9 Февруари, 2022 06:32 3 383 28

Евгени Иванов: Не трябва предварително да се анатемосва ВСС

  • евгени иванов-
  • всс-
  • иман гешев-
  • конституционен съд-
  • надежда йорданова

Ако правосъдният министър внесе сигнал за нарушения, които е направил главният прокурор, ще разгледаме казуса по същество, заяви членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

Евгени Иванов: Не трябва предварително да се анатемосва ВСС - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на Конституционния съд е факт. Оттук насетне ние като колективен орган трябва да се съобразим с него.

Това каза в предаването пред БНТ членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов по повод решението на Конституционния съд, че министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор.

Иванов добави, че ако правосъдният министър внесе сигнал за нарушения, които е направил главният прокурор, във ВСС ще разгледат казуса по същество. Днешното решение на Конституциония съд означава точно това – че трябва да разгледаме предложението по същество и пленумът на ВСС трябва да се произнесе по въпроса, по който е сезиран, поясни той.

Евгени Иванов уточни, че и по предишното предложение за отстраняването на главния прокурор има образувано дело, което е спряно до решението на Конституционния съд. Сега това дело трябва да бъде възобновено и ние да се произнесем и по него, заяви членът на прокурорската колегия на ВСС.

Това е много сериозен въпрос и за да се реши по какъвто и да е начин, трябва да имаме сериозни аргументи. Много е важно и какви ще са данните, които ще се съдържат в предложението на министъра. За да имаме сериозно решение, трябва да имаме сериозни данни, подчерта магистратът.

От съществено значение ще са и мотивите на Конституционния съд за днешното решение. Лицето, срещу което се води производството, има право на защита, трябва да каже какво е свършило, какво не е свършило, довело ли е до тези последици, за които се твърди в предложението, и в крайна сметка да се прецени, отбеляза Иванов.

Не трябва предварително да се анатемосва ВСС. Висшият съдебен съвет е колективен орган, който действа като такъв, добави той.

В коментар за критиките от страна на управляващите към работата на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов каза: "И аз имам критки към управляващите. Притесняват ме изказвания и на министър-председателя, и на министъра на вътрешните работи какво трябва да се случи по досъдебни производства. Къде отива обективността на едно разследване? Прокуратурата и следователите в съдебната система са натоварени по закон да решават според събраните доказателства и по вътрешно убеждение".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    35 2 Отговор
    Тази шия не е от туршия , а от много плюскане !!!!
  • 2 /////

    38 3 Отговор
    Тоя се прави на луд. Защо чакаха Конституционния съд да им го каже, че Министъра има право да поиска оставката на каскета или са неграмотни, или са в играта и в двата случая са най-малкото за гонене.
  • 3 иванчо

    31 3 Отговор
    толкова сигнали .......... и само топ прокуратурата остава сляпа за всички тях
    дали това е истинска прокуратура или обикновен слугинаж .......... !?!?
  • 4 123

    18 5 Отговор
    Мафията в сянката завладява държавата
  • 5 Ако внесе и вие не го отстраните

    27 5 Отговор
    Значи съдействате на мафията. Къде ще се криете по улиците. Народът ще ви линчува. Дори децата знаят за престъпленията им. Само вие не сте наясно Имайте предвид, че греховете които правите се лепят на децата ви. Срамът на позора ви ще ги бележи за цял живот.
  • 6 И от кога

    24 0 Отговор
    Се решават делата според убеждение( щото то лесно се променя при правилни стимули!). Все си мисля,че се решава според буквата на закона но тоя никъде не спомена закон и справедливост!! Явно решават каквото им е изгодно
  • 7 дико

    14 2 Отговор
    От стари РАБОТНИЦИ в нова РАБОТИЛНИЦА не може да се очаква нещо ново .
  • 8 Лост

    12 2 Отговор
    А може ли да им кълнем родата предварително?
  • 9 Subaru STI

    14 4 Отговор
    Всички престъпления срещу нацията на мутрата Гешев са ултраСЪЩЕСТВЕНИ!
  • 10 124

    13 3 Отговор
    Каскета влиза в затвора
  • 11 данъкоплатец

    12 4 Отговор
    какво вършат всъщност тая шайка търтеи, освен да ощетяват бюджета ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 big

    12 3 Отговор
    Анатемосването на ВСС никога не е рано и винаги е закъсняло! В него е събрана утайката на прогнилата и корумпирана съдебна система! Няма никакъв шанс хора, които пишат хвалебствия за нея и я оправдават за горното в разни декларации да са най-добрите, най-способните, най-честните, най-моралните, най-смелите и т.н. Те толкова са се самозабравили в тяхната неприкосновеност, че не могат да видят "гредата" в очите си!
  • 14 Онзи

    10 2 Отговор
    Този член (на ВСС),дава много ясно послание ,че, докато съвета съществува в сегашния му вид, премахването на Гешев е само мираж.

    Коментиран от #15, #24

  • 15 Така и трябва

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Онзи":

    Комундрелите искат да си сложат техен послушко. За да крадат безнаказано.

    Коментиран от #25

  • 16 мнение

    0 3 Отговор
    ааа то си е направо следварително. ;)
  • 17 5683

    6 8 Отговор
    Милфа,която играе правосъден министър май ще си иде преди каскета.Защото нещо много си повярва ,че може да го свали от поста.

    Коментиран от #26

  • 18 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    Т..и ли сте, та трябва да ви СЕЗИРАТ повече от 2 години - първо НАРОДЪТ с протести, след това трима правосъдни министри? И ако и сега продължавате да се правите на НЕДОСЕГАЕМИ и не решавате този БОЛЕН ПРОБЛЕМ, наистина сте ЗЛОВРЕДНИ, както написа Иван Костов /не очаквах, че ще се случи да го цитирам/!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 8743

    6 1 Отговор
    Народа не е от 1000 платени.
  • 21 Чочо

    5 1 Отговор
    Другарят си пази хляба....и големит бонуси, които ще си раздадат.
  • 22 ,!,!!

    6 2 Отговор
    Оставка бе нагла мутро гешефтарска!
  • 23 Мдааа

    7 0 Отговор
    Колкото и да ми е отвратителен Драгалевския,каза ви да си одите щото сте или некадърни или купени или и двете!!!!!
  • 24 1122

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Онзи":

    Да си ходят тогава! Това е нашето послание!
  • 25 Обаче

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Така и трябва":

    Когато вие си слагате послушковци всичко е наред, нали?
  • 26 не думай

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "5683":

    След нея ние идваме с протести. Това ли предпочитате?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове