Last news in Fakti

25 Януари, 2022 07:54 1 434 16

COVID отложи делото за "Суджукгейт"

  • covid-19-
  • дело-
  • суджукгейт

Долните две инстанции определиха 2-годишна условна присъда на Мартинов, признавайки го за виновен, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за премиера по онова време Бойко Борисов

COVID отложи делото за "Суджукгейт" - 1
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станало известно като ”Суджукгейт” стигна до Върховния касационен съд. Долните две инстанции определиха 2-годишна условна присъда на Мартинов, признавайки го за виновен, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за премиера по онова време Бойко Борисов.
Вчера висшите магистрати трябваше да заседават по казуса, но по искане на защитата е отложено за 23 февруари, съобщиха от съда. В залата обаче се разбра, че Мартинов е с положителен тест за COVID-19, а държи да участва лично в процеса.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг. пастърма и филе "Елена". Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.
Първата инстанция обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. Цената на този суджук е 8870 лв. За нея Мартинов казал на Проданов, че е за "високи хора" в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават, уточнява вестник "Сега".
Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Като втора инстанция апелативният спецсъд "добави" към вината на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лв. и 30 кг филе "Елена" на стойност 230 лв. Долните инстанции отхвърлиха и иска от над 36 хил. лв., предявен срещу Мартинов от Проданов.

Върховният съд ще се занимава с делото както по искане на Мартинов, така и по протест на прокуратурата и жалба на Проданов, който е граждански ищец и обвинител в процеса, съобщи преди време ВКС. Мартинов настоява да бъде оправдан, или делото да бъде върнато за ново гледане на спецсъда заради съществени нарушения. Проданов не е доволен, че по част от обвиненията Мартинов е оправдан, настоява да бъде уважен искът му, а подсъдимият да бъде наказан по-строго, включително и с глоба и конфискация.
В протеста си прокуратурата твърди, че е нарушен законът и наказанието е явно несправедливо. Затова искат делото да се върне за ново гледане. Пред апелативния спецсъд прокуратурата пледираше Мартинов да бъде вкаран за 8 години в затвора. Втората инстанция обаче подчерта, че няма доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му. Освен това са минали 10 години от извършеното престъпление, подсъдимият е с чисто съдебно минало и безукорно поведение в хода на делото.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    25 2 Отговор
    Нищо няма да откриете.Изядох доказателствата.хо хо хо

    Коментиран от #14

  • 2 VIVANOFF 🇺🇸

    16 2 Отговор
    Естествено че ще отложи, така е угодно
  • 3 Въй

    19 2 Отговор
    СЕГА COVID отложи делото за "Суджукгейт",утре ще е нещо друго,а годините си минават. Делото ще остарее и ще се сбръчка.

    Коментиран от #13

  • 4 адвокат

    19 3 Отговор
    Това не е вярно , защото суджука е изяден от герберистите , и това значи , че няма доказателства !!

    Коментиран от #7

  • 5 Б.Б. от Банкя

    20 2 Отговор
    Ех, хубави времена бяха... Всичко ни беше като бащиния- от суджуците и бизнеса на хората до милиардите в хазната.
  • 6 ха ха

    10 2 Отговор
    на това се крепи държавността , такса управляваща партия
  • 7 морков

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "адвокат":

    е не занесе ли на наблюдаващия прокурор 100тина кила ?
  • 8 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    15 3 Отговор
    Време е да започне делото Чекмеджегейт...
  • 9 БАЙ КУРТИ

    7 2 Отговор
    Тези които се оплакват пак не разбрали . И Ще стане като ТАТЯНА ДОНЧЕВА .500000 не били кинти а круши , СУДЖУЦИТЕ не са колбаси а. сушени сливи . А честито на печелившите .
  • 10 Живко Суджука

    17 3 Отговор
    Делото минава, но срамът и прякорът остават. Утре на внука, ще му казват Малкия Суджук.
  • 11 petar svilenov

    5 2 Отговор
    ТЪПО,ПО-ТЪПО,НАЙ-ТЪПО.ТОВА Е БИЛО НИВОТО НА ВСИЧКИ СУДЖУЦИ-И ДОСТАВЧИЦИ И НАДАРЕНИ.
  • 12 любител

    9 4 Отговор
    драги колеге не се ядосвайте защото в тази продажна страна е така. докато на върха е главния каскет ГЕРБЕРЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНО колкото поразии кражби изнудвания и какво ли не да направи. вижте писанието че всичко това УЖ БИЛО ЗА БОКО ТИКВАТА ами за кой друг нали неговите чекмеджета са пълни с милиони и злато а офшорките с милиарди.така че за да се оправим тази пасмина начело с БОКО ТИКВАТА трябва да се отзове в ЦСЗ в единочки на хляб и вода до живот за геноцида над българския народ.
  • 13 любител

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Въй":

    прав си това чакат да мине давност. хахаха.
  • 14 любител

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    хахаха прав си в чекмеджето имаше само милиони и кюлчета злато ама суджуци не се виждаха. доказателствата вече са в тоалетната там никой не рови. хахаха
  • 15 ФИЛИЯТА

    0 0 Отговор
    ТИЯ ЧАКАЛИ И ЦЯЛАТА ИМ ПАСМИНА НЕ ПЛЮЩЯТ ЛИ ВАРЕНА НАДЕНИЦА ИЛИ КРЕНВИРШИ КАТО МАЛЪК ТОЯ ДЕПУТАТ Е БИЛ ЖИВЯЛ В ГОЛЕМ ГЛАД И ИМАЛ МЕЧТА ДА ВЛЕЗЕ ВЕЧЕР В ,,РОДОПА,, И ДА МААА ДА МАААА ДА МАААА.......И ДА ЗАСПИ ВЪРХУ ОфЧАТА ПАСТЪРМА......
  • 16 Хихихи

    0 0 Отговор
    Поне чекмеджегейт да дочакаме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол