Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 14:05 784 14

Станишев към Ковачевски: ПЕС подкрепя диалога и нова динамика между България и РСМ

  • сергей станишев-
  • димитър ковачевски

СДСМ и Зоран Заев имат историческия принос за проправянето на пътя на Северна Македония към ЕС

Станишев към Ковачевски: ПЕС подкрепя диалога и нова динамика между България и РСМ - 1

„ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години последователно отстоява членството на страните от Западните Балкани в ЕС. Оценяваме приноса на правителствата на СДСМ за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и за разрешаването на спора с Гърция. Тези стъпки промениха целия климат на процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС. Сега е важно да се намерят решения на оставащите въпроси в диалога с България, а принципите, заложени в Договора за добросъседство, да се уплътнят с реално съдържание и резултати.“
Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с македонския премиер Димитър Ковачевски в централата на ПЕС при първото му посещение в Брюксел за среща с лидери от ЕС и НАТО.

„СДСМ и Зоран Заев имат историческия принос за проправянето на пътя на Северна Македония към ЕС. Заев прояви смелост и плати висока политическа цена, за да разреши дългогодишния спор с Гърция. Сега от двете страни се очаква същото политическо лидерство по отношение на спорните въпроси между България и Северна Македония. В противен случай, оставяме дебатът да бъде воден от националистите. Именно те, преследвайки лични и партийни интереси, допринесоха за изострянето на отношенията в последните години.“, заяви Станишев.

„Новото лидерство в двете страни е шанс за нова перспектива. Това беше демонстрирано с посещенията и срещите на високо ниво в последния месец. Трябва да се подкрепи добрата воля и усилията за намиране на решение. Фокусът върху общите интереси – за мир и сигурност в региона, за инфраструктурна свързаност и инвестиции – позволява да погледнем не само към историческите въпроси, но и към бъдещето. Важно е да има диалог и на ниво гражданско общество, така че човешкото лице в отношенията между двете страни да излезе на преден план. Този подход ще получи подкрепата на ПЕС, защото разширяването на ЕС няма да е приключило докато Западните Балкани не са част от Съюза. А това е в интерес както на Северна Македония, така и на България.“, посочи Станишев.

От своя стана премиерът Ковачевски изрази благодарност за подкрепата на ПЕС за демократичните процеси в Северна Македония, които са допринесли за членството на страната в НАТО и проправянето на пътя към ЕС.

“Внасяме нова динамика в диалога с България, заедно с премиера Петков. Чрез работните групи, но най-вече с позитивната воля от двете страни, сме изцяло посветени на намирането на решения. Вярвам, че така ще преодолеем застоя и ще създадем положителни условия за евроинтеграцията на Северна Македония.”, заяви премиерът на Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двама

    12 1 Отговор
    и един плъх помежду им !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СериГЕЙ повръщам

    12 0 Отговор
    като ти видя подплата мутра.
  • 4 Станишката

    17 1 Отговор
    и той Родината продава, тезите на Коминтерна изпълнява, с душманите на българите се сродява.

    Коментиран от #9

  • 5 Откога

    10 0 Отговор
    макетата се превърнаха в единствен и абсолютен приоритет за българските политици и защо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    Македонско еврейския съсел си показа мутрата с конгениални мисли.
  • 9 Е ти какво

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Станишката":

    очакваш от чифутин. Те винаги си остават такива и никога не трябва да им се вярва. Честност и благодарност към гоите не проявяват никога. Историята е пълна с такива примери. За това никой, никъде не ги обича.
  • 10 Моряка

    1 0 Отговор
    Ей,че некомпетентни коментатори.Първо,родината на Станишката е Украйна,град Херсон..Второ,баща му не е Станиш Бонев,а много по нагоре-Димитър Станишев.Трето,Станишката е свикнал да предава по наследство(баща му е един от тримата най близки съпартизани на Тодор Живков,коита го предадоха( Другите са Д.Джуров и Йордан Йотов).Лично мнение,че гейството му е повече духовно.Изпрати навремето друга сродна душа,( външния министър Вигенин да признае един от първите в света нацистките превратаджии в Киев.Ко му коства да ни продаде на Македония.(Гьонсурат,сър).
  • 11 Българин

    2 0 Отговор
    Този мишок откъде изпълзя, каква динамика сънува, продажник нещастен, абе такива като тоя майка си продават за 1 сребърник.Защо въобще му пишете глупостите.
  • 12 А бе станишка

    0 0 Отговор
    След тези ти изказвания само ОМО прах за пране ще гласуват за теб(към 1000 ментета)! Дано си си направил сметката продажнико!
  • 13 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Даже и савецкио полуевреин им го каза на бившите българи!
  • 14 нико

    0 0 Отговор
    Долна ПОДЛОГА ,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове