4 Февруари, 2022 15:20 39 085 84

Гражданската отговорност вече мина 1000 лева, ето за кои шофьори

  • цена-
  • гражданска отговорност-
  • шофьори

Традиционно младите водачи на възраст под 25 г. са смятани от застрахователите за най-рискови на пътя, защото те нямат достатъчно опит зад волана. Шофьорският стаж също влияе на цената

Гражданската отговорност вече мина 1000 лева, ето за кои шофьори - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Малко над 1000 лева струва вече най-скъпата застраховка „Гражданската отговорност“ за шофьора с най-рисков профил – младок до 25-годишна възраст, с малък стаж зад волана и мощен джип, сочат изчисления на „Телеграф“.

Сметките са за младеж на 20 г., чийто автомобил е с мощност над 118 киловата и с регистрация в София. Наличието на виновно причинено пътнотранспортно произшествие в последните 3 г. вдига още цената на застраховката – в случая с няколко десетки левове.

Традиционно младите водачи на възраст под 25 г. са смятани от застрахователите за най-рискови на пътя, защото те нямат достатъчно опит зад волана. Шофьорският стаж също влияе на цената. Карането в голям град като София, където трафикът е напрегнат, още повече оскъпява гражданската.

Оказва се обаче, че поскъпването на застраховката през последната година – от януари 2021 до януари 2022 г., по показател възраст на водача е най-малко именно при шофьорите под 25-годишна възраст.

Полицата за тях се е оскъпила средно със 7,13%, или 30,07 лв., и вече стига средно 463,78 лева. Това сочат изчисленията от онлайн калкулатора на платформата 24ins.bg.

Те са при следните допускания – МПС над 15 г., регистрирано в София, мощност на автомобила до 110 киловата (150 конски сили), гориво – бензин, шофьорски стаж на водача над 5 г., без ПТП през последните 3 г.

За сравнение, оскъпяването при водачите до 45-годишна възраст е доста повече – с 26,23%. Въпреки това те продължават да плащат по-малко спрямо младоците – средната цена за тази възрастова група към януари 2022 г. е 334,78 лева. Още по-силно е поскъпването на средната цена на застраховката за възрастовата група 45 г.+ - с 34,72%, или с близо 90 лева, до средно 347,29 лв.

Като цяло, вземайки предвид и трите възрастови групи, гражданската през последната година се е повишила средно с около 33 лева – от 320 на 353 лева.

Най-ниската цена е скочила от 199,80 лева на 240 лева, а най-високата от 948,85 на 1004,95 лева. В тази статистика са включени тарифите на 11 компании, но само за нови клиенти, тъй като при преподписване на договора с вече съществуващ клиент много застрахователи дават отстъпки.

Поскъпването на гражданската се обяснява с възстановяване на тарифите на нива, близки до тези отпреди пандемията. Локдаунът и въведените ограничения заради COVID-19 свиха значително пътуванията в началото, оттам намаляха и пътнотранспортните произшествия и щетите, които застрахователите плащат, особено тези в чужбина, където се плащат огромни обезщетения.

С възстановяване на пътуванията вече се вдига и гражданската.

Представители на застрахователния бранш обаче твърдят, че поскъпване реално няма, просто през януари са отпаднали някои промоции, които компаниите традиционно дават през декември. Поради тази причина клиентите остават с усещането, че тарифите са вдигнати, обясни Юри Копач, зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Някои застрахователи имали промоции за държавни служители, като отстъпката стигала до 20%. Имало и отстъпки за нови клиенти с до 15%. Промоциите традиционно се дават в края на годината, за да се привлекат повече клиенти.

Според Копач с тях водачите могат да си спестят доста сериозни суми, като не е задължително застраховката да изтича точно в края на годината, както беше навремето – тя може да се сключи с отлагателен период и да влезе в сила на по-късна дата.

Три пика на сключване на полицата

По думите на Юри Копач сключването на „Гражданска отговорност“ има три пика през годината. Единият е през август, когато с фалита на компанията „Олимпик“ около 200 000 нейни клиенти излязоха на пазара.

Следващите два са през ноември и декември и са свързани с факта, че в миналото застраховката изтичаше в края на всяка година и се подновяваше от 1 януари. Макар това да отпадна, все още полиците на много хора са така, обясни Копач.

Хоум офисът не намали трафика

Хоум офисът не е намалил трафика, хората си карат колите, коментира още Юри Копач. Връщането на возилата по пътищата след първите месеци на пандемията вдигнало и щетите. Най-голям проблем за застрахователите са тези, причинени от БГ автомобили в чужбина, защото сумите на обезщетенията там са огромни.

Застраховател на българско МПС, причинило катастрофа в Италия, трябва да плаща стотици хиляди евро. Резервът, който компаниите отделят за катастрофи във Великобритания пък тръгва от 20 000 евро, още преди да са оценени щетите.

В чужбина се отчитат и много застрахователни измами, но дори да има съмнения за такива, правилото, залегнало в споразумението „Зелена карта“, е първо плащаш, после жалиш, коментира още Копач.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    118 5 Отговор
    точно на тия от тая категория толко им излиза пиенето и белото за една вечер.....много ще се уплашат да знаете

    Коментиран от #39, #70

  • 2 Щора

    68 1 Отговор
    Тази новин е рециклирана. Но все пак да си кажа - Аз на вас....., нещо друго няма ли да поскъпне?

    Коментиран от #37, #69

  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    135 3 Отговор
    Гражданската отговорност нито е гражданска , нито отговорност ‼️ Тя е нещо между данъка и каско ‼️

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Петър

    151 3 Отговор
    За пореден път се убеждавам че държавата и мафията работят заедно,рамо до рамо,ръка до ръка!!!

    Коментиран от #29

  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    122 2 Отговор
    Какво се случва , ако синът кара кола която се води на майка му ❓‼️

    Коментиран от #10, #49

  • 6 Петър

    75 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    А защо не отпада зеленият стикер за сключена ГО?

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тя си е

    69 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    ... за джоба на едрата олигархия!!! 26 години я плащаме. Хиляди даваме, а през целия си съзнателен живот и десетки хиляди!!!

    Коментиран от #53

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петър

    124 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Именно,това в България не е застраховане,това е оганизиран от държавата хаос и обирджийство

    Коментиран от #16

  • 11 Браво

    130 3 Отговор
    Цените отново европейски, а заплатите африкански 🌍. България достоен член на третия свят.

    Коментиран от #78

  • 12 Димитров

    88 2 Отговор
    Който иска зелена карта да плаща повече,а не както сега,искаш,не искаш плащаш!? Така е справедливо,но пък техните джобове искат все повече!
  • 13 9642

    80 2 Отговор
    Да попитам автора на статията ?
    От кога Гражданската отговорност е на ВОДАЧА (шофьора), а не е на автомобила ???
    Автомобилът може да личен (баба, дядо, мама,тате), фирмен, на лизинг, ...

    Коментиран от #15, #48, #72

  • 14 ГГГГГ

    34 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Защото тоя с тоя бизнес които е само един на пазара в БГ , няма да лапа парички
  • 15 Факти

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "9642":

    Тя е на собственика на превозното средство! Било то Физическо лице и ли ЮЛ.

    Коментиран от #18

  • 16 ТИР

    68 11 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    По точно България е позволила на чужди Компании да Ограбват Българският Народ,Същото е и с ТОЛ таксите, Дано скоро Възраждане да повдигнат Въпроса,
  • 17 Матей преображенски

    80 8 Отговор
    Немедлено отмяна на зад.застраховка!!!Това е пладнешки обир и пълна безсмислица,който иска ,нека си застрахова собственото МПС,това със задължителната застр. ще да го е измислил някакъв възпален алчен ев рей-ски мозък и сега са го превърнали в същинско кожодерство.Веднага го отменяйте,ми-мич-ка-та ви ше-е-ба ,тъ-па-на-ри-гнусни,от свят години не мога да ползвам лично мпс заради липса на финикийски знаци,ще ви ра-бия му-цу-ни-те не-на-ситни!!!
  • 18 Петър

    42 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факти":

    Много често собственика на МПС няма СУМПС,как тогава ще направи нарушение?

    Коментиран от #54

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    72 3 Отговор
    Да не забравяме, че мутрите от мафията започнаха със застрахователен бизнес. Явно все още в тая сфера някои неща не са се променили

    Коментиран от #74

  • 21 На 26 съм

    55 5 Отговор
    Живея в Аликанте (Испания) купих си Октавия 2011 и гражданската ми е 284 евро с включена Пътна помощ!

    Коментиран от #25, #33, #57

  • 22 XXL

    31 3 Отговор
    Туй дето го пише в статията трябва да е бонуса. Сега напишете колко ще е малуса.
  • 23 TROY

    13 7 Отговор
    Решението е изключително лесно.гражданска отговорност на кижката по електонен път. Подкарай и космическа совалка после. Който няма баталя за скрап.

    Коментиран от #52

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти си

    2 10 Отговор

    До коментар #21 от "На 26 съм":

    Това ти е месечната тарифа , нали ?

    Коментиран от #50

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана

    38 5 Отговор
    Вероятно имаш книжка от дълго време и си карал без произшествия последните години.В чужбина е от основно значение къде живееш и колко километра минаваш за година.Защото има значение дали караш 5000 км.или 30 000 км за година,нали?В България мутренското застраховане не се е променило. ,а и по-зле става.

    Коментиран от #63

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 4 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    има ли държавен застраховател?


    ако няма , кирчо или кокорчо да каже защо няма?

    защо държавната кат върши работата на частника?

    защо мвр подпомага със глоби частни организаций?

    мафия, мутри

    Коментиран от #34

  • 30 Niknay

    47 0 Отговор
    Немога само да разбера каква е връзката между годините на колата , вида на горивото и цената на застраховката! Моля ако има някой запознат с тази нелогично формула да ме просветли ! Благодаря предварително...

    Коментиран от #38

  • 31 Пълни мошенници

    30 3 Отговор
    ни грабят под вещото ръководство на новите управляващи !
  • 32 Шампиона

    34 1 Отговор
    Накрая ще спрем да ги плащаме и ще си решим проблемите..

    Коментиран от #36

  • 33 TROY

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "На 26 съм":

    Аз пък много време се водих, че живея във Хамбург (Германия). Помежду плаванията.
  • 34 Петър

    20 1 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Прав си,това са елементарни въпроси на които никой държавен безработник не желае да отговори,знае отговорите,но няма да отговори.
  • 35 Коментар

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ей такива "капацитети" като теб, дето без провокация плюете наред над 90% от сънародниците си, сте най-опасни на пътя и не само!
    Самочувствието ви е нещо средно между това на Брад Пит и Айнщайн, а реалността е, че в черепните кутии сте нещо средно между тризначките и Боко!!!
  • 36 Niknay

    19 2 Отговор

    До коментар #32 от "Шампиона":

    А бе то хубаво да спреш да плащаш ама дали ще можеш да платиш сам от джоба си ако одраскаш бронята на някоя S класа .....
  • 37 Гошо

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щора":

    Сиренето от 10лв кг на 15 лв кг
  • 38 Петър

    19 5 Отговор

    До коментар #30 от "Niknay":

    Няма кой да ти отговори. Според мен,на новите автомобили ГО трябва да доста по скъпа от на старите автомобили.
  • 39 Гаглей

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Не е толкова за 200 лв се правя на дармадам.
  • 40 Последния Софиянец

    13 5 Отговор
    Продължаваме промяната !. И аз вдигнах цените в заведението ми. То в държавата на MyHчо така ще е.
  • 41 БУГАТИТЕ ПААААК ПИЧЕЛЯТ

    27 1 Отговор
    НА ТЯХНИТЕ 950. ЛЕВА ИМ ДИГАТ 50 ЛЕВА А НА БЕДНЯЦИТЕ ОТ 200 ЛЕВА ДИГАТ С 40. ЛЕВА...НЕСЪРЪЗМЕРНО УВЕЛИЧЕНИЕ В ПОЛЗА ЖИПОВЕТЕ НА ЧУРБАДЖИИТЕ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Щурчо

    30 0 Отговор
    Като цяло, цялата рабоата е търгашка! Застраховката, трябва да е лична, на водача, защото не мога да управлявам повече от едно МПС, къде е смисъла в сегашното статукво, освен дрането с едни пари .....
  • 44 TROY

    33 0 Отговор
    Келеш на пътя е по опасен от маймуна със граната.
  • 45 Azz

    34 0 Отговор
    А какво стана с прословутата система бонус-малос? С произшестивие или сто??
    Или дайте да дерем всички наред !!!! Искаш не искаш зелена карта - плащаш !!!!
    Синовете на богатите бандити карат с по 200 км и толкова висящи дела,ама тях закон не ги лови....
    Алчни мутри!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 От чужбина

    36 0 Отговор
    ДА, застрахователите първо да ПЛАЩАТ и после да се жалят. Защото българските застрахователи всячески търсят да НЕ платят при настъпване на събитие. Иначе е нормално на по-рисковите водачи да им е по-скъпа застраховката. НЕ е нормално обаче да се оскъпява застраховката неимоверно много след настъпили събития /инсиденти/. За съжаление във Великобритания застрахователите така са се "бетонирали, че дори ако ти откраднат колата пак си виновен, демек трябва в следващите години да плащаш много по-висока застраховка защото си изисквал от застрахователя да ти плати щета. Това е нещото което НЕ трябва да се допуска. В крайна сметка застрахователите имат един гарантиран бизнес чрез законовото задължение да се застраховат всички МПС-та. Следователно трябва да имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ, а не само да прибират пари.

    Коментиран от #51

  • 48 само да кажа

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "9642":

    той афтора няма толкова ум за да ти отговори на въпроса, миситките имат акъл колкото да препишат от някъде това което им се спуща като информация
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    за тоя де уби милен цветков ли питаш пък ти?

    нищо нали виждаш във къщи си е маминото синче, милен е у гробищата, това са фактите, останалото конспирация
  • 50 Не българино

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ти си":

    на година!!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "TROY":

    ти като станеш застраховател, така направи, може и да имаш клинети може и да си поредния фалирал застраховател

    Коментиран от #59

  • 53 ГОЛЯМ СМЯХ

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тя си е":

    много сте назаде със цифрите, милиони се вземат от гражданака, не са хиляди, много сте далече от цифрите явно
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Буаххаха!
  • 56 Шматароци

    10 2 Отговор
    Чета ви коментарите,и съм сигурен че си заслужавате съществуването.
  • 57 333

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "На 26 съм":

    Застраховката ти в България ще е по-малко в лева. Сложил съм до 2000сс и до 140 коня. В статията пише за "Мощни джипове" и водач под 25. При такива условия в Испания може да е над 2000 евро.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Петър

    20 1 Отговор

    До коментар #52 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Защо в България ГО не е персонална, отговори ако можеш? Голям смях!!!!

    Коментиран от #66

  • 60 Ами тогава

    20 0 Отговор
    моята трябва да е символична и да не струва повече от 100 лв.! Щом има такова увеличение за причиняващите ПТП, което е и правилно, но респективно трябва да има и обратното!

    Коментиран от #79

  • 61 Кольо

    23 1 Отговор
    И последният абзац на пасквила обяснява защо е необходимо да плащат високи вноски по Гражданският рекет даващ и на КАТ , на НАП и на Гаранционен фонд ,който видяхме нищо не гарантира по " Олимпик " , само тези които ще излизат в Чужбина . На Границата си взема и зелената карта , а не сега да я калкулирате като "Бонус " нежелан от хора които са принудени да си ползват автомобилите за да отидат на работа до близкия град или да оставят деца на градина за да отидат на работа. Използването на репресивния силов апарат и лобистките закони от Ваши политици които обвързаха необходимост и желание за застраховка с Задължение дори и за стоящ с месеци автомобил в частен двор поради отсъствие или болест на собственика ,чрез Служебно сваляне от регистрация / свалени номера е същото / на автомобила Ви направи най-мракобесната клика от подобие на бизнесмени . Живи рекетьорски фирми на мафиоти лъскави сте и с по-големи доходи от Банкерите. С нашите пари златни паметници да си направите са пожеланията на всеки три месеца . За Вас ,за родата Ви и за политиците които набутахте да лобират за проценти за Вашия изродски бизнес. А Държавата мащеха за едните 10 -15 % подложи народа си на вашите издевателства и рекет. Що не задължиха всеки да ходси поне веднъж на Опера ,футболен мач или поне на кино с 15 лв билетчета ? Ми тези хора в тези насоки не са мутри рекетьори от Вис и Сик и разклонения като Спартаци ,Алианси ,Тимаджии и други с лепенките от началото на демокрацията
  • 62 Рекетаций

    22 1 Отговор
    Заради осигуровките крадливи по една по-нова кола не може да си купим. Екология нанайси . По 350 на година и за 10 години щях да добавя 3,500 само от тъпите застраховки към сумата за по-нова кола . Ами от измисления данък по катъри. Що все по-мощни коли произвеждат ? Не знаят ли ,че тук в територията крадците те облагат заради точно това без значение еко-меко и за най-екологичното -газта плащаш колкото за нафтата . Това от когато са измислили данъците . Тук е Бг-Ц-стан крадлив ,продажен и корумпиран . Тук файда за шофьорите от всичките им дранета НЯМА . Нито пътищата станаха по-широки с винетките на Лилянка Свинарова ,ни по безопасни или нещо справедливо да е измислено. Няма-всичко се краде на общо основание и едни дебели вратове , а многото милиони мършави и с изцъклени очи. Ей за това - За бога Братя и Сестри - Циганизирайте се защото тези така ще си и продължат.
  • 63 Точно Дяволе

    20 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана":

    Така е и с Винетките. И ние искамве който ползва да плаща колкото и когато е ползвал ,ама няма да са ни толкова богати шепата крадливи фамилии и голяма част от онея 240 в НС -лобистите в законовата част за различните бизнеси както и самите бизнесмени политическа олигархия в същата сграда. Може би ако се забрани бизнесмени да стават платени политици ще е по-добре ,ама пък те вече си изковаха законите и мачкат с Полиция и КАТ . Трудно ще се промени това. Просто спрете за плащате и нека задръстим съдилищата с дела ,да видим какво ще успеят да вземат .На босия цървулите щото до там са ни докарали.
  • 64 ФИНЦИ

    10 3 Отговор
    ХА ХА ХА ЩЕ ИМА ДА ЗЕМАТЕ 11111 РЕГИСТРИРАМ НА ТАТИ НА ИМЕТО И НА ВИ 1000 ЦИРЕЯ ДА ВИ ИЗЛЕЗНАТ И СВЕЩИ ДА СИ КУПИТЕ ХА ХА ХА
  • 65 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор
    нека да поскъпне гражданската, омръзна ми от ахмации по улиците, тия де нямат пари да ходят пеш

    Коментиран от #81

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Даниел

    14 4 Отговор
    Боклуци направете ги по 1000 лв най евтината застраховка да неможе обикновения човек кола да кара не ви ли е срам аз със кола Форд Ка 99 година са плащам застраховка колкото струва колата..И ако някой ме одари какво ще ми платите ?!??!На фона на какво ги вдигате тези застраховки на фона на големите заплати в България ли??!!
  • 68 брей

    12 0 Отговор
    Увеличена била с десетки левове на година :)))))

    Келешът с мощен джип си го премести.
  • 69 ддд

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Щора":

    Не ги слушай глупости пишат. Регистрира колата на праведната си майка и тя плаща 200 лева. А тук застраховката никога няма да стане на човек ,както е по света
  • 70 ЗАСТРАХОВКА

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    ПРЕЗ КОМУНИЗМА НЕИЗПОЛЗВАНА ЗАСТРАХОВКА СЕ ВРЪЩАШЕ НА КЛИЕНТА,АКО ЦЯЛА ГОДИНА НЕ СИ НАРУШИЛ ПАРИТЕ ОТ ЗАСТРАХОВКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ!ИНАЧЕ Е РЕКЕТ И БАНДИТИЗЪМ!

    Коментиран от #83

  • 71 ДА АМА НЕ

    9 0 Отговор
    КАКВО ПРАВИМ АКО КОЛАТА Е РЕГСТРИРАНА НА ЧОВЕК КОЙТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛ КНИЖКА (ТОВА Е ВЪЗМОЖНО, МОЖЕ И НА НОВОРОДЕНО БЕБЕ ДА РЕГИСТРИРАШ КОЛА), КАК СМЯТАМЕ ТОГАВА ЗАСТРАХОВКАТА....
  • 72 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "9642":

    Ако имаше кола,сигурно нямаше да задаваш такъв въпрос.Толкова е бистрена тази тема,оправия с ма.. ята няма.Колкото и да умуваш,при ГО все си от страната на булката,даже си самата булка,ако трябва да съм точен.Тоест ,в България ГО е едновременно на водача и на таралясника.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тоти

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Промени няма.Две коли тотал щета ,като едната паркирана . Нищо не ми е изплатено,паркираната за малко щеше да е виновна
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Дедовия

    9 0 Отговор
    Не се наядаха не се напиха .тяхната ма..
  • 77 Емо

    5 0 Отговор
    Кво ревете, това е държавата и законите - те са инструменти за потискане на бедните, това е смисъла им. Хората не са равни според закона и никога няма да бъдат. Държавата хвърля толкова пари безмислено, че няма как да не взема от бедните, няма от кого друг. Това, че Лена Бориславова взема 13 000 лв. на месец, дадени от държавна банка, означава, че държавата трябва да ги вземе от многото, за да ги даде на един.
  • 78 синко бг е в 4 тия свят

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    от 32 години насам и се насочва към 5
  • 79 тя идеята бонуса да го няма

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ами тогава":

    и да плащаш за да богатеят
  • 80 Илияна

    10 0 Отговор
    Защо обвързвате собствеността на МПС с водача??? Ако собственикът е бабичка на 80 г., младеж без книжка на 18 г.??? А я кара друг!! Що за парадокс? Въртят, сучат, само и само да вдигат цената!! Няма ли държава да се намеси? Как да не може - след като е задължителна и държавен орган контролира, значи може! Къде отиват парите от гаранционния фонд? Като фалира "Олимпик" къде беше този фонд??? Отива за някого рушвет!
  • 81 Сшай!

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ри не излизаш от тоалетната, като гледам. А и ви избиват, не тия с евтините барутници. Избиват ви тия със скъпите джипове, където имат пари и за наркотици. Ама се иска мозъчна гънка, за да се асимилира това!
  • 82 Изедници !

    9 0 Отговор
    Гражданската отговорност , затова се и нарича гражданска , защото трябва да е вързана не към МПС-о , а към управляващият го ! Но тогава далаверата на мафията ще умре ! Така дерат по три кожи от хората !
  • 83 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "ЗАСТРАХОВКА":

    Хората правеха всякакви застраховли като в стестовна каса.Днес в банка не може да си откриеш спестовен влог за да спестиш лев. С всевъзможните си измислени такси за обслужване на сметките парите ни намалят с всеки месец и в един момент човек с малка забравена стара сметка става длъжник на банката.
  • 84 Като гост

    3 0 Отговор
    Защо гражданската не е на водачите, а е на колата. Имам 10 коли и плащам една застраховка. Ясно е, че не мога да ги карам едновременно. Ама искат само да лапат застрахователите. Силно лоби.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове