Last news in Fakti

18 Януари, 2022 09:07 2 447 32

Омбудсманът: Недопустимо е да се отнема от пенсионерите, а чувам, че ще отпадне COVID добавката

  • омбудсман-
  • коронавирус-
  • пенсии

Няма никакъв режим, никаква законодателна практика, която да ограничава произвола на колекторските фирми, заяви Диана Ковачева

Омбудсманът: Недопустимо е да се отнема от пенсионерите, а чувам, че ще отпадне COVID добавката - 1
Снимка: БГНЕС

НОИ отказа да изпрати служебно разпорежданията на хилядите пенсионери, които така и не разбраха какъв е размерът на пенсиите им. Това коментира в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

От НОИ обясниха, че е добре пенсионерите да си извадят ПИК, за да могат да проверят размера на увеличението си, за което обаче те отново трябва да чакат на опашки, не виждам защо не им се даде информация на хората, обясни омбудсманът.

От началото на годината жалбите са стотици, заяви Ковачева.

Чувам, че от месец юни се очаква тази COVID добавка да отпадне, според мен е недопустимо да се отнема от пенсионерите, подчерта омбудсманът.

Трябва принципът на преизчисление да бъде променен, категорична е Ковачева.

Тя коментира и инициираните законодателни промени за дейността на колекторските фирми.

Когато и да се реши проблемът с колекторските фирми, все ще е късно. При мен от години постъпват множество жалби от хора, които са тормозени, заяви Ковачева.

Няма никакъв режим, никаква законодателна практика, която да ограничава произвола, защото тук говорим за тормоз и издевателства, хората са пропищели. Затова се обърнах към министър Нинова с настояване представители на омбудсмана да бъдат включени в работната група по законодателните промени, допълни омбудсманът.

В COVID пандемията ситуацията се влошава още повече, защото хората губят доходи.

Хората, които обективно и трайно не могат да си погасяват задълженията, трябва да получат шанс за глътка въздух и да могат да продължат живота си на чисто, подчерта омбудсманът.

Ковачева коментира и проблема с домашното насилие. Призна, че официална статистика няма.

Обясни, че в рамките на месец на среща вчера е поет ангажимент за изчистване на противоречията и внасяне на законопроект в НС.

Трябва да има ясен механизъм за защита на жертвите. Докога ще намираме жени убити, в куфари и никой нищо не може да направи, попита омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    12 29 Отговор
    Аз мисля, че е допустимо да вземем малко и от пенсионерите... Време е да отпадне най-накрая добавката им, понеже се нагушиха с пари и вече не знаят как да ги похарчат...

    Коментиран от #25

  • 2 Саса

    6 18 Отговор
    Спокойно, Ковид добавката няма как да е вечна, както Ковид няма да е вечен ! Обещаха, че крайната сума за получаване, в никакъв случай няма да бъде по малка от сегашната крайна сума..
  • 3 дебилство

    20 30 Отговор
    Като гласуваха за Кирчо и Кокорчо сега няма да се оплакват Бойко бил лош

    Коментиран от #9

  • 4 Неразбрал

    11 7 Отговор
    75 - те лв. COVID - добавка ли са ? Ще ги дават ли за всяка бустерица ?
  • 5 Историчка

    11 21 Отговор
    Тази омбудсманка е голяма популистка - нека първо да си си намали заплатата от 7 000 лева на минималната и тогава да говори за получаване на неизработени добавки!
  • 6 Пенсионерите БГ

    27 1 Отговор
    Пенсионери съединявайте се! Вие сте над 2 милиона и ще ставате повече, ако прогнозите са верни. Трябва само да бъдете единни и да гласувате за този, който плаща повече. Винаги ще има такъв, защото, докато гласувате за него, ще ви плаща и ще ви наричат нежно „нашите майки и бащи“.

    Задължително при приeмaнeтo нa бюджeт 2022 трябва ce приeмe вcички cтaри пeнcии до 2021 година да ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд oт 2020 гoдинa.

    Прeдупрeждaвaм ви,чe нe трябвa дa лъжeтe Бългaрcкия НAРOД,зaщoтo тoвa щe ви бъдe зa пocлeднo.


    Дo ceгa никoя пaртия нe e гoвoрилa сериозно и категорично пo този въпрoc!Вмecтo да работят има caмo плюeнe пo oпoнeнтитe cи!Вcички пaртии ни зaбрaвихa!

    Коментиран от #15

  • 7 гат гласува що не мисли

    31 7 Отговор
    Ама българският пенсионер не разбра ли , че "продължаването на промяната" започва с ултра обедняване , хипер инфлация , отнемане на граждански свободи и геноцид (спрямо тях и останалите българи) ?! До края на мандата на това правителство , най вероятно България ще е македонска провинция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 алооо

    10 16 Отговор

    До коментар #3 от "дебилство":

    бойко почна да хвърля пари популистки преди изборите , това е
  • 10 пенсионер

    33 4 Отговор
    Не разбрах, защо не засегнахте въпроса, който зададе водещата, как стана така, че хора със средна пенсия сега останаха на минимална. Докога ще се увеличава тази минимална пенсия, а другите пенсии ще стоят на едно място?
  • 11 Пачо

    14 2 Отговор
    А допустимо ли е да ти намалят ТЕЛК от 78 на 50% с диабет тип 2 с увреждания без да ти е вече водеща диагноза и 4 месеца да не си получавал никаква пенсия за инвалидност.
  • 12 Възмутен

    9 23 Отговор
    Хайде стига с тези пенсионери бре! От една година в тази държава има само пенсионери и даскали! Други хора няма ли?? Нямам нищо против да им се увечат пенсийте, ама всеки ден пенсионери та пенсионери! Кога ще изринете от администрацията пенсийте, които общо пенсия и заплата надминават 2 хилки?!?!?! Ами онези с наемите и те ли са бедни!
  • 13 Добавки

    3 14 Отговор
    С тези добавки само помпат инфлацията. Друго нищо не правят.
  • 14 Котарак

    1 10 Отговор
    Ковачева кога стана хем професор, хем доктор?
  • 15 Има начин!

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионерите БГ":

    В много държави партии на пенсионерите влизат в парламента. Там вече те се заемат с интересите на възрастните хора. При това- успешно. Ако са обединени, пенсионерите са сила!

    Коментиран от #23

  • 16 шт штш

    8 3 Отговор
    в частния сектор заплатите са във фризера откак гнойкьо беше хмет на шопия
  • 17 а пък мая разпраяше че с колекторите ,

    14 0 Отговор
    е свършено - ГОЛЯМА ЛЪЖКИНЯ ИЗЛЕЗЕ !
  • 18 Киро Фалита

    11 5 Отговор
    Долу Кирчо, Долу Кокорчо, да премахнем паразитите от майка България, приятелчета.
  • 19 АМИ ДА ВЪРНЕМЕ БОЙКО ?

    5 6 Отговор
    ТОЯ ХИТРЕЦ И КРАДЕЦ?
  • 20 мдаа

    8 1 Отговор
    Затова пък добавката на бизнеса (мафията ) нали се увеличава ,промяна или заличаване на народа .
  • 21 Апел

    14 0 Отговор
    Пенсионери, обединявайте се!
  • 22 Жалбите са много

    1 8 Отговор
    Защото и де билите са много, които не разбират разликата между пенсия и ковид добавка. Никой не е работил за тази добавка, която трябва да се дава на всичи здравноосигуряващи се, а не само на тези, които са престанали да се осигуряват.
  • 23 До ком.15

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Има начин!":

    Тук сте абсолютно прав! Самите пенсионери не осъзнават,каква могъща,изборна мощ представляват.Няма партия, която да им се изпречи,като конкурент.Достатъчно е да загърбят партиините си пристрастия,и да гласуват до един за тяхната партия.А между тях има огромен потенциал- професори,академици,специалисти- експерти във всяка сфера.При над 1,6 милиона гласа насочени към една партия,ще бъдат лидери.Без тях,никой няма да може да Велизар Енчев се да опита да ги обедини,но по места всички партии му попречиха.Знаят каква " огромна" биха представлявали.

    Коментиран от #26

  • 24 Има и домашно насилие, и над Мъже

    7 1 Отговор
    Инвалиди или на Преклонна възраст!! Това госпожата го Пропуска умишлено или не?? Има насилие и над жени и над мъже!!
  • 25 БокоТиквата

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко":

    имат милиарди в спестовни сметки в банките !!
  • 26 Пенсионерка

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "До ком.15":

    има потенциал, ама блъскат карти и табла по клубовете за пенсионери и само мърморят под сурдинка !!
  • 27 Вълк

    7 1 Отговор
    Продължаваме погрома все повече свалят маската
  • 28 Българин

    7 3 Отговор
    Досега не е било комунистите да са на власт и да не бръкнат в джоба на българина! Гарантирано от БСП и Радьев!!!
  • 29 Павел пенев

    7 3 Отговор
    Г-жо Ковачева, стига с тази обща фразеология и с тези пандемични добавки. Обяснете на пенсионерите от първа и втора категория труд,защо се вземат пари от тях и се дават на други пенсионери? Това ли е швейцарското правило или новото преизчисление? Идеята за тази кражба беше на видния професор Гечев- агент Економов на ПГУ- ДС. Така ли ще се прави уравниловка на различните групи пенсионери. Тези експерти от ПП защо се правят на малоумни, или действително са такива?

    Коментиран от #32

  • 30 Адвокат София

    3 2 Отговор
    Безполезницата прелива от пусто в празно! 6 млн бюджет държавни пари за заплатки и комфорт на безполезна хранилка!
  • 31 едно говорят - друго правят

    6 0 Отговор
    Когато държавата те лиши от права, получени след добросъвестно внасяне на осигуровки, тогава направо се губи идеята за държавно осигуряване. И ако в същото време бюрджета облагодетелства други хора със средства в пъти над осигурителния им принос, съвсем се скапват нещата.

    А как е в чужбина? Хората с желание внасят 50 и повече процента от дохода си за данъци и оцигуровки, защото като го правят са поне финансово защитени от всякакви рискове. И когато се пенсионират се чувстват като заможни граждани.
    Осигуряването конкретно го имат за форма на спестяване и диверсификация на дохода.
    Имате ли си идея колко е скандално да лишиш някого от права, за които е платил?
    Всичко у нас е извратено до безобразие.

    Постоянно говорим за правата на хора, които нямат почти никакъв осигурителен принос и почти не говорим за правата на тези, котио 30-40 години са издържали държавата.

    Една метла трябва из цялата държавна администрация. Да ги подхване от първия мижи-тур до последната мижи-турка. Защото имат лоши навици и зикривена ментланост.
  • 32 7хг6

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Не се взема от едни пенсионери, за да се даде на други пенсионери. Взема се от едни пенсионери, за да се даде на държавната администрация. Само в НАП са си раздали над 32 милиона лева. А другите държавни институции по колко милиона са си раздали и общо колко милиарда на всички държавни институции са раздали, това се крие. На чиновника не му подхвърлят по 60 лв., дават му с хиляди левове. Държавната администрация и публичния сектор изяждат парите на държавата, а не пенсионерите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове