Last news in Fakti

21 Януари, 2022 22:57 2 601 42

Нинова за язовирите: Първият проблем-има 8 вида собственици, печелят частни интереси

  • нинова-
  • язовири-
  • собственици-
  • частни интереси

Има лобизъм, има корупция, има частни ВЕЦ-ове, накацали по реки и язовири, казва министърът 

Нинова за язовирите: Първият проблем-има 8 вида собственици, печелят частни интереси  - 1
Снимка: БГНЕС

Въпросът за язовирите е въпрос на национална сигурност. Това коментира по време на парламентарния контрол тази вечер вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщават от БНТ.

Има една народна поговорка - вода газим, жадни ходим. Хората плащат повече за вода. Нямаме поливни системи. Отнасяме се безхаберно към водните ресурси. Има лобизъм, има корупция, има частни ВЕЦ-ове, накацали по реки и язовири. От тях печелят частни интереси. Водени сме от желанието да има ред, заяви Нинова.

Откакто встъпихме в министерството но икономиката и индустрията - денонощно се опитахме да направим цялостен преглед на язовирите в България. Нямаше институция в държавата, която да можеше да каже колко язовира има, чия собственост са, за какви пари и в какво състояние. В България има 6 844 язовири. Един е собственик на водата, друг на стената, трети на водата. Първи проблем. Вижте как е разпределена собствеността: 4 962 броя са общински, 719 в министерство на земеделието, министерство на икономиката и индустрията - 499, друга собственост - неизяснена, плюс язовири на министерството на отбраната. 144 са частна собственост. Министерство на енергетиката - 38 броя. Държавна собственост - 13 броя. Току що ви представих първия проблем - 8 вида собственици на язовири. Държавно предприятие - управление и стопанисване на язовири - 547 язовира. От тях има публична общинска собственост, има такива със съдебен спор. Това предприятие осъществява технически мониторинг, обясни Нинова.

През 2018 г. предишното правителство е приело промени в закона за водите - в 3-месечен срок общините, които не могат да стопанисват язовирите, да ги дарят на държавното предприятие. Резултатът: 2 717 заявления има за прехвърляне към края на 2018 г. Отказ от областните управители - 1363 броя, допълни Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    27 2 Отговор
    махни язовирите , дай списъка на милиардерите, кой как и с какво!!!

    Коментиран от #22

  • 2 Иван

    22 6 Отговор
    Навремето ти бе едната която пребихте всичко... ПрИватизаторката... Голямата разбирачка.. На Иван отварячка
  • 3 Чеп

    17 6 Отговор
    Чао БСП ,след някой друг месец на изборите ще сте с трима депутата.

    Коментиран от #10

  • 4 130 депутата

    30 0 Отговор
    130 депутата от общо 240 имат ВЕЦ-ове.
  • 5 Ха ха ха

    16 6 Отговор
    Имам актуален въпрос . Защо ни занимават с глупости, а никой не иска да отрази новината , че днес СЗО казва че зелените сертификати не вършат никаква работа и трябва да отпаднат като неефективни и вредни за икономиката ?????
  • 6 Факт

    17 5 Отговор
    Ами те една част са на другарите от БСП. Парадокс е как кака Корнелия от пета политическа сила стана министър на важно министерство.
  • 7 Госあ

    10 7 Отговор
    У крушовица може такава поговорка да имате, иначе, Франсоа Вийон казва “ във вода съм газил, без да пия ! “ има съвсем друго значение от твойте крушовски поговорки. В едноименното стихотворение също пише “ от върбата, чакат круши !!! “ 😂 точно като да тебе крушовска
  • 8 баба ти от Пловдив

    11 1 Отговор
    до тази сула! Водата в България е била винаги безплатна! Много там да внимавате за тези изявления! Водата в Европа е била винаги преимущество и да няма маймунски софийски истории повече!!!!!!!!
  • 9 Абе ти

    14 5 Отговор
    наред ли си? Стига с тея язовири бе. Спрете да крадете
  • 10 Хе,хе...!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чеп":

    Мечтай си...
  • 11 Отвратен

    11 5 Отговор
    Няма такава държава! Тая пъча разсипа цяла партия и щеше да подава оставка,но ненадейно стана министър.Явно кадровиците на фътмака и се отплащат,че го издигна навремето за президент.
  • 12 Госあ

    3 3 Отговор
    “ Пресъхна изворът от мойта жажда.
    Преял, аз вече мисля със корема.
    Покоят сред спокойствие се ражда —
    прикрит ли съм, и удар ще приема.
    Не се измъчвам с никаква дилема,
    направих избор между „не“ и „да“ “ 😂 класика курнело, класика си ти ! 😂
  • 13 Госあ

    2 3 Отговор
    “ Почернена от твоите черти,
    скърбя. Невежество и тъпота
    все някой може и да ги прости,
    а ти нарочно плюеш на честта;
    сред грозното едната красота
    не щеш да видиш — наглост те опива” 😂

    Коментиран от #15

  • 14 Язовирите

    12 3 Отговор
    са действително голям кошмар.Интересувани от журналистическото разследване на Генка Шекерова за накацалите ВЕЦ на естествено политически и олигархически особи имали дадени на прокуратурата.Защото на някои особи бяха незаконно построени??????Искаме отговор на тези въпроси и ясно българските граждани да чуят тези експлоататори на водите ни по колко стотинки плащат за водата и кога незаконните ще бъдат премахнати и имат ли договори за продажба на електричество тия НЕЗАКОННИ ВЕЦОВЕ.ТАКИВА ГРАБИТЕЛИ КАКВИТО ПРИ РАЗБОЙКО 12 ГОДИНИ ВИРЕЯТ Е НАИСТИНА МАФИЯ И КОРУПЦИЯ НАВСЯКЪДЕ САМО СИКАДЖИЯТА ДА Е ГОРЕ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кочо

    11 3 Отговор
    Корнело, ти онемя ли ма? Той Киро ни предаде в Македония, ще ни направи джендъри през ООН, ще струпва американски войски в България, а теб никаква те няма! Да не си дала обет за мълчание?! Или зарад кокала се правиш на умряла лисица! Ех, гиди!
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ПРИЕМА СЕ ЕДИН БЪРЗ ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВОЕННА СЛУЖБА 2 ГОДИНИ .... И ЗА МИНИМАЛНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРИСЪДИ ОТ 3 ГОДИНИ ЗА КОКОШКАРСТВО ( КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ 70 ПРОЦЕНТА АКО ПРЕСТЪПНИКА РАБОТИ) ..... И 100 000 МЛАДИ ИНДИЙЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СЕ ВЪОРЪЖАВАТ С КИРКИ И ЛОПАТИ ДА РЕМОНТИРАТ И СТРОЯ .... А ЯЗОВИРИТЕ СТАВАТ ВСИЧКИ ГРАДСКИ И СЕЛСКИ С ПРАВО НА ОБЩИ ПОЛЗВАНЕ

    Коментиран от #19

  • 18 Истината 🔊

    11 5 Отговор
    Ония прост Тиквеник 🎃, който ни управлява 12 години и неграмотниге му калинки🐞🐞🐞 с купените дипломи е виновен!!! Цялата държава в хаос остави и сега на новите ще им трябват години, докато му оправят кашите, които забърка с некомпетентността си и простащината.
  • 19 Прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Трудовата повинност е въведена още от Александър Стамболийски и е полезна за държавата . Огромното строителство по време на соца е от Строителни войски .
  • 20 Реалист

    4 4 Отговор
    Що ни занимавате с тази крадла?!
  • 21 Отегчен

    10 3 Отговор
    Очаквам скоро , кака Корни сама да се канонизира за светица , тази душа непорочна ! Цял живот , безкористно се бори с всякакви неправди . Наистина ми писна от нея и комсомолският блясък в очите и !
  • 22 ЕДИН ОТ ПАВЛИКЕНИ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    АБЕ НИНОВА, Я МИ КАЖИ ЗАЩО СЕЛО ГОРСКО КОСОВО Е ОТЦЕПЕНО ВЕЧЕ 2РА ГОДИНА ЗАРАДИ ЗАТВОРЕН ПЪТ ДО НЕГО, А ТРЯБВА ДА СЕ ОБИКАЛЯ ПРЕЗ СУХИНДОЛ????? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА ТОВА?? КМЕТА НЕ БЕШЕ ЛИ ОТ ВАЩА ПАРТИЯ??? ИЛИ МУ Е ПО-ВАЖНО ДА СИ НАПРАВИ ЧИСТО НОВА НАСТИЛКА ДО КЪЩАТА МУ В СЕЛО РОСИЦА НА ГОСПОДИН МАНОЛОВ????? КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА БИВШИЯ 2РИ ПО ГОЛЕМИНА ЯЗОВИР В БЪЛГАРИЯ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ? КАК ТОЧНО ИНВЕСТИРАХТЕ В СТЕНАТА? КАКВО СЕ НАПРАВИ ЗА ТОВА МЕСТО И ЗАЩО ПРЕДИ КАТО БЯХ МАЛЪК ИМАШЕ ВОЕННИ БАЗИ С АМФИБИЙНИ ВОЗИЛА А СЕГА ВСИЧКО Е МЪРТВО???? ЕДИНСТВЕНАТА ВИ РАЗЛИКА Е ВЪНШНИЯ ВИ ВИД НА ВСИЧКИТЕ!!!!

    Коментиран от #23, #37

  • 23 ЕДИН ОТ ПАВЛИКЕНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕДИН ОТ ПАВЛИКЕНИ":

    ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГРЕШКИТЕ АМА НАИСТИНА ПРОВИНЦИЯТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СТЕ И МАЙКАТА И ЗА АКО ПИТАТЕ ЗА КОЙ КМЕТ СТАВА НА ВЪПРОС, ЗА ТОЗИ НА ПАВЛИКЕНИ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ НАМЕСИ ПОНЕ
  • 24 Реалност

    3 2 Отговор
    За курнела и неоните симпатизанти . Боже ела си събери версиите
  • 25 ТRIF

    5 1 Отговор
    Темата е много актуална. И много лесно може да се реши проблама. Водата е национален ресурс. Всички язовири се одържавяват и водата за използва по предназначение. Според качеството си за питейна, за поливно земеделие и в промишленоста. Управлението на язовирите се вади от минестерството на енергетиката и се управлява от минестерсторо на горите или на селското стопанство. Ревизия и ремонт на тези язовири които се налага, изпускане на опасните до безопасно ниво.
    Премахват се всякакви гарантирани квоти за производство на ел. енергия.
  • 26 Фаро

    6 0 Отговор
    Няма язовир в България,който да не е окупиран от мутри и лошо стопанисван.Язовирите трябва да останат държавни и да бъдат използвани за развъждане на птици,дивеч и риба,както е било на времето

    Коментиран от #29

  • 27 Киро

    6 1 Отговор
    Най обичам да източвам - язовири, държавни пари и др. ... !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 кУмУнист

    9 2 Отговор
    Хайде да видим дали ще пипне вецовете, едни от най големите проблеми по реките са те. Ще пипне ама друг път, всеки депутат от бсп има поне по 2 такита.
  • 31 Кокорчо

    7 3 Отговор
    Да се запомни, че на днешния ден тотално съм намразил комунетата и техните нови приятелки от пп, дб, итн. Искам моментална оставка от некадърното правителстео! За два месеца блеене измислиха да вдигнат данъците на ай ти сектора! Не става! Оставка моментално! Обешавам вечно да гласувам за БатБойко. Крадеше яко, но знаеше къде да не пипа!
  • 32 Чудно

    3 2 Отговор
    Трябва да се понага на бизнесмените да работят и да плащат нормални заплати, а не да се одържавява отново, като там се назначат някакви пенсионери на минимални заплати!
  • 33 Гешевица

    5 0 Отговор
    Язовирите са дадени под аренда за смешни пари на богаташи и мутри чрез тях да си изпират нелегалните доходи
  • 34 КРА

    3 0 Отговор
    При язовирите, най-големия проблем е състоянието на техническите съоръжения /стени, основни изпускатели, преливници, отвеждащ канал /, а контрола им е пряка отговорност на държавата, когато има такава. Вместо да си упражнява логореята Нинова да започне да си изпълнявя задълженията. Аман от демагози.
  • 35 иво

    3 0 Отговор
    Б О Й К О Я БИ, БИ, БИ, ТАЯ СЕГА "ИЗБИВА" РИБАТА !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Георги

    0 1 Отговор
    Вецове-те са притежание на бивши депутати
    И партийци на БСП Нинова не се прави на
    луда че не знаеш
  • 39 66666

    0 1 Отговор
    Така е , избери си един и отивай да се удавиш.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол