7 Февруари, 2022 08:45 4 348 31

Енергиен експерт: България няма ресурси, трябва да се върне към ядрената енергетика

  • булгаргаз-
  • газ-
  • ядрена енергетика

Според него има непремерена стъпка на “Булгаргаз”, защото е трябвало да афишира процедурата по продажба

Енергиен експерт: България няма ресурси, трябва да се върне към ядрената енергетика - 1

Трябва да се изясни дали, когато има излишък в “Булгаргаз”, не е обичайна практика той да се продава. Не знам защо се създава такъв голям шум. Няма възможност да ни спрат газта от Русия засега. Това заяви енергийният експерт Богомил Манев в студиото на БНТ.

Според него има непремерена стъпка на “Булгаргаз”, защото е трябвало да афишира процедурата по продажба. Той каза, че няма такова нещо като евтин и скъп газ, защото се продават по цени на борсата: “Хората трябва да знаят как се образува цена ден напред и бандова цена. Много е лесно да се хвърлят числа на хората”.

По думите му има заведени дела срещу НЕК относно продажба на ток на Турция, които са били подбудени от “псевдоексперти”: “Днес има политическо тяло, което взима грешни решения. След 10 години виждаме, че е взело грешни решения и после кой му търси отговорност?”.

Неговото мнение е, че АЕЦ “Белене” е добър проект, който е трябвало да се осъществи.

“В момента се случва това, че правителството, което обеща да махне мораториума, не може да го махне. Енергетиката се използва като социален инструмент. Като потискаш определена цена изпомпваш държавата. Ти си направил мораториум на 1/4 от енергетиката”, обясни Манев.

“Трябва да определим енергийно бедните семейства и на тях дадем количество енергия, което държавата да покрие”, препоръча той.

Манев допусна, че мораториумът няма да падне: “Въпросът е как ще паднат цените в магазина. Никак! Малкият бизнес не може да оцелее, ако не си увеличи цената на продукта.

По думите му държавата ни няма ресурси и трябва да се върне към ядрената енергетика. Той каза, че общините не могат да се върнат към регулирания пазар, защото законът не го позволява.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тока

    11 4 Отговор
    Най лошото е,че българите играят с турци .Не трябва се забравя първото убийство на шефа на НЕК Нико Керенски в Турция а той остави трилиони и къща за 2 мил долара в Драгалевци .Питайте Рамадан

    Коментиран от #30

  • 2 Пич

    15 4 Отговор
    Има бе... не лъжи !!! Я как се закараха сега президент и премиер , кой да ги ползва !!! Ресурси има винаги , но за определени хора !!!
  • 3 Стига лъжи

    8 29 Отговор
    Исландия и България имат най-много топли минерални извори. Исландия как се оправя без газ и атом. България няма воля да се възползва от независими, чисти и възобновяеми източници, поради продажни руски зависимости.
  • 4 Гост

    11 3 Отговор
    Тоя откри топлата вода
  • 5 Накратко

    7 23 Отговор
    Обслужват Руски интереси.. Държавна измяна.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Енергиен бизнес по балкански

    12 2 Отговор
    На 11 ноември 1994 г. в 17:23 местно време на входа на моста „Златния рог“ показно са разстреляни четирима души в колата им. Пред погледа на цялата колона от чакащи коли и охраняващи моста командоси, турчинът Джабар Атак разстрелва Никола Петев, началник на Централното диспечерско управление на НЕК (по това време цялата българска енергетика е в състава на току-що създадената НЕК и началникът на ЦДУ е една от ключовите длъжности в оперативното управление на държавата), Георги Халачев, бивш зам. председател на Комитета по енергетика, Нико Керенски, собственик на фирма „Фльорир“ и Петко Кацаров, шофьор. Джабар Атак хладнокръвно изстрелва всичките 15 куршума от своята Берета и спокойно изчаква да бъде арестуван от стоящите безучастно на десетина метра командоси. Охраната на моста не предприема никакви действия, за да помогне на разстреляните българи, които са агонизирали повече от 40 минути.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кики

    28 5 Отговор
    Най сетне един умен човек АЕЦ Белене отдавна трябваше да бъде построена , иначе България я очаква тежки времена да енергетиката , но колониалните правителства под давление на САЩ ни закопаха
  • 10 Хх77

    27 5 Отговор
    Тия които спряха белене сега в затвора.аец строят франция,турция ,румъния прави проект за нова мощност а ние вече щяхме да я имаме пък кво стана
  • 11 Госあ

    20 7 Отговор

    До коментар #8 от "АНТИКОМУНИСТ":

    Румен Овчаров е един от малкото истински енергийни експерти в България с поглед в бъдещето. Той започна единственият реален и смислен проект Белене в цялата 33 годишна история на демокрацията у България.
  • 12 атома е бъдещето

    15 4 Отговор
    да се направят 20 малки модулни реактора в цяла България не само на едно място така ще си имаме достатъчно ток и хората ще има къде да работят
  • 13 informiran

    18 4 Отговор
    Недей да льжеш!! Промяната на чл.100 на Закона за енегетиката решава проблема!! Дьржавата и обикновения данькоплатец дотират скьпич ток от фотоволтаиците. Вземете пример от Орбан, ако не го направите, идват нови избори и няма да ви има!!
  • 14 Васил

    15 1 Отговор
    Няма ресурси защото ги окрадохте с тези пари можеше две централи да се направят.
  • 15 един друг

    4 4 Отговор
    Тоя отдавна трябваше да е в затвора, ако имаше прокуратура.
  • 16 1111

    19 0 Отговор
    Върви се към осветление на свещи и отопление на дърва и въглища. На никой в ес не му дреме как след 10-15 години баба пена ще си плати тока. А, ние без тяхната благословия нищо не правим, даже и кражбите на политиците се одобряват в брюксел, вашингтон и москва.
  • 17 Гост

    3 1 Отговор
    Не се ли казва МанЧев,
  • 18 Бойко

    16 3 Отговор
    тиквина спря гьола Белене. Къде ли е сега той. Да не е на посещение на гьола. Щото вчера бе на тръбата край Ямбол, да види днешното правителство защо не е я построило и закъснява.
  • 19 Харесвам 🎃, само сготвени

    9 1 Отговор
    Каква долна смрад е този... В държава с функционираща правораздавателна система, вече щеше да е изтърпял 10 години от присъдата за кражбите покрай "АЕЦ Белене" и мошенгиите покрай ремонтите и горивото на АЕЦ Козлодуй.
  • 20 ежко

    7 5 Отговор
    Ехееее.....Б.Манчев с Р. Овчаров направиха схемата за Белене, подписаха някакви предватителни споразумения, разделиха баницата и....дойде на власт Боко.Последният като разбра,че няма как да се включи в далаверата обяви проекта Белене за гьол.А Риск Инженеринг на Манчев беше нагласен за Главен Архитект-Инженер н апроекта.Т.е. плащанията -през неговата фирма.Работа за 2 лева се плаща 10 лева и разликата от 8 лежа в Манчев, а той на Овчаровци и др.подобни.Затова Манчев е "за" АЕЦ Белене, "за" руснаците и силно против 7 блок в Козлодуй.Защото ако има проект в Козлодуй -Манчев не е в играта!Поне не с централна роля!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сделано в СССР

    5 6 Отговор
    Всеки ден , наредени на копанката на руската мафия, обикалят медиите и ни облъчват с кремълска пропаганда. 112 място
  • 23 Памет

    3 5 Отговор
    Както и да го коментираме тук и оценяваме, Б.Манчев действително има експертиза в енергетиката, най-вече в атомната. И разбира се, не е съвсем наясно по газовите дела, въпреки тясното сътрудничество на негова фирма с прочута бълг.частна газова още преди около 25 години, защото инак би бил в течение: (1) за правилото от създаването на Булгаргаз и подземното газово хранилище в Чирен, че такива "излишъци" не следва да съществуват щом не ти е запълнен склада/хранилището и особено в сегашните кризисни климатични и полувоенни ситуации и (2) дали препродаването на този газ е допустимо съгласно договорът с Продавача (Газпром, други!?), защото не малък такъв антидоговорен казус преди 40-на години възникна и по отношение на препродаване на петрол от наша тогава също държавна фирма.

    Коментиран от #26

  • 24 Стар...??

    1 1 Отговор
    специалист,лапач, комунист- бизнесмен ,....от стадото овчарово...
  • 25 pbdan

    5 1 Отговор
    Защо да строим нови мощности? Зима е, а изнасяме 1500МВт средно денонощно. Централата на Доган, която е на газ стои неизползвана, взима пари за студен резерв без да работи. Ковашките ТЕЦ горят вносен боклук от цял свят, ВЕЦ и ПАВЕЦ в непрекъснат и несвършващ ремонт, ТЕЦ1 иТЕЦ3 са на дългосрочни договори и само им плащаме СО2 емисиите. През нощта пролет и есен стигаме до 2400МВт нощен товар, АЕЦ е 2000МВт другите трябва да спират или принудително да изнасят.
  • 26 ежко

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Памет":

    Има, има.....Откога фирми касички като Риск Инженеринг дето правят проект с 2 секретарки и един менажер на обекта и работят на принципа "гара разпределителна"/за парите на проекта/ станаха толкова големи разбирачи и експерти?!?То и Доган е експерт по енергетика тогава -я виж, цяла централа си има яовека -с честен труд и разбиране от работата си и експертиза:)

    Коментиран от #27

  • 27 Памет

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ежко":

    Ежко, когато в действителност не си от енергийния бранш, не можеш и да познаваш дългогодишните деятели в него. А Б.Манчев е от тях, вкл. и от творците на вече доказано отличната ни атомна централа, както и в други проекти още от соцвремето, на което се основава и днешната ни базова енергетика. Но, може би, не си чул и не познаваш и тогавашния Енергопроект!? А относно споменатата "РискИнженеринг"- мисля че не единствената в битието на Манчев, макар и тя да бе навлязла (дали успешно?) в газовия прощъпулник на фирма, дългогодишен посредник в основните газови доставки за България.

    Коментиран от #31

  • 28 Братушките

    2 2 Отговор
    ...трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци от страна на ръководството на "независима" България с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 29 Този

    0 0 Отговор
    май има нещо в главата си.
  • 30 Тока

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тока":

    Не ми използвай името, ако обичаш. Аз, празни приказки, дето ги слушам от 30 години, не коментирам
  • 31 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Памет":

    Ежко ти е точно от енергийният бранш, ЛИЧНО познава Манчев и яаст от контрагентите му, чел е някой от договорите му и знае точно как тръгна Манчев и т.н.И същият този Манчев му е предлагал работа, но Ежко като достатъчно честен човек имащ и други опции му е отказвал!А колкото до АЕЦ, не знам Манчев да е построил Козлодуй, той е бил там един от многото -средна хубост специалист!И Ежко е стоил атомни централи -2 броя ,но не в България!
    Така,че за хора които лично познавам и съм им гледал сеира -не ме убеждавай кой какъв е и защо е такъв!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове