8 Февруари, 2022 11:49 5 265 10

Забраняват на събирачите на борчове да тормозят длъжниците

  • събирачи на дългове-
  • закон

Срокът за събиране на коментари и предложения по проектозакона е 18 февруари

Забраняват на събирачите на борчове да тормозят длъжниците - 1
Снимка: БГНЕС

Кредиторите ще дават възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението в 14 дневен срок, като посочат банкова сметка или друг начин за плащане. Това е записано в публикувания проект за обществено обсъждане на Закон за събиране на вземания по потребителски договори.

Да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на дружество за събиране на вземания също е задължение на първоначалния кредитор, пише "Монитор". Уведомлението трябва да съдържа данни за размера на вземането, неговото основание, кога е настъпила изискуемостта, какви суми са изплатени до момента и коя е фирмата, на която е прехвърлено вземането.

Първоначалният заемател или купувачът на вземане, в зависимост от това при кого се намират документите, които установяват и са във връзка с вземането, ще бъде длъжен при писмено искане от потребителя да му предаде копия от тях, пише още в законопроекта.

Законът предвижда само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката и индустрията, да могат да събират вземания от потребители. Контролът върху тях ще се извършва от Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и индустрията.

Въвеждат се изисквания за регистрацията на дружествата за събиране на вземания - капитал от 500 000 лв. и сключена застраховка "Професионална отговорност".

Забранява се на отделни физически лица да събират задължения. Забранява се на осъждани лица да притежават, да ръководят или да са в трудови правоотношения с колекторски фирми. При три последователни нарушения на правилата за събиране на вземания в рамките на една година регистрацията на колекторската фирма се заличава.

Забранява се на дружествата за събиране на вземания да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Забранява се на колекторите да притесняват гражданите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред колегите и работодателя им, да поставят съобщения за дълга на обществени места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го правят само писмено или по телефон, и то не по-често от интервал от 2 работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа. Същите забрани се предвижда да важат и за първоначалните кредитори.

Ако потребителят смята, че не е длъжник, ще може да прекрати извънсъдебното събиране от купувач на вземането, като оспори задължението си. За него е предвидена и възможност да се обърне към орган за алтернативно разрешаване на спора.

Забранява се на дружествата за събиране на вземания да начисляват върху главницата всякакви други такси и разноски освен законната лихва.

С предложените законови изменения се въвеждат правила и за управлението и обслужването на вземания, когато те не са директно прехвърлени, а колекторската фирма събира дълга от името на първоначалния кредитор. Фирмите, управляващи дългове, също трябва да отговарят на определени изисквания и да са вписани в единния регистър на дружествата за събиране на вземания. За тях важат същите правила за начина, по който могат да търсят длъжника, както и забраните да притесняват негови близки, колеги, да поставят информация за дълга на обществени места и по местоработата му, да му звънят късно вечер или през почивните дни.

Дружеството за събиране на вземания, което системно нарушава правилата, ще бъде заличавано от регистъра, като с това осъществяването на дейност по събиране на вземания ще бъде прекратена.

Към настоящия момент с оглед на липсата на законова регламентация всяка фирма или физическо лице, дори осъждано за тежко престъпление, може да събира вземания от българските граждани. В някои случаи тези вземания са с изтекла давност, вече са платени или произтичат от нищожни, неравноправни клаузи, но гражданите не могат да се позоват своевременно на тези обстоятелства поради липса на предоставена информация от кредитора или дружеството за събиране на вземане. За нарушения, извършени от колекторски фирми при събиране на вземания, се предвиждат санкции в размер от 10 000 до 50 000 лева.

Срокът за събиране на коментари и предложения по проектозакона е 18 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    37 2 Отговор
    А на милиционерите и прокуратурата ще им забранят ли да тормозят с години нарочените хора?

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    25 6 Отговор
    Това е , преливане , от пусто в празно ! Просто един ден ще се опилите , като разберете , че имотите ви са изнесени на обществена продан ! Или - направо продадени !
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    11 6 Отговор
    Законът забранява на лица над 12 години да карат велосипеди по тротоарите ‼️‼️‼️‼️ За това кой и как следи ❓

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 TROY

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Във Германистан, ако те хванат полицаите пиян на колело, директно взимат шьофорската книжка. Ако нямаш три хиляди евро глоба. И те знят как да си ги събират.
  • 6 7789

    27 0 Отговор
    Трябва най-накрая да се защитят хората от тези кръвопийци ЧСИ и банки,те побъркаха хората с техните измами и лихви,разни такси,разни суми,които никога не си виждал...побъркаха хората тези бесове.При забравена една вноска от 100 лева поискаха над 5000 и ги искат,а давността е изтекла дори.А те си трупат още и заплашват.Докога в тая държава ще вилнее мафията? Поискайте 200 и хората ще ги върнат,добре,лихва има,ама 5000 и още даже..кръвта взеха на хората...
  • 7 Историк

    11 5 Отговор
    И най-важното, да забранят дейността на колекторите.Това са забравили да направят.
    Един човек, като е длъжник и осъден трябва не да се бие и тормози, ами принудително с труд по преценка на съда да си плаща дълговете
  • 8 Един

    3 0 Отговор
    Кой е закона?
  • 9 ЧСИ те съдят, като съдлъжник без да си

    3 0 Отговор
    Уведомен, вземат ти ако идваш някакви дребни спестявания и те прехвърлят на Колектори!! И едните и другите вземат и Интеграцията на Инвалидите, че това било "Спестяване!" взеха ЧСИ 2 нтеграции от около 90лв наИнвалид от Банкя инсулт, и куц!! После го прехвърлиха на Колектори, за дълг на бившата му жена с която е разведен!! Начисляват си ЧСИ, колектори, дължими суми към тях, колкото си искат,!!! Башибозук!! Вечен длъжник им ставаш, тези Кожодери нямат Наяждане, ако си съдлъжник, не търсят длъжника, а дерат съдлъжника,земат на инвалида, остатъка от пенсията, коятое под Социалния минимум!! Инвалид си събрал 1000лв за погребението си, ЧСИ ги взема, били спестявания!! Като умре, с какви пари ще го погребът?? Кожодери!! Мафия!!
  • 10 В Русия Колекторите са извън закона!!!!

    3 1 Отговор
    ЧСИ в България са Кожодери и кръвопийци!! Кой е разтворил Чадър над тези Мафиоти!! Осъждат те, без да знаеш, Продават ти имота на свой хора на бесценица, после имота се препродава отново, до пазарна цена Мафия, тези расипаха живота и бизниса на стотици хиляди хора в България!! Къде Изчезна бившия шеф на ЧС, който подаде уставка, Намериха му 15мил Евра в Овшорка!! И Изчезна Изпари се,!! Някой да е чул, къдее, че има разследване, и как е придобил тези 15мил Евра?? Прокуратурата Оглушитерно мълчи!! Хайде Гешев, извикай го на "Събеседване" !!! Мина близо Година, нищо, покрисе,!! Къде е тоя Крадец?? Шефа на ЧСИ!! Мафиот!! Сийке, сезирай си Шефа Гешев!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове