25 Януари, 2022 05:47 2 376 27

Заради скъпия ток: Спират уличното осветление в Оряхово и Козлодуй

  • ток-
  • цена-
  • сметки-
  • улично осветление-
  • болница-
  • свищов-
  • оляхово-
  • козлодуй

Тройното увеличение на сметките за електроенергия застрашават дейността на общинската болница в Свищов

Заради скъпия ток: Спират уличното осветление в Оряхово и Козлодуй - 1
Снимка: БГНЕС

Поради тройно нарастване на сметките за ток за последните два месеца на миналата година ще бъде спряно уличното и парково осветление в общините Оряхово и Козлодуй от днес за неопределено време, предаде БНР.

От местните управи обясниха, че това е единствената икономия, която могат да направят, за да могат да покриват драстичното увеличение на разходите за електроенергия след поскъпването ѝ.

"Ние, общините, имаме единствено и само социални функции. Ние не сме фирми, за да плащаме високата цена, която е за промишления ток. Ние не реализираме печалба. Ние имаме грижа за децата от детските градини - изцяло наша общинска функция, до възрастните хора, които подкрепяме с домашен социален патронаж като им приготвяме храната и няма логика да плащаме тези цени като за промишлен ток", призова кметът на Оряхово Росен Добрев.

Тройното увеличение на сметките за електроенергия застрашават дейността на общинската болница в Свищов. За това предупреди болничният управител Илиян Венков и настоя за спешни мерки от държавата към общинските болници.

54 600 лева е била декемврийската сметка за ток на общинската болница в Свищов при 4000 киловатчаса по-малко потребление спрямо същия период на предходната година, когато сметката е била 19 хиляди лева.

Аналогични са разликите и с ноемврийските фактури, посочи болничният управител Илиян Венков.

„Въпросът е, че ако тенденцията продължи, доста сериозно ще се разклатим финансово като се увеличават разходите. Ние приходите няма как да ги увеличим повече, ако не се промени размерът на клиничните пътеки“, заяви Венков.

Решен е проблемът с недостигащите медици, но има проблем с наличието на медикаменти от групата на хепарините и с доставката на урбазон, коментира болничният управител.

„Получихме някаква доставка, но не е пълноценна. И караме с алтернативни медикаменти“, обясни Венков.

62 % е заетостта на обособените легла в Covid секторите в свищовската болница. Лечебното заведение няма интензивни легла.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Канадска зима 🌨

    55 1 Отговор
    Хах пълен резил в Козлодуй дето е атомната и живеят всички работещи там да е без ток.
  • 2 Те в Кузлудуй

    9 5 Отговор
    И без кекс живеят.Меки са им червейчетата
  • 3 тиквенсониада

    17 6 Отговор
    А в Банкя кога ?
  • 4 Гост

    11 0 Отговор
    И в Хърлец го спряха 😂😂😂😂
  • 5 Като в джунглата

    12 4 Отговор
    Европейска Държава в двадесет и първи век без улично осветления. Тиквата да връща заедно с шиши ГЕПЕНИ милиарди и тогава всичко ще светне.
  • 6 Рахал

    7 1 Отговор
    КОЗЛОЗУЙСКИТЕ И ЛОМСКИ РОМИ СА ОТ НАЙ "ВЪРЛИТЕ" , да не говорим и че са 50% там, но в София това не се забелязва . . . .
  • 7 Просто Кики

    8 0 Отговор
    Нема да се плашите! Скъпите ток и газ ще затрият гнилите общини и бизнеси, и ще останат само силните! Нали така ни учиха в Харвард!?

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    16 0 Отговор
    Заради скъпия ток спират осветлението в Козлодуй аааахахахаха и това ако не е гавра !!! Не знам кое, бате !
  • 9 Бате е и Кевъра ИВанов

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Просто Кики":

    Това е от преди Киро,
  • 10 Ще има и още

    8 0 Отговор
    Ние сме горди и "равноправни" членове на НАТО и ЕС. Като такива сме заплашени от руска агресия, ерго - по тази причина тока се изключва , за се маскираме и за да останем невидими за агресора. А приказките за високи сметки са руски хибридки.....
  • 11 Бай Онзи

    2 3 Отговор
    ИСКАМ НЯКОЙ ДА КАЖЕ КОГА Е ПОСКЪПНАЛ ТОКА ЗА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ !!!

    Коментиран от #18

  • 12 VIVANOFF 🇺🇸

    13 2 Отговор
    Козлодуй, където е АЕЦ Козлодуй. Там ли ще има режим на тока, където ни е атомната електроцентрала??? Още малко ще изтърпя и ще ОТКАЧА и ше стане страшно!!!
  • 13 КИРО ЛЪЖЕЦА

    3 2 Отговор
    Абе ей селяндури, зако" ви е ток бре ? Ей на вдигнах ви цената и на дървата .....тъй предприемам мерки за увеличение на броя на Българите ! Повече ша се прегръщате вечер да са топлите ......а от там и ще има висока раждаемост! Ний канадците у Канада тъй прайм !!!!
  • 14 Да живее ЕС

    9 1 Отговор
    Да живее ЕС - за 10 години намаляхме с почти 1.0 милион, тероризират ни с някакъв ковид-грип и мерки като за ебола, цените хвръкнаха до небето и останахме без енергия.
  • 15 Бай Тошо

    8 0 Отговор
    Хи хи .......да бях ВИ направил още два АЕЦ - а по мое време ! Да има какво да закривате сега и да не стоите на студено ,за да не ви бера кахъра сега !
  • 16 Кирил Петков

    6 2 Отговор
    Продължава промяната в цените на тока. Да ви е честита промяната!
  • 17 Българина

    5 2 Отговор
    Само да напомня обещанията на БМБ ЧЕ БОРСАТА ЩЕ СМЪКНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА.....НА ВИ ДИРЕКТИВИ ОТ СКАПАНИЯ ЕС
  • 18 Бай Онзи

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Онзи":

    От 01юли 2021 КЕВР е одобрил цена на тока за битови нужди : дневна тарифа 0,23155 лв за 1киловат/час с ДДС което е увеличение с 3,73% ! нощна тарифа 0,13668 лв за 1 киловат/час с ДДС което е увеличение с 3,86% ! Та общините да не се оправдават , ако са им по-високи сметките спрямо декември 2020 , причината не е в тези проценти увеличение ! Консумацията на ток са увеличили и то много ! Това увеличение е 3,86 лв на 100 лв сметка , 38,60 лв на 1000 лв сметка !!! Така че е време прокуратурата да се самосезира и да се разбере защо някои общини имат такива сметки ! Цените са предложени и одобрени от КЕВР и са в сила от 01 юли 2021 година !!!!

    Коментиран от #20

  • 19 Един

    4 2 Отговор
    Ако Баба Яга крадеше по-малко в Община Оряхово щеше да има пари за тока
  • 20 Въпрос

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Онзи":

    Кметове и други общински служители на държавна хранилка , не ви ли е известно че по-високите сметки които плащате се дължат на увеличено потребление , защото увеличението на цената на тока е минимално ??? А стига гербераски глупости вече !...
  • 21 П ОРЯХОВСКА П

    2 1 Отговор
    Мисля, че всички жители знаят коя е баба яга
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бдж

    5 3 Отговор
    Така е в Козлодуй,и Лом спират осветлението от днес,за сметка на това в незаконните цигански квартали има осветление и го плащам аз с моите данъци.ТЕ ИМАТ ПРАВА.
  • 24 Язе предлагам :

    0 0 Отговор
    Да спрат тока в цялата държава...........ама и на депутатите
  • 25 !!!?

    4 2 Отговор
    Да честитим на троловете "Козлодуй" и "Последния софиянец" промяната !!!?
  • 26 Ние Гражданите

    4 0 Отговор
    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.

    Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.

    След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.

    Запомнете,че друг вариант няма.

    Електроенергията в България на регулирания пазар!
  • 27 Той

    1 0 Отговор
    Още преди години бях казал , че заради високата цена на тока светлината в края на тунела ще бъде угасена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове