Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 12:54 1 602 35

Дончев: Да се ревизират общини, ако са искали пари за ток, е като да наказваш търсещия помощ

  • томислав дончев-
  • общини-
  • сметки за ток-
  • проверки

„Проблемът е двуяк. Голяма част от общините нямат пари, за да платят уличното осветление, което в някои случаи е три пъти по-скъпо. По-големият проблем обаче е, че държавата няма приет бюджет, коментира депутатът от ГЕРБ

Дончев: Да се ревизират общини, ако са искали пари за ток, е като да наказваш търсещия помощ  - 1
Снимка: БГНЕС

Подходът да се ревизират общините, ако са поискали пари за ток – не е добър и това е като да наказваш някой, който иска помощ. Това коментира във Варна депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, по отношение на въведеният в много варненски общини, режим на уличното осветление заради високите сметки за електричество, съобщи Радио „Фокус“ – Варна . Дончев посочи, че най-различни институции проверяват непрекъснато общините и вероятно това са най-проверяваните институции в страната, наравно с министерствата и агенциите.
„Проблемът е двуяк. Голяма част от общините нямат пари, за да платят уличното осветление, което в някои случаи е три пъти по-скъпо. По-големият проблем обаче е, че държавата няма приет бюджет.
Това обаче, което по-рядко се споменава е, че когато държавата няма приет бюджет, то тогава и общините нямат приети бюджети. Това означава, че те трябва да работят на разходните тавани от миналата година. Ами да, но когато газа ти е със 150% нагоре, електричеството е с 250% нагоре, то в един момент се оказва, че нямаш право да платиш по-голяма сума, отколкото си платил миналата година и просто няма как да се извърши подобен разход. Това е част от капана, в който са попаднали общините. Затова бих препоръчал по-внимателен подход, защото нито един политик не е спечелил при война с местната власт. Това все пак са личности избрани от хората“, категоричен бе Дончев. Той допълни, че средствата, които ще се доплащат за мегаватчас са недостатъчни и допълни, че е чул и още един интересен анонс. „Става въпрос за окрупнени доставки на електроенергия, което според мен е интересна идея, но няма как да сработи бързо. Нужни са месеци, за да се организират всички дейности, а за това време част от общинските и социални услуги могат да затворят, защото сметките за ток и газ си вървят“, обясни Дончев. На въпрос, какво се случва със средствата от Плана за възстановяване и въобще дали е приет, той заяви, че по думи на премиера – планът е изпратен, но пък ЕК са отговори, че план различен от този, който са получили на 15-ти октомври от втория служебен кабинет – не са получавали.
„ В този смисъл, аз предпочитам да вярвам на Европейската комисия. Може би е изпратена някаква версия или някакви предложения, но за мен по-големият проблем е, че никой не е виждал тези предложения. Тук искам да уточня, че консултациите се правят по следния начин: Екип разработва едно предложение, подлага го на обществено обсъждане тук, ако има креативни идеи или критики, след което го приема и се изпраща в ЕК. Да съгласуваш нещо със заинтересованите страни в България, с българските граждани, нещо което е одобрено или неодобрено от комисията, това не са публични консултации – това са последващи реакции. Особено пък ако става дума за екзотични идеи. Какво имам предвид – в района на Стара Загора да се изгаря боклук и останалата част от необходимата топлоенергия да се добива от геотермални източници. И аз обичам да съм смел, и аз обичам да съм авангарден, но едно подобно предложение трябва да бъде включено за финансиране и да се иска помощ от Брюксел, когато сме сигурни, че то може да сработи. Защото опитът ми е показал следното: ако си си наумил нещо, което е спорно и ЕК не ти го одобри –тогава е лошо. По-лошо е обаче е да ти го одобри, защото ще получиш пари, с които да реализираш спорната идея, в един момент ще се окаже, че тя няма да даде нужния резултат и нито ще имаш ток, а освен това ще трябва да връщаш и парите“, категоричен бе Дончев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 4 Отговор
    Гербавите кметове са за затвора.

    Коментиран от #12

  • 2 Феодал

    40 3 Отговор
    Ние местните Феодали-дерибей искаме безплатен ток.
  • 3 сила

    46 2 Отговор
    гномчето гузен негонен бега.......още писъци ще има
  • 4 Нещо

    46 2 Отговор
    абсолютно нормално и задължително е , господинчо ! Дори и за социални помощи институциите проверяват финансовото състояние на търсещите помощ ! Това , че не ти влиза в до сегашната схема , не значи , че не е на лежащ контрол при даване на пари , за които са се трудили хора !
  • 5 щом се дава думата на този

    31 2 Отговор
    значи медията е на фирма гроп
  • 6 Хахаха

    35 1 Отговор
    Защо това да не са ГЕРБерски общини ?
    Май започна да ви при на дупетата …
  • 7 ха ха

    26 0 Отговор
    абе друго си е да пишеш отчети за милиарди а на практика нищо налице , и всичко е по закон
  • 8 ченге от дс

    27 0 Отговор
    тоя разссъждава и манипулира като мен,абе ние сме от една порода!
  • 9 Бамбука

    24 0 Отговор
    Кажи нещо за енергийната криза - Ами краставицата съдържа 98% вода.
    Кажи нещо за електронното правителство - Ами краставицата съдържа 98% вода.
    Кажи нещо за общините - Ами краставицата съдържа 98% вода.
    Кажи защо се построи Турски поткок , а нямаме пътна карта - Ами краставицата съдър...98% вода.
    Кажи защо сме на първо място по корупция в ЕС - Ами краст......98% вода.
    Кажи за демографската криза - Ами .................98% вода.

    Коментиран от #28

  • 10 малееееееее и наглост

    31 0 Отговор
    Вие що правехте бе Дончев , как " раздавахте " "помощите " , които всъщност трябваше да бъдат обезщетения , при отсъствие на каквито и да било условия , защото прилагахте рестрикции , да не те е тръшнала амнезия ?
  • 11 Шаран БГ

    28 1 Отговор
    Другарят Ленин бе казал: ПРОВЕРКАТА Е ВИСША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ !!
    Много бързо забравяте заветите !! Стегнете се !
  • 12 Знам и Мога

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако може да спрат вече с помощите за ток за бизнеси, общини и тем подобни! Какво казваха на хората, на които не им стигат парите за отопление, храна, дрехи - всеки трябва да се оправя сам, никой не му е длъжен, ще си намалиш малко от другите разходи, за да ти стигнат и за тези, ако няма какво да намалиш, ще видиш дали нямаш случайно нещо за продаване, я някой декар, я някой пръстен, я нещо техника, картина, каквото там имаш, ама нямал бил нищо за продаване - не е мой проблем, не знам, оправяй се! И сега изведнъж какво, слабия човечец беззащитен и сам, ноооо за бизнеса алчен и общините, управлявани от некадърници - ще дадем, всички заедно, ние бедняците пак ще хрантутим богаташите! Това е анти пазарна икономика, анти логика, толериране на разхищения и откровени грабежи! А ние сме глупави, а те са умни!

    Коментиран от #24

  • 13 Кратуна Дончев!! Ти колко Открадна?? И

    23 1 Отговор
    Вашите, кметове по места крадат Яко!! НЕЕ Тайна за никой Крадат и викат"Помощ" За това Крадецо Дончев, ги и проверяват!!!
  • 14 Вие па сте

    7 0 Отговор
    Много убави.
  • 15 Тома

    14 0 Отговор
    Гьоте тези да вземат помощ от чекмеджето което са го пълнили с крадени пари години назад
  • 16 АЗ123

    12 0 Отговор
    Кривата зурла пак се изходи по въпроса...много куха лейка е това тъпо парче

    Коментиран от #30

  • 17 БОРУНА ЛОМ

    9 0 Отговор
    ДОНЧЕВ, А ИЗСМУКАНИТЕ ПАРИ?
  • 18 пенчо

    2 0 Отговор
    Типични прийоми на номенклатурата от миналото - подаваш сигнал за нередност и пристигат на проверка при теб! С други думи - не се обаждай!
  • 19 А бе Дончев!

    10 0 Отговор
    А Другаря Алибегов-Вашата подлога...,като денонощно иска помощи и затова ли да обвиняваме правителството ...
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    вие герб 12 ГОДИНИ сте крали яко ама много нагло яко
  • 21 Патилан

    5 0 Отговор
    Убедително! Ха-ха!
    "това е като да наказваш някой, който иска помощ"
    Всъщност, това трябва да стане задължително. Защото всички знаем за едни хора, които живеят от помощи в триетажни палати, с по три гаража, във всеки от които по един -два мерджана или бавареца, със лични шофьори, които по документи са почти или напълно слепи.
    Та, какво каза герберският трубадур -не ги проверявайте? Що така бе, Тонче?
  • 22 Споко бе човек...!

    5 0 Отговор
    От злоба,чак си се...изкривил...?!По-яваш,както казва вашата дружка по кражби и далавери-Султан- КарадайЪ...
  • 23 Общак

    9 0 Отговор
    Ами да, ще трябва ревизия, за предишните 12 години поне.
  • 24 Азиим

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Знам и Мога":

    Много точен отговор, подкрепям!
  • 25 Глупавси

    2 0 Отговор
    Томка, какво се набива на прост човек?
  • 26 LOSGIA

    6 0 Отговор
    ТОМИСЛАВЕ ,ВАШИТЕ КМЕТОВЕ НЕ ТЪРСЯТ ПОМОЩ,УМИРАТ ОТ ЯД И ЗЛОБА ЧЕ НЯМА КАКВО ДА ПЛЯЧКОСВАТ!!
  • 27 Удивително е

    9 0 Отговор
    как преди около 4-5 дена общините, не казвам, че е било планирано и координирано, ама как тъй в тия 20+ общини спряха тока в един ден?! Не, не казвам, че е координирано, само така се усеща. Както има усещане за ГЕРБ зад цялата уйдурма

    Коментиран от #31

  • 28 Никакъв бамбук не си

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бамбука":

    Ти си Мирча Кришан. А за това си има поговорка -Едно си баба знае -едно бае.
    Само че, или трябва Мирча да научи как се вади квадратен корен, или баба да се покрие, че вече друга е баячката, макар че пак същото тесте карти ползва.
  • 29 Възмутен

    5 0 Отговор
    Томче,а как се нарича това,да вземеш 1млрд. за електронно правителство,а такова да няма до ден днешен! Точно ти отговаряше за него! В белите държави му казват-кражба с особено големи мащаби! В Габрово,как се води? Помощ за беден Томислав ли е по документи???
  • 30 Мн грозен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "АЗ123":

    Наркоман.
  • 31 ИВАНКА

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Удивително е":

    Дончев, много интересно стана, когато казаха, че ще ги проверяват и ...хоп всички замлъкнаха и пуснаха осветлението?!!
  • 32 Епа

    2 0 Отговор
    Да търсиш помощ да си платиш тока, щото си издухал всичко на машинките що е?
  • 33 Господин

    2 0 Отговор
    Дончев,даването на пари в общини,като Карлово,е все едно да ги слагаш в джоба на кмета и близките му фирми,обслужващи общината.....
  • 34 Анонимвн

    0 0 Отговор
    Дървен философ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове