на въпроси свързани с кандидатурата и за нов мандат като лидер на БСП в сградата на министерството, тъй като по думите ѝ това са строго партийни дела.

Министър Нинова беше категорична, че наложената карантина на премиера, министри и депутати няма да се отрази на законодателната работа на МС и НС и двете институции ще проведат в сряда редовното си заседание.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП

    11 8 Отговор
    Кака Кури премиер!
  • 2 Тато из Правец

    24 2 Отговор
    Срещу ЧСИ кога !!!???????🇮🇱
  • 3 Пич

    8 30 Отговор
    И сега какво !? Мобилните оператори ще тормозят хората само от тази година ли !? Цялата държава - в смешна позиция !? Това при Бойко , нямаше как да се случи !
  • 4 КОТарАК

    19 6 Отговор
    мобилните оператори трябва да изчезнат напълно като такива-тва е един тип радио с обратна връзка , което по принцип може и да е безплатно в основата си , но трупа кинти с нищо обезпечени от банките

    Коментиран от #8

  • 5 Майна

    9 4 Отговор
    А за изнудването със ЗЕЛЕНИТЕ ФАЛШИФИКАТИ СТЕ ЗА,А??? СЪСИПВА СЕ ЖИВОТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ,ВИЕ ВЕЕТЕ ЗНАМЕТО ЗА ВСЕ ОЩЕ НЕОСЪЩЕСТВЕНА ПОБЕДА НАД МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ...ПОЗОР СТЕ !!!!
  • 6 Защо не е важно

    16 2 Отговор
    Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст ..... Той е бил приет в болница в родната си Италия на 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система. Мир на ваксината му.

    Коментиран от #10

  • 7 Майна

    10 3 Отговор
    Нинова, ВИЖ КАКВО ПРАВЯТ ГЛОБАЛИСТИЧНИТЕ ПОДЛОГИ ,,Демократите в щата Вашингтон сега настояват за законопроект WAC 246-100 , който ще упълномощи „здравни служители“ (Демократска ваксина Гестапо) да отвличат всеки под прицел и да го хвърлят в концентрационни лагери за COVID, които вече са активирани. Хората, насочени към това тиранично правило, не трябва да показват никакви признаци на болест или инфекция, за да бъдат изтръгнати от домовете и семействата си. Управлявани от демократи медицински измамници могат просто да гледат хората и да заявят: „Ти си болен, и ти, и ти“ и да са те отвели под прицел, за да бъдат затворени в концентрационни лагери, които вече работят ,, КОГА ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИТЕ НА ТОЗИ ФАШИЗЪМ ??? КАКВА ЛЯВА ПАРТИЯ СТЕ,БЕ???
  • 8 kkk

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ами давай бе, създаваш един нов мобилен оператор и пускаш услугите си безплатно. Айде да не е безплатно- даваш неограничени разговори и мобилен нет (да кажем с макс. скорост от 20 мбит/с) + национално покритие срещу такса от 10лв. и веднага ти осигурявам 10 000 клиента които ще си предплащат всеки път таксите за 1г. напред.
  • 9 Стамат

    12 2 Отговор
    А за цените на тока, кога?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За 1 лев.

    2 1 Отговор
    Абе ....

    Коментиран от #17

  • 12 червен маргинал

    10 6 Отговор
    Какво си спечелила ма ? Мобилните оператори ще ти се изсмеят направо -глобата ,която ги грози , ако нарушат решението на Съда ,дето уж си го "СПЕЧЕЛИЛА" е от 1000 до 30 000 лева -ха-ха-ха... Все едно мен ,КАТ да ме глобява с по 1 (една стотинка) за всяко превишаване на скоростта . Спечилила си ТИ ,кога си приватизирила цяло ВТП "Техноимпекс", кога си била само на 27 годишна възраст , а доларът гонеше 3 000 лева .

    Коментиран от #25

  • 13 Ха ха ха

    12 3 Отговор
    Ти нищо не си спечелила кукувице , просто увеличението пак ще го има, но ще бъде по етапно , а ти както винаги си жалка .
  • 14 Рамзес II

    6 2 Отговор
    тая нали подаде оставка неотдавна?
  • 15 мунчо

    3 3 Отговор
    Епохално Дело, ЕС и Кьовеш трябва да се поучат от др. Нинова и компания!
  • 16 ринго

    10 2 Отговор
    А за вивата що мълчиш?Защото излъчват без пари телевизийката ти?

    Коментиран от #19

  • 17 kkk

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "За 1 лев.":

    НЕ Е ВАЖНА ЦИФРАТА- НАРУШАВАТ СЕ ДОГОВОРИТЕ КОИТО СМЕ ПОДПИСАЛИ.

    Имат пълното право да вдигнат таксите с инфлацията ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА и под тези условия сме се подписали и аз, и оператора. Имаха пълното право да вдигнат цените някога си през 2021г. с инфлацията за 2020г.- тоест можеха октомври месец да кажат "от 01.11.2021г. вдигаме таксите с инфлацията за 2020г." и после през декември да кажат "от 01.02.2022г. ще вдигнем цените с % на инфлацията за 2021г. която НСИ трябва да изчисли до края на януари" и НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕШЕ ДА ИМ КАЖЕ. Записано е в договорите, спазват си го и толкова. Разбирам отлично и как им се отразява на разходите цената на тока, но те САМИ са написали условията- да си ги спазват или ще се видим у съда.

    Но е НАРУШЕНИЕ НА ДОГОВОРА да ми вдигнат наведнъж таксите с инфлацията за 2 години поред. Дали ще е с 1лв. или с 30 ститинки е все тая- НАРУШЕНИЕ Е. А при нарушение клиента има право да прекрати договора БЕЗ НЕУСТОЙКИ И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЯ. Само чакам Теленор да вдигнат цените с инфлацията за 2г. и на секундата 300 карти пътуват към Виваком, че ще имам и бонус от 50 скъпи телефона дето ми дадоха от Теленор... И да- ще си задържа устройствата без да им давам и стотинка защото ТЕ нарушават договора и АЗ НЕ ИМ ДЪЛЖА НИЩО. И вервай ми, адвоката ми вече е подготвил жалбата за съда щото едно такова местене на 300 карти създава неудобства и води до пропуснати ползи- бас хващам, че накрая и ще ми дължат поне 30 бона.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 JEFF

    3 1 Отговор
    Нинова, още нямаш никакви постижения като министър на икономиката . Не бързай да се хвалиш, действай.
  • 19 kkk

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ринго":

    Мълчи защото Вивата СИ СПАЗВАТ УСЛОВИЯТА и вдигат цените с инфлацията САМО ЗА 2021 ГОДИНА. Това трябваше да направят и Теленор и Ментел ама се объркаха, че Тиквуций още е на власт и се издъниха

    Коментиран от #24

  • 20 Кратун

    2 0 Отговор
    Нищо не е спечелила!Те отдавна си вдигнаха таксите.Сравнете си подписаните договори и сегашните цени.
  • 21 Ми да се оправи с топлофикация!

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Ама нещо по леки работи си търси.
  • 22 Centyrion

    0 0 Отговор
    Ти не можа да разбереш ,че проблема не е в един два лева,а в липсата на останалите,или ни мислиш за глупаци???Това няма толкова полза за хората,на фона на шумното рекламиране на "победата" над мобилните оператори!Оправете доходите,че Румънците много се отдалечиха от нас.А уж ни спъваха!!!
  • 23 Казуар

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Виваком вече увеличи сметките, две мобилни услуги и две оптични по един лев четири лева. Сметките са пуснати.
  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    Ти как реши, че ги спазват условията от Виваком? Тарикатите изчакаха другите два да вдигнат пушилката преди празниците и да отнесат негативите и между празниците си вдигнаха цените без много шум. Увеличението със сигурност им е по- високо от инфлацията за 2021, но те просто се изхитриха и не написаха нищо по темата в съобщенията към клиентите. Да не забравяме и силната подкрепа от Нинова, която получиха. Да се чуди човек защо Корни толкова се е втурачила в едните, а за Вивата ни вопъл ни стон. Явно е много доволна от "услугите"им.
  • 25 Забрави

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "червен маргинал":

    Източването на Булгартабак
  • 26 Крушовица

    2 0 Отговор
    Браво,ма селската!Многу се печена!
  • 27 Браво.

    6 0 Отговор
    А сега заведи едно дело и срещу банките, които не си играят с по едно левче и пак го спечели.
  • 28 Дърт Вейдърs

    3 0 Отговор
    Кажете нещо за пенсиите! Щяхте до преди два месеца да ги преизчислявате със средно осигурителния доход за 2018/2019 година и изведнъж се отказахте, след като заехте позиции във властта. В Пенсионната система цари пълна неразбория в съотношението на пенсиите! За първи път имаме преизчисление с нетно намаление на половината пенсии! Пенсиите трябва да се преизчислят със СОД за 2020 година от 07.2022 г., а след това ще мислим и за смартфони!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Онзи

    2 0 Отговор
    Ти спечелИ делата срещу скъпия ток, газът, високите цени на стоки и услуги за ниските пенсии и заплати и тогава пиши ,че си голяма работа.Дори и да вдигнат таксата с един или два лева на месец ,не е това проблема. Всъщност ти това го знаеш много добре но нас правиш на балами.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове