5 Февруари, 2022 15:50 1 625 28

Иван Нейков сравни бюджета с претоварен влак

  • иван нейков-
  • инфлация-
  • социален министър

Икономистът Стоян Панчев прогнозира обаче покачваща се инфлация

Иван Нейков сравни бюджета с претоварен влак - 1
Снимка: БГНЕС

Свръх обедняване няма да се случи. Това успокои пред БНТ бившият социален министър Иван Нейков. Инфлацията е в нормални граници, а вземането на дълг не е катастрофа, изтъкна той. За пример Нейков посочи годините назад, когато сме поддържали нисък дълг, и попита: "Бяхме ли доволни?". Бившият социален министър обаче очаква дългът да даде старт на икономиката. Важно е да има проекти, в които да се инвестира.

Бюджетът е страшно тежко натоварен влак, коментира Иван Нейков. Промяната ще дойде на етапи, а не изведнъж, смята той и е доволен, че в новите управляващи няма инат.

Икономистът Стоян Панчев прогнозира обаче покачваща се инфлация. Той е дълбоко скептичен към държавните инвестиции. Панчев очаква сериозно вдигане на заплатите. Той съветва, който може да спестява в активи.

Според икономическия анализатор Кузман Илиев това е бюджет на растежа, но и на дълга. Той го определи като социалистически бюджет, заради което е и недоволен, тъй като се политизира икономическия процес: "Наказва се златната кокошка, която носи яйцата."

Вчера предложения от кабинета бюджет мина на първо четене в ресорната парламентарна комисия. Очакват се бюджетът да влезе в сила от март месец, а правителството предвижда още от сега актуализация в средата на годината.

В момента държавата работи с удължено действие на бюджета от миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зависи

    11 0 Отговор
    от товара , другарьо !

    Коментиран от #4

  • 2 Българка

    8 7 Отговор
    Разбираме, че промяната към по-добро няма да дойде изведнъж и е нужно време. Но след 12 години разруха, рекет, грабежи, в епицентър на енергийна криза, галопираща инфлация и повсеместна корупция, не съм съгласна управляващите да "анализират" и тупат топката. Реформите трябва да стартират сега! Колко законопроекти за реформа на съдебната система, енергетиката са внесени и е започнало тяхното обсъждане? Ами нула! Е това вбесява хората! Защо още не са закрити спец.съда и спец.прокуратурата? Защо Рашков не оповести най-сетне на корумпираните от съдебната система, които не са декларирали фирми и милиони в чужбина, както и произхода на тези пари? Нима такива съдии ,прокурори и следователи очакваме да разчистят авгиевите обори?

    Коментиран от #3, #6, #14, #18

  • 3 ганю

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Ами защото всички са навързани като свински черва. Няма разплитане!
  • 4 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зависи":

    Другарят е на власт. Затова е толкова нежен към бюджета. Истината е, че от десет години не сме видели балансиран бюджет, т.е. властта постепенно ни потапя в катрана. Не бих се изненадал да няма полезен ход, т.е. вече толкова висока е станала кулата от карти, че единствен вариант е да продължаваме да я строим. Всяка следваща година изисква дефицит, в противен случай недоволството ще помете властта. Не можем да печатаме пари, следователно разчитаме единствено на ЕЦБ да ни спаси левчето... Плащанията по дълга са напълно постижими при растяща инфлация, т.е. още година-две нещата няма да са страшни. Обаче, ако ЕЦБ се забърза да вдига лихвения процент и да бори инфлацията, тогава ще има фалити... и левче за 10 цента.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    стига гаври с пенсионерите
  • 6 Тиква

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Българке, разбрахме те вече. Пиши по статията или се скрии. Всички знаем къде и колко са проблемите.

    Коментиран от #13

  • 7 Пенсионер

    8 1 Отговор
    Иван Нейков, това е министърът на Иван Костов, който измисли точковата система и който за последноте 20 години с помощта Мутрата изпратиха половината български пенсионери в гробищата!

    Коментиран от #25

  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Тоя номенклатурчик говори само глупости.
  • 9 НИКС

    5 1 Отговор
    Тежко натоварен влак ама нема локомотива е слаб, не бива.

    Коментиран от #15

  • 10 Стига!

    3 0 Отговор
    Иване, стой си в балканския институт и си трай!

    Коментиран от #21

  • 11 ИСТИНАТА

    2 2 Отговор
    Идеална възможност за правохранителните органи в България - разследвайте подобни индивиди , които явно манипулират и саботират действията на правителството срещу мафията !
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 1 Отговор
    "Бюджетът е страшно тежко натоварен влак"

    Дано този влак на "ПРОМЯНАТА" има добри машинисти и спирачки и да успее през следващите 2023-2025г. да намали популистката засилка, която е набрал. Защото, ако няма добри вашинисти и спирачки ни чака поредната Катастрофа до 5-10 години. Като тези от 1990 г.; 1996-97 г.; 2014 г. И дано управляващите разберат, че младеж, пенсионер и БЕДЕН, са РАЗЛИЧНИ НЕЩА. Защото мамин/бабин/ дангалак с 300-400 коня BMW, хърчащо с 200 км/ч и харчещо 15-20 литра бенДзин на 100 км. И червен ба..биш..кер хвърляш килограм злато и 50-100 хил. лева пачки в прик от балкона. Не са БЕДНИ ХОРА и НЯМАТ НУЖДА ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА храна, отопление ...
  • 13 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тиква":

    Това е ментето. Нейков и останалите бивши хайдуци , които до вчера хулеха Борисов, че взима заеми, сега запяха нова песен. Хубаво било да се взимат заеми , защото ще ги харчат (отклоняват към техните сметки) те.
  • 14 Психо от Курило

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Да закрият спец. прокуратурата , та делата срещу Черепа, Бобокови и останалите спонсори на фатмака , да преминат в мъглата на обукновените съдилища, наред с кокошкарските измами. Целта е ясна да мине давност в разтъкаване на първа инстанция и Черепахата да излезе чист , като след баня. Долни ми зер ни ци са всичките които искат закриване на спец. съдилищата. Долни и подкупни.

    Коментиран от #22

  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "НИКС":

    "Тежко натоварен влак ама нема локомотива е слаб, не бива."

    По-важна е ЛОКОМОТИВА да има СПИРАЧКИ и МАШИНИСТИТЕ дали са КВАЛИФИЦИРАНИ, а не колко е слабо дърпа рокомотива. Защото отново сме по голямо нанадолнище, след което следва поредния остър завой до няколко години. И май се дадава поредната КАТАСТРОФА като тези от 1944г., 1990 г., 1996-97г., 2014 г., 2021 г.. Дано УПРАВНИЦИТЕ НИ тоди път проявят достатъчно разум и този път са останем ПО-НЕУТРАЛНИ. А не отново след няколко години не ни се наложи отново да търсим поредния господар-"спасител", който "да ни спасява"/поробва/, както стана през 1944 г..
  • 16 Реалиста

    3 0 Отговор
    Свръх обедняване за Иван Нейков никога няма да стане.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Ако това са""Нормални""Граници на инфлация.......Кои са Не нормалните граници на инфлацията???Може би искате да надминете 1996-1997 г????Просто засега няма как....Все пак Финансовия Борд ,пази нас потърпевшите.........
  • 18 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    "Реформите трябва да стартират сега! Колко законопроекти за реформа на съдебната система, енергетиката са внесени и е започнало тяхното обсъждане? Ами нула! Е това вбесява хората! Защо още не са закрити спец.съда и спец.прокуратурата? Защо?"

    За това трябва ВРЕМЕ и ТЪРПЕНИЕ, не става изведнъж. Единствено нещо, което става БЪЗО е РАЗРУХАТА. ЗА ДА ГРАДИШ ТРЯБВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ И СРЕДСТВА, отколкото за да грабиш и рузрушаваш. Според теб, колко време е нужно за да се изринат лай..на..та на предишните от кочините министерски съвет, полиция, прокуратура, съдебна система, кметства ...? Колко време е нужно за да се напише един качествен закон? На западните общества 200-300 години не са им били достатъчни за да си напишат законите. И дори и днес продължават да си дописват и променят законите. А ти искаш за 1-2 месеца да се сменят всички закони и уволнят всички некадърни "калинки", а "кадърните калинки" да се научат са служат на нов господар - народа. Не става така държавите имат огромна инерция, нужно е време за вземане на завой. А България в момента трябва да направи ОБРАТЕН ЗАВОЙ, защото последните 45+32 години се движи все в грешни посоки. За да направиш ОБРАТЕН ЗАВОЙ, първо трябва почти да спреш, да обърнеш и чак тогава може да дадеш газ до дупка. Ако на намали достатъчно или дадеш по-рано газ отиваш в канавката и ставаш ТОТАЛНА ЩЕТА . Ние България все още сме на етап на спиране преди ОБРАТЕНИЯ ЗАВОЙ. И дано шофьора на колата в която всички заедно се вози

    Коментиран от #19, #20

  • 19 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Не става така държавите имат огромна инерция, нужно е време за вземане на завой. А България в момента трябва да направи ОБРАТЕН ЗАВОЙ, защото последните 45+32 години се движи все в грешни посоки. За да направиш ОБРАТЕН ЗАВОЙ, първо трябва почти да спреш, да обърнеш и чак тогава може да дадеш газ до дупка. Ако не намали достатъчно или даде по-рано газ отива в канавката и става ТОТАЛНА ЩЕТА . Ние България все още сме на етап на спиране преди ОБРАТЕНИЯ ЗАВОЙ. И дано шофьора на колата, в която всички заедно се возим този път уцели спирането, правилната скорост и посоката.

    Относно правосъдието и прокуратурата, там само смяна на личноста на гравния прокурор няма да реши големите проблеми. Трябват конституционни промени на структурата и начина на функционирането на прокуратурата. А 4-те партии нямат нужния за това брой депутати. Пък и нямат разбирагелство как точно да стане всичко. Имат съгласие само за махането на Каскета, но това не решава проблема, само го замина под килима. Защото проблема е най-вече системата на прокуратурата и чак тогава личноста на главния прокурор. А за това какво трябва да стане 4-те партии нямат разбирателство. Системата роди Татарчев, Филчев, Цацаров, Гешев. Не, че Борис Велчев беше светец, просто делата му бледнеят на фона на останалите.
  • 20 ОБРАТЕН завой

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Приятелю, точно Кирчо ще направи ОБРАТЕН завой. Той вече си е обратен завой.
  • 21 Пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стига!":

    Тоя институт точно за Иван Нейков беше създаден. Той е тлъста номенклатура.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 и теб да

    3 0 Отговор
    те няма! Тарикат от 32год на шланг....
  • 24 жалко

    2 0 Отговор
    влака може и да е претоварен но ти веке нема да участваш в разтоварването на бюджета в своя полза гадно е ама всичко има край
  • 25 ПЕШО

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер":

    Пенсионерите са си виновни щото не могат да стрелят.
  • 26 Пенсионер

    3 0 Отговор
    То бива наглост, ама като на този Нейков ни идва желание за садизъм.Ако нашите пенсионери видят на улицата този престъпник, ще го спукат от бой!
  • 27 НЕЙКОВ Е ДОАЙЕН НА ИЗРОДИТЕ ПАРАЗИТИ

    1 0 Отговор
    ЦЯЛ ЖИВОТ Е НА ХРАНИЛКАТА , БЕЗ ДА РАБОТИ НИЩО !
  • 28 ТАКЪВ ИДЬОТ НЕМА НИКЪДЕ

    0 0 Отговор
    ЖИВ И ЗДРАВ ДА Е ДОКАТО УТРЕ УМРЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове