Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:10 1 016 15

Демерджиев: Имаме нужда от наш „Магнитски“

  • иван демерджиев-
  • магнитски

Според него проблемът на България е в икономическите ѝ  възможности да поеме удар, какъвто може да дойде по линия на прилагането на „Магнитски

Демерджиев: Имаме нужда от наш „Магнитски“ - 1
Снимка: БГНЕС

„Ние бяхме подготвили концепция за бъдещ закон, чиято цел не беше да се прилага законът „Магнитски“ на територията на България, а да се предпази държавата, най-вече държавните органи, държавните предприятия, както и структуроопределящите предприятия, които са в специален нормативен списък и имат огромно значение за стабилността на държавата в икономически аспект - как те да се предпазят от действието за закона „Магнитски“. Защото макар той да няма пряко действие в България, той има екстериториално действие и много лесно това действие би могло да засегне тези структуроопределящи за нас органи и предприятия.“
Това обясни в интервю за БНР бившият правосъден министър Иван Демерджиев. По думите му правото на ЕС не забранява подобна уредба, с която държавата да предпази себе си, своите органи и структуроопределящи предприятия.

Върховният административен съд се позовава на липсата на нормативна уредба в България, уточни Демерджиев. Според бившия министър на правосъдието може да се очакват и други еднопосочни произнасяния на съда с вече постановеното.

ЕС усилено разработва свой собствен вариант на „Магнитски“, с който да се бори с корупцията в държавите от Съюза, уточни Иван Демерджиев.

В някои от държавите в ЕС има законодателство, сходно на това, което започнахме да разработваме, но в малко по-различен аспект, допълни той.

Според Иван Демерджиев проблемът на България е в икономическите ѝ възможности да поеме удар, какъвто може да дойде по линия на прилагането на „Магнитски“.

„Например една банка - много бързо могат да бъдат спрени международните ѝ разплащания и на практика да се превърне в обикновено чейндж бюро за 24 часа.“

Редица държави са преценили, че нямат необходимост от подобно законодателство, но нашата има, смята Демерджиев.

Относно темата за т. нар. златни паспорти и инвестиционното гражданство в предаването „Преди всички“ Иван Демерджиев изтъкна, че българските служби активно участват в процедурата и ако се е случило руски и китайски агенти да са получили по спорен начин българско гражданство, то това би означавало, че службите не са си свършили работата.

Демерджиев припомни, че по времето на служебните правителства е била поискана „пълна проверка на всички лица, които са получили такова гражданство“, а тези лица са били от цял свят.

„Такова силно преобладаване на лица от една или друга държава не се наблюдаваше. Напротив – странно се наблюдаваше наличието на лица от всяка точка на света.“

Резултатите от проверката са дошли при предаването на властта в правосъдното министерство на Надежда Йорданова.

„По памет, мисля, че имаше констатирани 7 или 8 случая със сериозни проблеми, по отношение на които тя пое ангажимент да ги придвижи към компетентните органи и институции.“

Според експравосъдния министър ДПС дублира законодателно предложение на Министерството на правосъдието.

Иван Демерджиев очаква Конституционният съд със своето решение, което ще обяви утре, да потвърди правомощията на правосъдния министър да иска предсрочното отстраняване на главния прокурор.

„Не бива да се смята, че това е панацея, която ще доведе автоматично до отстраняване на главния прокурор. Напротив – предстои процес, изключително сериозен, след произнасянето на КС.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, но засега стига

    7 3 Отговор
    да се приеме закон за ефективното му прилагане у нас.
  • 2 доган

    6 7 Отговор
    Действайте ....мафията ГЕРБ,ДПС и т.н. надигат глас, време е до десето коляно да са в затворите.
  • 3 Симеончо крадлив

    6 4 Отговор
    ДПС как брани крадеца си,нали и те са същите!!!
  • 4 Взе Парите

    9 1 Отговор
    И каза ,Ще видим
  • 5 безумие

    6 4 Отговор
    Подготвили списък от свои банки, институции, фирми и пр., които да са недосегаеми в борбата срещу корупцията? Специален списък с недосегаеми, които каквито и корупционни практики да прилагат, законът да не ги закача?
    Верно ли?!
  • 6 Рекапитулация

    9 5 Отговор
    Демерджиев-имаме нужда от "наш закон",чрез който да изпълняваме поръчките и заповедите на "нашите"олигарси- Васил Крумов Божков-Черепа,Иво Прокопиев,Цветан Василев,Младен Михалев-Маджо и сие!Кратко,точно и ясно.

    Коментиран от #7

  • 7 питам

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Рекапитулация":

    Вие вече си имате закон никой да не закача Пеевски, Влади и сие. Защо новите да не си направят закон, който да не закача техните олигарси?! Новите не са по- различни от бившите.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 ежко

    7 2 Отговор
    Демерджиев, нашият "Магнитски" ще се изпълнява ли в САЩ и ще бъде ли прилаган за американски граждани?
    Ах гиди кухи кратуни!
  • 9 Анонимен от Пв

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    Този Демерджиев беше и сега е адвокат на Таха Рахман - "велик" близкоизточен строител на кутийки-инвестиционки в град Пловдив! А откъде ли и какви ли са паричките на Таха Рахман?! Из град Пловдив се говори, че в портфейла на Таха Рахман са наредени като кредитни карти по няколко кмета, съдии, областен, ДНСК ........!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЯКОЙ

    2 4 Отговор
    Трябва да се действа решително - такъв закон е крайно необходим! Какво да кажат повечето българи, които живеят без да крадат от ближния си или от държавата??? Как ще се респектират престъпниците, ако няма закон и най-вече НАКАЗАНИЯ! Затова в много случаи на несправедливост, хората казват че държавата защитава престъпниците!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рекапитулация

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "питам":

    Кои сме ние?Пеевски и сие да бъдат съдени и най-важното да бъдат принудени да върнат откраднатите пари!Това ще им се стори по-лошо и от затвора?Пример-Черепа.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Антигербер

    3 4 Отговор
    На Пеевски му е прилошало внезапно като е чул това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове