Last news in Fakti

18 Януари, 2022 18:52 7 215 48

Манолова към кабинета: Променете КСО, за да поправите гафа с ниските пенсии

  • мая манолова-
  • ксо-
  • пенсии

Начинът, по който НОИ изчисли пенсиите е подигравка към българските пенсионери

Манолова към кабинета: Променете КСО, за да поправите гафа с ниските пенсии - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Като подигравка към българските пенсионери определи председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова начина, по който са изчислени пенсиите на възрастните хора за тази година. Тя заяви това в живо излъчване във фейсбук и призова финансовия и социалния министър:

„Призовавам министър Василев и министър Гьоков незабавно да внесат предложение за изменение на КСО, с което ясно да задължат НОИ да включи към преизчисляването на пенсиите и добавките за 2017 г., 2018 г., 2019 г. Сега те са изключени при преизчислението на пенсиите.“

Призивът на Манолова е в отговор на внесените от народни представители от управляващата коалиция предложения за поправка на гафа с намалените пенсии на пенсионерите. Предложенията включват нова добавка към пенсиите до получения през декември доход за месеците януари до март 2022 г. Тази компенсация ще бъде като вид социална помощ, а не като трайно увеличаване на пенсията.

Гафът с пенсиите е огромен – първият сериозен гаф на това правителство и социалното министерство. – смята лидерът на "Изправи се.БГ" и допълни, че социалната добавка, която парламентът ще гласува само временно ще реши въпроса – за първите 3 месеца. И апелира към министър Василев да успокои пенсионерите, че такава добавка ще има поне до месец юни или до края на годината. Истинското решение е, обаче, преизчислението на пенсиите да се случи така, както беше прието от предния парламент – с ръст от 12,5%, а не с 4-5 или 9%.

Припомняме, че като част от 46-тото Народно събрание коалиция Изправи се БГ! Ние идваме! предложи тежестта на всяка година осигурителен стаж да се увеличи от 1.2 на 1.35 като така пенсиите се увеличат с 12.5%. Вместо това НОИ некоректно преизчисли размера на всички пенсии с изключение на минималните като не е включил добавките за ковид.

От некоректното изчисляване на пенсиите страдат не само тези, които са получили по-малко спрямо миналата година, а и всички останали не минимални пенсии, защото са неправилно изчислени – смята лидерът на Изправи се.БГ и продължава:

„Промяната означава това като обещаеш нещо, то да се случва“, категорична е Манолова – „И когато си обещал подкрепа на най-уязвимите, просто трябва да я дадеш.“

Според изчисленията, направени от гражданската платформа цялото увеличение на пенсиите, което властта обещаваше, вече е изядено от инфлацията в държавата, която по официални данни на НОИ е 7,8%. На хранителните продукти тя е 8,9%, само при хляба ръстът е 15,2%. А при битовите сметки поскъпването е 11,6%.

От "Изправи се.БГ" представиха и конкретни случаи с двама пенсионери, които са пряко засегнати от грешното изчисление на пенсиите и намалената КОВИД добавка. В единия случай пенсията на една жена от 380 лв с добавка от 120 лв. получава 500 лв. през декември 2021 г., а от януари 2022 г. пенсията ѝ вече е 415лв, като с намалената КОВИД добавка става 475 лв. Или тя е ощетена с 25 лв. А съпругът ѝ е получил за януари с 12 лв. по-малко спрямо последния месец на миналата година.

Ако НОИ бяха изчислили коректно размера на техните пенсии, без да смятаме добавките, двамата щяха да получават по-високи пенсии с общо с 384 лв. годишно.

Същевременно с това животът поскъпва като само сметката за парно на семейството за последния месец е 154 лв. при само един включен радиатор, сметката за вода е 50 лв., а лекарствата струват по 60 лв месечно. Същевременно с това въпреки обещанията, че сметките за мобилните оператори няма да се повишат, те скачат с по лев за всяка отделна услуга.

Заради нарушенията при изчислението на пенсиите от гражданската платформа "Изправи се.БГ" започват подаване на първите жалби, но се оказва, че и в НОИ има огромни опашки, а системата им е блокирала. За да се избегнат опашките и струпването на много хора в пандемията, Манолова призова НОИ да изпратят разпорежданията за новия размер на пенсиите на всички пенсионери поотделно, каквато беше практиката до преди няколко години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бягай бе

    18 23 Отговор
    пача...

    Коментиран от #23

  • 2 NGs company

    33 1 Отговор
    Манолова не влезе в парламента, защото се отказа и от преизчисление на пенсиите със средно осигурителния доход. Пенсиите от 01.07. 2022 година трябва да се преизчислят със СОД от 2020 година за да се въведе някаква справедливост в съотношението на пенсиите.

    Коментиран от #4

  • 3 толупа

    18 6 Отговор
    Консултирайте се с Денис Сачев
  • 4 Не така

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "NGs company":

    Пенсиите от 01.07. 2022 година трябва да се преизчислят със СОД от последните 12 месеца, за да се въведе наистина справедливост в съотношението на пенсиите. И с коефициент 1.5 за стаж. Поне.

    Коментиран от #16, #18

  • 5 Тарикат

    10 24 Отговор
    Те си ги избраха сега да мълчат,че много им дават даже.
  • 6 Кражба

    24 4 Отговор
    Кражба на пенсионерите...
  • 7 Нови сметки

    40 4 Отговор
    Преизчисляване! Веднага. Това е срам. Позор!
  • 8 Как

    38 5 Отговор
    Как не ви е срам. Родители нямате ли?!
  • 9 ПотърпевшПенсинер

    36 5 Отговор
    ама 25% към мин.пенсия ги дадоха от пенсионния фонд, и всъщност те изядоха увеличението на средните пенсии, а трябваше на всички да увеличат по равно, а на минималната да доплатят от фонд социално подпомагане до тия 370лв. какъв е смисъла да се осигуряваш за по висока пенсия ??????
  • 10 Разбиращ

    32 4 Отговор
    Баба ми едвам свързва двата края. Дядо не успя. И така цялата негова тайфа. Едно кисело мляко го ядат 3 пенсионерки в махалата. Седят в една стая. Всяка носи по малко дърва.
  • 11 Генчо

    27 2 Отговор
    Уморихте хората, това за тях е голям СТРЕС.
  • 12 оня с коня

    15 19 Отговор
    Народът изгони мая от Парламента и сега тя може да дава Непоискан акъл на Правителството само през Оградата.На пръв поглед Мая изобщо не прави сметка че Ударно вдигане на Пенсии и Заплати при НЕРАБОТЕЩА ИКОНОМИКА нагнетява ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИНФЛАЦИЯ.Да ама Не,защото отлично го осъзнава но не й пука.Естествено ако ме в Правителството друга песен щеше да пее,сега обаче след като не е,Планът й е максимално Практичен - Да притиска ПОКАЗНО Правителството за увеличение на Пенсии и МРЗ,за да виждат Избирателите в нея "Милеещия за тях човек" и на следващите избори да гласуват в нейна полза.Това вдигане на доходите пък ще дойде единствено като Правителството вземе НОВИ МИЛИАРДИ Заеми,което пък ще отблъсне Избиратела от тях на следващия Вот,т.е. Мая си гарантира Двойни полит. Дивиденти.
  • 13 коко

    27 8 Отговор
    ОТ" КАНАДСКАТА МУСАКА" НА ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ПАДНАХА КАРТОФИТЕ А КАЙМАТА ОСТАНА ЗА КИРО И АСЕН... ОСТЪАВКА ЛЪЖЦИ!!!
  • 14 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    19 14 Отговор
    Манолова, подигравка е МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА от чисти 500 лева месечно.

    Манолова, подигравка е да се дават 50 или 100 лева всеки месец ковид помощ на богати пенсионери с 1500 лева месечна пенсия, няколко апартамента, вила, 100 000 лева в банкова сметка, гараж с Мерседес... Подигравка е защото парите за тези ковид добавки се взимат като данъци и осигуровки от млади хора работещи за 3 пъти по-ниска минимална работна заплата.
  • 15 Курнелия

    21 3 Отговор
    Както и да го въртим все ще са ощетени така е било и така ще бъде в България
  • 16 NGs company

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Не така":

    Съгласен съм, но ще ти отговорят, че няма техническа възможност. Няма го дори още СОД -а за 2021 година , а трябва да се заложи в Бюджета за 2022г до края на февруари.
  • 17 0808

    6 1 Отговор
    ала-бала
  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    10 22 Отговор

    До коментар #4 от "Не така":

    Трябва истинска ПЕНСИОННА РЕФОРМА.

    Трябва нов начин на изчисляване на пенсиите така щото разликата между минималната и максималната пенсия да е 2-3 пъти. А не 5-6 пъти каквато беше в изминалите 20 години. На Сакскобургодски, Станишев, Орешарски и Борисов.

    Трябва нов начин на изчисляване на МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ и МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА. Така щото чистата МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА да е поне с 20%- 30% по-висока от чистата МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ.

    Трябва МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА да е над 50% от средната заплата.

    Трябва да има НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ вместо ваучери за храна.
    Трябва да има ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ с данъчна ставка 45% за доходи над 10 пъти средните за България.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Makefon

    8 5 Отговор
    Тая пак се появи да дава по нашенски екъл
  • 21 Кики

    21 2 Отговор
    Нали по вашето управление гласувате да не се вземат годините от изчисляването на 1ва и 2ра категория в. трета. Това е също намаление а сега много знаете да гиворите
  • 22 справедливо да?

    30 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    През месец август 2020 година 2193 българи са взели над 30 000 лева заплата, 700 човека в България пък са получили между 25 000 и 30 000 лева, а други 1258 души се разписват срещу 20 000 и 25 0000 лева.Та казваш разликата между минималната и максималната пенсия да е 2-3 пъти. За платилите данъци над милион нищо не казвам. Щото така е много справедливо нали? Значи разлика в пенсиите от 4 пъти е несправедливо, а разлика от 1000 пъти в доходите е справедливо да? Твоето намирисва на комунизъм, който отдавна е умрял и никога няма да се върне.

    Коментиран от #26

  • 23 защо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "бягай бе":

    да е пача?

    Коментиран от #24

  • 24 тая

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "защо":

    е латерна с лаф да става! Какво направи за 30г !? Партия,на партия като Томито=мазника....
  • 25 Това е дискриминация и при пенсионерите

    16 1 Отговор
    Дискриминация лъжа и измама Защо коефициентът 1.2 не се промени на всички пенсионери. Това е дискриминация.

    Коментиран от #29

  • 26 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 20 Отговор

    До коментар #22 от "справедливо да?":

    "За платилите данъци над милион нищо не казвам."

    Не е вярно, че нищо не казвам. Просто не си чел внимателно или НЕ СИ РАЗБРАЛ какво съм написал. Написал съм: "Трябва да има ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ с данъчна ставка 45% за доходи над 10 пъти средните за България." Това, което съм написъл означава, ако средната месечна заплата през 2020 г. е била 1500 лева. Този, който е с месечна заплати 30 000 лева. Според това, което предлагам трябва да платят висок данък доход: 1500 лева за доходи до 15 000 и още 6750 лева за доходи над 15 000. Т.е. общо ще плати данък доход 8 250 лева и от 30 000 лева заплата ще му останат 21 750 лева. Т.е. държавата ще му е взела 1/3 от дохода и ще може да подпомогне най-бедните или здравеопазванице или обпазувание ... Просто моята философия, е да се ограничаватат много високите заплати чрез високи данъчни ставки и семейно облагане. Също така философията ми е, работниците заслужават да получават повече от пенсионерите, защото все пак работят и произвеждат. Също и че децата трябва да бъдат взети предвид, чрез семейно облагане. Склонен съм да се коментира откъде да започва високата ставка от 45%, може да е и по-малко от 10 средни заплати, може да е от 5 средни заплати. Мога да се аргументирам ЗАЩО, но трябва много да пиша. Ако помислиш малко, ще се сетиш сам ЗАЩО.

    Коментиран от #46, #47, #48

  • 27 Биби Кинг

    2 1 Отговор
    Системата ги обива Маята и тримата обитака!
  • 28 Докога

    23 0 Отговор
    Отделни категории български пенсионери ще продължат да бъдат дискриминирани кога ще продължи промяната Така че всички пенсионери да бъдат с пенсии с коефициент 1,35
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Промяната да промени кос и НОИ

    4 0 Отговор
    Промяната да промени и конкретизира нещата в КОС и да продължи промяната в НОИ включително и лъжеца Ивайло Иванов за правилно преизчисляване на пенсиите
  • 31 А защо

    21 2 Отговор

    До коментар #29 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    А защо Въобще трябва да има прецакани бе ид.иот. Защо винаги трябва да прецакате някой

    Коментиран от #34

  • 32 Защо ли прецакване

    6 0 Отговор
    Защото в кръвта на всеки гербаджийски лъжец е да прецаква всеки който го препречва да краде
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Какви комунисти какви 5 лв

    7 1 Отговор
    Факт е че ГЕРБ е гробокопач на пенсионерите и всичко друго е бля-бля
  • 39 Защо сме на дъното на Европа по доходи

    16 1 Отговор
    12-годишното управление на Герб доведе България до дъното с най-ниски възнаграждения заплати и пенси. Откраднаха всичко не остана нищо за заплати и пенсии И продължават да ни лъжат за богати и бедни пенсионери иди.оти
  • 40 Защо сме на дъното на Европа по доходи

    17 1 Отговор
    12-годишното управление на Герб доведе България до дъното с най-ниски възнаграждения заплати и пенси. Откраднаха всичко не остана нищо за заплати и пенсии И продължават да ни лъжат за богати и бедни пенсионери идиоти
  • 41 hahaha

    3 0 Отговор
    гафа с пенсиите е нищо на фона на следващите гафове - чакайте националния план на интензивните легла
  • 42 Боги такежиев

    1 0 Отговор
    А.... А... тази кивла още ли мърда.... Такъв нагъл Навлек, що не си гледаш адв. кантора бе фърфаляк разпърпан..
  • 43 иван

    4 0 Отговор
    КИРЧО И АСЕНЧО,ИЗЛЪГАХА ПЕНСИОНЕРИТЕ-О С Т А В К А .
  • 44 САМО ДА ПИТАМ

    3 0 Отговор
    Това ли е промяната?Започвате с лъжи? Какво ли ще се случи докато ви изметем?
  • 45 сиси

    4 0 Отговор
    пухляка от нои Ивайло Иванов да си ходи,не да обяснява за богатите пенсионери-НЕКАДЪРНИК едно преизчисление не можахте да направите като хората.
  • 46 УТОПИЯ

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Не че НЕ КАЗВАШ, НАПРОТИВ КАЗВАШ. КАКТО ВИЖДАШ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПИШЕ С ГЛАВНИ БУКВИ, НО НЕ ПРАВИ КАЗАНОТО АБСОЛЮТНА ИСТИНА ОТ ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ, КАКТО ВЕРОЯТНО СИ МИСЛИШ.тА КАКТО ПИСАХ ТИ СЧИТАШ, ЧЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ МИНИМАЛНАТА И МАКСИМАЛНАТА КОЯТО В МОМЕНТА Е 4,05 ПЪТИ И Е НЕСПРАВЕДЛИВА И ТРЯБВА ДА ИМАЛО НОВ НАЧИН НА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ КОЯТО ДА НАПРАВЕЛО РАЗЛИКАТА ДО 2-3 ИЛИ НЕ ПОМНИШ КАКВО СИ ПИСАЛ В ПЪРВИЯ ПОСТ? ЧУДЕСНО! ТО И БЕЗ ТВОИТЕ РАЗСЪЖДЕНИЯ ВЪРВИ КЪМ ТОВА. ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е С НЯКОЛКО КАТО ПОСЛЕДНОТО "ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ" ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ЗА 99% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ, ЩЕ ОСТАНАТ 10000 ЗА КОИТО ЩЕ ПАДНЕ ТАВАНА И ЩЕ ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ОТ СЕГАШНИЯ ТАВАН. НЯКОИ ОТ ТЯХ ОЩЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ.А СЕГА СИ ОТГОВОРИ САМ НА ВЪПРОСА В ПОСЛЕДНИЯ ПОСТ ПИШЕШ, ЧЕ ЩЕ МУ ОСТАНАТ 21750 ЛЕВА КОЯТО СПРЯМО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В МОМЕНТА 650 ЛЕВА КОЕТО КАТО РАЗЛИКА Е 33,46 ПЪТИ ПО ВИСОКА. ТА СПОРЕД ТЕБ РАЗЛИКА В ПЕНСИИТЕ ОТ 4-6 ПЪТИ Е НЕПРАВИЛНО, А РАЗЛИКА ОТ 33 ПЪТИ НЕ? И ТОВА Е СПОРЕД ТВОИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ ОТ 45% ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК. КОЙ ЛИ НЕ ЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО И СЛУША САМО СВОЯТА АРГУМЕНТАЦИЯ КАТО ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ И НЕ СЕ СЕЩА ЗАЩО? ТРУДНО Е ДА ПРАВЯ АРГУМЕНТАЦИЯ КОЯТО ДРУГИЯ НЕ ИСКА ДА СЛУША И СИ ЗНАЕ САМО СВОЕТО? ОТГОВОРИ СИ САМО НА ЕДИН ВЪПРОС - ВЛАСТТА УПРАЖНЯВАНА В СТРАНАТА Е НА СТРАНАТА НА ТВОИТЕ ТЕЗИ И ЩЕ ДОПУСНЕ ЛИ ТАКИВА ДОРИ КАТО ТЕБ ДО ВЛАСТТА - НИКОГА!ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИШ СТАВА ДО НЯКЪДЕ В СТАРИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ, НО ТЕ ВСЕ ПАК СА ВЪРВЯЛИ КЪМ ТОВА ПОВЕЧЕ ОТ 500 ГОДИНИ И СА ПР
  • 47 УТОПИЯ2

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИШ СТАВА ДО НЯКЪДЕ В СТАРИТЕ ЗАПАДНИ
    ДЪРЖАВИ, НО ТЕ ВСЕ ПАК СА ВЪРВЯЛИ КЪМ ТОВА ПОВЕЧЕ ОТ 500 ГОДИНИ И СА
    ПРОУМЕЛИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ДЕЛЯТ "СПЕЧЕЛЕНОТО"СЪС СОБСТВЕНИТЕ СЪГРАЖДАНИ И
    УМНИТЕ УПРАВНИЦИ ОГРАБВАТ ЧУЖДИ НАРОДИ, А НЕ СОБСТВЕНИЯ СИ. ЗАТОВА
    НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ СИ ОСТАВА ЧИСТА УТОПИЯ, ЗАЩОТО ДОЛУ СЕ ДЖАФКАТ КОЛКО
    Е НЕСПРАВЕДЛИВО ДА ВЗЕМАШ 4-5 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА, А
    ГОРЕ СЕ ДЕЛЯТ ЕДНИ ХУБАВИ МИЛИОНИ КОИТО ТЕЗИ ДОЛУ НЕ СА И СЪНУВАЛИ И
    НИКОГА НЯМА ДА СЪНУВАТ.Вероятно у нас има поне 15-20 (тайни)
    милиардери, поне 200 000 (тайни и явни) милионери… Това са почти 3%
    от гражданите на България.ДА ТОВА Е ЧУДЕСНО. А ИНАЧЕ РАЗЛИКАТА В
    ПЕНСИИТЕ Е КАКТО КАЗВАШ Е НЕСПРАВЕДЛИВА.
  • 48 Не си го разбрал

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    "За платилите данъци над милион нищо не казвам."Не си го разбрал.Става дума за данък печалба,а не за данък върху заплатата.Дори и при заплата от 30000 не можеш да платиш 1000000 данък върху доходите.А със
    заплата дори от 30000 милионер не се става.Става се по друг начин,но явно не искаш да го проумееш.И явно за тях определено свенливо мълчиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове