Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 06:08 3 312 21

Валентин Николов: Не искат да кажат кои са фирмите, продали газа в Румъния

  • валентин николов-
  • булгаргаз-
  • бех-
  • сделка-
  • румъния

10 лева да са се облажили, 37 400 по 10 лева са 370 000 лева и някой за три секунди ги е разпределил, пресметна бившият изпълнителен директор на БЕХ

Валентин Николов: Не искат да кажат кои са фирмите, продали газа в Румъния - 1
Снимка: БГНЕС

"Сделката с продажбата на газа наистина не е голяма. На румънската борса два дена преди това на 90 евро се търгуваше газа, те са я пласирали на вторичния пазар на газ в Румъния. 10 лева да са се облажили, 37 400 по 10 лева са 370 000 лева и някой за три секунди ги е разпределил".

Това заяви пред NOVA NEWS Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

"Сделката се случва, вдига се шум. Новото ръководство на "Булгаргаз" излиза със съобщение, че нямат достатъчно пари и искат ликвидност, затова продаваме. Министърът идва и започна да защитава всичките сделки и да казва, че се е продавало не защото няма ликвидност, а защото в един момент имали излишък и нямало какво да я правят, трябвало да продадат. Това абсолютно не е вярно", категоричен бе Николов.

"Предишното ръководство на „Булгаргаз“ е продавало 5-10 мегаватчаса, когато е имало излишък, за да може наистина заради ликвидност, на по-висока цена. Те успяват да контролират процеса чрез графиците - променят графика в "Булгартрансгаз" за газовото находище в „Чирен“, намалява се добива за събота и неделя или променят графиците към „Газпроекспорт“, които са доста по-гъвкави. От новото ръководство никой не е намалил изпомпването на газ от „Чирен“, което показва, че или са много некомпетентни, или наистина са искали да реализират тези количества", коментира още Николов.

"Под 25% от капацитета има в момента в "Чирен". По време на такава зима въпросът е защо изпомпваме и продаваме в Румъния, а не намалим добива, за да можем да го пазим за всеки случай", запита той.

Според него е напълно възможно да се провери кои са фирмите, продали газа в Румъния, но не искат да си кажат.

"Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" каза, че бившата му фирма е взела количества. Това е конфликт на интереси, министърът също трябва да каже дали хора около него чрез бивши или настоящи фирми не са участвали в тази сделка", смята Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    69 11 Отговор
    И боко го питаха за шкафа с парите ,ама не казва .Всички сте от мушингери нагоре !!!! Ако имаше правосъдие ,затворите щеше да са препълнени !!
  • 2 München

    53 19 Отговор
    Май излиза, че тези са същите, като предишните. С Нинова, какво да се очаква?

    Коментиран от #15

  • 3 Това е промяната

    53 14 Отговор
    със Зурльо и Кокорчо!
  • 4 Чекмеджаров

    50 16 Отговор
    Заменихме едни тарикати от Банкя с други- Харвардски.
  • 5 ИСТИНАТА

    26 7 Отговор
    Е че след 12 годишно крадене и рекет шайката и ортаците и се изчистват един по един и в миманса ! Кадрите на ДС и бухалките няма как да се задържат в държава в ЕС пък било то и България !
  • 6 анонимен

    34 21 Отговор
    Поредната лъжа на Николов?! Ами на борсата всяка минута се променя цената,защо ли умните хора и мислещите не ти вярват!!! Боли ,нали!!!

    Коментиран от #9, #16

  • 7 българин

    41 0 Отговор
    Ревем,че циганина е откраднал 2. лева,но за тези които крадат милиарди сме по ниски от тревата.
  • 8 ковидиотин

    30 2 Отговор
    Щом новите не съдят старите значи и те са измамници.Гответе се за мащабна евакуация от държавата.Ако мислите,че няма къде да избягате гответе се за джихад
  • 9 1345

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "анонимен":

    Отново саботаж
  • 10 уговорен пазар

    27 0 Отговор
    Тези сделки показаха какви далавери могат да се въртят на нашата т.н. енергийна борса. Договарят се предварително, за секунди се осъществява договорената сделка, а едни други пари отиват за "благодарност" в нечия друга сметка.
  • 11 Ко речи...,Ко...?!

    13 7 Отговор
    А кой не иска да каже къде е ,,изгубената " пътна карта на ,,Газпром"...?!Май Теменужка беше...?!?!
  • 12 Блиааат

    4 6 Отговор
    Руските агенти църкат..ще трябва да си плащат данъците май
  • 13 Руската агентура недоволства

    3 2 Отговор
    Тоз кво работи говори..нали работата им е да продава газ на тия глупаци..и тез десет лева как ще ги облажат не ми е ясно
  • 14 коста

    9 0 Отговор
    Всички управляващи са изпечени мошеници и лицемери за които ще дойде възмездие. Всички търсят вратички за лично обогатяване за сметка на народа. Дано с тези пари да ви купят близките от големите свещи от два лева и по три попа да ви пеят. Мизерници, ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ
  • 15 Онзи

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "München":

    Де го чукаш ,де се пука .Какво наместваш Нинова тука ,абре герговче
  • 16 Оня

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "анонимен":

    Верно? Само ,че такава цена никой друг не е предлагал на борсата
  • 17 Гандалф

    8 0 Отговор
    Как ще кажат..това е под грифт строго секретно...нали ще подкопаят нацоналната сигурност...един въпрос булгаргаз е държавна компания, създадена и оперираща с държавни средства, или по точно парите взети от данакоплатеца...и защо суверена българския народ да не може да разбере как са изразходвани тези средства...на всички ни е ясно защо...
  • 18 Българче от миналото

    2 2 Отговор
    България днес= БСП=ГЕРБ=СДС=ДПС=ПП=Възраждане... + 1бр.Президент. В това уравнение без доверие галопираща инфлация, мизерия навсякъд и забележете няма срамуващи се!? Власта е опиат... И все пак тук е мястото да напомним, за основния износител на демокрация. А тя е стока и като всеки товар си има цена.
  • 19 Джихан

    3 7 Отговор
    Време е България да стане мюсюлманска държава. Набързо ще си оправим и прираста и безредието.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пак същите

    0 0 Отговор
    Николов, как ще коментираш, че другите са пак същите?
    След проверка ще се окаже, че Булгартрансгаз са продали количествата по Плана в Румъния, за това в Чирен няма газ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове