Last news in Fakti

11 Януари, 2022 20:10 2 523 30

Вигенин: Кирил Петков няма да отиде в Скопие, за да търси сделка или да предаде българската позиция

  • кристиан вигенин-
  • кирил петков-
  • скопие-
  • преговори-
  • рс македония

Ние не можем да се откажем от историческата си истина, не може България да се откаже от историята си, каза депутатът от БСП

Вигенин: Кирил Петков няма да отиде в Скопие, за да търси сделка или да предаде българската позиция - 1

Няколко неща са важни от вчера след проведения КСНС. Първото е, че препотвърдихме единната българска позиция, която е изискване към македонската страна по силата на Договора от 2017 г. Това коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност за европейската интеграция на РС Македония.

,,Вторият важен момент е, че не поставяме нови условия пред македонската страна, а акцентираме върху спазването на правата на македонските българи в Северна Македония. Друг важен елемент, който дава подкрепа и сила на премиера Кирил Петков, е, че не бива решението по този въпрос да бъде обвързвано със срокове'', допълни Вигенин.

,,Съветът продължи дълго, защото в една такава позиция трябва да си кажем всичко важно. Всеки един от нас имаше възможността да изложи своите позиции и тревоги, но няма нужда да преразказваме всичко от тези близо шест часа. Аз лично се чувствам удовлетворен от единната българска позиция'', обясни още той.

И преди сме подчертавали, че няма как всички исторически въпроси да бъдат решени преди началото на преговорите. Ние не можем да се откажем от историческата си истина, не може България да се откаже от историята си. Така че няма как да има елемент на бързане в този процес, РС Македония може да съкрати тези срокове неимоверно, ако има желанието да изпълни тези ангажименти, които искаме от тях, сподели още депутатът от БСП.

,,За нас всичко е важно, темата с правата на човека е по-разбираема, но ние не се отказваме от историческите въпроси. За разлика от РС Македония, ние стъпваме върху фактите, артефактите и историческата истина и смятаме да продължим да го обясняваме нашите партньори'', уточни той.

На въпрос защо българският премиер ще ходи в Скопие, а не обратното, Вигенин посочи, че Кирил Петков отива в Северна Македония, за да покаже, че България има желанието да реши въпросите между двете страни и че е конструктивна.

Министър-председателят Кирил Петков не отива в Скопие, за да търси сделка или да предадем българската позиция, а обратното – отива с тази позиция, която препотвърдихме вчера и която не променя българските изисквания, отбеляза Вигенин.

По темата извън Северна Македония той обясни и защо не е карантиниран, при положение че е бил контактен с председателя на парламента Никола Минчев.

По думите му от РЗИ-София са го информирали, че няма да го поставят под карантина, тъй като е преболедувал COVID-19 в рамките на три месеца преди заседанието и не попада в обхвата на заповедта на здравния министър.

Относно предвидения за утре протест, организиран от "Възраждане" пред Народното събрание, Кристиан Вигенин изрази мнение, че "всеки протест има своето основание".

Не смятам обаче, че са добър тон заплахите, които бяха отправени от лидера на "Възраждане", че едва ли не хората ще нахлуят в парламента. Надявам се протестът да бъде мирен, иначе посланието им няма да бъде чуто, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    11 10 Отговор
    Лелеее, ти адвокат ли си му...или душеприказчик...БСП ,вие се излагате тотално..

    Коментиран от #9, #15

  • 2 НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР

    12 11 Отговор
    И СМЕ ТЕРОРИСТИ - ВЗРЕВИХМЕ СВЕТА НЕДЕЛЯ - Терорът в „Света Неделя“ – най-големият атентат в българската история

    Коментиран от #8, #13, #17

  • 3 факт

    5 5 Отговор
    е и,каквото каже сащ ще бъде,не каквото каже бг
  • 4 Това

    3 1 Отговор
    е повече от ясно !
  • 5 Пилищар

    6 1 Отговор
    Разбира се, кога порасна пилето, кога наигра кокошката!? Мачедонците ке ни се молат да ги пущиме да си покажат рогите в европско. Но не бива, има още да се поправят!
  • 6 факт

    2 4 Отговор
    и децата знаят,че ние не решаваме,нямаш пари -нерешаваш
  • 7 Малките сиви клетки

    4 0 Отговор
    Пак да уточня,правилното заглавие е: "Петков отива в Скопие да защити българската позиция и общата ни история"
  • 8 Малките сиви клетки

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР":

    Брех мама му .. туй колонизатори, туй избиването на индианците, туй все колониални войни преди този атентат ни дишат праха ли? Или може би потопяването на Титаник? Или събарянето на близнаците?

    Коментиран от #12

  • 9 Малките сиви клетки

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    В коалиция са, едно правителство.
  • 10 мдаааа

    3 1 Отговор
    Тия са разпадат ...
  • 11 Хммм

    4 0 Отговор
    Значи, ако българското правителство не "клекне", въпреки "молбите" от Вашингтон към него, за пускане на СМ по най - бързият начин за преговори за влизане в ЕС, означава, че някаква сила по-голяма сила и от Вашингтон стои зад българското правителство! Друго обяснение за отказ на българското правителство на "молбите" наа Вашингтон, някой има ли?
  • 12 Малки опушени чайки

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Малките сиви клетки":

    За руско-индианската война ли говорим или за крепостничеството ?

    Коментиран от #25

  • 13 Ама то това...

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР":

    ...бе преди 100 години ве...?!Дай да видим далаверите и кражбите на Комуниста-Чекмеджан Ефенди-от нашето съвремие...!А ония прашясали скелети-ги остави в гардероба...
  • 14 Пернишката секта

    3 1 Отговор
    Каква сделка бе приятелю, в България се изтезават зверски неудобни хора! Институциите са тотално колабирали - живеят света на Борисов !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха

    1 0 Отговор
    мазни приказки за лека нощ , всъщост ви събра задкулисието което ви направи ;политици; затова и бяхте единодушни , а и да наритате кокалчетата на премиера да не си мисли че нещо му е разрешено , ако македонските българи знаят как се ;грижите ; за българите в българия , ще си скъсат паспортите на мига
  • 17 хомофобията, трансфобията и бифобията

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР":

    УМРЯ ОЩЕ ЕДИН ГЕЙ ИТАЛИАНСКИ ОТ ЕВРО ПАРЛАМЕНТА И СКОРО И ДРУГИТЕ ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВАКСИНИТЕ С ОТРОВА

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МАЛЕ МАЛЕ КАКВИ ЕВРОПЕЙЦИ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "хомофобията, трансфобията и бифобията":

    Декларация на върховния представител Федерика Могерини от името на ЕС по повод Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията — 17 май 2019 г.

    Документът е наличен на езици, различни от езиците на ЕС:
    Arabic
    Chinese
    Persian
    Russian

    Международен ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията

    По повод Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията Европейският съюз изтъква отново неотклонния си ангажимент за утвърждаване и закрила на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните лица
  • 20 Виктор браво

    3 0 Отговор
    Да не ходи-най-добре!
  • 21 РЗИ

    0 1 Отговор
    Май верно няма да отиде въобще
  • 22 БСП за България и Радев

    2 1 Отговор
    Другаря Вигенин реално показа кой управлява България! В момента официално госпожица Нинова е премиер
  • 23 Добре,че махна бозавото сетре

    3 0 Отговор
    Боже, пази България! Киро отново показа на всички, че нито спазва Конституцията, етикета, а днес във видео по темата за Северна Македония се изперчил с флаг на България на ревера си сложен наобратно, като за война😂😂😂На тоя българоканадец няма ли кой да му каже, че трябва да научи наизуст Конституцията и всички правила, които трябва да спазва един премиер! Пази Боже сляпо да прогледа!😂😂😂😂
  • 24 ComfortablyNumb

    4 0 Отговор
    Вигенин е прав за почти всичко но е грешка че Киро отива в Скопие а не обратно. Това автоматично ни поставя в позиция на по слабата страна която търси нещо . Друго когато се разбере че и с тая власт в РСМ нямаме допирни точки и нищо няма да се случи , то когато македонците поискат среща в София как ще им откажем !? ( Отказ от среща е лост за влияние, не оч1аквам че Вигенин не знае.) Защото то какво ще си говорим в София ако от първата среща е ясно че са същите като Заеца. Да, но македонците ще имат коза да кажат че са все още проактивни и ангажирани с диалога а ние отказваме ... Не играйте тая игра на македонците на спешност . Нищо спешно няма за нас в тяхното приемане в ЕС. Напротив македонците трябва да се ужасят от перспективата която създават за себе си да чакат 20 години за преговори с ЕС както с Гърция и името ... Стига братушкане с македонците. На зло куче зъл прът.
  • 25 Малките сиви клетки

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Малки опушени чайки":

    Ако искаш за феодализна, робовладелството, щом искаш да си го чешеш, чеши си го. ..................... На такива като теб винаги отговарям с едно име, Асен Йорданов! Има и много други, например от живите, Димитър Съселов. ........ Когато душата е мизерна и НПО-то не може да помогне!

    Коментиран от #27

  • 26 кУмУнист

    6 2 Отговор
    Комунист да говори за държавно предателство е нещо извънземно. Те за няколко години ни предадоха на Русия и техния лидер скъса българска територия и създаде Македония. Вие сте родени държавни предатели бе човешки отпадък.
  • 27 Малки опушени чайки

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Малките сиви клетки":

    Ми , не .. Обясни ми за руско-индианската война , ако си чувал за нея . Нали знаеш всичко .
  • 28 Ох ли

    3 0 Отговор
    Вагинин си изкара живота в парламента Потен вода не е пил и работни дрехи не е слагал Така се минава на другия бряг
  • 29 Читател

    0 0 Отговор
    Те македонците по време на соца, младите през 60те години идваха на Бг Черноморие и знаеха немски език, превеждаха от ненски на български. И това не е измислица. Обикаляха света и може би затова имат голямо самочувствие пред България. А българите бяха затворени в клетка и нищо не знаеше обикновеният човек и няма да забравя 1989 кога бяхме с малките си дечица на море, играейки си с малки германчета, обърна се ненеца и ни каза, какво искате вие в созопол, а ахтопол бе случая с младия македонец българин. Тук си живеете страхотно. В турция, както играят децата ни по тъмно, щ е ни бъдат откраднати, а цари спокойствие. Имаше предвид режима на живков, а един местен от Созопол българин се намеси в разговора и каза, не е вярно, аз имам братя в турция и живеят в охолство, а аз имам къща и апартамент в Бургас. Разни хора, разни мнения, но отчасти бил прав немеца. Лично мнение. 100 души 100 различни мнения и млафите политици да внимават. Те имат пари и утре може всякъде да живеят по света, но тук ставаоставациганията по български.
  • 30 1234

    0 0 Отговор
    Молете се за България, че тя е предавана от българи и виж останал само бати бойко в Банкя сам. Учителите в смесените са от дпс 3. Българите упители са над 66 годишни. Стават на външност, но дано е са в деменция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове