Last news in Fakti

13 Януари, 2022 15:25 1 926 27

Отхвърлиха предложение на ГЕРБ за компенсации на бизнеса заради тока

  • отхвърлено-
  • предложение-
  • герб-
  • компенсации-
  • бизнеса-
  • тока

С оглед на постоянно растящите цени на електрическата енергия, компенсация от 110 лв./MWh е крайно недостатъчна, според Делян Добрев

Отхвърлиха предложение на ГЕРБ за компенсации на бизнеса заради тока - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ правителството да намери механизъм за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока, съобщават от news.bg. Крайно време е да има компенсации, заяви в хода на дискусиите Делян Добрев. От декември бизнесът не е получил и една стотинка помощ от държавата, по думите му.

Бившият енергиен министър обясни, че към момента на изработване на механизма средната цена на електроенергията на пазар "ден напред" на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) за месец декември е 453,11 лв./MWh. Тази цена е 280% по-висока от прогнозираната от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена за периода. За сравнение, за месец октомври средната цена е 368,61, а за месец ноември е 408,18 лв./MWh. В определени часове през месец декември цената на електроенергията достига почти 1000 лева, което е 8,4 пъти (840%) над прогнозираната от регулатора цена в решение от 01.07.2021г.

Опозицията от ГЕРБ се опасява, че тези цени на електроенергията ще доведат до фалити на фирми, масови съкращения, увеличение на безработицата, увеличение на разходите за обезщетения за безработица, увеличение на цените на крайните продукти, намаляване на покупателната способност, риск от спад на БВП, намалени приходи от данъци и осигуровки и други.
За да се избегнат тези негативни ефекти за бизнеса и икономиката на страната, е необходимо да бъдат приети нови компенсаторни мерки от 01.12.2021. С оглед на постоянно растящите цени на електрическата енергия, компенсация от 110 лв./MWh е крайно недостатъчна, според Делян Добрев.

В свое писмо до министър-председателя, работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ предлагат компенсаторният механизъм да бъде 75% от разликата между борсовата цена и прогнозната пазарна цена. В подобно становище от БФИЕК предлагат към тази компенсация да бъде въведен долен праг, за да няма свръхкомпенсация, в случай че енергията е закупена по дългосрочен договор на по-ниска цена.

Решението, което ГЕРБ предлага, цели да задължи министъра на финансите и министъра на енергетиката да въведат компенсаторен механизъм за небитовите крайни клиенти, с възстановяване на средствата в размер до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решението от 01.07.2021г. на КЕВР и средномесечната цена на пазар "ден напред" на платформата на БНЕБ. Според разчетите на регулатора размерът на свободния пазар на годишна база е около 22,1 млн. мегаватчаса, тоест средномесечното потребление на небитовите крайни клиенти е около 1,85 млн. мегаватчаса. Максималната стойност за компенсация за 1 мегаватчас по предложения механизъм би била 248,25 лв. при средномесечна цена на пазар "ден напред" на БНЕБ за месец декември - 450 лв. за мегаватчас. Тоест, максималният необходим бюджет за месец декември е 460 млн. лв.

При очаквана цена от 739,3 лв. за мегаватчас за месец януари, максималната стойност на компенсацията ще е 465,23 лв. за MWh - максималният необходим бюджет за януари месец е 860 млн. лв. Калкулирайки по аналогичен начин компенсациите за февруари и март, получаваме максимален размер за компенсациите за целият период от 01.12.2021 до 31.03.2022 в размер на 2,96 милиарда лв. Реалният размер на компенсацията ще е значително под тази стойност, тъй като предложението изключва значителен брой клиенти с дългосрочни договори на по-ниска цена, които или не биха получили компенсации, или те биха били доста по-малки.
Източниците за финансиране на компенсациите могат да бъдат: подобрено бюджетно салдо в размер на 5 млрд. лв.; излишък във ФСЕС поради нарасналия размер на квотите както и по-високите вноски от 5% върху оборота на производителите на електроенергия и преносните оператори; свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия АЕЦ "Козлодуй", НЕК и други. Себестойността на 1 мегаватчас електроенергия произведен в АЕЦ "Козлодуй" е 55,01 лв., а от водноелектрическите централи на НЕК е 83,43 лв. При цена на енергията от 739,30 за януари, само за този месец ще се генерират свръхпечалби в размер на над 1 млрд. лв. Кумулативните свръхпечалби на дружествата за периода на компенсациите ще е 2.9 млрд. лв.

Нашето решение има посочени източници на финансиране на това, което предлагаме, защити предложението и Жечо Станков от ГЕРБ. За сигурност за бизнеса се обяви Петър Петров от "Възраждане". Настимир Ананиев от ПП заяви: "Проблемите на бизнеса идват от ГЕРБ". Пленарна зала, според Рамадан Аталай, трябва да излъчи сигурност и спокойствие за бизнеса. Александър Ненков от ГЕРБ се възмути от оглушителното мълчание от страна на управляващите и предположи, че за тях явно трябвало да се къпем по двама, за да се спести от високите цени на тока. Заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин се пошегува с това "ограничение" за къпане по двама и предположи, че банята може да се осъществява съвместно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    22 7 Отговор
    Предлагаме компенсации от чекмеджето ама те не искат!?
  • 2 реалистъ

    16 3 Отговор
    Другарите бивши комунисти, а днес капиталисти, да си продадат Бентли-тата и Ролс Ройсовете и да си платят с парите тока за няколко години напред.
  • 3 ФЕЙТЛЕС

    23 7 Отговор
    Герб се правят на добрите като искат да се харчат пари които ги няма в хазната.
  • 4 баба вуна

    24 6 Отговор
    Еми щом Делян Добрев и Теменужка са най-големите енергийни експерти в тази партия ГРОБ, по-добре да се закрие. Имаше и един, дето продаваше банички, а после го назначиха да отговаря за ядрената енергетика.
  • 5 Шерлок

    13 6 Отговор
    Компенсации за герберските фирми от Банкя. Боко ви разписа за зелената сделка сега Боко да ви плаща тока!
  • 6 Изключително

    8 7 Отговор
    похвално , браво за решението !
  • 7 смешен плач

    16 0 Отговор
    ДС другарят Красимир Дачев в едно интервю реве, че не можел да си плаща тока, а в друго се хвали че имал 40 луксозни коли.
  • 8 Кирчо

    14 2 Отговор
    ще отпадне до няколко месеца, само закани а вместо това ходи шах да ми играе
  • 9 XYZ

    20 6 Отговор
    Най-доброто решение за тока за бизнеса е ГЕРБ да върнат откраднатите пари, които ще стигнат за доста месеци напред и не само за тока!
  • 10 КирчоУ и КОКОРКО

    13 4 Отговор
    Крайно време е да започнат фалити ! Обещали сме на,, КОЗЯК,, фалити 🇨🇦
  • 11 свободен

    10 6 Отговор
    Всичко предложено от ГЕРБ и ДПС трябва да се гласува по този начин, за да не се повтори номера с мораториума и после ... въх, каква стана!
  • 12 смерш

    11 5 Отговор
    Всички маскирани като добронамерени предложения на герб групировката на пишман генерала бб трябва да се преценяват като троянския кон подарен от измамните данайци преди падането на ТРОЯ!
  • 13 гиш иш

    7 0 Отговор
    кога ще ни компенсират на глава от населението за 80 %инфлация
  • 14 ГЕПИ СЕ

    6 4 Отговор
    ОС... Р.. А. ДА СЕ ПРАВЯТ НА ДОБРИ.
    ПРИ ТЯХ ТЕ САМО ЗА ТОВА МИСЛИХА. КАК ДА ХВАНАТ БИЗНЕСА ОЛИГАРСИТЕ ЗА ДА ИМ ДАВАТ ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ. ДАВАХА И НА АДМИНИСТРАЦИЯТА ЗА ДА ГЛАСУВА ЗА ГЕПИ И ЧЕКМЕДЖАН.
    ДАВАХА ТЕ И ДУПЕСЕТУ НА РоМИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ. СЕГА САМО ЛАЯТ. И ЗНАЯТ, ЧЕ СА В КАНАЛА НА ЛАЙ.... ТА.
  • 15 Джонката

    10 0 Отговор
    Прост народ, за глупавите сертификати ходи и вика , а за убийствените цени на ток и газ си седи мирно и тихо. Ами нали платения ток от бизнеса ние ще го вземат от нас крайните потребители. Вижте , че всимко се увеличава. А тия измекяри от ПП само сеир гледат.

    Коментиран от #27

  • 16 Али

    6 2 Отговор
    Още в понеделник работодателите и правителството се разбраха за компенсациите и размера до колко ще се компенсира и откъде ще дойдат парите .В .Велев беше доволен .Няма нужда тези който окрадоха държавата и забъркаха всички каши да дават предложения има в предвид ГЕРБ .Последното им предложение за мораториума е показателно колко смислени могат да бъдат техните . Уволнение на всички герберски калинки в енергетиката и в енергинната борса ...и ревизия на есо и тенко от разбойна .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хари кучето

    7 3 Отговор
    Какъв е тоя бизнес та държава да го компенсира. Нали бизнеса трябва да се издържа сам. Смешна работа.

    Коментиран от #20

  • 19 Софиянец в повече

    3 2 Отговор
    Когато през 2020 тиквите освободиха цената на промишления ток, Румен Гечев (колкото и да не ми е приятен) беше прав, като ги предупреди - отваряте кутията на Пандора, цените на тока ще полетят нагоре! Да, ама не. Същата каша забъркаха и с газа, като се отказаха от фиксираната цена и се набутаха на газовата борса. Така че т.нар. бизнес да ходи за пари у Банкя!
  • 20 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хари кучето":

    Парите в бюджета от където би трябвало да са и компенсациите идват от бизнеса,ако него го няма какво правим откъде ще дойдат пари.Тя държавата не прави пари,само разпределя.
  • 21 5577

    4 0 Отговор
    Бе още не сме основали нашите фирми. За вашите какви компенсации искате. Да фалирват. Качвайте цените. Да мрат социално бедните, по малко помощи ще плащаме. Тя короната и тя за нас работи. Никви мерки те и без това не действат.
    Всичко ли за наши и ваши трябва да е в тая държава. Това как няма да стане една работа не ми я пишете. Кажете какво ще правим. Стига с тия анализи. И преди изборите бяхте в министерствата при цифрите. Поне идея споменете, че става все по тежко.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чернокож китаец

    4 0 Отговор
    И рая какво се получава, пазарна икономика с полъх на комунизъм
  • 24 Българка

    2 0 Отговор
    Мадератор, засрами се
  • 25 Комуниста

    4 1 Отговор
    Що бе, да не сме КНДР помощи от държавата нали искахте пазарна икономика капитализъм оцелейте ако не можете фалит. Ще ми дадът ли безплатна вечеря в кръчмата ако им платят тока от мойте данъци или само ще плащам тока на кръчмата , а кебапчета от джоба си?
  • 26 Гражданите БГ

    5 0 Отговор
    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.Запомнете,че друг вариант няма.Електроенергията в България на регулирания пазар!
  • 27 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Джонката":

    Много си прав. Но да споменем, че освен бизнеса, от цените на тока са засегнати и училища, детски градини, общини (най-малкото чрез сметката за улично осветление) и болници. Всички те са на свободния пазар, т.е. небитови потребители.
    Така че да вземат да се позамислят малко и да поработят, а не плазмодии като Настимир Ананиев да казва, че видиш ли "за проблемите са виновни ГЕРБ".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол