Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:48 1 223 31

Акад. Петрунов: Рано е да сме оптимисти за разхлабване на мерките у нас

  • богдан петрунов-
  • пандемия-
  • мерки

Експертът беше категоричен, че е напълно възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни от предходните, а не обратното

Акад. Петрунов: Рано е да сме оптимисти за разхлабване на мерките у нас - 1

Рано е за оптимизъм за разхлабване на мерките у нас. Това каза в ефира на "Твоят ден" акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. По думите му, без масова имунизация и преболедуване, не може да се говори за отмяна на противоепидемичните ограничения.

"Не трябва да се отпускаме в борбата с вируса. Въздържам се от прогнози, че пандемията е към своя край. Няма как това да се случи, ако поне 80 на 100 не са ваксинирани в световен мащаб. Европа върви добре в това отношение, но държавите в Африка са с имунизационни нива под 10%. Това създава предпоставки за възпламеняване на нови огнища на вируса и нови мутации", обясни той.

Експертът беше категоричен, че е напълно възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни от предходните, а не обратното.

"Важно е да се знае, че бустерната доза повишава с 20% качеството на неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Двете дози например не повишават защитата повече от 50%. Бъдещето на вируса е да бъде принизен до нещо подобно на грипа, с ежегодна ваксинация срещу него", коментира още акад. Петрунов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сила

    55 0 Отговор
    дедкооооооо , пий си гинкото и легай.......виж се че немаш душа вече , акъл дава

    Коментиран от #27

  • 5 безумие

    52 0 Отговор
    В Италия карантината е намалена на 5 дена, а в Бг държите още 10 дена, за да се измъчват хората, затворени вкъщи, да нарушават карантината и после да им издават присъди затвор.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кириос

    64 0 Отговор
    Не ми трябва мнението ти .Вече 100% не вярвам нито на фармацефт нито на лекар нито на микробиолог.
  • 8 1111111

    64 0 Отговор
    това вече е пълен кретенизъм!
  • 9 Рошко

    52 0 Отговор
    Тоз вместо да мисли за завещанието си, още говори за вируси. Аман не се на ядоха като че ли си вярва че ще живее още толкова
  • 10 Прав е

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "баху.р":

    Да, възможно е, всичко е възможно, особено, когато си на 86 годинки даже някой събития са по-скоро вероятни и няма да ни изненадат. Дядо Боги май си е наумил, че ще иляди или поне колкото орлите ще изкара. Смешкоооо, смешкоооо ....
  • 11 ГЕРБ=БСП=ДПС

    45 0 Отговор
    Отдавна спрях да вярвам на ПОЛИТИЦИ, но и на "експерти", "общестненици", "култураджии", доктори, професори, академици ... Като правило, 95% от тях са покорни лакеи на властимащите господари на света и необразовани некадърници, мошеници, лъжци... Които и майка си са готови да продадат за някакъв държавен слугински пост вървящ с тлъста чиновническа заплата.

    Коментиран от #19

  • 12 Грульо

    33 0 Отговор
    ""Не трябва да се отпускаме в борбата с вируса."

    Кат гледам Петрунов как се е заборил с вироса - на 80 и кусур години вироса не го е гътнал още, и даже без маска се разкарва из телевииите. :D
  • 13 ИСТИНАТА

    39 0 Отговор
    АКАДЕМИКА Е НА 86 ГОДИНИ, ДА ЖИВЕЕ 150, НА АКЪЛ ДА НЕ ДАВА, ВСЕКИ СИ ИМА
  • 14 Тоя на пръст мирише

    30 0 Отговор
    ще налага рестрикции на младите. Изнасяме се в чужбина ромите да ти плащат пенсията.
  • 15 Васил

    29 0 Отговор
    Писна ми вече от всички нещастници, които само плещят за да си осмислят живота, щото никой не ги брои за живи!
  • 16 Леличката

    29 0 Отговор
    НЕЩАСТНИК КОЙТО СЕ РАДВА НА СВОИТЕ 5 МИН. СЛАВА.
  • 17 Данните

    31 0 Отговор
    показват съвсем друго за Африка. Там и без ваксини почти нямат случаи на фона на огромния брой заразени в най-ваксинираните страни в Европа. Какви огнища бълнува професорът?
  • 18 хехеххе блаженни са верващите

    22 0 Отговор
    Къф академик си ти бе Петрунов??

    Ти си КОВИД РЕКЛАМАТОР , ЯКО ТИ СЕ ПЪЛНИ ДЖОБАТА!

    Само да знаеш че тия мръсни пари ще се отразят на твоята рода и тя няма да ми се радва !
    Петрунов мръснико!!
  • 19 Ти драги добави към равното Радеф=Кирчо

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    не забравяй че същите хора от Подмяната бяха слуги до онзи ден на ГЕРБ
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор
    ще има още да лъжете,а ние ще чакаме.....Нали ви наредиха да държите до 10март,трябва да държите фронта до тогава....От сега ви казвам,че около 8-10 март времето тази година ще е прекрасно в София...
  • 21 иво

    19 0 Отговор
    НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС С НАЙ ЕВТИНО И ЛЕСНО КУПУВАНЕ НА МЕДИИ, ПОЛИТИЦИ И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "УЧЕНИ" СТРЕМЯЩИ СЕ ДА ФОРМИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ!!!1 ТЕЗИ КОИТО СА ОВЦЕ И НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ ГИ МАНИПУЛИРАТ - 90%, А ОСТАНАЛИТЕ 10% НЯМА КАК НОМЕРА ДА МИНЕ!!!

    Коментиран от #30

  • 22 селтак

    13 0 Отговор
    Ха,таман взе да става скучно!🤣🤣🤣
  • 23 Tito

    15 0 Отговор
    Деде ходи да си пиеш лекарствата .
  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Смени ли си днес памперса?
  • 25 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    "ПАМПЕРСЪТ" - АКА ДА МИГА ПЕТРУНОВ - И ПРОЦЕНТИ !!!!!!!!??
  • 26 Бай Ставри

    7 0 Отговор
    Майката да @@а мизантропска!!!
  • 27 Дъртия и той

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    се е продал за някой лев на задкулисието. И ломоти каквото му кажат. Не случайно Тиквун Банкянски ги наричаше синодални старци, тези от БАН.
  • 28 sss

    9 0 Отговор
    абе академици, рофесори?? за 2г. къде ви са вашите лични изследванията върху вируса, коя независима БГ лаборатория направи изследване какво точно има в тия бъркчи дето агитирате ма народа да се боде?? Вместо да работите върху нещо полезно като лекарство, те 2 г не слизат от екран... само рецитрат какво пишело в западните медии...
  • 29 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    Някои хора като ги покажат по телевизора и се главозамайват. Гонови са да бръщолевят всякакви несвързаници само и само да са "важни".
  • 30 Тъмен субект

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "иво":

    Като гледаме нивата на ваксинация, зелените сертификати и други някои показатели бая повечко са мислещите. Накъм 70% бие.
  • 31 тя твойта е изпята

    0 0 Отговор
    а ся кажи колко пари взе за да ми говориш за мерки и коя от тях е доказано действаща
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове