3 Февруари, 2022 12:20 5 163 20

Васил Велев с мрачна прогноза

  • васил велев-
  • аикб-
  • инфлация-
  • икономически растеж

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев

Васил Велев с мрачна прогноза - 1
Снимка: БГНЕС

В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата.

Икономическият растеж за 2024-а е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки.“

Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира:

„Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец.“

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев.

„Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка.“

С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с цените на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в „помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката“.

„Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години.“

При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Васил Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.

Относно разразилата се война около „Булгаргаз“ Васил Велев заяви:

„Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при смяната на бордове.“

„Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна“, посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.

Според Велев зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които „не са от първа необходимост“, защото „пази хората, насърчава ваксинирането“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никакви

    32 0 Отговор
    пари за мошеници и далавераджии !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БиБи

    12 8 Отговор
    Ако ме помолите учтиво, мога да се върна и обещавам растеж! Няма по-подготвен, знаеш и можещ от мен!

    Коментиран от #18

  • 4 Борсаджия Светлин Ламбев

    17 0 Отговор
    Айде, айде на тока! Евтино, евтино го давам! Айде на прЕмоцията! Днеска е 500 лв, утре ще е 650! Всякакъв имам -зелен, ядрен, кафяв...екологичен е! Не се блъскайте, моля! Един по един, няма да стигне за всички! Ама имам и свещи и газени ламби евтини!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бойко

    12 4 Отговор
    Днес съкращавам 20 работника утре още толкова. Ще работя с тези на минимална заплата1
  • 7 17 10

    16 2 Отговор
    А аз не съм чувал нещо оптимистично от този!
  • 8 Българка

    12 4 Отговор
    Злата прокоба пак се изказа. Тоя като го видя и изпитвам неистово желание да си измия ръцете.
  • 9 ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ

    14 9 Отговор
    Докато не съсипем бизнеса, ама целият бизнес, едър, дребен, среден плюс общественият сектор, общини, здравеопазване, образователна система, детски градини, никакви пари не даваме ние с Кирчо и Асанчо! Може да гледате само Лорелайчо по телевизията, как харчи 9 милиарда от вашите пари за икономически растеж! А кога ще дойде растежа ще ви кажем, когато му дойде времето. За вътрешни хора имаме добра оферта: срещу прилична сума може да гледате финансовополитически секс "Ще ви дадем възможност да следите 24/7 как нарастват нашите сметки в банките!
  • 10 Велев, Велев с това тихо и кротко

    9 2 Отговор
    говорене, цялата дебилна сган от Протестъри на Промяната остава с твърдото убеждение, членовете на вашата бизнес организация са цъфнали и вързали или крайна сметка имат едва, едва някакви бегли затруднения. Ще ти кажа как се прави искане за компенсации пред Просташко правителство. Отиваш на срещата тихо и спокойно, но всеки с по една кирка и си сядате кротко на масата за преговори. Когато Асанчо Ококорения или Киро Папура, Рашко Имотния или който да е друг "ентелегент", почне да ви будалка, става единият от вас и със всичка сила забива кирката в масата на половин метър от Ококорения и пак си сяда. Ако Ококорения продължи с простотиите, става друг
    и с всичка сила забива своята кирка в масата на една педя от него. А ако не му дойде акъла става следващият и я забива със всичка сила една педя по-напред! И тогава всичко ще е наред! Пари за идеята не искам! Ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 11 Седнали едни хора във Враца съвсем

    11 2 Отговор
    правилно да искат да ги лекуват, а други искат оставки, ама то както е тръгнало, те Болниците направо ще ги затворят, щото не могат да си плащат сметките. Иначе на училищата им е лесно, като нямат пари за отопление и осветление пускат децата или във ваканция или ги пращат да си одат дома на "онлайн обучение", общините освен че изгасиха тока навсякъде и спряха парното, почнаха да затварят кепенците изцяло и да и пращат гражданите в Министерския съвет да им вършат услугите и да им издават документите. До седмица две и детските градини и ясли ще ги разпуснат, щото децата не могат да живеят при 5 градуса Целзий и тогава вече ще сте сигурни че ПРОМЯНАТА Е ДОШЛА! Сега тука можете да викате "Ура-а-а-а-а-а-а-а!"
  • 12 ПРОМЯНАТА ИДВА-А-А-А....

    16 1 Отговор
    БЯГАЙТЕ-Е-Е И СЕ СПАСЯВАЙТЕ, КОЙ КЪДЕ МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ-Е-Е!
  • 13 Watchdog

    9 0 Отговор
    Фалитите предстоят. Болници... Само срещу заплащане на "реални" цени, както обичат да казват от бранша. Театри училища и детски градини не ни трябват... Музеи пък съвсем... Ще вдигнат още данъците, но ще има много хора без доходи така че събираемостта ще е същата. За рекламации се обаждайте в Брюксел... Там ще ви дадат допълнителни напътствия как да се още по енергийно "ефективни".
  • 14 Гост

    4 3 Отговор
    Този да гушне Костов и към вечността!
  • 15 Кумунис

    7 3 Отговор
    Всичко , което натрупахте, сега ние кумунизтити ще го изядем.
  • 16 Рашо

    8 1 Отговор
    Бай Васко бизнеса трябва да се издържа сам, а не от помощи ако разчита на помощи значи че това не е бизнес. Държавата не е длъжна с парите на обикновения човек от данъци да издържа "бизнеса" и ромеите. А пък ти и оня "ресторантьор" сте постоянно недоволни.
  • 17 асдаа

    4 2 Отговор
    Велев още ли не са го тикнали в панделата дето му е мястото на тоя престъпник? В България повечето бизнесмени са престъпници на свобода.
  • 18 Комита

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "БиБи":

    Мълчи.Че баи Ставри е строг но справедлив и най вече търпелив.
  • 19 марин

    0 1 Отговор
    ако работиш за тоя ще те остави да умреш от глад и жажда .........
  • 20 МНОГО ГО ГИ

    0 0 Отговор
    ЗАБОЛЯ ОТ ДУМИТЕ НА "КОКОРЧО".
    БРАВО ВАСИЛЕВ МАЧКАЙ УЯДИНИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове