Last news in Fakti

27 Януари, 2022 21:06 2 456 27

Рамадан Аталай: Премиерът да не определя цената на тока

  • рамадан аталай-
  • енергетика

Приемат се грешни решения, смята депутатът от ДПС

Рамадан Аталай: Премиерът да не определя цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Оказа се, че управляващите постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново тази комисия под егидата на политиците. Така Рамадан Аталай от ДПС коментира в "Още от деня" по БНТ намаляването на състава на КЕВР.

"Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност управляващите да могат да влияят на решението на независимата комисия, което е най-страшно. Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР, също буди недоумение", коментира той.

Аталай заяви още, че не познава кандидата за председател на комисията.

"Безпокойствието сред нас е, че министър-председателят заявява, че в тези комисии ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще има основание да намалява цената на електроенергията. Не е работа на нито един министър-председател да се занимава с регулирана цена на електроенергията", каза депутатът.

Той заяви още, че КЕВР е изпълнявал всички законови правомощия.

"Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електроенергията към битовите потребители, лицензиите към всички онези, които искат да произвеждат енергия, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР", поясни Аталай.

Последните години тази комисия беше тръгнала към посоката да бъде онази независима комисия, която да може да поеме целия товар от недоволството от обществото, а не то да бъде разпръснато към политическите формации, обясни още депутатът от ДПС.

"Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на определени решения на КЕВР и оттам допуснахме, че има лобистки интереси. Ако бяхме оставили комисията да си изпълнява задълженията, управляващите да бяха малко повече подготвени, и да бяха предприели онези действия, които всички европейски държави предприеха за компенсиране на небитовите потребители и ако не искаха да събират от ДДС и от акцизите средства при господин Василев, и оттам да се опитат да разпределят средствата, бъдете убедени, че с няколко промени в закона за данъците и таксите, днес общините щяха да получават компенсациите си, днес бизнесът щеше да получава компенсации", обясни Аталай.

Той заяви още, че факторите, които определят цената на газа са свързани с външните пазари, а не само с газа в Чирен.

"Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще дойде момент, когато и газът от Азербайждан ще ни се види много скъп, защото формулата чрез която се определя цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола", алармира Рамадан Аталай.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отегчителни

    39 4 Отговор
    глупости и нищо обективно ръси в Парламента , атакува със селски хитрини от соца и губи ценно време на читавите депутати и граждани на България !
  • 2 Позор

    46 12 Отговор
    Рамадан, ти от една Противоконституционна партия думата нямаш! В Кърджали,Силистра,Разград,Шумен-ако не знаеш турски и хляб не можеш да си купиш. Изчезвай при Ердоган!

    Коментиран от #6

  • 3 pbdan

    46 1 Отговор
    Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeнo шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eлeнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя. Eтo тoвa трябвa дa ce нaпрaви и тo нe caмo тaм, a и в ТEЦ2, ВEЦ, ПAВEЦ.

    Коментиран от #26

  • 4 pbdan

    29 1 Отговор
    В Румъния например само нетните производители на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. Чисто и просто. Тук все да забраним на КЕВР, да компенсираме бизнеса, въвеждане на квоти, енергийни помощи и какви ли не щуротии. Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.
  • 5 Grindr

    4 18 Отговор
    Цената на тока може да бъде определяна единствено от потребители на Grindr!

    Коментиран от #10

  • 6 ти пък

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Позор":

    То в Конституцията пише , че здравеопазването е безплатно,ама не е. А тези поне влизат в Парламента, с гласовете на български граждани, какво му е не конституционно
  • 7 9876

    29 10 Отговор
    БЯГАЙ В ГЕРМАНИЯ,БЕ МРЪСЕН ТУРЧИН! ЛЪЖЕШ И БЪЛГАРСКИТЕ ТРУДОВИ ТУРЦИ,ЗА ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА.ВИЖ,СЕ-ПОБЕЛЯЛ СИ ОТ ПЛЮСКАНЕ И ДАЛАВЕРИ КАТО ВЕЧЕН ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.

    Коментиран от #11

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 3 Отговор
    КЕВР мафия кожодери фашисти
  • 9 Кики

    20 5 Отговор
    Сус бе кьопек
  • 10 напушен

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Grindr":

    От активните или пасивните потребители?
  • 11 Патриот

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "9876":

    Този ли лъже???Боже Боже,що патриоти минаха през парламента,а България е все по зле
  • 12 Корупция

    24 2 Отговор
    Твоето име е корупция! Твоята мисия е корупция! Твоята вяра е корупция!
  • 13 zuio

    23 6 Отговор
    тоз ма-л защитава на доганя тецовете.
  • 14 8543гг

    25 6 Отговор
    ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ВСИЧКИТЕ КАТО ТОЯ ОТ ДПС ДА ПРИГОТВЯТ ДЮНЕРИ В ЗАТВОРА! ТАЗИ ПАРТИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА.
  • 15 Реформа в бех

    13 2 Отговор
    Или да се закрие или да се реформира!
    Там са ДПС !
  • 16 Радослав

    10 3 Отговор
    Разни резани карабини пригласят на некакви други крадци, защо нещо било едикакси направено…резултата така или иначе е едно големо нищо.
    Промените трябва да бъдат в полза на хората и веднага, другото е фонов шум, за отвличане на вниманието. Занимават народа с неща дето в крайна сметка няма нищо да разрешат, защото проблема както винаги е системен. Докато не започнат да ги вкарват по затворите промяна няма да има, а за да стане това трябва революция!
  • 17 Далавера

    8 4 Отговор
    Вергиле, като какъв се изказваш? Какво мислиш за Шиши, Сава (Андреев) или Ментата? По тези въпроси ще мълчиш като риба, за да не ти спрат кранчето!
  • 18 Мухарем

    11 2 Отговор
    Това означава, че мощностите на ДПС не функционират- губят пари, а са роложили толкова много, да им се случват нещата. Енергийната карта и Харта в България е ориентирана да работи в тяхна облага. Сега е смутно, размирно, не го контролират и буйстват. Неизвестните са повече от "регулацията" до скоро, дирижирана и ортанизирана с лобистко законодателство. За новата власт в тази криза ще е от полза същата, ако знаят какво да "лекуват", ако незнаят и са били екскурзиавти в съответните университети, да напуснат сцената на политиката в България!
  • 19 Да,бе

    14 2 Отговор
    А кой да ги определя?Може би философския хидроаматьор ,етнически рекетьор и милиардер,а?А,бе хубаво си отидохте при "майка си",ами що се върнахте да съсипете държавата.
  • 20 мой

    12 3 Отговор
    Радаман Алтай да не определя какво да определя министър-председателят.
  • 21 Ще Секнете

    13 5 Отговор
    А кой да я определя Доган ли!?Сега трябва да ви накарат да плащате двоините сметки на държавата защото почитният предцедател години на ред взима пари от ТЕЦОВЕ и ВЕЦОВЕ!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пффф

    13 4 Отговор
    Разбрахте ли, кой лапа от астрономическите цени на тока? Тези боклуци са за затвора.
  • 24 Hoho Boho

    6 2 Отговор
    С токът ни лъжат.
    Централите са същите, каквито си ги имаме..
    Цените на ядреното гориво, кюмюрът, водата и вятъра са си същите..
    Газ почти не ползваме...
    А токът поскъпна пет пъти.
    Защо?
  • 25 хасан

    2 2 Отговор
    Реве копойът, защото държи сумати и централи за зелена енергия, и е на далавера от това колкото е по-скъп токът! Начи него не го е грижа колко нараства цената, как хората изнемогват, и тръгнал да търси сметка на хората които се опитват да се справят с кризата. Теб ли да питат бе перал нещастен колко да струва тока. Изгнийте всички обирджии, горете в ада, проклинам ви всички крадци от дъното на душата си
  • 26 Войникът 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "pbdan":

    Този субект е защитник на техните хора в бизнеса с ВЕЦ и тем подобни ,които ни цакат с чадъра на КЕВР с ток на огромни цени ! Тези трябва да се изметът един път за винаги и да си получим нашия народен ток от АЕЦ Козлодуй ,който да е почти 50% по евтин от сегашната плащана цена от Нас !
  • 27 Анонимен

    0 1 Отговор
    На вас ви е криво защото дерибеиствате по Марица изток
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове