Last news in Fakti

18 Януари, 2022 20:39 2 746 17

Историк за отношенията ни със Северна Македония: Това е пето "ново начало"

  • северна македония-
  • отношения-
  • пето начало

Проф. Вачков от смесената комисия смята, че историческият проблем се сбутва най-накрая

Историк за отношенията ни със Северна Македония: Това е пето "ново начало" - 1
Кадър NOVA NEWS

"От срещата между премиерите на България и Северна Македония изпъкват думите на Петков за „ново начало“. Досега ставахме свидетели на няколко такива".Това заяви в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS историкът проф. Светлозар Елдъров от Института по Балканистика към БАН.

Историкът обясни и кои са те. "През 1992 г., при признаването на Македония, 1999 г. – със съвместната декларация за добросъседство, 2007 г. – беше предложено от кръгла маса от БАН да се помогне за евроинтеграцията им, а през 2013 г. БАН разви интензивно сътрудничество с македонската академия на науките – бяха осъществени 30 общи проекта. През 2017 чрез Договора за добросъседство отново бе направен опит за ново начало, но всичко това сякаш секна отведнъж", посочи той. Според него фабриката за илюзии се е появила през прехода, тезата, че Македония е втора българска държава, но той предпочита сегашния оптимизъм и ново начало.

Той си спомни, че около 30 минути е говорил за българските офицери в Илинденско-Преображенското въстание в македонско предаване, а три непълни изречения са излезли в ефир.

"През 1981 г. следях югославския печат, сред тях и вестник "Нова Македония", а антибългарски статии присъстваха ежедневно в македонските издания. Журналистиката в Македония е от някакво друго измерение. Не бива да се впечатляваме от това", каза професорът.

От своя страна проф. Даниел Вачков от Смесената българо-македонска комисия от своя страна сподели, че не е оптимист, че честите срещи ще доведат до качествена промяна и намиране на принципно разбирателство. "Подходът да се сложи акцент върху икономическото сътрудничество ще даде възможност за успехи. Създадена е неаргументирана исторически конструкция, което ги прави настъпателни и агресивни. Сега излиза, че сме нагли да търсим българи в Македония", подчерта той.

По думите му се е създавало впечатление, че отношенията са деградирали. "Основен проблем си остава историята. Той обаче минава на заден план. Подходът да се търсят успехи и да се показват пред двете общества, вероятно ще даде резултати. Сбутвайки проблема най-накрая. Но доколко е добре и за двете страни да вървят напред, загърбвайки, че има проблем", сподели той.

Журналистът Георги Милков пък напомни за интересен артефакт, съхраняван в НИМ. "Става дума за плащеницата от 14 век, подарена на Охридския архиепископ от Андроник Палеолог. Тя е важна за българската история, защото нейният надпис със златни букви гласи "Пастирю на българите, не забравяй владетеля Андроник Палеолог в служенията си", разкри той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    23 10 Отговор
    Бай Тошо нямаше да се церемони с Македонска България.1ва армия щеше за седмица да я вкара в правия път и да декламират гордо :”Аз съм Българче”

    Коментиран от #6, #7, #16

  • 2 Последния Софиянец

    26 4 Отговор
    Кирчо се наака.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ристе

    30 3 Отговор
    Киро Македонски е най-великиот северномакедонец со канадски пашапорт!
  • 5 Биби Кинг

    21 3 Отговор
    На мазнио Кирю акото мо осмарде двете български дръжави
  • 6 оня с коня

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Какъв бай Тошо ще праща 1-ва Армия в Македония,след като ЦЯЛАТА НИ АРМИЯ бе под директно Руско командване,а България имаше право единствено да я Храни и поддържа Финансово със заделане НЕ както сега 2% от БВП,а цели 14%?Ами нали точно Русия ни взе Македония която Хитлер ни бе подарил и я обособи като отделна държава?Щял да праща бай ти Тошо Първа Армия...

    Коментиран от #9, #10

  • 7 разкъсана и оплюта България

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Дааа, нямаше прошка при бай Тошо , а и Брежнев никога не е искал от България да признава мак. нация или да признаваме помаците за Турци, както ни тормози сега Западът . Интересно ми е дали и Путин би притиснал България да се откаже от историята си и да признаем македонската антична нация в българската териториия . .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Колко си наивен,будала си ти.Казах Живков,но правих паралел с цар Борис ,който изпрати 1ва БА да окупира Македония .Вие, новите Българи подскачате до тавана обявявайки Русия за окупатор на България .Как да ни приемат Македонците тогава ?Като освободители?

    Коментиран от #13

  • 10 Човече

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на XIX век. Непосредствено след появата си той не е популярен. Възникването му се дължи на гръцката образователна пропаганда, която в резултат на някои западноевропейски ренесансови влияния, се опитва да възстанови забравените антични географски имена. Целта е да се докаже на османските поданици в Македония, че те са потомци на древните македонци, които са били гърци, а от това следва, че местните славяни са всъщност славянизирани гърци. Македонизмът се използва и като инструмент на Великосръбската доктрина, но тук целта му е формирането на отделна славянска народност в Македония и отделянето ѝ от българския етнос, а като евентуална втора стъпка се предвижда нейното сърбизиране.И в двата случая това служи като своеобразна контрамярка на разширяващото се българско възрожденско влияние в областта. Йован Цвиич, един от създателите на Великосръбската идея. Възприети са и неговите обяснения, че през Средновековието и османското владичество терминът българи използван в Македония не е имал никога значение на етноним, и му се приписват всевъзможни обидни и унизителни значения.Скриват се фактите, че преди войната географското наименование Македония е било забранено за употреба от югославските власти, а Вардарска Македония е била известна като „Южна Сърбия“, както и ролята на Българската армия за освобождаване на областта през 1941 и 1944 година. Добавени са елементи от комунистическата митология

    Коментиран от #11

  • 11 Човече

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Човече":

    и българите са обявени за „фашистки окупатори“ на Македония по време на Втората световна война.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    В C. МAКEДOAНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe им мaймунджулъци на макетата, мeкo кaзaнo.
  • 13 Ванчо

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана":

    По онова време е нямало нито македонци, нито северномакедонци! Българската армия не е окупирала нищо, а освобождавала!
  • 14 мнение

    6 0 Отговор
    Направи си първо държавата витрина , после мисли за нещо друго. Ако България имаше нужният икономически потенциал , жизнен стандарт , международен фактор , и бъдеще , то македонците сами щяха да драпат за нас . Мога да предположа дори какъв ще е резултата от предстоящите ни срещи по футбол.
  • 15 Конь

    6 1 Отговор
    Хитлер ни я бил дарил ? Сметка без кръчмар му са казвало на такова даряване. Утре е ела с мен в шоурума на БМВ да ти даря най новият модел . Аз ще ти го даря , но едни други хора ща питат - Кво правиш , имаш ли кеш ? СССР не ни е отнел нищо , напротив -спасил ни е , защото тази област , никога не е била наша черно на бяло , може би от средновековието , но и тогава тази територия е била постоянно преразпределяна между българи- гърци -сърби. Зависи кой в момента е имал по-силна армия и политика . Факт е българският характер на говора и изповедание , песни , обичаи . Но и областта е мулти-етническа с български превес . Ние се освобождаваме без Македония , тя остава под турска власт . Впоследствие 4 национални катастрофи , и всяка една катастрофа ни отдалечава все повече от Македония . Това естествено е използвано умело от нашите три съседа Гърция , Сърбия Турция да променят българският характер на областта.
  • 16 Да не се бърка Тато с Тито

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Говориш пълни глупости...!!! Точно по времето на комунизма, сталинистките репресии и на Бай Тошо започна масовото отродяване на българите останали в Македония от България , виждайки телените заграждения по границите и бедния и мизерен живот на българите, съвсем доброволно започват да се посръбчват с приемането на по добрия и свободен живот при Тито като се срамуват да говорят на български и повече да се наричат българи, а Бай Тошо и българските комунисти само гледаха безпомощно как през 1977 година ООН призна македонския език за отделен и самостоятелен език, без да смеят да шукнат и да направят някакви възражения...!!!
  • 17 Иван Радоев

    0 2 Отговор
    Великите сили или сегашния ЕС които забъркаха кашата с Македония през 19 век ако обичат сега сами да я оправят а не да ни натискат и обвиняват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове