5 Февруари, 2022 07:13 1 151 10

Станислав Младенов: Правителство даде ясен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана

  • станислав младенов-
  • експерт-
  • парламент-
  • план за възстановяване-
  • правителство

Сигурен съм, че Кабинетът ще обърне сериозно внимание на българската индустрия и ще я подпомогне с повече безвъзмездни финансови средствазаяви експертът на БСП в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание

Станислав Младенов: Правителство даде ясен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана - 1
Снимка: БСП

"Изпълнението на ПВУ трябва да започне с процедурите за подпомагане на българската индустрия с повече безвъзмездни финансови средства, казва експертът на БСП в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание. Новото правителство даде ясен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), което беше регистрирано в следствие на политическата криза през миналата година".

Това заяви Станислав Младенов, експерт в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по икономика в БСП.

"При представянето на Държавния бюджет за 2022 година в Комисията по въпросите на Европейския съюз стана ясно, че са заложени разходи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 1,3 милиарда лева, каза той. - А практическото му изпълнение ще започне през лятото. Според регламента на Европейския съюз, плановете, които не са приети до края на миналата година, нямат право на авансови плащания. Затова остава вариантът плащанията да бъдат два пъти годишно - на шестмесечие - в средата и в края на годината. Тези средства са за реформи и за постигане на цели. А първите проекти, които ще стартират у нас, са свързани с икономическата трансформация на страната и за технологична модернизация. Намеренията за действие са много амбициозни и са заявка на новото правителство за сериозни реформи и бързо изпълнение на ПВУ".

Експертът на БСП по иновации и конкурентоспособност адмирира желанието на новото правителство за бързи реформи във всяка една от сферите, заложени в ПВУ, след като бъде приет Националният бюджет за 2022 година. "Сигурен съм, че Кабинетът ще обърне сериозно внимание на българската индустрия и ще я подпомогне с повече безвъзмездни финансови средства, добави Станислав Младенов. - Хубаво е, че в ПВУ са заложени много такива процедури. Изпълнението му задължително трябва да започне с тях. Защото те ще дадат позитивен икономически резултат и ще имат пряко отражение върху брутния вътрешен продукт на страната и заетостта. А знаем, че правителството вече заяви очаквания за много висок икономически растеж през тази година. Това е един от начините за постигането му".

Станислав Младенов добави, че добро впечатление за работата на новото правителство прави и решителността му да създаде законова нормативна рамка, по която ще бъдат изпълнявани дейностите на ПВУ. "Националната система за управление и контрол (НСУК) ще позволи всяка една процедура по ПВУ да стартира бързо и лесно, коментира той. - Когато имаме нормативна рамка и подписано споразумение за партньорство, можем да стартираме процедури с предварително изпълнение. Това ще скъси значително процеса по сключване на договори и по изплащане на помощи. Тоест, веднага ще се влеят пари в българската икономика".

Експертът на БСП каза още, че има три ключови проекта за държавата, които трябва да бъдат локомотивите на новата индустриална революция в България.

"Първият е свързан с технологичната модернизация, вторият е развитието на индустриалните зони, а третият - внедряването на възобновяемите енергийни източници за собствени нужди в предприятията. Това са ключовите проекти, които трябва да концентрират вниманието ни и да положим усилия, за да съживим българската икономика", завърши Младенов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муцунка

    7 0 Отговор
    Спортът уж бил здраве. Всички спортни отбори имат лекарски екипи. А никога не съм чувала за такива в кръчмите. Само казвам, де...
  • 2 Ох,Боже!

    12 0 Отговор
    Те се мотаха една година и направиха нескопосан план, сега пък щели да наваксват. Некадърна работа.

    Коментиран от #3

  • 3 Българка

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ох,Боже!":

    Мисирките си траят, ама плановете изпратени в ЕС от кокорчовците са два. И двата са разпердушинени до основи и върнати за пренаписване. Сега пратиха трети, този е в стил, много молим дайте нещо, че имаме много харчове, много обещавахме, а сега няма от къде.
  • 4 Ку-ку

    10 1 Отговор
    Нали този на ГЕРБ беше зле, нескопосано направен...?!?! Хайде, бе хубавци направете нещо та макар и да сгрешите! То само с плюене не става, трябва и малко акъл, който очевидно нямате! Ще се окаже, че "простия" пожарникар е с много повече "сиво вещество" от Вас т.н. "умни и красиви"... 😅
  • 5 Вчера в Парламента хванаха Кики ГРАЙНДЪР

    9 0 Отговор
    В ПОРЕДНАТА лъжа!
    Според ОБРАТНИЯ, били изпратили ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ на ЕВРО КОМИСИЯТА, а от ТАМ казват,че НЯМА нищо ТАКОВА!!?!?
    Еххххххх КИКИ,... КИКИ,... ВЕДНЪЖ ЛЪЖЕЦ,...цял живот.... Педерас
  • 6 Потресаваща Посредственост

    2 0 Отговор
    И пълна некомпетентност!
  • 7 Тредстоун

    5 0 Отговор
    Той кирчо излъга май че е внесен , а кокорчо с тия промени да облага земеделците които се самоусигурават двойно , да наложи яки данъци на ай-ти сектора който докарва голяма част от парите в държавата ... , все ми се струва че земеделците ще посивеят а компютърчетата ще си сменят местообитанието , примерно Македония....

    Коментиран от #8

  • 8 КИРТАЧЕТА

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тредстоун":

    СОФТУЕРИСТИТЕ ДОРИ НЯМА ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ ПРОСТО ШЕ СИ НАПРАВЯТ АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ В НЯКОЕ МАКЕДОНСКО СЕЛО
  • 9 оценка

    0 0 Отговор
    Станислав Младенов: Правителство даде ясен знак, че ще се опита да вакси забавянето по Плана. И от Брюксел да му издадат зелен сертификат. Не пачки плюс кюлчета.
  • 10 Няма да бързаме щом има ясен знак.

    1 0 Отговор
    Ще трябва да се почака 2-3 седмици, както ясно каза премиерът вчера. А що така ще плащат чак след 6 емесеца? Нещо в синтаксиса и семантиката се е объркал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове