6 Февруари, 2022 19:30 1 861 40

Павлов: Целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара

  • булгаргаз-
  • николай павлов-
  • газпром

На мястото на дружеството ще дойдат търговците, които отдавна имат апетити към този пазар, прогнозира той

Павлов: Целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара - 1
Кадър бТВ

„Булгаргаз“ няма задължения, всички сметки са платени, заяви в интервю за бТВ освободеният изпълнителен директор на компанията Николай Павлов.

Той каза, че е оставил обществения доставчик в отлично финансово състояние, а целта е на пазара да влязат ударно търговци и да заемат мястото на обществения доставчик. Ако се стигне до този сценарий, Павлов прогнозира, че индустрията ще заплаща с 30-40% по-високи цени на синьото гориво.

Министърът на енергетиката съобщи на брифинг по-рано през деня, че натрупаните задължения от освободения борд на дружеството са 650 млн. лева, а ликвидната дупка в „Булгаргаз“ е 200 млн. лева.

„Не мога да разбера какво значи ликвидна дупка, газът е предплатен към „Газпром“ на 60% както е по договор и 100% са платени доставките към азерската компания“, заяви Николай Павлов.

„Това е поредната лъжа. Всички сметки са платени, има буфер от 110 млн. лев под формата на банкови кредити, на изключителни ниски лихви. В края на годината „Булгаргаз“ е близо на 99 млн. печалба и рекордни продажби и без нето един лев задължения“, каза още .

Според него целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара, защото със своята търговска политика успява да спечели почти целия пазар. По думите му на мястото на дружеството ще дойдат търговците, които отдавна имат апетити към този пазар.

„Ако има още играчи, те ще закупуват газа при пазарни условия и ще доставят тук със съответните премии. И сега не е забранено на тези търговци да оперират на българския пазар, но за съжаление не могат за докарат такава цена като „Булгаргаз“, обясни Павлов.

„Готвят се промени в нормативната уредба така, че да бъде ограничено влиянието на „Булгаргаз“, така че да могат да влязат други доставчици, което в крайна сметка ще доведе до повишение на цените на природния газ и индустрията ще трябва да плаща значително по-високи цени“, обясни бившият изпълнителен директор на дружеството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко в затвора

    41 14 Отговор
    Правили ви впечатление, кои хора скачат срещу действията на правителството и главно на министъра на енергетиката? Хора като; Румен Овчаров,Румен Петков,Хамид Хамид,Бойко Борисов,Теменужка Петкова,Десислава Атанасова,Делян Добрев,Рамадан Аталай.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гражданин

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко в затвора":

    прави ни, все слуги на един къс диктатор.
  • 4 Тиквонии Велики

    22 7 Отговор
    Аз харизах на Путин 3 милиарда без ДДС, ваши пари за сръбската тръба, без една стотинка полза за българите.

    Коментиран от #34, #40

  • 5 Всички сте

    20 0 Отговор
    омазани в големи уайна, просто е страшно когато има милиони и милиарди !
  • 6 ВЕРНО ЛИ

    8 20 Отговор
    ГЛЕДАЙ ТИ АМИ ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА И КИРЕТО С РАШКОВ В ЗАТВОРЧЕТО ЗА КЛЕВЕТА И ЛЪЖИ В УЩЪРБ НА ДЪРЖАВАТА И В ИНТЕРЕС НА ТРЕТИ ЛИЦА / МАЙ Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ПОДГОТВЯЩА ИЗМАМА И ПРИСВОЯВАНЕ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ А ГЕШЕВ НЕДЕЙ СПА ВЗЕМИ СВЪРШИ ПОНД ЕДНО СВЯСТНО НЕЩО

    Коментиран от #16

  • 7 Мето

    22 6 Отговор
    Павлов, Киро и Бойко Рашков казаха че тези дни ще бъдеш арестуван! Забрави ли че другата седмица имаш призовка а дома ти в петък беше обискиран! Спукана ти е работата....Ни Боко, ни Овчаров, ни Румен шадравана ще ти помогнат...

    Коментиран от #8

  • 8 Вярно се оказа

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мето":

    Статия във факти от петък вечерта -
    Вчера сутринта е бил извършен е обиск в дома на бившия шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов., Това заяви лично министър-председателят в предаването на Евроком "ЕвроДикоф".

    Премиерът смята, че на държавното дружество "Булгаргаз" съзнателно са нанесени огромни щети. "Имат нахалството да говорят оправдателни неистини", разгневи се Петков.
  • 9 КРА

    16 8 Отговор
    Фотоволтаиците и ветрогенераторите на 80 % са собственост на американски фирми. Сега предстои това да се случи и в газовия сектор на енергетиката, чрез посредници на доставките.

    Коментиран от #36

  • 10 Подмолните

    1 0 Отговор
    винаги така мислят !
  • 11 Бонго

    11 2 Отговор
    Павлов е болен. А те го тормозят -
    Полиция е нахлула в дома на шефа на Булгаргаз Николай Павлов рано тази сутрин. Униформените позвънили на вратата на Павлов още по тъмно и нахлули в дома му.

    Той и семейството му още спяли, когато на вратата почнало да се звъни на пожар. При отварянето съпругата на Павлов изпаднала в шок от групата униформени на прага. Те нахлули, показали полицейска заповед и искали са претърсят дома му, след което да го отведат за справка. Павлов бил в лошо здравословно състояние. Паднал на пода и отказал да тръгне с полицаите.

    Коментиран от #37

  • 12 Госあ

    14 6 Отговор
    Най вероятно, това е абсолютната истина. Подготвят почвата за прекупвачите и втечнения американски газ. И ако се питате, как това ще стане ей така безнаказано и възможно, ами ей така - както мариците.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 толупчо

    10 2 Отговор
    Аз делян недоделян от Хасково ви казвам, че шефа боко Банкянския и моя милост /брей как се сетих/ НИКОГА НЕ сме КРАЛИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ!
  • 15 МУТАНТ

    9 1 Отговор
    В ТАЯ ДЪРЖАВА ЯВНО ВСИЧКО Е МУТИРАЛО ОТ АЛЧНОСТ.
  • 16 Вярно-да!

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕРНО ЛИ":

    Още като ти видя големите букви и си ми ясен...! Поредната Тролена ГЕРБерастка Подлога...!!!
  • 17 пройчо

    2 1 Отговор
    ДА ВИ ИЗТЛАСКАТ АНАДОЛЛУ МАНАФЕСИ !!!
  • 18 Така е

    15 6 Отговор
    Вносът и на газа трябва да минава през американски фирми и най-важното - да се купува втечнен американски газ, който е по-скъп и другите бягат от него!
    Прекалено елементарно е!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да дааа

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Така е":

    Екементарно е пак народа ще плаща сметката.Кирчо и Кокорчо ще ни довършат. Това е поредната замяна с всяка стават все по нагли и безкруполни новите ни господати.
  • 21 ако фирма продаваща петролен продукт

    1 0 Отговор
    е на загуба значи от в нея се краде кат за световно ма той пък отде да знае като в лг то никой за нищо не се отчита

    Коментиран от #24

  • 22 Да дааа

    4 4 Отговор
    Екементарно е пак народа ще плаща сметката.Кирчо и Кокорчо ще ни довършат. Това е поредната замяна с всяка стават все по нагли и безкруполни новите ни господари.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Никой не е на загуба!

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ако фирма продаваща петролен продукт":

    Наште продажници който са на власт..най вече БСП и герб..зануляват. крадат..бранкротират фирмите и ги продават на евреите!последната голяма зделка беше. Булгартабак се продаде на бритиш американ табако..😇
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Никой не е на загуба!

    4 0 Отговор
    Наште продажници който са на власт..най вече БСП и герб..зануляват. крадат..бранкротират фирмите и ги продават на евреите!последната голяма зделка беше. Булгартабак се продаде на бритиш американ табако..😇
  • 27 Сух

    7 1 Отговор
    Не знам, но Кирчо да не опере пишкира и заради Костов..
  • 28 Тонев

    6 2 Отговор
    Айде гербавите крадци в колона по един към бай Ставри. Най-отпред Тиквата, след него Каскета.
  • 29 Watchdog

    9 0 Отговор
    Опасенията на Павлов са може би основателни. В края на 2018г. Европейската комисия наложи глоба на Булгаргаз и Булгартрансгаз за 77 милиона евро за нарушаване на антитръстовото законодателство на съюза. Двете държавни компании бяха обвинени в злоупотреба с монополно положение. В заключенията на европейската комисия се предписваше приватизация на мрежата на Булгартрансгаз и отстраняване на Булгаргаз като единствен вносител на газ на територията. Вероятно се п подготвя почвата за започване на такъв процес. Може би големи европейски търговци ще поемат новите договори за внос на газ, а Булгаргаз ще запази само функцията на обществен доставчик на пазара. Във всеки случай това ще доведе до по високи цени, май малко заради премията която новите вносители ще могат да определят по собствено усмотрение.

    Коментиран от #30

  • 30 ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА!

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Watchdog":

    Друга истина няма. 😇
  • 31 боко

    2 0 Отговор
    Да бъде изтласкан от пазара да не пълни чекмеджето на Б.М.Б. от Банкя в затвора мутрата стига се е появявал в сдс телевизията Европа на пепи стоянов мъ-----а иване кажи си
  • 32 ОТКОГА

    3 0 Отговор
    на кредите им се казва "БУФЕР".Всичко е Окей,само едни ГОЛЕМИ КРЕДИТИ ОТ МИЛИОНИ,а газ продаваме,уж печалба,пък кредити.МОШЕНИЦИ КЛАСИЧЕСКИ.ВИЖДАМЕ,КОИ РЕВАТ,КАКТО Толупа използваше изрази за нчаст от народа си "отявлени негодници".Е сега реват най-отявлените негодници,които още от тошово време като ОВЧАРОВ смучат от ЦИЦАТА ЕНЕРГЕТИКА ,ТЕМЕНУШКА,ЕДИ ОТ ШЕФОВЕТЕ Е сикаджията ПАШАТА с интереси в енергетиката,др.и шеф ТИКВАТА също сикаджия,др.Д.Добрев и той беше бездомник или плащаше наем на майка си като го зачесаха за фирмите му.Сигурно и фирмите му са на майка му,както Марешки процедира,също Вальо Топлото ,а те са чисти сълзи и мислят само за "нац.интерес".Само сте за кютек.

    Коментиран от #39

  • 33 До коментар 11

    2 0 Отговор
    Голяма "мъка".,не ми дреме за мошеници.Да даде картата на Руски поток,ако е скрита при него.
  • 34 6969

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквонии Велики":

    Явно не си много в час? Таксите за пренос къде отиват?!

    Коментиран от #38

  • 35 top idiot

    3 0 Отговор
    Питам ,защо увеличиха цената на газа ,при условие
    всичко наред и печелившо ?
  • 36 Рашавия

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "КРА":

    Нема да заработиш днес.
    Фотоволтаиците и ветрогенераторите са 100% руска собственост.
    Някои си водят на името на българи.
    И това е 100 %-вата истина.
  • 37 Рашавия

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бонго":

    Като е видял ченгетата и му се е дoсрало.
    Моментално е разбрал, че е загубил протекциите и ще го похарчат.
  • 38 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "6969":

    Отиват за плащането на кредитите взети за строежа всъщност за лихвите по тях.
  • 39 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ОТКОГА":

    Споко пич сега когато с енергетиката се заеме доказания специалист Р. Овча. всичко ще се оправи.
  • 40 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквонии Велики":

    То да беше харизал само тях с мед да те намажем
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове