Last news in Fakti

18 Януари, 2022 22:50 2 065 53

Петков: С РСМ за дни постигнахме резултати, каквито не е имало през последните години (ОБЗОР)

  • рсм-
  • кирил петков-
  • скопие

Относно самолетната връзка между София и Скопие премиерът коментира, че тя трябва да бъде така структурирана, че нейната ефективност да не зависи от политиците

Петков: С РСМ за дни постигнахме резултати, каквито не е имало през последните години (ОБЗОР) - 1
Снимка: Пресцентър

„За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия конструктивен подход и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към истинско добросъседство с реални резултати“, заяви министър-председателят Кирил Петков пред българските медии в Скопие.

За пример Петков даде авиолинията София -Скопие, която се очаква да стане реалност в най-кратки срокове. Премиерът уточни, че вече е договорен и календарът на работните групи, включително и датата на предстоящата междуправителствена среща на 25 януари.

„Съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която вършим. Когато се използва конструктивен подход и доверието е основна база на комуникация, резултатите и сроковете на постигането им са различни“, акцентира министър-председателят.

Относно самолетната връзка между София и Скопие премиерът коментира, че тя трябва да бъде така структурирана, че нейната ефективност да не зависи от политиците. „Линията трябва да се организира така, че да работи на икономически принцип. Това е въпрос на подход и на разписание, въпрос на свързаност с другите полети“, каза Петков. В този контекст премиерът добави, че на днешните му срещи е обсъдено и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече туристи на Балканите.

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие премиерът Петков обясни, че все още се изясняват детайлите по проекта и министрите на транспорта на България и Република Северна Македония ще информират регулярно за постигнатото по време на заседанията на работните групи по темата. „Мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи“, категоричен бе министър-председателят.

Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. „Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, изтъкна премиерът.

Премиерът Петков подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие премиерът Кирил Петков заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    55 6 Отговор
    Властта се смени, а Кирчо нахрани мисирките...вижте Беновска и Мадам В. Пътували безплатно до Скопие.

    Коментиран от #20

  • 2 предател

    84 8 Отговор
    Абсолютно нищо не си постигнал. Толкова ще има пътуващи по тази авиолиния, то с кола се отива по-бързо.

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Търновец

    33 3 Отговор
    Трай коньо
  • 5 Киро

    81 12 Отговор
    Предател, огромен срам за България.
  • 6 Дедо Грую

    25 2 Отговор
    И що вЕрваш, бре?

    Коментиран от #7

  • 7 Дедо Грую

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Грую":

    Що Си вЕрваш, бре?
  • 8 Тама в Македонията

    60 9 Отговор
    ..пък казват че за 1ден Македония си е върнала всичко което България е постигнала за 10г
    Ко стаа бе Кире ?
  • 9 гдфгдф

    55 17 Отговор
    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ Е РЕШЕНИЕТО
  • 10 Лелее, Малеее

    65 4 Отговор
    Вярва ли си или ни смята за балъци.Това част от пиратките ли са за разсейване на хората Кризите в България оставени на самотек,само самолет към Македония ни липсва.Ама кой знае как ни бъзикат в Македония. На това нашето се казва "На гол тумбак,чифте пищови"

    Коментиран от #48

  • 11 Атанас

    23 9 Отговор
    Комунета, пийти ги тия хапчета, че положението става страшно.
  • 12 Пич

    71 8 Отговор
    Значи , започнал си да ни предаваш !!!??? Значи , миналото и историята ни не са важни , а ще гледаме бъдещето ( самолета как фърчи ) . Това Козяк ли те посъветваха !!!!??? Демек - инфраструктурата е готова , имаме директна връзка с Македония , какво искате бе , Българи ! Клекнаха макетата , а !? Да видите , кой е Киро...!!!??? А бе , аланколу , предстои ти изненада!!! Явно още не си схванал , че българите не са тъпи като канадци и американци !!!

    Коментиран от #19, #50

  • 13 Този, нахиления

    67 7 Отговор
    ми прилича на кухо възторжено комсомолско секретарче...

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смях

    54 5 Отговор

    До коментар #2 от "предател":

    И аз се чудя,дали си вярва.Да отидеш до летището,после до България,после до крайна дестинация.Като може да се качиш в колата и за нула време стигаш.Ама,ако слушаме Просто Киро,ще излезе,че има океан между двете държави.
  • 16 ТаУмВзе

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Пак ще ни затрият, ако се Напише каквото трябва. Не дай си Боже и да се Направи, ще е парадокосално.
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    44 6 Отговор
    Кирчу ще си оди май скоро....
  • 18 Георги

    59 7 Отговор
    Просто Киро наистина бил много прост. Там горят българското знаме, него самолети го гонят. Какво ли предстои да видим още !?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Помак

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Така си мислиш ти гн премиер!..., а истината е ,че македонците( американците) те обърнаха срещу слънцето и те хвърлиха на върбите и от там на кчутетата ! ...аджамия си ,подаде се на чужди сили ,сега ще те правят смешен макетата ...трябваше да питаш патило ...тея се усмихват се и удрят с нож в гърба
  • 21 Браво, Кирчо !

    17 23 Отговор
    Стига с това тъмно минало ! Води ни към СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ! Тогава вече няма да има омраза между Северна Македония и България, защото вместо тях ще има Велика Албания и Източна РОМелия...

    Коментиран от #22

  • 22 Да питам

    3 18 Отговор

    До коментар #21 от "Браво, Кирчо !":

    Румелия ...не е ли Източна Румъния ?
  • 23 Hoho Boho

    13 24 Отговор
    Вярно е!
    Години наред преливаме от пусто в празно.

    Сега има напредък!

    "немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка "
    Ако подобрим контактите си, ще намалее омразата...
    А ако почнем да си пием пиенето заедно... на маса, со кротце со благо... ще станем и приятели.:))

    Коментиран от #36

  • 24 Компромиси по македонски

    38 4 Отговор
    Северномакедонците правят сериозни компромиси. Днес са се отрекли от териториални претенции към България. Утре ще кажат, че нямат претенции към Силистра, следващият компромис ще е, че се отказват от претенции към Бургас, може би ще се откажат и от Варна.... и т.н. Компромиси и отстъпки правят хората, и то какви компромиси.... Освен това ще ни позволят да кацаме със съмолет..... това ми беше най-голямата мечта. Огромното разстояние от 241 km не бива да изминава с автомобил. Губим цели 2 часа и половина докато пътуваме с автомобил. Не е лошо Кирчо да се срещне и с кмета на Търново - и до там да има самолит за да не търкаляме трошките 230 километра. До Търговище и Шумин самолетът е просто задължително. Искаме самолетче и да Силистра - 6 часа път с кола си е много време.
    Мецола пък от първия си ден на поста председател на ЕП сподели трогателни мисли "чакахме прекалено дълго" ще помогнем на България да се помири с макетата!? Горката, винаги съм се чудил тая "чаровна мацка" какво точно чака!? Е...... най-накрая разбрах какво чакала миличката!
  • 25 Истината

    44 6 Отговор
    Той може да е роден в България, но сърцето му е в Канада!!!! Забравил си е корените, той не е българин.
  • 26 Предател

    38 3 Отговор
    Ти наистина не си в ред. Кви резултати, бе. Стига си отвличал вниманието, стига си ни занимавал с Гешев. Децата ни са болни, няма пари, мизерия, престъпност голяма
  • 27 Сттттт

    33 2 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ!!!
  • 28 ComfortablyNumb

    27 2 Отговор
    Кироооо, Киро пази боже бързо да постигнете "бързи резултати" с мънкидонците !? Бързо само може да продадеш България и ли да те излъжат с някой сърбомански фокус-бокус , това са бързите работи с РСМ... С толкова лъгане (от тяхна страна) мънкидонците дори не разбраха как се простреляха в крака и никой няма да им вярва на "бързите решения" а от положението в което се докараха ще се иска доказателства, гаранции и тест на времето че решенията не са при-бързани ... Ти Киро дори да не го разбираш това ще влезеш в пътя като те запукат в България с камъни и дръве някой ден ...
  • 29 4773

    31 2 Отговор
    Пич давай си оставката докато не е станало страшно. Ще има метеж и канада тясна ще то се стори
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 резил

    29 2 Отговор
    Радев , гони го този , че иска да взима македовско гражданство . Ти ни го натресе , сега ти се оправяй с него , че направи за резил държавата ....за да не ставаме на кълбета .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха ха ха ха ха

    5 12 Отговор
    Бойкоооо, муцни нещо, бе? Каракачанов.....дебелееш ли?
  • 34 Не просто прилича

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Този, нахиления":

    Той е точно такова!
  • 35 И аз да кажа

    27 1 Отговор
    Абе само на мене ли дрънканиците на тоя фукльо ми напомнят какво вещаеше "вождът и учителят" на българския народ Георги Димитров? (или пиандурът- дегенерат Гошо Тарабата) Той беше казал как България за няколко петилетки само , ще настигне и задмине развитите капиталистически страни! Помним каква я свършиха . Или тук сте само млади, дето не са им продънвали мозъците с безумната соц.пропаганда? От мен да знаете- следва терор, мизерия и задлъжнялост... А белите държави се отдалечааааават.
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Hoho Boho":

    ИМА ЛОГИКА в коментара ти макар щото ХОРАТА са различни
  • 37 123

    12 2 Отговор
    Петков трябва да мисли Българите за много,много прости ( 80-90% може и да са токова прости та да му вярват че за един ден е свършил работа за 30 години, но не всички са толкова загубени),на приказки резултати има страхотни, но реално няма никакъв резултат от неговата дейност, освен добрите пожелания. Иначе разходката до македония и почерпките там са хубаво нешо.
  • 38 Диамантената ръка

    15 2 Отговор
    Някой нещо разбра ли...? Самолетна линия София-Г.Оряховица ще има повече пътници от София-Скопие...
  • 39 подозирам че

    16 2 Отговор
    просто Киро, сътвори това дето и Баце не можа!
  • 40 Хаджи Генчо

    7 2 Отговор
    Шмекер лешпер
  • 41 Това

    8 1 Отговор
    със самолета е за разведряване на напрежението!
    Но приказките за фашизма са сериозен гаф!
    Не знам що никой не коментира това?
  • 42 Имаме си една

    14 1 Отговор
    позабравена дума за това явление"просто Киро" - хвалипръцко. Но пък е по-скромен от Слави. Ще качва македонците на самолет,а Слави щеше да ги прави космонавти. Ех, мечти.
  • 43 Мишо Бирата

    10 1 Отговор
    Този ни взима за идиоти. Т пак
  • 44 Просто

    3 1 Отговор
    Киро
  • 45 небрежнев

    18 1 Отговор
    Ама Просто Киро е наистина много прост. Разстоянието София - Скопие е 241 km. Коя е тази авиокомпания, която иска да лети на 250 км? Ако погледнеш от страна на пътниците - чекиране, ходене, връщане от летището, чакане за багаж... Тръгването от вкъщи е поне 2 часа преди полета, полета е 20 мин, още 20 мин рулиране, още 30 мин след кацане може да се надяваш да си вземеш багажа, после таксита и евентуално ще стигнеш до адрес в Скопие след 4 часа. Ако имаме нормален път то с кола ще се вземе за 2 часа! При това може да тръгнеш не само от София, от където и да е в БГ. Ако реално искаме да сме по-близи и с лесни транспортни връзки ни трябва път, а още по-добре магистрала. Ама Киро не говори за магистрала, а за самолет, щото може да открие и закрие авиолиния за 1 мин, а пътя не може.
    Много по-важни обаче са ни магистралите до Видин, Русе, Варна, Кулата и Калотина. Това са реалните транспортни потоци на българите и международния трафик. Като ги направим може да мислим за път до Скопие.

    Коментиран от #46

  • 46 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "небрежнев":

    Ти пътувал ли си по този маршрут? Там са едни планини и маршрута е тежък. Има смисъл и от самолет и от товарен железопътен превоз.
  • 47 ИмаТъп народ

    5 1 Отговор
    Искахте ПРОМЯНА...??? Ами ето ви сега промяната...!!!
    При Бойко 10 години инфлацията в страната бе нулева и Бойко го посрещаха с тежък РЕСПЕКТ в Скопие и като европейски идеолог и стратег стремящ се за ОБЕДИНЕНИЕТО на западните Балкани и мирното добруване на народите, а сега Кирчо като мазен български лисунгер и дребен търговец от сергия , готов да изтъргува българската история и национален интерес с авиолиния за Хвърчилан и неясни въздухарски бизнес обещания за някакъв бъдещ македоно български проект с измислен космонавт...
  • 48 Ами да

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лелее, Малеее":

    Нещо като македонския космонавт на ИТН.
  • 49 Селяк

    4 0 Отговор
    А ти какво постигна в парламента за българският народ???? Бързаш да помагаш на чужди държави, а собственият ти народ гние в мизерия! Страхотен си! Направо чудесен! Вот на недоверие и взимай коридор 8 и през Скопие за Канада! Предател!

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Селяк":

    Постига рекорди по смъртност.
  • 52 Един не-трол

    1 0 Отговор
    А за историята нещо. Те комисиите по исторически въпроси вече казаха, че няма как да стане. Въобще просто Киро конструиро антиконституциониро.
  • 53 РЕЗУЛТАТИ ИЗОБЩО НЯМА , АМА

    2 0 Отговор
    ЩОМ ЩОМ КАЗВАШ НИЕ ТИ ВЯРВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ ОПАШАТИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове