3 Февруари, 2022 18:05 1 960 33

Цацаров за приетата му оставка: Политическа заря

  • сотир цацаров-
  • оставка

Оставката беше подложена на дискусия не като самата оставка, а като дискусия, която прерасна в 2-часова дискусия. Трябваше да се намери начин да осигурят и моето присъствие в парламентарната зала

Цацаров за приетата му оставка: Политическа заря - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Сотир Цацаров заяви пред медиите, че е било уместно поне да бъде поканен и да присъства на гласуваната му оставка като председател на КПКОНПИ в парламента вчера, за да може каже и той какво мисли пред депутатите.

Цацаров участва в обсъждането на бюджета на КПКОНПИ за догодина в антикорупционната комисия в парламента.

"Дебатът вчера беше доста дълъг, неочаквано дълъг дори. Ако трябва да говоря шеговито, в този дебат се чуха приказки от типа на:

"и дойде денят да се споменава името на този, чието име не се споменава в тази зала" и какво ли още не. Ако трябва да кажа сериозно, мисля, че госпожа Митева беше най-точна от правна гледна точка.

Тя каза, че просто е подадена оставката и тази оставка трябва да бъде или приета, или отхвърлена. Тя не се дискутира, тъй като е подадена по съответния ред.

Оставката беше подложена на дискусия не като самата оставка, а като дискусия, която прерасна в 2-часова дискусия. Трябваше да се намери начин да осигурят и моето присъствие в парламентарната зала.

Не, че толкова ми се иска да вляза в парламентарната зала, а просто когато 2 часа сипеш обвинения и какво ли не, елементарната коректност изисква този, върху когото сипеш обвинения, поне да каже две приказки в отговор на всичко това. Но щом са решили да го направят така и тази политическа заря им необходима, ок, няма никакъв проблем", коментира Цацаров.

Вчера депутатите гласуваха със 197 гласа "за" мандатът на председателя на антикорупционната комисия да бъде прекратен предсрочно. Против и въздържали нямаше. Така от 1 март 2022 г. Цацаров няма да е председател на Антикорупционната комисия.

Цацаров подаде оставка на 17 януари, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет малко след това.
"В комисията работят добри професионалисти. Незаетите щатове се увеличават с всеки ден, защото хората търсят работа другаде, в това число и в частния бизнес, предвид на насажданата всеки ден несигурност.

Всеки законопроект, който излиза от изпълнителната власт трябва да мине през комисията за корупционни рискове. Законът за държавния бюджет е съгласуван без данни за корупционен риск. В Народното събрание (НС) е внесен законопроект, който съдържа 106 параграфа. Съгласуваният в комисията е със 17 параграфа. Това са 89 несъгласувани разпоредби", каза Цацаров пред комисията.

Комисията прие бюджета на първо четене с 9 гласа "за" и 6 "против". Нямаше въздържали се.

"Един от малкото, които че трябва да стане, което да стане. Оставката не се дискутира, защото тя е подадена. Проведе се близо двучасова дискусия. Не, няма да ставам защитен свидетел. Ще ставам прокурор", каза пред журналисти Сотир Цацаров.

"Постоянно в общественото пространство се говори за разделяне на комисията. Преформатирането го разбират като ревизиране на исковете. Няма капацитет за изготвянето на такъв законопроект. Допускам, че той се пише.

Но, повтарям, професионален капацитет не съществува. Новата агенция за разследване не се възприема толкова еднозначно, колкото се опитват да я представят.

От 1 март аз ще бъда прокурор във ВКП", отсече Цацаров. Според него до настоящия момент от правосъдното министерство в комисията не било постъпило нищо, "дори лист хартия".

"Да твърдиш само "Аз имам сигнали", "Аз мисля", "Аз възнамерявам" - това е политическо говорене. Прокуратурата винаги е имала професионален капацитет. Тя от време оно е имала тази структура.

Тя е подложена на дива критика от човек, който не стана главен прокурор. И който тогава, когато кандидатстваше за главен прокурор не каза и дума за реформа на прокуратурата, че сега толкова иска да я реформира.

Казвам, че всичко това е политическо говорене. Всичко е политика, всичко е политически дим", уточни Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ф акт

    31 7 Отговор
    Мазняр
  • 2 Цаца

    32 6 Отговор
    Пореден наглец от корумпираната ни политическа класа,който се смята за недосигаем и недостижим.

    Коментиран от #10

  • 3 Антигербер

    28 4 Отговор
    Има Видов ден.
  • 4 наглец

    29 6 Отговор
    ей боклук защо влязохте в политиката ти и каскета , знаеш ли , че това е антиконституционно ?
  • 5 Масови убийства в България

    12 8 Отговор
    В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
  • 6 ///

    12 2 Отговор
    "..."Един от малкото, които че трябва да стане, което да стане. Оставката не се дискутира, защото тя е подадена. Проведе се близо двучасова дискусия. Не, няма да ставам защитен свидетел. Ще ставам прокурор", каза пред журналисти Сотир Цацаров...."....дрън--дрън :))
  • 7 Иван

    13 3 Отговор
    Само 0.50ст. и е готов с дървено пардесю.
  • 8 Е как бе

    8 6 Отговор
    Нали трябва да се демонстрира "чегъртане".. ! За прах в очите !
  • 9 3.14К

    9 2 Отговор
    Цацаров прескочи Коледа!
  • 10 Ко прайм...?!

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Цаца":

    Тоя е абсолютен Наглец...!Заучил е с годините,разните му там юридически хватки и лафове и се премята,като спортист на висилка...!НО...!Време е вече да стъпи на земята и разбере,че неговата свърши...!Вече не е интересен...,а и реалностите доказват,че си е затварял очите за много нарушения и далавери с политическа - ....ГЕРБ-аджийска цел... !И затова сега най-малко има право да употребява израза...- ,,политическа заря"...!
  • 11 ИСТИНА Е

    13 5 Отговор
    Тоз е виновен за фалита на КТБ, като не разследва виновните мафиоти от дпс и герб. От 4 год. Не искат да върнат Ц Василев тук защото много ще изгорят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цацъров

    10 5 Отговор
    Много се надценяваш. Времето ще покаже дали е сигурно убежището ти във ВКП. Все по явно е къде се приютяват всички свързани с 12 годишния батак. В столична ощина и прокуратурата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пи4

    6 3 Отговор
    Дебела корупция!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чернишевски

    11 1 Отговор
    Нагъл си много, но рано или късно ще ти бъде потърсена сметка за нарочния фалит на КТБ.
  • 20 Ето това е Раят

    2 1 Отговор
    дреме му на пичът.Излъчването на нагъл позитивизъм е съпроводено с осигуровка до 9-то коляно.А кажете му нещо.А да видиме кой ще посмее да го разследва. Около него говорилня, а той си е в облаците
  • 21 А ПО ЛЕКО

    8 0 Отговор
    ПРАСЧОООО, ЗНАЕМ ......КОЙ СИ ТЕ ИЗБРА, ДА МУ ОБРИСВАШ ГА ЗА , А НЕ СЕ ПРАЙ НА РЕПРЕСИРАН !!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АлченКорумиранТип

    8 0 Отговор
    Слугата и поддръжник на ББ трябва да е в затвора или да се скрие в мишаДупка. Много хора знаят, какви ги е вършел този "прокурор"
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 До ком.54

    3 1 Отговор
    По-скоро обратното мафиотите се освобождават от ненадеждни,за да няма свидетели за престъпленията им.
  • 27 Много

    3 0 Отговор
    щастлив тоз наглец,че се изхулва навреме,а недоучения Гешев ще гори ,има защо.
  • 28 !!!!!

    3 0 Отговор
    на чеверме ……на розаво прасе
  • 29 Гнус

    1 0 Отговор
    Сотирчо е станал комунист преди да влезе в казармата. Причините за това са най вероятно две: или е бил убеден в правотата на комунистическите иде, или се усетил, че ако не е комунист няма да може да краде безнаказано! И двете причини са нечистоплътни и предизвикват погнуса!
    Има и трета - такива бяха времената?! Сотирчо, и аз (по възрастен съм!) живях по тези времена, но не станах!!!
  • 30 Jjj

    3 0 Отговор
    Този е по гнусен от Джаба.
  • 31 Наглее, защото не сее разплел чорапа

    2 0 Отговор
    Още, като тръгне да пада Гешев, ще мусе скрие усмивката! Въпрос на Месец!!
  • 32 Нели

    1 0 Отговор
    оставкаа ЗАТВОООООООР
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове