7 Февруари, 2022 13:07 5 487 31

"Спаси София": Време е за градска железница в София

  • спаси софия-
  • градска железница

Пари за това могат да се намерят както от европейските програми, така и от държавния бюджет

"Спаси София": Време е за градска железница в София - 1
Снимка: Спаси София

Време е за градска железница в София!

Част от готвената реформа в БДЖ трябва да бъде пускането на градска и регионална железница, която да свърже София с околните населени места - Перник, Радомир, Своге, Елин Пелин...Тя ще е полезна и за пътуванията в самия град, тъй като е по-бърза и от метрото. За това призовават от "Спаси София".

Нужни са 15-тина нови влака, реконструкция на част от спирките и изграждане на нови, както и обща билетна система на БДЖ и градския транспорт на София.

Пари за това могат да се намерят както от европейските програми, така и от държавния бюджет. С тази инвестиция ще намалим задръстванията и замърсяването от стотиците хиляди коли, които ежедневно влизат в София, ще увеличим свободните паркоместа и ще стимулираме икономиката.

Неслучайно зоните около големите градове в Европа винаги са най-печеливши за железниците. Освен Виена, Прага и Будапеща, градски железници има и в балканските градове - Белград, Букурещ, Загреб...

Време е така да бъде и у нас!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние от Перник

    23 29 Отговор
    не ти щем градската железница в нашия град
  • 2 Пишман

    26 16 Отговор
    Само от там не са крали!
  • 3 ТаУмВзе

    20 27 Отговор
    Гражданска железница! Тия са по гламави и от файдупкова. Та кой ще Гепи Комисионката за тия 15тина нови Влакчета? БУХААХАХ
  • 4 Ами метрото

    22 17 Отговор
    какво е бе нещастници

    Коментиран от #14

  • 5 /////

    44 6 Отговор
    Няма ли да е по-добре хората да имат работа по родните си места вместо да пътуват всеки ден?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 оня с магарето

    20 0 Отговор
    и да купите на депутатите по една карта да се возят а на служебни коли...
  • 8 Госあ

    15 5 Отговор
    Дам…. простия фандък обаче направи метро на перничани до Горна Баня. Вместо да направи линия на тия от Овча Купел 1 и 2 до гарата на Горна Баня.
  • 9 Грозд-ан

    26 8 Отговор
    Неа стане, въпрос на престиж е ГанЮ да се качи на 20-годишния немски премиум, да раздава мръсна газ/нафта сутрин на път за работа и да гледа лошо. Той да не е някой прошляк да се вози на влакове!
  • 10 Леле що грабежи ше има лелее

    15 5 Отговор
    Що кражбинка ше падне и ни пари ше има ни железница следващите 100 годин😂😂😂😂
  • 11 Госあ

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Зззз":

    Глей са софЯнецо, в много от вай големите градове в света съм се возил точно на такива.
  • 12 Дон Дуков 2

    13 9 Отговор
    Борко пак ще измисли нещо от рода на "бус лента за трамваите по Витошка, а билетите се продават с дрон". Модерно. И рой иска пари да лапа.
  • 13 Дамаджони уокър

    15 10 Отговор
    На Боре му потекоха лигите, започна да мечтае.Нали си имаме метро бе общественико? Когато политиците започнат да не се страхуват от любовта на народа и започнат да ползват градски транспорт тогава мислете от къде да откраднете!!!А бе все се чудя защо си мислите, че сте по-голями от кралицата на Холандия, която ходи без охрана и кара колело???

    Коментиран от #22

  • 14 gggw

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ами метрото":

    Метрото е нещо съвсем друго. Образовай се. Разстоянията между спирките, скоростта и интервалите са различни. В германия има U-Bahn и S-Bahn. В Англия също е подобно. С метрото няма как да идеш до Перник или Банкя
  • 15 Софиянецо

    6 15 Отговор
    Нали си имате метро трамвай тролей автобус ко искаш още то тези не можете да ги издържате та още искате по се чудим къде отиват 2 милиарда бюджет от парите на данъкоплатците

    Коментиран от #18

  • 16 Чудесна

    11 4 Отговор
    идея. Министър Еконт ще я хареса.

    Коментиран от #17

  • 17 Реалист

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Чудесна":

    На министър Еконт по-би му харесало самолетни линии до Перник, Елин Пелин и Нови пазар, но и тази идея ще му хареса щом ще падат кинти
  • 18 gggw

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянецо":

    ти нали си имаш една обувка? за кво са ти две? ше одиш на 1 крак
  • 19 Алиен

    6 2 Отговор
    Да! Ще има голяма полза от нея!!!
  • 20 0001

    4 7 Отговор
    не глупако бонеВ, време е да се развие пълноценно метрото.
  • 21 жепеец

    6 3 Отговор
    Кога ще махнете пенсионерите които ядът хляба на младите?А те не са никак малко в БДЖ

    Коментиран от #23

  • 22 Съмнявам се да

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дамаджони уокър":

    се придвижва с колело. Тя е много деен член на билдербергите и давоските таласъми.
  • 23 БДЖто беше

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "жепеец":

    нарочно съсипано. Затова е такава хавата сега там.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В Стоянов

    5 4 Отговор
    Така се прави в нормалните европейски градове! Това е наложително! София е в крайна нужда от градска железница!

    Коментиран от #29

  • 26 Драгой

    3 0 Отговор
    Би могло, но вътре в София трябва повече линии на метрото и да ги правят до кварталите, а не до мола. Крайградската железница и сега я има, но се стопанисва лошо, ако и новата се стопанисва от БДЖ ще стане същото. Отделно инфраструктура трябва да има за да се движи бързо. При БДЖ всичко е спряло на 1985 г. Само де наливат едни пари.
  • 27 Анонимен

    3 4 Отговор
    Пари от държавният бюджет не трябва да се дават за София защото излиза че всички плащаме глезотиите на софиянците.
  • 28 За протокола

    4 0 Отговор
    За това пиша от години. Планът за развитие на София е сбъркан още от соц-време, когато започна изграждането на бетонните гета Младост, Люлин, Дружба, Хаджи Димитър, Обеля, Овча Купел и т.н. И след това безумието продължи с презастрояването в центъра и в междублоковите пространства. В момента София е един от най-неприятните градове, които някога съм виждал - опушен, кален, мръсен, пренаселен, без облик, с ужасен трафик, тесни улици и булеварди, без места за паркиране... Там съм роден и израснал, но изпитвам ужас и болка всеки път когато трябва да го посетя.
  • 29 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "В Стоянов":

    Виж колко е голяма София и колко един развит европейски град.Няма нужда освен презастрояването сега и влак да има.
  • 30 Враг

    1 0 Отговор
    Поредните пополистки глупости на това момченце със сумнителна сексуалност Борис Бонев. Явно се надява от новата партия да си превлекат още един пе... . Само да кажа че това така наречено от родителите му момченце Бориска стане ли кмет на Столицата, софиянци ще реват с горчиви сълзи. Никой никъде няма да ходи. Няма да има коли, няма да има домашни любимци няма да има пешеходци ще е пълен хаус.

    Коментиран от #31

  • 31 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Враг":

    Пропуснато е и парко места няма да има нито едно. Ще има само "София прайд партита", всяка седмица когаго е на чело на София Бонев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове